Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Evde elma sirkesi yapımı? (Home-made apple cider vinegar?)

0 yorum

   Elma sirkesi çok eski zamanlardan beri mutfakta ve tıpta kullanılıyor . Bu fermente elma suyu bir üründür. Elma sirkesi ticari üreticileri tarafından kullanılan 3 ay fermantasyonlarda 2 yıldan fazla sürebilir yavaş gidiyor geleneksel yöntemlerden farklı şekillerde bir dizi üretilebilir. 


   Elmalar pektin de, vitamin, lif ve mineral, dolayısıyla ifadesi "de dahil olmak üzere besin, her şekilde içeren, bizim için son derece iyi olduğu bilinen bir gün doktoru uzak tutar bir elma".
    Hepimizin en sık kullandığı ev malzemelerinden birisi şüphesiz elma sirkesidir. Hem beslenme amaçlı hemde evde temizlik amaçlı çok yönlü bir ev yardımcısıdır. Sizler evde kendi uygulayacağınız yöntemlerle kendi zevkinize göre ve tamamen saf elma sirkesi yapabilirsiniz. Ülkemizde organik elma bulmak çok kolay olacağından, yapacağınız sirke organik sirke olacaktır.

Evde Organik Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Organik Elma Sirkesi Tarifi Malzemeleri:
2 adet elmanın kabuğu
750 ml temiz içme suyu ( 1 litreden biraz az )
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tuz
1 lt’lik cam kavanoz

Elmaların kabukları biraz kalınca soyulur ve kavanozun içine bırakılır. Daha sonra su, şeker ve tuz eklenerek kavanozun ağzı kapatılır. Bir süre şeker ve tuz eriyinceye kadar çalkalanır. 10 gün ışık almayan karanlık bir yerde bekletilir.

Evde organik elma sirkesi yapımı için püf noktaları:
Kapaklı kavanozu kullanabilirsiniz. Kavanozun hiç hava almaması gerekmektedir.
Temiz içme suyu şart
Karanlık ve kuytu bir yer olmasına özen gösterin
Ara ara kavanozu karıştırın ve açıp kontrol edin.


Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu Evde Elma Sirkesi Yapımı

Evde Elma Sirkesi için Malzemeler:

8-9 adet doğal elma

2 litre temiz su

2 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı tuz ( kaya tuzu olursa daha iyi olur )

2 litrelik kavanoz veya bir kap

Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kab içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.

Evde organik elma sirkesi yapımı ile ilgili bilinmesi gerekenler:

Sirkeniz ne kadar çok beklerse o kadar kendine özgü ve kaliteli olur. Eğer sirkenizin kalitesini arttırmak isterseniz; 15- 20 süreden sonra karışımı süzüp, oluşan sirke içine iki üç adet nohut, bir parça ekmek, az miktarda kaya tuzu atın ve kavanozun ağzını kapatarak 40 gün bekletin. Daha sonra süzün.


Bitki Sirkesi Yapımı:

Eğer size çok iyi geldiğini bildiğiniz bir bitki varsa, ( maydanoz, dereotu, kekik, biberiye semizotu vs.. ) elinizdeki sirke içerisine bu bitkilerden koyarak 1 ay kadar bekletin ve sonra süzün. Muhteşem ve tam size özel sirkeniz hazır.

Ayrıca sirkelerinizi elma yerine diğer meyvelerden veya meyve kabuklarından da deneyebilirsiniz. Örneğin; portakal kabukları, limon kabukları, hurma vs. Meyve kabukları çöp değildir. Yaptığınız sirke eğer hoşunuza gitmediyse atmayın, sirke mükemmel bir temizlik malzemesidir.
Elma Sirkesinin Diğer Faydaları

Elma sirkesi zararlı mikroorganizmaları öldürür. Mutfak bezlerinizi sirke ile dezenfekte edebilirsiniz. Ayrıca çamaşırlarda yumuşatıcı olarak makinanın yumuşatıcı gözüne, bulaşıklarda ise makinanın parlatıcı gözüne sirke koyup sonucu görebilirsiniz. Sirkenin en güzel yanı ise deterjan artıklarını tamamen silip atması. Evinizde halı temizliğinden tutun, mobilya parlatmaya kadar ( bknz: Doğal Temizleyici Tarifleri ) pek çok alanda işinize yarayacaktır. Ayrıca sivilce problemlerine karşı elma sirkesi ve soda karışımının çok faydalı olduğu söylenmektedir. Bunun yanında yine topuk dikeni gibi problemlere karşı, ayaklarınıza sirkeli ılık suda masaj yağmak iyi gelecektir. Ayrıca banyo sonrasında durulama suyunun içine bir miktar elma sirkesi koyun ve vücudunuzu bu suyla durulayın. Bu sayede şampuan veya sabun artıkları nötralize olacak ve mantar oluşumu ihtimalinin önüne geçecektir.




