Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

EC ve pH

0 yorum
EC, İngilizce Electrical Conductivity(elektriksel iletkenlik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Birimi mS/cm dir. Kimyasal gübreler tuzlardan oluşmaktadır. Tuzlar suyun içerisinde iyonlarına ayrılıp, positif veya negatif yük kazanarak elektriği iletirler. Saf su elektriği iletmez. İçerisine tuz karıştırıldıkça elektrik iletkenliği artar. Elektriksel iletkenlik ölçümü yapılarak sulama suyuna karıştırılan gübrelerin yoğunluğu ayarlanabilir.

PH, İngilizce potential Hydrogen(Hidrojen potansiyeli) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Sulama suyunun pH değeri 7 ise nötr, 7 den küçük ise asit, 7 den büyük ise alkalidir.

Bu değerler bitki türüne, kök ortamına(toprak, torf, kayayünü vb) ve iklim değerlerine göre farklılıklar gösterir. İdeal değerlerde gübreleme yapılırsa bitki gelişimi en iyi düzeyde tutulur.

Örnek EC – pH değerleri :
BİTKİ
EC
pH

BİTKİ
EC
PH
Muz
1.8 – 2.2
5.5 – 6.5

Biber
1.8 – 2.2
6.0 – 6.5
Kavun
2.0 – 2.5
5.5 – 6.5

Havuç
1.6 – 2.0
6.3
Çilek
1.8 – 2.2
6.0

Hıyar
1.7 – 2.5
5.5
Fasulye
2.0 – 4.0
6.0

Patlıcan
2.5 – 3.5
6.0
Brokoli
2.8 – 3.5
6.0 – 6.8

Sarmısak
1.4 – 1.8
6.0
Kabak
2.5 – 3.0
6.5 – 7.0

Marul
0.8 – 1.2
6.0 – 7.0
Soğan
1.4 – 1.8
6.0 – 6.7

Ispanak
1.8 – 2.3
6.0 – 7.0
Patates
2.0 – 2.5
5.0 – 6.0

Mısır
1.6 – 2.4
6.0
Domates
2.0 – 5.0
6.0 – 6.5

Nane
2.0 – 2.4
5.5 – 6.0
Afrika Menekşesi
1.2 – 1.5
6.0 – 7.0

Anthurium
1.6 – 2.0
5.0 – 6.0
Begonya
1.4 – 1.8
6.5

Karanfil
2.0 – 3.5
6.0
Kasımpatı
1.8 – 2.5
6.0 – 6.2

Cymbidium
0.6 – 1.0
5.5
Fern
1.6 – 2.0
6.0

Freesia
1.0 – 2.0
6.5
Gerbera
2.0 – 2.5
5.0 – 6.5

Gül
1.5 – 2.5
5.5 – 6.0


EC-pH kontrol cihazları :
Ec-pH kontrol cihazları sulama suyuna gübre ve asit karıştırarak istenilen ideal değerlerde gübreleme yapılmasını sağlar. Gübre karışımı arttırıldıkça EC artar, asit karışımı arttırıldıkça pH değeri düşer. Aşağıdaki çizimlerde bağlantı şekilleri gösterilmektedir.