Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Fosfat Gübreler (üre) (Phosphate Fertilizers)

0 yorum

Dap Gübreler

Kimyasal formül
(NH 4) 2 HPO 4
Molar kütle132,06 g / mol
GörünümBeyaz pudra
Yoğunluk1,619 g / cm 3
Erime noktası155 ° C (311 ° F, 428 K) ayrışır
sudaki çözünürlük
57,5 g / 100 ml (10 ° C)
106.7 g / 100 ml (100 ° C)
Çözünürlükçözünmez alkol, aseton ve sıvı amonyak


DAP gübresi nedir?

DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi iki besinli bir gübredir. Bünyesinde %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunur. İçeriğindeki azot, amonyum (NH4) formunda olduğu için özellikle bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde etkilidir. Yapısındaki azot miktarı taban (toprakaltı) gübresi olarak kullanıldığında bitkinin tüm ihtiyacını karşılamayabilir. Bunun için DAP kullanımında üst gübrelemede bitkinin diğer azotlu gübrelerle desteklenmesi gerekir. Azotu amonyum (NH4) formunda olduğu için toprakta tutulur. Aşırı yağış veya aşırı sulama durumunda topraktan yıkanma ile azot kaybı olmaz.

Nerelerde kullanılır?

DAP gübresi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fosforlu gübre olarak kullanılmaktadır. Bitki besini olarak fosfor, bitkinin ilk gelişme dönemlerinde kök gelişmesi için elzemdir ve enerji metabolizmasında fosfora çok ihtiyaç vardır. Yeterli miktarda veya uygun derinliğe uygulanmaması durumunda bitkide fosfor noksanlığı görülür; verimde ve kalitede büyük düşüşler olur. Bu konuda web sayfasının “Gübreleme Önerileri” başlığı altından daha geniş bilgiye ulaşılabilir.


Kullanım şekli

DAP gübresinin özellikle pH değeri 7,5’in üzerinde olan kireçli topraklardaki etkisi Triple Süperfosfat’a oranla daha fazladır. DAP gübresinin bünyesindeki fosforun bir kısmı –diğer fosforlu gübrelerde olduğu gibi– kireçli toprakta bol miktarda bulunan kalsiyum (Ca) ile birleşerek bitkiler tarafından alınamaz forma dönüşmektedir. Ancak topraktaki bazı fizikokimyasal süreçler sonucu tekrar yarayışlı forma dönüşebilir. Bu nedenle tüm fosforlu gübrelerin ve DAP gübresinin serpme yöntemi yerine gübreleme ekipmanları kullanılarak bant (çizi) yöntemi ile uygulanması daha yararlıdır.

DAP gübresi diğer kompoze gübreler gibi ekim öncesi veya ekimle birlikte uygulanmalı ve bitkinin kılcal kök derinliği dikkate alınarak toprağa karıştırılmalıdır. Tohum çimlendikten (çıkıştan) sonra uygulanması halinde etkisi görülmez. Bunun nedeni ise fosforun toprakta tutulması ve toprağın derinliklerine doğru hareket edememesidir. Fosfor yağışlarla senede 5-6 cm kadar derinliğe inebilir. Bu nedenle DAP uygulaması ekim derinliğinin 5-6 cm altına yapılmalıdır.
Üre Fosfat gübresi nedir?



Üre Fosfat gübresi (H3PO4CO(NH2)2) bitkilerdeki fosfor eksikliğini gidermeye uygun, suda tamamen eriyebilen saf ve kristal bir gübredir. Bünyesinde % 17,5 Üre (NH2) ve % 44 fosfor (H3PO4) içerir. Suda kolaylıkla eridiği için damla sulama ile uygulamaya uygundur. Üre fosfatın fiziksel ve kimyasal özellikleri şu şekildedir.

Üre Azotu (N-NH2) %17,5

Suda çözünür fosfor (H3PO4) %44

Nem 25 derece sıcaklıkta < % 0,2

pH 1,6 – 2,4

Suda erimeyen miktar < %0,1

Görünüm beyaz kristalizedir.

Üre fosfat Kalsiyum nitrat ve Magnezyum sülfat ile birlikte kullanılmaz.



Üre fosfat’ ın üstünlükleri nelerdir?

Üre Fosfat gübresinin; fosfor içerikli gübrelerden MAP ve MKP’ ye göre bazı üstünlükleri bulunmaktadır. İçeriğindeki üre azotu ve fosforun bulunma şekli itibariyle farklılık arz etmektedir. Üre fosfat’ ın gübre pH sı 2,0 dolayında olup asidik karakterli bir gübredir. Bu durum hem bitki kök bölgesindeki diğer bitki besin maddelerinin daha iyi alınmasını sağlar hemde sulama suyunun pH değeri üzerine olumlu etki sağlayan önemli bir faktördür.