1- Elma sirkesi tamamen doğal bir üründür. Elma suyunun fermante edilmesiyle oluşur. Elma sirkesi kullanarak evinizde ve günlük yaşantınızda doğal olmayan kimyasal ürünlerin tüketimini azaltabilirsiniz.
2-Saçlarınızı şampuanladıktan sonra elma sirkesi ile durularsanız daha parlak ve hacimli olmalarına yardımcı olabilirsiniz. Boş bir şampuan şişesine yarım yemek kaşığı elma sirkesi ve bir fincan soğuk su koyarak çalkalayın. Etkili sonuç için haftada iki kez şampuan sonrası bu elma sirkeli su ile durulama yapmanız yeterli olacaktır.
3-Doğal elma sirkesi cildinizin pH dengesini düzenleyebilir. Her zaman kullandığınız yüz toniğiniz yerine, bir ölçü elma sirkesini 2 ölçü su ile seyreltin ve bu karışımı bir pamukla yüzünüze yayın. Bunu akşam yüzünüzü yıkadıktan sonra ve sabah nemlendirici olarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca yüz lekelerinin veya sivilce izlerinin hafiflemesi için, lekeler üzerine parmak ucunuzla elma sirkesi sürüp, yıkamadan ve silmeden yatabilirsiniz.
Elma sirkesi siğil tedavisinde de etkilidir. Gece yatmadan önce bir parça pamuğu elma sirkesi ile ıslatın ve pamuğu siğilin üzerine koyup yara bandı ile kapatın. Sabaha kadar açmayın. Elma sirkesinin keskin bir kokusu vardır evet ama siğili düşürecek kadar etkili olabilir. Siğilin geri dönmemesi için aynı işlemi birkaç gün daha tekrarlayın.
4-Elma sirkesi dişteki lekelerin temizlenmesinde yardımcı olabilir. Dişlerinizi elma sirkesi ile ovun ve ağzınızı su ile çalkalayın.
5-Güneş yanıkları için, banyo suyuna bir fincan elma sirkesi ekleyin ve 10 dk içinde bekleyin.
6-Elma sirkesi doğal bir tıraş sonrası losyonu olarak kullanılabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir şişede karıştırın ve çalkalayıp yüzünüze uygulayın.
7-Yorgun ellerinizi ve ayaklarınızı elma sirkesi ile ovalarsanız el ve ayak masajı kadar faydasını görürsünüz.
8-Elma sirkesi kilo vermeye yardımcı olabilir. Günlük kilo kontrolü için iki çay kaşığı elma sirkesini yarım litre suya katın ve bu suyu gün boyunca yudumlayın.
9-2009’da yayınlanan bir çalışmada, 12 hafta düzenli kullanılan elma sirkesinin, karın yağlarını yakarak bel çevresini daralttığı belirtilmektedir.
10-Elma sirkesi, tüm iç beden sisteminizi dengeler. Beden, sürekli bir denge durumuna ulaşmak için çabalamaktadır. Elma sirkesi bedenin sağlıklı alkali pH düzeyine erişmesi için yardımcı olur.
11-Bedenin pH dengesine yardımcı olmasının bir sonucu olarak, elma sirkesi toksin atıcı etki yapmaktadır. Araştırmalar kardiyovasküler dolaşımı geliştirdiğini ve karaciğeri temizlediğini göstermektedir.
12-Elma sirkesi; yorgunluk, unutkanlık, şeker yeme isteği gibi semptomlara yol açabilen mantar hastalıklarının tedavisinde de yardımcı olabilir.
13-Asit içerikli elma sirkesi ile mide asidinin tedavisi çok tuhaf gelebilir, ancak araştırmalar mide yanmasına elma sirkesinin iyi geldiğini göstermektedir. Bir çay kaşığı elma sirkesini yutup üzerine bir bardak su için. Ancak ülseriniz varsa elma sirkesini tek başına içmeyin.
14-Elma sirkesi evcil hayvanlarda pire kovucu olarak kullanılabilir. 1 ölçü elma sirkesi ile bir ölçü suyu karıştırıp evcil hayvanınızın tüm kürküne spreyle püskürtün ve birkaç gün tekrarlayın. Pire varsa yok olacaktır.
15-Elma sirkesi tuvaletlerin temizlenmesinde kullanılabilir. Klozetin içerisine biraz elma sirkesi dökün ve suyunu çekmeden bir gece bekletin. Bulaşık makinelerinde de deterjan yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Ayrıca bir ölçü elma sirkesi-bir ölçü su karışımı ile fırın içi, mutfak tezgahı, cam ve ayna temizliği yapılabilir…,

Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk