Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Dozaj Pompası Nedir ? Ne İşe Yarar ? Nasıl Çalışır ?

0 yorum



Dozaj pompaları, asit, klor, sıvı gübre, vb. kimyasalların dozlanarak verilmesi gereken (havuz, içme suyu, zirai sulama vb.) yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmış hassas dozlama cihazlarıdır.
Dozaj Pompaları elektronik olarak çalışan elektromagnetli dozlama pompalarıdır. Debi diyaframın hareketi ile sağlanır. Elektronik devreden gelen impuls ile magnet diyafram pistonunu çeker ve böylelikle maksimum strok oluşur, çelik nüveye bağlı olan diyafram çözeltiyi pompa başına iter. Emme ağzındaki emiş çek valfı kapanır, basma ağzındaki basma çek valfı açılır ve çözelti basma hortumuna basılır. Magnetleme bittikten sonra emiş çek valfı açılır, basma çek valfı kapanır, böylelikle sıvı pompa başına çekilir. Frekans ayarı yavaşça yapılmalıdır.

Kullanımı
Dozaj pompanız doğru akımla sürülen bir elektromıknatısa bağlı bir teflon (PTFE) diyafram ile çalışır. Elektromıknatıs pistonu çektiği zaman pompa kafasında bir basınç üretilerek dozaj sıvısı çıkış valfinden basınçlı bir şekilde çıkar.


Elektrik pals’i kesildiğinde bir yay pistonu geriye getirir ve giriş valfinden içeriye sıvı dolar.
Kullanımı basittir, pompa yağlama gerektirmez. Dolayısıyla bakım sıfırdır. Pompa gövdesinde kullanılan malzemeler zehirli ve asitli malzemelere karşı korunmak için özel yapılmıştır. Pompalar 0 ile 20 lt/saat arasında max 16 Bar basınçta çalıştırılmak üzere değişik kapasitelerde üretilmiştir.
Pompa kapasiteleri analog modellerde üzerlerindeki kapasite kontrol potları ile kolayca ayarlana bilmektedir.



Analog Model Pompa Açıklamalar

Analog modellerde pompa kapasiteleri üzerlerinde bulunan potansiyometre kullanılarak kolayca ayarlanabilir. Seviye sensor girişine kimyasal tankındaki sıvı bitince pompanın çalışmasını durdurmak üzere sıvı seviye sensoru takılabilmektedir. LARA APS modellerinde 14 numaralı %10 butonuna basılarak pompa kolayca kapasitesinin %10’uyla çalışmaya başlar. Pompa%10 kapasiteyle çalışıyorsa 12 numaralı led yanar.





Dijital Model Pompa Açıklamalar

Dijital modellerde pompa kapasiteleri üzerlerindeki butonlar kullanılarak parametrelerden kolayca ayarlana bilmektedir. Parametre ayarları ilerleyen bölümlerde ayrıntılı olarak verilmiştir. Dijital modeller üzerinde yer alan BNC soket ile harici bağlantı soketi detayları bölüm 4,5’de gösterilmiştir.

BNC sokete istenirse Sıvı Seviye Sensörü takılabilir. Sıvı Seviye Sensörü takılmış ise, kimyasal tankındaki sıvı bitince pompanın çalışması durur. Eğer pompa alarm çıkışı olan bir model ise alarm çıkış uçlarını aktive ederek bağlı olan uyarı sistemini çalıştırır.

Kurulum açısından analog modellerle dijital modeller arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.