Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Türkiye’de Yetiştirilen Meyveler ve haritada dağlımı

0 yorum
ANTEP FISTIĞI

  %78’i Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Üretimde Dünya 1. siyiz. Önemli ihraç ürünlerimiz arasında yer alır. 2014 yılında 80.000 ton üretilmiştir. Türkiye antep fıstığı üretiminde Dünyada 3. sırada yer almaktadır.


AYVA

  2014 yılı verilerine göre Türkiye’nin ayva üretimi 107.243 ton olup ağaç başına verim 35 kg’dır. Ayva üretiminin en fazla olduğu ilimiz Sakarya’dır. Sonrasında Bursa, Bilecik ve Denizli illeri gelmektedir. Türkiye ayva üretiminde Dünyada 1.sırada yer almaktadır.



 ELMA
Ülkemizde üzümden sonra üretimi en fazla olan meyvedir.
Soğuğa dayanıklı olması ve kireçli toprakları sevmesi nedeniyle iç bölgelerimizde tarımı yaygınlaşmıştır.
Yıllık üretimimiz 2014 yılında 2,5 milyon tondur.
Elma üretimimizin büyük bir bölümü İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nden karşılanır. Türkiye elma üretiminde Dünyada 3. sırada yer almaktadır.




FINDIK




 GREYFURT
   2014 yılı verilerine göre Türkiye’nin greyfurt (altıntop) üretimi 230.000 tondur. Özellikle sağlık açısından faydalı olan greyfurtun tüketimi uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Türkiye’de greyfurt üretiminin en fazla olduğu bölgemiz Akdeniz’dir. Özellikle Adana, Mersin, Hatay ve Antalya ilk sıralarda gelmektedir. Türkiye greyfurt üretiminde Dünyada 7. sırada yer almaktadır.


İNCİR


   Kış sıcaklık ortalamasının 5 ⁰C’nin altına inmediği kıyı kesimlerde yetişen bir meyvedir. Tüm kıyı kesimlerde yetişir. Ancak ticari değeri olan kaliteli incirler Ege Bölgesi’nde Aydın ve İzmir’de yaygındır. Türkiye incir üretiminde Dünyada 1. sırada yer almaktadır.
    2014 yılı incir üretimimiz 300.000 tondur.
     Kurutulmuş incir üretiminde Dünya 1.siyiz.


KİWİ

  Ilıman iklim koşullarına uyum sağlamış bir bitkidir. En çok üretildiği yerler Rize ve Yalova illeridir. 2014 yılında 32.000 tondur. Türkiye kivi üretiminde Dünyada 9. sırada yer almaktadır.


MUZ

   Tropikal iklim bölgelerinin ürünü olan muz, ülkemizin en güneyinde Akdeniz Bölgesi’ndeki Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Erdemli kıyı şeridinde yetiştirilir.
   Yıllık muz üretimimiz 2014 verilerine göre 252.000 tondur. Türkiye muz üretiminde Dünyada 35. sırada yer almaktadır.


FINDIK

    Anavatanı Doğu Karadeniz Bölümü’nün kıyı kesimi (Trabzon çevresi) olan bu bitki Karadeniz iklim koşullarını ister.
Psödomaki türleri arasında yer alır.
Fındık için her mevsim yağışlı, nem oranı yüksek ve orta derece sıcaklık ister. Bu nedenle üretim alanlarımız Karadeniz ikliminin görüldüğü Karadeniz kıyılarıdır.
   Yıllık fındık üretimimiz 2014 yılı verilerine göre 412.000 tondur. Üretimin %80’i Karadeniz Bölgesi’nde, kalan kısmı ise Marmara’da üretilir. Türkiye fındık üretiminde Dünyada 1. sırada yer almaktadır.




KAYISI


   En çok Malatya’da yetiştirilir. Yetiştirildiği diğer illerin başında Elazığ, Iğdır, Ankara, Konya ve İzmir gelir. Kuru olarak ihraç edilir. Türkiye kayısı üretimindeDünyada 1. sırada yer almaktadır. 2014 yılında 270.000 ton üretim yapılmıştır.




LİMON

2014 yılı verilerine göre limon üretimimiz 725.000 tondur. Üretimin yoğunlaştığı illerimiz Mersin, Adana, Antalya olarak sıralanmaktadır. Türkiye limon üretiminde Dünyada 7. sırada yer almaktadır.



PORTAKAL


2014 yılı verilerine göre portakal üretimimiz 1,8 milyon tondur. Üretim daha çok Akdeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır. Türkiye portakal üretiminde Dünyada 10.sırada yer almaktadır.


VİŞNE

  2014 yılı verilerine göre Türkiye’nin vişne üretimi 182.577 ton olup ağaç başına verim 31 kg’dır. Vişne üretiminin en fazla olduğu ilimiz Afyon’dur. Sonrasında Konya, Kütahya ve Ankara gelmektedir. Türkiye vişne üretiminde Dünyada 1.sırada yer almaktadır.




 MANDALİNA
2014 yılı verilerine göre mandalina üretimimiz 1 milyon tondur. Mandalina üretimi en fazla Adana ve çevresinde yapılmaktadır. Bölge olarak ise en fazla Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Doğu Karadeniz’de fön rüzgarlarının etkisiyle mandalina tarımı yapılabilmektedir. Türkiye mandalina üretiminde Dünyada 4.sırada yer almaktadır.



 ŞEFTALİ

  En çok Marmara ve Ege’de yetiştirilir. Üretimde en önemli payı Bursa almaktadır.
2014 yılında 607.000 ton üretilmiştir. Türkiye şeftali üretiminde Dünyada 6.sırada yer almaktadır.




ÜZÜM
  Çok düşük sıcaklıklarda bile yetişebilen üzüm, bu nedenle ülkemizde doğal yetişme alanı ve üretimi en fazla olan meyvedir.Yaş ve kuru meyve olarak tüketilebilen üzümden pekmez, sirke, şıra ve pestil yapılır.Çeşitli türleri olan üzümün Türkiye’deki üretimi 2014 yılında yaklaşık 4,1 milyon tondur.Üzüm üretiminin en fazla olduğu bölge Ege Bölgesidir. Türkiye üzüm üretiminde Dünyada 6. sırada yer almaktadır.
Ülkemizin ihracatında önemli bir yeri olan çekirdeksiz üzüm Gediz Ovası’ndaki Manisa ili ve ilçelerine yetiştirilir




Kaynak:Derleyen By Eyyupk

http://cografyahocam.com/turkiyede-yetistirilen-meyveler/