Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Bitkiler için Aspirin Spreyi (Aspirin spray for plants)

0 yorum


    Fazla 100 yıl önce , bilim adamları bazı bitkiler onları enfeksiyona karşı daha dayanıklı ya da böcekler için daha az cazip hale bileşimler üreterek hastalık veya böceklerin istilasına tepki olduğunu keşfetti . Araştırmacılar, daha sonra stres altında bitkiler tarafından üretilen savunma bileşiklerden biri olan  salisilik asit( aspirin ) bir kimyasal  tespit edilmiştir. Botanikçiler şimdi salisilik asit benzeri bileşikler ile doğrudan bitkileri tedavi ve bazı tehditlere karşı daha dirençli hale geldiğini biliyoruz .



Bitki Koruma Süreci

    2003 yılında, Cornell Üniversitesi bilim adamları bitkilerde salisilik asit artışa yanıt veren bir geninkeşfini duyurdu . Kimyasal artış seviyeleri , gen, en çok  bitkinin ihtiyaç duyduğu bölümlerine bileşiğini yönlendirerek bir trafik denetleyicisi olarak davranır. Gen aynı zamanda kendini imha için hastalık bulaşmış hücreleri tetikler ve bu hastalığa karşı bir bitki geniş bağışıklık tepkisini harekete geçirir . Onlar bir bitki saldırı altında olduğunda , kalsiyumun bitkisel protein kalmoduline bağlanır olduğunu öğrenince 2009 yılında , Washington State Üniversitesi bilim adamları  başka bir parça bulundu . Bu  bitki sinyalleri bağlama işlemini salisilik asit üreterek yapmaktadır.


Bilgilerle aspirin Tedavi Araştırma

   Bitkilerde salisilik asit , botanikçiler hastalıkları savuşturmak ve hastalıklı stresli bitkilere uygulandığında aspirin ve su çözeltisi ile savuşturmuştur. Rhode Island Üniversitesi'nde usta bahçıvanlar bu çözümü ile domates bitkileri püskürtüldüğü zaman , bu bitkilerin döllenmiş bitkilerin daha fazla domates üretmiştir . Aspirin muamele edilmemiş bitkiler-domates, bununla birlikte, daha küçük olmuştur. Bodurluk etkisi hastalığa karşı savaşarak büyüme sürecinde besin aktarmaları  bir yan ürün olarak kullanıyorlar.


Ticari Tedaviler

    Novartis firması hastalıklara , sınırlı sayıda karşı bazı bitkileri korumada etkili ACTIGARD , adı verilen bir madde geliştirdi.Ancak bodur gelişim sorunu kaldı . Daha fazla araştırma büyüme hızındaki yavaşlamanın çözüldü ve ACTIGARD Syngenta markası altında artık kullanılabilir . Bu bitki büyümesini hız kesmeden domates bitkileri , yapraklı sebze ve tütün bazı hastalıkların kontrolünde etkili olarak kabul edilir .


Ev Aspirin Çözüm

   Bazı bahçıvanlar bir ev yapımı  aspirin solüsyonu ile başarılı oldu. Aspirin Bahçenizde etkili olabilir eğer keşfetmek için , bir deney yapmak gerekir . Aynı sebzeden veya Bitkiden dört ya da daha fazla örnek yetiştirerek deneyebilirsiniz. . Su 2 lt ,3 aspirin eritilerek bir test solüsyonu karıştırın. İki haftada yaprakları spreyleyin . Bitkilerin diğer yarısı kontrol grubu olacak . Aynı programa bu bitkiler için düz su uygulayın . Her iki grubun genel sağlık takip veverimlerinin boyutunu ve miktarları kaydedin. Sezon sonunda, aspirin ve su bir çözüm uygulayarak bahçeler için çalışıyor olsun iyi bir fikir olmalıdır .

  Özellikle büyük yapraklı salon bitkileri için aspirini kullanabilirsiniz. Yarım litrelik suyun içine 3 adet klasik aspirin atın çalkalayın erimesine izin verin artık bu spreyi bitkilerinizin yapraklarını silmek için kullanabilirsiniz. Günlük temizlikte salon bitkilerinizin tozunu bu karışımla alın. Yaprakların üzerinde böcek bit oluşumu engelleyecektir.


Yapraklara aspirin fısfıslamak

  Sadece bahçelerde yetiştirilen sebzelere, sadece 20 günde bir defa yapılmalı. Bunun besleyici hiçbir özelliği yok ama dolaylı olarak bitkilerin gelişimine katkısı var. Bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Hem fotosentez olayını çok iyi destekler. Uygulandığında daha hızlı, daha sağlıklı gelişim olduğu, parazitlerin dadanmasının azaldığı, hastalıklara direncin arttığı kaydedilmiş.
Dozaj ve sıklık fazla olursa bitkilere zararı olacaktır. Ona göre dikkatli kullanın.
Bir aspirinin çeyreğini, yani dörtte birini 1 litre suda iyice eritin. Sabahleyin yapraklara fısfıslayın. Çok ince tabaka zerreler şeklinde yaprakları kaplaması yeterli. Sadece yirmi günde bir defa ve belirtilen dozajda. Bu ölçüleri aşarsanız zararını görürsünüz.
Kullanım zamanı: İlkbaharda ilk yapraklar tam olarak olgunlaştığı zaman başlanıp yaz ortasına kadar üç dört defa tekrarlamak yeter. Kışa kadar sağlıklı kalan küpe çiçeği gibi parazitlere hassas bitkilere sonbahara kadar devam edilebilir.
Aşağıda faydalarını okuyabilirsiniz.
1 — Aspirin salisilik asit içerir. Bitkiler zaten bağışıklık sistemleri için kendiler üretiyor. Fakat bunun çok yetersiz olduğu, pek işe yaramadığı görülmüş. Onun için yapraklara hariçten verilmesi tavsiye ediliyor.
2 — Sebze bahçelerindeki aspirin denemelerinde bitkilerin o yörede görülen çeşitli hastalıklara ve böceklere karşı mükemmel bir savunma mekanizması geliştirdikleri, normalinden çok daha verimli ve sağlıklı büyüdükleri gözlemlenmiş.
3 — Bitkilerin gelişimlerinde fotosentezi kolaylaştırma, terlemeyi daha sağlıklı hale getirme, iyon dolaşımını kolaylaştırma, çiçeklenmeyi aktifleştirme gibi çok faydalı etkileri olduğu iddia ediliyor.
4 — Araceae familyasından birkaç türdeki denemelerde bitkinin ısısının ortam ısısından daha yükseldiği görülmüş.

Aspirinli su ile çiçekleri sulamak faydalı mı?

Aspirini sakın topraktan vermeyin. Bitkileri felç edici etkisi var. Bütün aktiviteler ve ölüm süreci başlar. Vazo çiçeklerine faydasındaki etki aynı zaten. Vazodaki çiçekler felce uğrar. Solmaları gecikir. Dalında beş günde solan çiçek aspirinli suda belki on gün dayanabilir çünkü gelişim fonksiyonları bütünüyle ya da kısmen durmuştur.

Diğer Konu:Aspirinin Bitkiye Etkileri


Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk