Brachygobius xanthozona (Arı Balığı)
- Latince Adı: Brachygobius xanthozona
- Coğrafik Kökeni: Güneydoğu Asya
- Beslenme Biçimi: Etçil. Kuru yemi kabul etmeleri zordur. Artemia ve su piresi ile beslenmesi uygundur.
- Davranış Biçimi: Orta decede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Bölgecidir, bölgesine giren balıkları uzaklaştırır.
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Yüzme Seviyesi: Tabana daha yakın.
- Üreme: Bir kovuğun içine dökülen yumurtalar erkek tarafından korunur. Dişinin karnı yumurtayla dolduğunda suyun tuzluluk oranı düşürülmelidir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: 8 - 12 °dH
- pH: 7.5 - 8.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 4 yıl kadar yaşarlar. Acı su balıklarıdır. Sularına tuz katılmalıdır. Suyun yoğunluğu 1005 - 1011 arası olmalıdır. Bölge tuttuklarında agresif olurlar. Çok küçük olduğu için yavrularının büyütülmesi zordur.
Cinsin Diğer Türleri
Derleyen :By Eyyupk
Brachygobius xanthozona (Arı Balığı)
- Latince Adı: Datnioides campbelli
- Coğrafik Kökeni: Endonezya, Papua Yeni Gine
- Beslenme Biçimi: Etçil.
- Davranış Biçimi: Agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Kesin bir ayrım yoktur.
- Üreme: Akvaryumda üretilememiştir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 45 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 450 litre
- Su Sertliği: 6 - 16 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Diğer Datnoidlere göre daha parlak renklere sahiptir. Strese girdiklerinde renklerini karartırlar. Avcı balıklardır; kendinden küçük balıklara acımayacaklardır. Tank arkadaşları diğer datnoidler olabilir. Acısu balıklarıdır.
Etroplus maculatus (Orange chromide)
- Latince Adı: Etroplus maculatus
- Coğrafik Kökeni: Hindistan ve Sri Lanka
- Yaşam Alanı: Lagünler ve dalta ağızları
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler biraz daha küçük ve renksiz olurlar.
- Üreme: 30 °C'lik yüksek bir sıcaklıkta bir erkek bir dişi ayrı bir üretim tankına alınmalıdır.Dişi 2-300 arası yumurta bırakır.Yumurtaları bitkilerin aralarında yaprak saplarının gövdeye bağlandığı yerlerde bulabilirsiniz.
- Sıcaklık: 20°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 8.0 - 9.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Tankın hacmi büyüdükçe diğer balıklara dokunmamaya başlarlar.6'lı grup halinde beslendikleri takdirde daha barışçıllardır ve akvaryuma kolay uyum sağlarlar.Akvaryumlarına tuz eklenmesi sağlıklı beslenmesi için gereklidir.Büyük oranda ani su değişimlerinden çok kolay etkilenirler,ölümler görülebilir.Bitkilere zarar vermez.Onun için bitkili akvaryumlarda bakılabilir.
Gymnothorax tile (Tatlısu Müreni)
- Latince Adı: Gymnothorax tile
- Coğrafik Kökeni: Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Havai ve Filipinler.
- Yaşam Alanı: Nehir ağızları ve haliçler. Genellikle çamurlu nehir ağızlarında bulunur ve nehirlerde 1-10 m arasındaki derinliklerde bulunabilirler.
- Beslenme Biçimi: Etçil, başlangıçta sadece canlı yemleri kabul edebilirler ama genellikle daha sonra dondurulmuş yemleri de yiyeceklerdir. Genellikle akvaryum ortamında zor yem alır fakat temel ihtiyaçları karşılandığı takdirde aslında çok zor değildir. Karidesler, küçük balıklar, solucanlar ve midye gibi besinleri tercih ederler. Kuru yemleri nadiren kabul ederler.
- Davranış Biçimi: Agresif, küçük balıkları avlayacaktır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Bilinmiyor.
- Üreme: Henüz akvaryum ortamında üretilmemiştir. Acısularda ve denizlerde yaşarlar ama üremek için tatlı sulara göç ederler.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 60 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: 8 - 30 °dH (Orta - Çok Sert)
- pH: 7.0 - 9.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Genellikle tatlısu türü olarak satılır ama tüm mürenler denizlerden yakalanır. Suya deniz tuzu ilave edilerek deniz akvaryumu koşulları sağlanmalıdır. G. tile özellikle gençken tatlı suda yaşayabilir fakat acı ve tuzlu sularda daha iyi büyüyeceklerdir. Tuzlu suda beslenmesi beslenme sorunlarını önleyecektir ve kesinlikle hayatta kalma oranını artıracaktır. Büyüdükçe tuz seviyesi artırılmalıdır olgunlaştığı zaman doğadaki gibi tuzlu suda yaşamalıdır, doğada sadece üreme mevsiminde acı sulara hareket ettiği düşünülmektedir. Karakteristik beyaz noktalı deseni nedeniyle genellikle 'kar tanesi yılanbalığı' olarak satılmaktadır. Bazı örneklerin renk ve desenlerinde farklılıklar olabilir. Tank bakımı yapılırken veya balık hareket ederken çok dikkatli olunmalıdır. Ağızları iğne gibi dişlerle doludur ve kuvvetli bir şekilde ısırırlar. Bu türün beslendiği akvaryuma bakır bazlı ilaçlar eklenmemelidir, bu tür ilaçlara karşı hassastır ve balığı öldürebilir. Tabanı kazdıkları için tabanda ince taneli yumuşak kum kullanılmalıdır. Keskin kenarlı çakıllar derisine zarar verebileceği için kullanılmamalıdır. Bol saklanma alanı sağlanmalıdır. Uzun plastik borular ve benzeri şeyler saklanmaları için uygundur. Loş ışıkta daha sık görülürler, kendilerini daha güvende hissetmeleri için güçlü ışıklardan kaçınılmalıdır. Doğada genellikle balıklarla beslenen bir türdür ama büyük balıklara zarar vermezler. Boyutları göz önüne alındığında tank arkadaşları dikkatli seçilmelidir. Datnioides, Scatophagus ve Toxotes gibi büyük boyutlu acı su balıkları uygun tank arkadaşlarıdır. Tek tür beslendiği zaman daha huzurlu olacaklardır. Büyük tankta beslenen bir grup etkileyici bir manzara ortaya çıkaracaktır. Zıplayabilirler, akvaryumun üstü tamamen kapalı olmalıdır, kafasının sığacağı her delik ve aralıktan geçebilir.
Monodactylus argenteus (Mono)
- Latince Adı: Monodactylus argenteus
- Habitatı ve Anavatanı: Kızıldeniz, Güney Doğu Asya, Avusturalya, Doğu Afrika.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Menüleri küçük balıklar, karides, ıspanak gibi yemler ile zenginleştirilmelidir.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Cinsiyet Ayrımı:
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 27 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 350 litre
- Su Sertliği: 8 - 18 °dH
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Sürü balığıdır, en az 5 adet beslenmelidir. Acı Su balıklarıdır. Litre başına 1 veya 2 gram tuz eklenmelidir. Kolayca korkan balıklardır.
Monodactylus sebae (Mono)
- Latince Adı: Monodactylus sebae
- Habitatı ve Anavatanı: Batı Afrika sahili. Senegal ve Zaire nehirleri.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Metabolizması yüksek balıklardır, sık sık yemlenmelidir. Menüleri küçük balıklar, karides, ıspanak gibi yemler ile zenginleştirilmelidir.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
- Su Sertliği: 6 - 16 °d
- pH: 7.5 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Sürü balığıdır, en az 5 adet beslenmelidir. Okyanusda yaşar, ara ara nehirlere yüzerler bu da onları tatlı suya ve acı suya dayanıklı yapar. Litre başına 3 gram tuz eklenmelidir. Bu türler tatlı su balığı değildir. Tatlı suları kısa süreliğine ziyaret ederler.
Periophthalmus argentilineatus (Çamur Zıpzıpı)
- Latince Adı: Periophthalmus argentilineatus
- Coğrafik Kökeni: Dünyada pekçok yere yayılmıştır. Batı ve Doğu Afrika, Japonya, Çin, Avuturalya, Hindistan, Madagaskar.
- Yaşam Alanı: Sığ mangrove bataklıkları
- Beslenme Biçimi: Canlı yemleri tecih etseler de kuru yemi de reddetmezler.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif, bölgesine girmeyen canlılarla arasında sorun olmaz.
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Belirgin bir fark yoktur. Erkekler birbiriyle kavga eder, bunu yaparken üst yüzgeçlerini kaldırırlar.
- Üreme: Doğada oyuklara yumurta dökerler. Çamur zıpzıpı su yüzeyine çıkıp hava kabarcığını alıp oyuğa indirip oyukta serbest bırakarak yumurtaları havalandırır. Yavrular 5 gün içinde çıkar ve yaklaşık 50 gün içinde hem karada hem sudaki amfibi yaşama adapte olur.
- Sıcaklık: 26°C - 32°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bölgelerini korumak isterken üst yüzgeçlerini açarlar. Yarı sulu bir ortam bulunduran, acı su akvaryumu kurulmalıdır. Akvaryumda düz taşlar, yumuşak taban ve mangrove kökleri kullanılmalıdır. Örnek için bu adresteki yarı sulu ortam akvaryumuna bakınız. Çok güçlü ön yüzgeçleri sayesinde karaya çıkıp özellikle ürktüğünde uzun mesafe atlayabilirler. Su üzerinde bulunduğu ortam oldukça nemli olmalıdır.
Scatophagus argus (Argus)
- Latince Adı: Scatophagus argus
- Coğrafik Kökeni: Hnidistan'ın Pasifik Okyanusuyla buluştuğu acı su bölgeleri. Kuveyt, Fiji, kuzey ve güney Japonya, Yeni Kaledonya, Samoa, Tonga ve Sosyete Adaları.
- Yaşam Alanı: Limanlar, körfezler, acı su nehirlerinin ağızları, tatlı su akıntısının az olduğu bölgeler ve genellikle mangrovlar arasında yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Doğada böcekler, kabuklular ve bitkisel besinlerle beslenirler. Ağırlıklı olarak otçul bir diyetleri vardır.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dış özelliklerinden cinsiyet ayrımı yapmak mümkün değildir.
- Üreme: Esaret altında üretilmemiştir.
- Sıcaklık: 20°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: 8 - 18 °dH
- pH: 7.5 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Acı Su balıklarıdır. Sularına her 10 litre için 10 gr tuz atılmalıdır. Tatlı su akvaryumuna alınan bazı Argusların dayanıklı bazılarının dayanıksız olmasının sebebi toplandıkları yerdir. Tatlı sudan toplanan Arguslar tatlı suda problem çıkarmazken, acı sudan alınan Arguslar tatlı suda ne yazık ki yaşamlarını sürdüremezler. Ancak unutulmamalıdır ki bir Argus elinde sonunda acı suya ihtiyaç duyacaktır. Akvaryumdaki hemen her türlü bitkiyi yiyebilirler, bu yüzden Java Fern gibi zehirli olabilecek bitkileri koymak sakıncalı olacaktır. Sürü balığıdır en az 4 adet bulundurulmalıdır. Filipinli balıkçılar sırt, anal ve pelvik dikenlerinin zehirli olduğuna inanmaktadır. Çin tıbbında kullanılan bir balıktır. Yeşil ve kırmızı olmak üzere 2 çeşit rengi vardır.
Scatophagus tetracanthus
- Latince Adı: Scatophagus tetracanthus
- Coğrafik Kökeni: Somali,Kenya ve Batı Afrika
- Yaşam Alanı: Lagünler ve nehirler
- Beslenme Biçimi: Otçul
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışcıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Sıcaklık: 22°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 40 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Acı Su balıklarıdır. Sularına her 10 litre için 10 gr tuz atılmalıdır. Tatlı su akvaryumuna alınan bazı Argusların dayanıklı bazılarının dayanıksız olmasının sebebi toplandıkları yerdir. Tatlı sudan toplanan Arguslar tatlı suda problem çıkarmazken, acı sudan alınan Arguslar tatlı suda ne yazık ki yaşamlarını sürdüremezler. Ancak unutulmamalıdır ki bir Argus elinde sonunda acı suya ihtiyaç duyacaktır. Akvaryumdaki hemen her türlü bitkiyi yiyebilirler, bu yüzden Java Fern gibi zehirli olabilecek bitkileri koymak sakıncalı olacaktır. Sürü balığıdır en az 4 adet bulundurulmalıdır.
Selenotoca multifasciata (Noktalı-Çizgili Scat)
- Latince Adı: Selenotoca multifasciata
- Coğrafik Kökeni: Sulawesi, Endonezya, batı ve doğu Avustralya ve Yeni Kaledonya.
- Yaşam Alanı: Haliçler, nehir ağızları, resifler, gelgit körfezleri ve kayalık havuzlar. Mangrov ormanlarında ve tatlı su akıntısının az olduğu bölgelerde yaşarlar. Gençler sıklıkla tatlı suyun bulunduğu nehir ve kollarda bulunurlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Hemen hemen her türlü yemi kabul ederler ama bitkisel ağırlıklı bir diyetle beslenmelidir. Ağzına sığacak kadar küçük boyuttaki canlı ve dondurulmuş yemleri kolaylıkla yerler. Kaliteli kuru yemler de yeterli olur, pul yemler küçük boyuttakiler için uygundur, daha büyük boyuttakilerin iştahını karşılamak için granül yemler verilebilir. Eğer yetersiz beslenirlerse çoğu kez tank arkadaşlarını ısıracaklardır. Aynı zamanda ağırlıklı olarak otçul bir tür olduğu için haşlanmış ıspanak, marul, salatalık, yumuşak su bitkileri ve yosun içerikli pul yemler düzenli olarak verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif (bireyden bireye mizaç değişebilir.)
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif (bireyden bireye mizaç değişebilir.)
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dış özelliklerinden tespit edilemez.
- Üreme: Esaret altında üremesi kolay değildir, muhtemelen çevresel ve hormonsal etkilerin bir kombinasyon halinde olması gerekecektir. Muhtemelen tuzluluk oranında değişiklikler olması gerekecektir.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 40 cm. (akvaryum ortamında genellikle daha küçük kalırlar.)
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: 12 - 30 °dH (Sert - Çok Sert)
- pH: 7.5 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Kendi türüne karşı bölgeci olduğundan saldırganlığı dağıtmak ve tank arkadaşlarının sataşmasını önlemek için benzer boylarda 3 veya daha fazla balıktan oluşan gruplar halinde beslenmelidir, küçük balıkları avlayabilirler. Sert olabildiği için hassas balıklarla birlikte beslenmemelidir. Genellikle dayanıklı bir balıktır ama nitrit ve nitrata karşı oldukça hassastır. Oldukça iştahlı olduğu ve yemleri dağıtarak yediği için sık su değişimleri ve güçlü filtrasyon tavsiye edilir. Gençler tatlı suda tutulabilir ancak deniz tuzu ilavesi tavsiye edilir, yetişkinler deniz akvaryumu koşullarında veya acı suda tutulmalıdır. Doğal koşulları simüle etmek için tuz oranı çeşitli olabilir. Bol yüzme alanı sağlanmalıdır. Tek tür olarak veya benzer boyuttaki diğer acı su balıklarıyla (monolar, diğer scatlar ve okçu balıkları) tutulmalıdır. Eğer bitki kullanılacaksa bitkileri yediği için zehirli olanlardan kaçınılmalıdır. Diğer scatlar gibi dikenleri zehirli olarak kabul edilir ve acı verebilir. Dekor malzemesi olarak kütükler, kökler ve dallar kullanılabilir. Diğer scatlar gibi bu türde göz büyümesi yani 'pop eye' hastalığına karşı hassastır, tedavisi zor ve zaman alıcı bir hastalıktır. Yakalarken sert bir şekilde davranmak ve keskin kenarlı dekorlar hastalığa neden olabilir.
Tetraodon fluviatilis (Green Puffer)
- Latince Adı: Tetraodon fluviatilis
- Coğrafik Kökeni: Asya: Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş, Myanmar ve Borneo. Mekong deltasında da kaydedilmiştir.
- Yaşam Alanı: Genellikle nehrin çevresindeki yavaş hareketli alanlar ve nehir ağızlarında yaşamaktadır.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Her türlü kabuklunun yanı sıra, solucanlar ve diğer canlı ve dondurulmuş gıdaları kabul edecektir. Keskin dişlerini korumak için düzenli olarak deniz ürünleri (yengeç bacakları, midye vb.) ile beslenmelidir.
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Bilinmiyor.
- Üreme: Üretimi zordur. Yumurtlama acı suda olur. Düz bir yüzeye veya kayaya yumurta bırakılır ve erkek tarafından korunur. Yumurtalar yaklaşık 1 hafta içinde çıkar.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 17 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: 10 - 30 °dH (Orta - Çok sert)
- pH: 7.8 - 9.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Deniz koşullarına tahamül etmesine rağmen, yaklaşık 1,005-1,010 sg acı su gerektirir. Kumlu bir zemin ile birlikte, kayalar ve kütüklerle dekor oluşturulmalıdır. Akvaryumlarında java fern gibi ayanıklı bitkiler kullanılabilir, bu bitki acı suda bir süre yaşayabilir. Elastik mideleri sayesinde kendilerini su veya hava ile şişirme yetenekleri vardır, tehlikede olduklarında kendilerini savunmak için şişirirler. Vücudunun birçok yerinde ölümcül nörotoksin tetrodoxin bulunur. Aynı zehir mavi halkalı ahtapottada vardır. Bu zehrin yeterli miktarı felç ve ölüme neden olabilir. İnsanlar için siyanürden 1000 kat daha ölümcüldür. Tetraodon fluviatilis genellikle benzer görünümlü akrabaları T. nigroviridis ve T. schoutedeni ile karıştırılır. Akvaryum ticaretinde nadir görünür. Genellikle fluviatilis olarak satılan balıklar yeşil benekli pufferın (T. Nigroviridis) bir varyantıdır. Bakımı T. Nigroviridis ile çok benzerdir. Dişlerinin büyümesini kontrol altında tutmak için haftada bir kez kabuklu canlılarla beslenmelidir.
Tetraodon nigroviridis (GSP, Green Spotted Puffer)
- Latince Adı: Tetraodon nigroviridis
- Coğrafik Kökeni: Asya. Srilanka'dan Endonezya'ya kadar uzanır.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Üreme: Üretilmesi zordur. Acısuda kum veya taşın üstüne yumurta dökerler, yumurtaları erkek korur. Yavrular 5-6 gün içinde yumurtadan çıkarlar.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 17 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 7.0 - 8.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Acı su balıklarıdır. Her 10 litre su için 15gr tuz atılması uygundur. Salyangoz gibi kabukluları çok severler, kabuklarını sağlam çene ve diş yapılarıyla kırarak yerler. Size alıştığında akvaryumun yanına geldiğinizde bir çift gözün üzerinizde olduğunu hissedersiniz, 2 gözü birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Çok meraklılardır. Bu balıklar su dışına çıkarılmamaya özen gösterilmelidir. Hava yutmaları onlar için ölümcül olabilir. Bu yüzden akvaryumcudan alınırken suyu terkettirmeden su içinde yakalanıp poşetlenmelidir. Tek bakılması uygundur. Sert bir balıktır, ilk zamanlar akvaryumdaki diğer balıklara bir şey yapmasa bile bir gün geldiğinizde balıklardan bir kaçını ölü bulabilirsiniz.
Toxotes blythii
- Latince Adı: Toxotes blythii
- Coğrafik Kökeni: Asya,Myanmar
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışcıl
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Sıcaklık: 25°C - 31°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Bilgi: Acı su balığıdır.Avına su fışkırtarak ağzıyla yakalayabilme yeteneğine sahiptir.Vücutları geliştikçe isabet oranı da o ölçü de artar.
Toxotes chatareus
- Latince Adı: Toxotes chatareus
- Coğrafik Kökeni: Asya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışcıl
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Sıcaklık: 25°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre
- Su Sertliği: 8 - 12 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Argus, Mono vb türden kendisi gibi acı suları seven balıklarla beslenilmelidir.
Toxotes jaculatrix (Çizgili Okçu Balığı)
- Latince Adı: Toxotes jaculatrix
- Coğrafik Kökeni: Bu tür çok geniş bir coğrafik alanda bulunur. Hindistan, Myanmar, Tayland, Çin, Ryukyu Adaları, Malezya, Filipinler, Mikronezya, Palau, Endonezya, Solomon Adaları, Papua Yeni Gine, Vanuatu ve kuzey Avustralya.
- Yaşam Alanı: Tatlı su nehirleri, dereler, göller ve göletler gibi çeşitli biyotoplarda yaşar. Temel yaşam alanları acı suyun bulunduğu mangrov bataklıkları ve haliçlerdir. Genellikle suyun kenarında yetişen bitkilerin sarkması sonucu oluşan gölgelik alanlarda bulunma eğilimindedirler.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada zaman zaman küçük balıkları da yemelerine rağmen çoğunlukla çeşitli karasal ve sucul omurgasızlarla beslenirler. Okçu balığı beslenme davranışı ile ünlüdür. Bu balıklar sarkan bitki örtüsü üstündeki böceklere su püskürterek onları suya düşürüp yerler. Adını bu özelliğinden almıştır, yetişkin balıklar %99 başarıyla hedeflerini vururlar. Suyun kırılma payını hesaplayarak avlarına su püskürtürler ve böylelikle avlarını ıskalamazlar. Yaklaşık 2.5 - 3 cm iken avlanmayı öğrenirler. Paludaryum türünde bir tank kurarak, üst kısmında bitki bulundurularak ve paludaryumun içine cırcır böcekleri ve meyve sinekleri koyularak doğadaki bu davranışı tekrar edilebilir. Akvaryum ortamında batmayan pul ve granül yemleri de kabul ederler, canlı veya dondurulmuş artemia ve kan kurdunu da beğenerek yerler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl olmalarına rağmen küçük balıkları yiyeceklerdir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Bilinmiyor.
- Üreme: Akvaryum ortamında ürediğine dair bilgi yoktur. Yetişkinlerin üremek için tamamiyle tuzlu olan sulara göç ettikleri düşünülmektedir ve sadece gençlerin acı suda yaşadığı düşünülmektedir. Bu koşulları akvaryum ortamında taklit etmek zordur. 20.000 - 150.000 arasında yumurta bırakırlar. 1-2 yıl içinde cinsel olgunluğa ulaşırlar. Gençlerin vücutlarının üst kısmında siyah çizgilerinin arasında yanardöner sarı lekeleri vardır, muhtemelen bu sarı lekeler çamurlu suda sürü halinde kalmalarına yardımcı olur. Yaşlandıkça sarı lekeler kaybolur ve siyah çizgiler kısalır ve sonuç olarak bu siyah çizgiler gövdenin sadece en üst bölümünde görülür.
- Sıcaklık: 25°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: 20 - 30 °dH (Sert - Çok Sert)
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Acı su balığıdır. Litre başına 1-2 gram tuz atmak gerekir. Akvaryumunun yarısının veya 1/3'ünün boş olması, üsttarafta mangrove gibi acı suya dayanıklı bitkiler olması onu mutlu eder. Kendi türüne karşı agresif olabilir ama 4 veya 5 balıktan oluşan gruplar halinde beslenerek agresifliği azaltılabilir ve geniş yüzme alanı bırakılması gerekir. Mangrov köklerinin ve acı suya dayanıklı bitkilerin bulunduğu bir acı su akvaryumunda bakılabilir. Su akıntısı düşük olmalıdır. Bir diğer seçenek yüksekliği uzun paludaryum tarzında, doğasına uygun bir akvaryum kurulmasıdır, kuru kısmında bitkiler olmalıdır. Paludaryum doğal beslenme davranışını teşvik edeceği için yararlı olacaktır. Mono, scat, argus ve yeşil chromides gibi büyük boyutlu acı su türleriyle birlikte beslenebilir. Gençler tatlı suda beslenebilir ama her zaman acı suda beslenmeleri önerilir. Yaşadığı ülkelerin çoğunda yenilen bir balıktır.
Alfaro cultratus
- Latince Adı: Alfaro cultratus
- Coğrafik Kökeni: Kostra Rika,Panama ve Nikaragua
- Yaşam Alanı: Büyük nehirlerin sığ kısımları.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutta olurlar.Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğurdukları için üretimi kolaydır. Dişiler büyüklüklerine göre 20-100 arası yavru doğururlar.Yavrular yem olmaması için ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 24°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 5 - 12 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Genel Yorum: Bitkilendirilmiş ve ortalama bir akıntısı olan bir akvaryumda bakılmalıdır.
Limia melanogaster
- Latince Adı: Limia melanogaster
- Coğrafik Kökeni: Jamaika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutlu olur. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar.Üremeleri diğer canlı doğuranlarda olduğu gibi gayet kolaydır.6 mm boyunda 10 ila 15 arası yavru dünyaya getirirler.Artemia ile beslenen yavrular daha hızlı gelişir.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm, Dişiler 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 20 - 30 °dH
- pH: 7.5 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 3 yıl yaşarlar.Akvaryumlarında saklanmaları için kaya ya da sık ve büyük yapraklı bitkiler konulmadılıdır.
Poecilia wingei (Endler)
- Latince Adı: Poecilia wingei
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika, Venezuela'da lepisteslerle aynı yerde bulunur.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Kuru yemi severek yiyecektir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha renksiz ve iri olur. Erkeklerde gonopod bulunur.
- Üreme: Lepistesler 28 günde bir yavrularken Endlerler 23-24 günde bir yavrular. Yavrularını yerler. Son günlerine gelen hamile dişi; yavruluk veya bol bitkili akvaryuma konulmalıdır. Küçük dişiler 4-6 tane, büyükler ise 20'nin üzerinde yavru bırakabilir.
- Sıcaklık: 25°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 6.0 - 8.5
- Genel Yorum: Lepistesler ile kolayca çiftleşip kırma yavrular meydana getirebilir. Doğada beraber yaşasalar da endler 27 derecedeki sıcak bölgede yaşarken, lepistesler ise yaklaşık 25 derecedeki gölgelik kısımlarda yaşarlar.
İlgili Makale: Poecilia wingei - Derleyen :By Eyyupk
Xiphophorus cortezi
- Latince Adı: Xiphophorus cortezi
- Coğrafik Kökeni: Meksika,Rio Panuco
- Yaşam Alanı: Hızlı akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod bulunur,dişilerde bulunmaz. Erkeklerin kuyruklarındaki uzantı 0.5-2 cm arasında değişir.
- Üreme: İyi bakıldıkları takdirde 4-5 haftada bir yavrular. 10-30 arası yavru meydana getirir.
- Sıcaklık: 24°C – 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 45 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH
- pH: 7.5 - 8.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Suları çok yumuşak olmamalıdır. Başka kılıçkuyruklarla beraber bakıldıkları takdirde kırma yavruların oluşma ihtimali yüksektir.
Alfaro huberi
- Latince Adı: Alfaro huberi
- Coğrafik Kökeni: Güney Guetamela'dan Honduras boyunca Nikaragua'ya kadar olan bölge.
- Yaşam Alanı: Hızlı akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutta olurlar.Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğurdukları için üretimi kolaydır. Dişiler 5 haftada bir doğurur. Çıkan yavrular lepistes yavrusundan büyüktür.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Dişiler 7 cm, erkekler 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre
- Su Sertliği: 5 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: İyi bitkilendirilmiş akvaryumlarda bakılmalıdır. Balık ara sıra utangaç tavırlar sergileyebilir. Eğer onu bitkisiz tankta bakmaya kalkarsanız daha da strese girecek ve iyice utanga olacaktır. Çok iyi sıçrarlar. Bu nedenle akvaryumlarının üstü iyi kapatılmalıdır.
Limia nigrofasciata (Kambur Limia)
- Latince Adı: Limia nigrofasciata
- Coğrafik Kökeni: Haiti,Dominik Cumhuriyeti
- Yaşam Alanı: Sığ su birikintileri
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutta olurlar.Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar.Üretimi gayet kolaydır.Yapmanız gereken tek şey suyun asidik ve yumuşak olmasını engellemektir.Aksi takdirde o şartlarda çiftleşme dahi gerçekleşmez.Bitkilerin sıklığı doğumu yaklaşmış dişinin güveninin artıracağı gibi erkeklerden de kaçmasına yardımcı olur.Hamilelik 6-8 hafta sürerken sayısı 50'ye varan yavru olabilir.Yavruların güveni için en iyisi anneyi doğurduktan sonra başka akvaryuma almaktır.Yavrular yaklaşık 6 ayda yetişkin boya ulaşırlar.
- Sıcaklık: 25°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Doğasında genellikle bitkilerin çürüyen kısımlarını ve küçük böcek larvalarını yerler.
Priapichthys annectens
- Latince Adı: Priapichthys annectens
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçi-otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha büyüktür.Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar.
- Sıcaklık: 17°C - 35°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm.,dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 2 - 15 °dH
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
Xiphophorus evelynae
- Latince Adı: Xiphophorus evelynae
- Coğrafik Kökeni: Meksika, Tecolutla Nehri
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı bulunur, dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar. Yavrularını yerler. Bu nedenle anne doğurma işlemi bittikten sonra bulunduğu yerden alınmalıdır.
- Sıcaklık: 22°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm., dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: Orta
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yoğun bitkili ortamlarda bakılmalıdır. Canlı yemleri tercih ettikleri gibi kaliteli bitkisel yemleri de severek yerler.
Ameca splendens (Butterfly Geoodeid)
- Latince Adı: Ameca splendens
- Coğrafik Kökeni: Jalisco,Meksika
- Yaşam Alanı: Artık sadece bir su parkındaki tek havuzda ve bazı hobicilerin elinde bulunmaktadır.Doğasında tükenmiştir.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutta olurlar.Erkeklerinde andropodyum denilen bir organ bulunur. 3.resimde andropodyumun nasıl bir organ olduğu gösterilmiştir.
- Üreme: Canlı doğururlar. Üretimi gayet kolaydır. Diğer canlıdoğuranlardan farklı olarak erkeklerden aldıkları spermleri depolamazlar,her hamile kalması gerektiğinde tekrar çiftleşmesi gerekir. Aynı zamanda dişilerin hamile olduğu anlaşılmaz ve herhangi bir davranış değişikliği olmaz. Yine diğer canlı doğuranlardan farklı olarak dişiler erkeklere doğru çaprazlamasına yüzerek onların önünde titrerler. Gebelik 55-60 gün sürer ve yavrular inanılmayacak derecede büyük(2 cm civarı)doğarlar. Dişinin büyüklüğüne bağlı olarak yavru sayısı 5-30 arasında değişir. Yavruların karınlarında ufak göbek kordonu gibi çıkıntılar bulunabilir ama bunlar geçicidir ve doğumdan 2-3 gün sonra kaybolurlar. Yavrular yeterince büyük olduklarından her türlü yemi kabul ederler. Büyük olanlar çok nadiren yavrulara saldırma girişiminde bulunur.
- Sıcaklık: 26°C - 32°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm., dişiler 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Uyumlu bir karma akvaryum balığı değildir. Gerek agresif tavrıları gerekse de yem atıldığında diğer türlere üstünlük sağlaması onu karma akvaryum balığı olmaktan uzaklaştırır. Belki başka sert balıklarla beslenebilir ama kendi türleriyle beraber bakılması daha uygundur. Akvaryumları bitki bakımından yoğun olmalıdır ve tabanda koyu renk kum olması renklerini tam anlamı ile göstermesi için uygundur. Bol oksijenli ve orta derecede akıntılı akvaryumlarda bakılmalıdır. Bozuk su değerlerinden çabuk etkilenen bir balıktır.
Phalloceros caudimaculatus
- Latince Adı: Phalloceros caudimaculatus
- Coğrafik Kökeni: Brezilya,Uruguay,Paraguay
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Dişilerin hamilelik süresi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. Çıkn yavrular artemia ile beslendiği takdirde hızlı büyür.
- Sıcaklık: 20°C - 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Dişiler 6 cm., erkekler 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akvaryumlarına az miktarda tuz atılmalıdır. Bulunduğu bölgelerde sivrisinekle mücadelede önemli rol oynamaktadır.
Quintana atrizona
- Latince Adı: Quintana atrizona
- Coğrafik Kökeni: Küba
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.Etçil ağırlıklı yemleme yapılmalıdır.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha iri olur. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar, çok kolay ürerler, yavrularını ayırmak gerekir yoksa yerler.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 2 cm., dişiler 3 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 35 litre
- Su Sertliği: 12 - 15 °dH
- pH: 6.5 - 7.0 üretimde 6.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Tamamen zararsızdır.Karma akvaryumlarda rahatlıkla bakılabilir.
Xiphophorus gordoni
- Latince Adı: Xiphophorus gordoni
- Coğrafik Kökeni: Kuzey Meksika
- Yaşam Alanı: Nehirler ve su havzaları
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı vardır, dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar. Erkekleri kaybettiğinizde dahi dişiler sperm depolayabildiklerinden birkaç kez daha yavru verebilirler.
- Sıcaklık: 28°C - 32°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 35 litre
- Su Sertliği: 10 - 25 °dH
- pH: 7.5 - 8.1
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Hemen her türlü yemi kabul ederler. Canlı yem verilmesi dişilerdeki yavru sayısını artırır. Yoğun bitkili tanklarda bakılmalıdır.
Anableps anableps (Dört gözlü balık)
- Latince Adı: Anableps anableps
- Coğrafik Kökeni: Guyana,Venezuela,Brezilya,Meksika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı vardır.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Yavrularını canlı doğururlar.Eşleşme 27-29 °C gibi yüksek sıcaklıklarda,akvaryum yüzeyindende 10-15 cm aşağısında gerçekleşir.Yavrular 2.5 cm büyüklüğünde doğarlar.Yavruları ayrılmalıdır yoksa anaçlar tarafından yenecektir.Saklanacak yerlerin çok olması yavruların doğduğunda yenme riskini azaltacaktır.2-3 hafta içinde içlerinden en küçük olanları bile 3 cm boya rahatlıkla ulaşacaktır.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C üretimde 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre
- Su Sertliği: 8 - 25 °dH
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Adını hem suyu hem de havayı aynı anda görebilen bir çift gözünden almıştır.Yüzeye çok yakın yüzerek gözlerinin bir kısmını suyun dışına çıkarır.Böylece cisimlerden çıkan ışınları kırılmaya uğramadan görür ve avının ve düşmanının yerini tam olarak tespit ederek ona göre hareket eder.Yutamayacağı boydaki balıklar için sorun teşkil etmez.Zamanının çoğunu yüzeyde geçirir.Canlı yemin diyetlerinden eksik edilmemesi gerekir.
Poecilia caucana
- Latince Adı: Poecilia caucana
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil-Otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı bulunur.
- Üreme: Canlı doğururlar.
- Sıcaklık: 26°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 3 cm., dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 10 - 20 °dH
- pH: 7.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Karma akvaryumlarda bakılabilirler. 1 erkeğe 3-4 dişi düşmelidir.
Scolichthys greenwayi
- Latince Adı: Scolichthys greenwayi
- Coğrafik Kökeni: Guetemala
- Yaşam Alanı: Akıntılı nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar. Yavrular yenme ihtimaline karşı ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 20°C - 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Dişiler 5 cm., erkekler 3.5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 10 - 15 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bitkili tanklarda bakılmalıdır. Yer yer ufak taşlar ve kayalarla dekor yapılabilir.
Xiphophorus helleri (Kılıçkuyruk)
- Latince Adı: Xiphophorus helleri
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika
- Yaşam Alanı: Hafif akıntılı nehirler
- Beslenme Biçimi: Etçil-Otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin kuyrukları bir uzantı yaparak onlara kılıçkuyruk adını veren şekle bürünür. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
- Sıcaklık: 20°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler kuyruk hariç 10cm., dişiler 12cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 7.0 - 8.3
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Cinsiyet ayrımı kuyruklar ve alt yüzgeçler sayesinde yapılır, en kolayı kuyruktan tespittir, Kuyuğunda kılıç şeklinde uzantısı olan balıklar erkektir. Parazitler tarafından rahatsız edilen veya yaşlanan dişilerde erkeğe dönüşüm gözlenmiştir. Diğer balıklara karşı uyumlu olmasına karşın kendi türünde baskın olan erkek diğer erkekleri rahatsız eder. Bu yüzden ya tek yada saldırganlığın farklı hedeflere dağılması için 5 erkek olarak bakılmaları önerilir, dişi erkek oranı 3 dişi 1 erkek olmalı ya da belirtilen gibi çoklu erkek kullanılarak diğer baskın olmayan erkeklerin çok fazla zarar görmesi engellenmiş olur. Beslenme konusunda yem ayırt etmezler, kaliteli kuru yemlerle beslenebilir ayrıca iyi bir yosun yiyicisidir. Yüzmek için açık alanı bulunan fakat iyi bitkilendirilmiş akıntılı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde yaşatılabilir.
İlgili Makale: Yüksek Kalitede Siyah Kılıç Üretmenin Sırları
Belonesox belizanus
- Latince Adı: Belonesox belizanus
- Coğrafik Kökeni: Meksika,Kostra Rika,Nikaragua ve Güney Yukatan bölgesi
- Yaşam Alanı: Birbirinden farklı bitkilerle donanmış kanallar
- Beslenme Biçimi: Genellikle hayvansal gıdalarla ve özellikle canlı yem ile beslenmelidir. Bitkisel yemlerle pek ilgilenmeyecektir.
- Davranış Biçimi: Yutabileceği boydaki balıklara karşı saldırgandır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derrecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod bulunur,dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğurdukları için üretimi kolaydır. Dişiler 5 haftada bir doğurur. Yavrular ortalama 1-2 cm boyunda olur. Dişinin boyutuna göre yavru sayısı genellikle 15-30 arasında değişiklik gösterir.
- Sıcaklık: 25°C - 37°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 20 cm., dişiler 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Çok çeşitli sularda bulunabilir. Tatlı sulara dayanabildiği gibi tuzluluğu 40 ppt ye kadar çıkan sulara dayanabilir. 5 yıldan fazla yaşarlar.
Poecilia chica (Cüce molly)
- Latince Adı: Poecilia chica
- Coğrafik Kökeni: Meksika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutlu olur. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar.Üremeleri diğer canlı doğuranlarda olduğu gibi gayet kolaydır.
- Sıcaklık: 23°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 3 cm.,Dişiler 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 10 - 20 °dH
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Piyasada nadir rastlanan türlerdendir.
Tomeurus gracilis
- Latince Adı: Tomeurus gracilis
- Coğrafik Kökeni: Amazon Nehri'nin Orinoco Kolu
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: Döllenme dişi içinde gerçekleşir ve döllenme olduktan birkaç gün sonra dişi yumurtaları bitki yapraklarının üzerine bırakır.
- Sıcaklık: 26°C - 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.3 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: 15 - 20 °dH
- pH: 7.5 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Sezonluk bir killifish değildir. Akvaryumunun üstünde su üstü bitkileri bulunursa stresi yenmede yardımcı olacaktır. Zaman zaman yüzmeyi bırakır ve su üstü bitkilerinin arasında dinlenir. Sürü halinde dolaştıklarına rastlanailir.
Xiphophorus maculatus (Plati)
- Latince Adı: Xiphophorus maculatus, Poecilia maculata
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika kıtasının Atlantik yönü
- Yaşam Alanı: Tatlı sular
- Beslenme Biçimi: Kaliteli kuru yemler, akvaryumun içinde oluşan yosunlar
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
- Sıcaklık: 20°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5cm. - dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 7.0 - 8.2. Asidik suyu sevmezler.
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Çoğu tropik akvaryuma kırmızı rengini veren yuvarlak hatlı sevimli balıklardır. Cinsiyet ayrımı erkeklerin karın bölgesinde bulunan gonopod organı ve dişilerde bulunan üçgen yüzgeç sayesinde yapılabilir. Tüm canlı doğuranlarla barışçıl bir şekilde yaşayabilir ve iyi bitkilendirilmiş akvaryumlarda yavruları kendi kendine bile kurtulabilir. Genellikle 2 çift halinde tutulması önerilir. Platylerde de mantar ve beyaz beneğe karşı 50 litreye 1 çay kaşığı tuz atılabilir. Yemlenmede seçici değillerdir ayrıca iyi bir yemleme düzeni olan anne platynin yavrularını yeme dürtüsü azalır.
Dermogenys pusillus (Halfbeak)
- Latince Adı: Dermogenys pusillus
- Coğrafik Kökeni: Malezya, Endonezya, Tayland
- Yaşam Alanı: Sığ, tatlı ve acı su bölgeleri.
- Beslenme Biçimi: Canlı yemler. Diyeti geniş tutulmalı, pek çok tür canlı yem verilemlidir.
- Davranış Biçimi: Erkekleri çok agresiftir. Suyun orta ve alt kesimlerinde yüzen balıklarla beslenmelidir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Erkekler özellikle üreme dönemlerinde agresiftir.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha incedir ve sırtlarında kırmızı bir yama bulunur.
- Üreme: Canlı doğururlar. Üretimleri kolay değildir. Hamilelik 5-8 hafta sürer. 30 civarı yavru doğururlar. Yavrular anne babadan ayrılıp artemia ve toz yem ile beslenmelidir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 7 cm., dişiler 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 7.0 - 8.0 üretimde 7.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Her 10 litreye 2 kaşık kaya tuzu atılması önerilir. Riccia gibi su üstü bitkileri bulunan sığ tanklardan hoşlanırlar. Suyun yüzeyine yakın yüzerler. Sürü balıklarıdır.
Poecilia latipinna (Yelken Kuyruklu Moli)
- Latince Adı: Poecilia latipinna
- Coğrafik Kökeni: Kuzey Amerika'nın güney doğusu.
- Yaşam Alanı: Sakin nehirler ve nehrin denizle buluştuğu bölgeler. Tatlı, acı, hatta tuzlu sular.
- Beslenme Biçimi: Kuru yemler, Yosunlar, Kaliteli dondurulmuş tübifex kurdu içermeyen yemler
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Üreme dönemlerinde hafif çatışmalar yaşanabilir
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük boyutlu olur. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile) 60 civarında yavru dünyaya getirirler.
