Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Tomato Infectious Chlorosis Virus Domates Bulaşıcı Kloroz Virüsü

0 yorum

Etmenin genel özellikleri : 
Domates bulaşıcı Kloroz Virüsü (Tomato Infectious chlorosis Virus) viral bir etmen olup, hastalığın patlak vermesi yılara göre ve joğrafik alanlara göre değişiklik göstermektedir. Virüs sera beyazsineği (Trialeurodes vaporariorum)ile sağlıklı bitkilere taşınmaktadır. Konukçuları arasında ; domates, patates, petunya, marul ve bir çok yabancı ot sayılabilir.

Belirtileri:
İnfekteli bitkilerin yaprakları damarlar arasında sarı ya da kırmızı, küçülmüş ve kıvrılmış şekilde olamktadır. Hastalık belirtileri genellikle yaşlı yapraklarda ortaya çıkar, bunun yanında yeni gelişmeler normal olarak görülmeye devam eder. Hastalık ilerlerken, iç doku kararması ortaya çıkmakta ve yapraklar karekteristik bir şekilde kısa, kalın ve gevrek bir yapıdadır.
Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı kültivarların kullanımı.
2. 
Hastalıktan ari fide ve fidanların kullanımı.
3.
 
İnfekteli bitki artıkları yok edilmeli.
4. 
Konukçusu olan yabancıotlar ile mücadele edilmeli.
5. 
Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklaştırlmalı.
6. 
Vektör böcekler ile kimyasal mücadele ve vektörlerin harektelini sınırlayack tedbirler alınmalı (malçı ya da sera açıklıklarının vektörün geçisini engelleycek şekilde tülbent ile kapatılması).

  Kimyasal Mücadele:
Viral hastalık etmenlerine kimyasal mücadele önerilmez.