Ayrıca Sulama borularının ve memelerinin tıkanmasını önleyerek, sulama sisteminin temizlenmesine de katkı sağlamaktadır. Üre fosfat sudaki bikarbonatı çözerek damlama sisteminin temiz kalmasını sağlar. Üre fosfat kullanımı esnasında ayrıca asit kullanmaya gerek yoktur.




ÜRE FOSFAT
Özellikler
Avantajları
Faydaları
Kuru Kristal asidik yapıdadır
Kolay Taşınır
Güvenlidir.
Kuvvetli asit karakterlidir
Tıkanıklığı önler
Sulama sisteminin uzun ömürlü olmasını sağlar
Sulama suyunun ve gübrelerin homojen dağılımı sağlanır.
Ayrıca tamponlama maddesi kullanılmaz
Sulama suyu ve Toprak pH değerini düşürür
Yüksek verim ve kalite sağlar.
Topraktaki sodyum ve kireç miktarını düşürür.
Bitkilerin, düşük tuzluluktan dolayı tuzluluk stresi riskini azaltır.
Yarayışsız halde bulunan elementlerin yarayışlı hale geçmesini sağlar.
Bitki besin elementlerinin daha iyi alınmasını sağlar.
Yüksek çözünürlüğe sahiptir
Düşük su ihtiyacı sağlar
Etkili şekilde kullanılır.
Hızlı eriyebilirlik
Zamandan tasarruf sağlar.
Etkili şekilde kullanılır.


Kullanım şekli:

Üre Fosfat; bitkilere topraktan damla sulama sistemi ile verilebilir. Damlama sulama ile gübrelemede bitki türlerine göre şu uygulama şekilleri tavsiye edilir:

Bitki
Topraktan / Damla Sulama

Fide - Tomurcuklanma dönemi: 300 gr/da/gün
KESME ÇİÇEK

Tomurcuklanma - İlk hasat: 200 gr/da/gün



Hasat dönemi: 200 gr/da/gün


Çiçeklenme - Meyve tutumu: 500 gr/da/gün
TURUNÇGİLLER

Meyve tutumu - Renk dönümü: 800 gr/da/gün



Renk dönümü - Hasat: 200 gr/da/gün
MEYVE AĞAÇLARI

Çiçeklenme - Meyve tutumu: 600 gr/da/gün
BAĞ

Meyve tutumu - Renk dönümü: 400 gr/da/gün
ZEYTİN


Renk dönümü - Hasat: 100 gr/da/gün

Fide dönemi: 300 gr/da/gün
DOMATES

Çiçek - Meyve tutumu: 400 gr/da/gün
(SERA)


Hasat dönemi: 100 gr/da/gün


Fide - Meyve tutumu: 200 gr/da/gün
DOMATES

Meyve tutumu - İlk hasat:300 gr/da/gün
(TARLA)


İlk hasat - Hasat sonu: 100 gr/da/gün

Fide dönemi: 200 gr/da/gün
BİBER-PATLICAN (SERA)

Çiçek - Meyve tutumu: 300 gr/da/gün
KAVUN-KARPUZ (SERA)

Meyve tutumu - Hasat: 100 gr/da/gün
BİBER-PATLICAN (TARLA)
Fide - Meyve tutumu: 100 gr/da/gün
KAVUN-KARPUZ (TARLA)

Meyve tutumu - İlk hasat:400 gr/da/gün



Hasat dönemi sonu: 100 gr/da/gün

Mart - Nisan : 2 kg/da/ay

Mayıs - Temmuz sonu: 3 kg/da/ay
MUZ

Ağustos - Ekim sonu: 1 kg/da/ay

Kasım - Aralık: 2 kg/da/ay



Aylık gübre / Aylık su adedi = Günlük gübre miktarı

Fide - 30. gün: 200 gr/da/gün
HIYAR (SERA)

31. gün - 90. gün: 300 gr/da/gün



91. gün - Hasat sonu: 100 gr/da/gün
HIYAR (KORNİŞON)

Fide dönemi: 100 gr/da/gün



Hasat dönemi: 200 gr/da/gün


Fide dönemi: 200 gr/da/hafta
ÇİLEK

4. - 8. haftalar: 400 gr/da/hafta



9. hafta - Hasat sonu: 100 gr/da/hafta
ÇİM ALANLARI

Nisan - Haziran - eylül aylarında 100 m3' e 0,5 kg



verilmeli ve sulama yapılmalıdır.

1-2 yaşlarında: 100 gr/fidan
MEYVE FİDANLARI

3-4 yaşlarında: 200 gr/fidan



Tomurcuk faaliyetlerinden önce verilmelidir.

SAKSI ÇİÇEKÇİLİĞİ

1 m2 harç materyaline 400 gr ÜRE FOSFAT karıştırmalıdır.








MAP gübresi nedir?

MAP (12-61-0) suda tamamen eriyen bir gübredir. Formülü NH4H2PO4 - %12 N (azot) + %61 P2O5 (fosfor) şeklindedir. Fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübre türüdür. İçeriğindeki düşük azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur. Klor, sodyum ve ağır metaller gibi, bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde içermediğinden, tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. MAP gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.

Kullanım şekli

Sulama suyunun kalitesine bağlı olarak 1 litre suda 200 gr ya da daha fazla MAP eritilebilir. MAP, eriyebilen başka her türlü gübreyle rahatça karıştırılabilir ve çeşitli formülasyonlarda “çok besinli” damla sulama ve yaprak gübreleri yapılabilir. Ancak içeriğinde kalsiyum (Ca) bulunan gübrelerle birlikte kullanılmamalıdır.

MAP kullanımı sayesinde damla sulamada kullanılan gübreli suyun pH değerinin hafif asit civarında tutulmasıyla, verilen tüm ana ve iz elementler bitkiler tarafından daha kolay alınır. Bünyesindeki fosfor (H2PO4) -1 değerlikli olduğundan, bitki tarafından tercih edilen fosfor formudur ve kolaylıkla alınabilir.

Analizi 
AnalizNormal değerEn çok değerEn az değer
Toplam azot (N)%12,0 %11,8
Nitrat azotu (N-NO3)%0,0 -
Amonyak azotu (N-NH4)%12,0 -
Üre azotu (N-NH2)%0,0 -
Fosforik asit (P2O5)%61,4 %61,1
    
Nem%0,03%0,1-
pH (%1-3 saf suda)4,04,43,9
    
Eriyebilirlik (gr/litre 20ºC suda)365
RenkBeyaz kristal
Ambalaj şekli25 kg PE torba




MKP gübresi nedir?

MKP (0-52-34) suda tamamen eriyen gübreler arasında en yüksek miktarda ana element içeren gübre çeşididir. Formülü KH2PO4’tür. İçeriğinde azot bulunmaması nedeniyle, yoğun gübre kullanımı gerektiren yoğun (entansif) tarım uygulamalarına son derece uygundur. MKP gübresi, özellikle azot verilmesinden kaçınılan dönemlerde, bitkiler için en uygun potasyum ve fosfor kaynağıdır. Diğer dönemlerde ise verilmek istenen azot biçiminin (amonyum, nitrat veya üre azotu gibi) serbestçe uygulanabilmesini sağlaması açısından tercih edilen bir gübre çeşididir.

Nerelerde kullanılır?

MKP gübresinin içeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi, bitkilere zarar verebilecek herhangi bir madde bulunmadığından tüm ürünlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. MKB’nin yapraktan kullanımının mantari hastalıkların (külleme gibi) kontrolünde de büyük fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Ayrıca pestisitlerle karıştırıldığında, ilaçlamanın etkisini artırdığı bilinmektedir.

Kullanım şekli


MKP, yapraktan gübreleme uygulamaları için son derece uygundur. MKP sayesinde, damla sulamada kullanılan gübreli suyun pH değerinin 4,5 civarında tutulmasıyla, verilen tüm ana ve iz elementlerin bitkiler tarafından daha kolay alınması sağlanır. Düşük EC değeri (0,7 mS/cm) sayesinde yaprak yanıklığına yol açma riski son derece az olduğundan, yüksek yoğunluklarda dahi rahatlıkla kullanılabilir. Eriyebilen her türlü gübreyle rahatça karıştırılabilir; ancak içeriğinde kalsiyum (Ca) bulunan gübrelerle birlikte kullanılmamalıdır.

AnalizNormal değerEn çok değerEn az değer
Fosforik asit (P2O5)%52,1 %51,6
   -
   -
   -
Potasyum oksit (K2O)  %34,2
    
Nem%0,05%0,5-
pH (%1 eriyikte)4,54,5 +/- 0,2
    
Eriyebilirlik (gr/litre 20ºC suda)226
Eriyebilirlik (gr/litre 40ºC suda)345
RenkBeyaz kristal
Ambalaj şekli25 kg PE torba