- Sıcaklık: 20°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 15 cm., Dişiler 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 8 - 18 °dH
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Akvaryumların üst-orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte biyolojik ortamın oturmasıyla kayalarda, bitkilerde oluşan yosunlarıda iştahla tüketirler. Ilımlı bir balık olması nedeniyle diğer barışcıl tropik balıklarla yaşatılabilir. Cinsiyet ayrımı balıkların alt bölümlerinde bulunanan yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları(gonopodları) bulunan molly erkektir. Dişilerin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunur. Ani sıcaklık değişimlerine ve soğuğa fazla dayanıklı değildirler, yaşanabilecek sorunların başında beyaz benek ve mantar bulunur. Akvaryum suyuna 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak direnç kazanmaları için faydalı olur.
Xenophallus umbratilis
- Latince Adı: Xenophallus umbratilis
- Coğrafik Kökeni: Nikaragua Gölü
- Yaşam Alanı: Nehirlerin kıyı şeritleri,ufak dereler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod bulunur,dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Bir defada 10-25 arası yavru doğar. Yavruları büyütmek için artemia vermek iyi bir seçimdir. Yetişkinler yavruları yiyeceğinden ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 21°C - 37°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: 3 - 10 °dH
- pH: 7.2 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Küçük gruplar halinde bulunurlar. Doğada alg ve çamurun içindeki küçük böcekleri,larvaları yerler.
Xiphophorus meyeri
-
- Latince Adı: Xiphophorus meyeri
- Coğrafik Kökeni: Meksika
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barıçşıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı bulunur,dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Üretimi kolaydır. Diğer canlıdoğuranlardaki gibidir.
- Sıcaklık: 23°C – 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 3 cm., dişiler 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH
- pH: 7.0 - 7.7
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bitkili akvaryumlarda bakılmalıdır. Sıcaklığın artmasıyla beraber canlı yemlerle besleme sıklığını artırabilirsiniz. Bu aynı zamanda dişilerin daha çok sayıda yavru vermesini sağlayacaktır.
Gambusia affinis (Gambusya, Sivrisinek Balığı)
- Latince Adı: Gambusia affinis
- Coğrafik Kökeni: Amerika
- Beslenme Biçimi: Tam bir oburdur. Kendi ağırlığı kadar yemi birgünde yiyebilir. Etçil ağırlıklı yemleme yapılmalıdır.
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha iri olur. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar, çok kolay ürerler, yavrularını ayırmak gerekir yoksa yerler.
- Sıcaklık: 12°C - 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm., dişiler 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 5 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 2 yıl civarında ömürleri vardır. Su çok sıcak olmadıkça su şartlarına aldırış etmeyen çok dayanıklı bir balıktır. Sivrisinekle mücadelede kullanılır. Lepistes'e benzese de Lepistes'den daha agresif ve renksizdir.
Poecilia reticulata (Lepistes, Guppy)
- Latince Adı: Poecilia reticulata
- Coğrafik Kökeni: Venezuela, Barbados, Trinidad, Kuzey Brezilya ve Guyana'nın yanı sıra birçok Karayip adası.
- Yaşam Alanı: Neredeyse akla gelebilecek her türlü biyotopa uyum sağlayabilen bir türdür. Yüksek irtifadaki dereler, tortulu bataklıklar ve sulama kanalları. Bazı popülasyonlar acı sularda da yaşamını sürdürür.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul. Doğada öncelikli olarak böceklerle beslenirler ama akvaryum ortamındakiler her türlü yemi kabul ederler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha iri olur. Erkeklerin arka yüzgeci çok daha geniş ve gösterişlidir. Erkeklerde bulunan gonopod dişilerde yoktur.
- Üreme: Canlı doğururlar, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır. Erkek sürekli dişinin peşinde takipte olacağı için her erkeğe birçok dişi düşmesi tavsiye edilir. Bir dişinin hamile olduğu anal yüzgecinin arkasındaki gravid nokta (karanlık alan) ile tespit edilebilir. Bir dişi 5-100 civarında yavru doğurabilir ve gebelik 4-6 hafta arası sürebilir. Dişi yumurta kanalında uzun süre sperm muhafaza edebilir bu nedenle dişi hiç erkek olmadan 6 ay veya daha fazla süre yavru üretebilir.
- Sıcaklık: 17°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4cm, dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: 7 - 19 °dH (Yumuşak - Çok Sert)
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Lepistesler gerek barışçıl yapılarıyla, gerekse kolay üretilmeleriyle akvaryum severlerin gönüllerinde ve akvaryumlarında taht kurmuşlardır. Pek çok hobicinin ilk başladığı balık olmuştur. Akvaryumda doğal seleksiyonla çok değişik renk ve biçimlerde lepistesler üretilmiştir. Erkekleri dişilerin yarısı kadar olup dişilerden daha gösterişlidirler. Gebelik süresi yaklaşık 28 gün olup bu süre sıcaklık ve genetik faktörler yüzünden 21-40 gün arası değişebilmektedir. Aynı dişilerin erkekler tarafından devamlı kovalanmaması için dişi sayısını erkek sayısının 2 katından fazla tutmakta fayda var. Balıklar 3 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Su üstü bitkilerinin bulunduğu bitkili tankları beğenirler. Akvaryumlarında güçlü akıntı bulunmamalıdır. Kaplan barbus, Serpae tetra gibi yüzgeçlerini ısıracak türlerle birlikte beslenmemelidir. Diğer canlı doğuranlar, rasboralar, corydoraslar, küçük loricariidler ve tetraların bulunduğu barışçıl bir karma tankta rahatlıkla yaşayabilirler. Çoğunlukla akvaryumda üretilen renkli varyeteleri satılmaktadır, yabani formu nadiren satılmaktadır. Ne yazık ki birçok ticari üretici akraba çiftleştirmesi ve aşırı üretim yaptığı için çok dayanıklı değildir, hastalık ve erken ölüme yatkındır. Sivrisinek larvalarını doymaz bir şekilde yediği için sıtma hastalığını kontrol altına almak amacıyla birçok üçüncü dünya ülkesine getirilmiştir.
İlgili Makale:
Poecilia reticulata (Lepistes)
Poecilia reticulata (Lepistes)
Xenotoca eiseni (Redtail splitfin)
- Latince Adı: Xenotoca eiseni
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika, Nayarit,Jalisco
- Yaşam Alanı: -
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta ve tabana yakın bölgeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir. Dişiler soluk renklerdedir.
- Üreme: Dişiler 2 ayda bir 60 yavru verebilirler.
- Sıcaklık: 15°C - 32°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 6 cm., dişiler 7cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yumuşak bitkileri tırtıklayabilirler. Akvaryumları iyi oksijenlendirilmelidir. Düşük oksijen seviyesinde sıkıntı yaşanmaktadır.
Xiphophorus montezumae
- Latince Adı: Xiphophorus montezumae
- Coğrafik Kökeni: Kuzeydoğu Meksika
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde kılıç şeklinde uzantı vardır ve gonopod organı bulunurken dişilerde bunlar yoktur.
- Üreme: Canlı doğururlar, yavrularını yedikleri için anne yavruladıktan sonra akvaryumdan çıkarılmalıdır.
