Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kumato Tomatoes (Kahverengi Kumato domates)

0 yorum

İlk kez İspanya’da yetiştirilen ve günümüzde ‘Akdeniz domatesi’ olarak bilinen Kumato domatesi bir tabuyu yıkıyor. Alışılagelmiş kırmızı domatesten farklı olarak ‘kahverengi’ görüntüsüyle ve eşsiz lezzetiyle dikkat çeken Kumato domatesi, geleneksel teknikler ve doğal tarım yöntemleri kullanılarak üretiliyor. Dünyanın lider tarım şirketlerinden Syngenta’nın pazara sunduğu Kumato domatesi, Türkiye’de Uzmanlar Seracılık A.Ş. güvencesiyle tüketiciyle buluşuyor.



Kumato domatesi, 1970’li yıllarda İspanya’da tarımla uğraşan Luis Ortega adlı bir genç tarafından

keşfedildi. Merakı sayesinde tarlada sıranın sonunda kalan, bu yüzden daha az su alan domateslerin renklerinin farklı, ancak aromalarının daha yoğun ve lezzetli olduğunu keşfeden Ortega, farklı özgün bir renge ve yoğun aromaya sahip bir domates yetiştirmeyi hedefledi. Bu hedef doğrultusunda, geleneksel teknikleri ve doğal yetiştirme yöntemlerini uygulayarak yorulmaksızın sarf edilen çabaların sonucunda Kumato domatesi ortaya çıktı. Kumato domatesi görüntüsünün yanı sıra lezzeti ve aromasıyla da alışılmış kırmızı domatesten oldukça farklıdır.

Uzmanlar Seracılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yurdagül, Kumato domatesini 2009 yılında Antalya’daki seralarında deneme amaçlı yetiştirmeye başladıklarını belirtiyor. Deneme üretim öncesi çeşitli anket ve araştırmalar yaptırdıklarına dikkat çeken Yurdagül, “Araştırmalar Kumato domatesinin, Türkiye’de ideal iklim koşullarından dolayı en iyi Antalya ve çevresinde yetişebileceğini ortaya koydu. Kumato domatesi tüm diğer domates çeşitleri gibi dalında bekletildiğinde kırmızıya döner, fakat aromasının en yoğun olduğu kahverengi döneminde toplanması bu domatese ayrıcalıklı lezzetini verir” dedi.



Yıllık üretim hedeflerinin 2010 yılı için 400 ton olduğunu vurgulayan Yurdagül, Kumato domatesi son kalite kontrolünden sonra üzerlerine yapıştırılan ‘Kumato’ etiketlerinden tanınabileceğini belirterek, “Taklitlerine karşı dikkatli olun” diye de uyarıyor.


Kumato domatesinin Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak tüketildiğini ifade eden Yurdagül sözlerini şöyle noktalıyor: “Etkileyici yoğun bir aromaya sahip Kumato domatesi, salatalara çekici bir görüntü katacak. Domateste bulunan likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten ailesine ait bir pigmenttir. Turuncu, kırmızı, sarı meyve ve sebzelerde bulunur. Birçok araştırma, likopenin prostat kanseri, sindirim sistemi rahatsızlıkları, göğüs kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp yorulmalarını aktif olarak engelleyebildiğini göstermektedir.”


Kumato domatesi tercih etmek için 10 neden…


Kumato domatesi yetiştiricileri, işini sanata dönüştürmüş, doğaya saygılı üreticiler arasından özel olarak seçiliyor.
Yetiştirme protokolleri, Kumato’nun fevkalade kaliteli bir domates olmasını sağlar.
Kumato domatesi, Türkiye’de ideal iklim koşullarının bulunabildiği en iyi Antalya ve çevresinde yetiştiriliyor.
Kumato domatesi, lezzete odaklanan doğal üretim sürecinin sonucunda özlediğiniz ideal domates tadını size sunuyor.
Kumato domatesinde, dalından yeni koparılmış domatesin koku ve lezzeti hissediliyor.
Kumato domatesi, doğal bir üründür ve GDO değildir.
Kumato domatesi, “ İyi Tarım Uygulamaları”nın yanı sıra, dünya standartlarına uygun sertifikalı olarak üretiliyor.
Kumato domatesi, içten dışa doğru olgunlaşır. Bu nedenle, görünümü yeşilden koyu kırmızıya değişirken tüketicilerin tercihlerine ve/veya hazırlanacak yemeğin türüne uyacak şekilde farklı renklerde tüketilebilir. Uzun süre beklediğinde rengi kırmızıya döner.
Kumato domateslerinin, sadece en sağlıklı ve lezzetlileri doğru evrede hasat edilip, gerekli testleri yapıldıktan sonra sizler için ambalajlanıyor.
Ø Meyve ve sebzelerin koyu renkli olanları antioksidanlar açısından en zengin olanlarıdır.