- Sıcaklık: 20°C – 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5 cm., dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 10 - 20 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yoğun bitkili tanklarda geniş yüzme alanları bırakılacak şekilde dizayn yapılmalıdır.
Girardinus metallicus
- Latince Adı: Girardinus metallicus
- Coğrafik Kökeni: Kostra Rika,Küba ve Orta Amerika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.Her türlü yemi kabul ederler.Haftada bir kaynatılmış marul ya da ıspanak verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha iri olur. Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar.Dişiler 20 ila 30 arası yavru meydana getirebilirler.Yavrular 4-5 mm olur.Yavrular çok çabuk gelişir.Büyümelerini sağlayan en önemli şey gün aşırı artemia verilmesidir.
- Sıcaklık: 22°C - 25°C üretimde 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5 cm., dişiler 9 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 4 yıl kadar yaşarlar.Gölge yapan bitkileri severler.
Poecilia salvatoris
- Latince Adı: Poecilia salvatoris
- Coğrafik Kökeni: Nikaragua
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Kurutulmuş canlı yemleri tercih ederler.
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Erkekler arasında ufak kavgalar gözlenebilir.
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha iri olur. Erkeklerde gonopod bulunurken dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar.Yavruları en iyi Ceratophyllyum gibi bitkilerin arasında saklanabilir.
- Sıcaklık: 25°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 10 - 15 °dH
- pH: 7.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Bir erkeğe birkaç dişi düşmelidir.
Xiphophorus alvarezi
- Latince Adı: Xiphophorus alvarezi
- Coğrafik Kökeni: Meksika, Guetemala
- Yaşam Alanı: Hızlı akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barıçşıl
- Yüzme Seviyesi: Her seviyede
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı bulunur,dişilerde bulunmaz. Ayrıca diğer kılıçkuyruklarda olduğu gibi erkeklerin kuyrukları uzunken dişilerde bu çok azdır ya da hiç yoktur.
- Üreme: Canlı doğururlar. Üretimi diğer canlı doğuranlardaki gibidir.
- Sıcaklık: 25°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7.5
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 10 - 20 °dH
- pH: 7.2 - 8.1
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Arada bir canlı yem verilebilir. Bitkili tanklarda bakılmalıdır. Erkekler birbirlerine üstünlük kurmak isteyebilirler. Bu nedenle erkek sayısını az tutmakta fayda vardır.
Xiphophorus nezahualcoyotl
- Latince Adı: Xiphophorus nezahualcoyotl
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika,Rio Tamasi
- Yaşam Alanı: 1200 metre yükseklikteki hızlı akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı bulunur dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Diğer canlı doğuranlarda olduğu gibidir.Yaklaşık 1.5 cm boyundayken(kuyruk hariç)doğurabilirler.
- Sıcaklık: 19°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5 cm., dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 6 - 10 °dH
- pH: 7.0 - 7.6
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Düşük ve orta seviyedeki ışıkta renklerini daha çok belli eder. Hareketli kılıçlardandır. Bitkili tanklarda bakılması gerekir.
Heterandria formosa (Cüce Canlı Doğuran)
- Latince Adı: Heterandria formosa
- Coğrafik Kökeni: Kuzey Amerika: ABD'nin Güney Doğusu. Güney Louisiana, Kuzey Carolina, Cape Fear Nehri drenajı.
- Yaşam Alanı: Genellikle sığ alanlarda bulunur, aşırı bitkili kenarda olan alanlar veya suyun yavaş akan kısımları. Aynı zamanda tuzlu ortamlarda da bulunabilir.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul, verilen yemlerin çoğunu kabul eder. Özellikle artemia ve su piresi gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemlere düşkündür. Bitkisel yemleme de ihmal edilmemelidir, algler veya spirulina pul yem verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden çok daha küçüktür ve büyük bir gonodopa sahiptirler.
- Üreme: Çok kolay, canlı doğururlar. Her iki cinsiyettende akvaryumda varsa üremesini önlemek imkansızdır. Su parametreleri belirtilen sınırlar içinde olmak kaydıyla önemsizdir. Dişiler dört haftalık gebelikten sonra doğum yaparlar. 2 gün veya daha fazla sürede yavruları doğrurur. Yavrularını yemezler ve oldukça hızlı ürerler bu açıdan lepistese rakip olabilecek bir türdür.
- Sıcaklık: 20°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 2 cm, Dişi 3.5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 15 lt, bir çift bu kadar küçük bir tankta tutulabilir. Oldukça fazla ürediği hesaba katılarak daha büyük bir hacimde beslenmelidir.
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Hafif filtreli, bol bitkili bir tank uygundur. Su akıntısı minimum tutulmalıdır. Sivrisinek balığı, en ufak killifish veya cüce üst golyan balığı olarakda bilinen, Heterandria formosa bilinen en küçük canlı doğuran türü ve dünyanın en küçük toplam balık türlerinden biridir. Hobiciler arasında yaygın olmasına rağmen pek satışı yapılmayan bir türdür. Doğada gambusyalarla aynı bölgede yaşarlar. Ülkemize girmemiş bir türdür.
Poecilia sphenops (Siyah Moli)
- Latince Adı: Poecilia sphenops
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika
- Yaşam Alanı: Sakin nehirler ve nehrin denizle buluştuğu bölgeler
- Beslenme Biçimi: Kuru yemler, Yosunlar, Kaliteli dondurulmuş tübifex kurdu içermeyen yemler
- Davranış Biçimi: Barışcıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Üreme dönemlerinde hafif çatışmalar yaşanabilir
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha iri olur. Erkeklerde gonopod bulunurken dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
- Sıcaklık: 18°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 11 - 30 °dH
- pH: 7.5 - 8.2
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Akvaryumların üst-orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte biyolojik ortamın oturmasıyla kayalarda, bitkilerde oluşan yosunlarıda iştahla tüketirler. Ilımlı bir balık olması nedeniyle diğer barışcıl tropik balıklarla yaşatılabilir. Cinsiyet ayrımı balıkların alt bölümlerinde bulunanan yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları(gonopodları) bulunan molly erkektir. Dişilerin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunur. Ani sıcaklık değişimlerine ve soğuğa fazla dayanıklı değildirler, yaşanabilecek sorunların başında beyaz benek ve mantar bulunur. Akvaryum suyuna 10 litreye 5-15 gr tuz atmak direnç kazanmaları için faydalı olur.
Xiphophorus andersi (Rio Aloyac Plati)
- Latince Adı: Xiphophorus andersi
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika: Veracruz Chico'nun yakınında Rio Atoyac, Meksika.
- Yaşam Alanı: Ortalama 2 mt. derinliği bulunan hızlı akan nehirde yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Canlı ve dondurulmuş, her türlü yemi kabul ederler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonodop bulunur, dişilerde bulunmaz. Erkeklerde kuyruğun alt kısmında uzantı vardır.
- Üreme: Canlı doğum yapar. Yavruların hayatta kalma şanslarını yükseltmek için bol bitki bulunmalıdır.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 4.5 cm, dişi 5.5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 45 litre
- Su Sertliği: 10 - 25 °dH (Orta - Sert)
- pH: 7.0 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bol bitkili, yüzmek için açık alanın bulunduğu bir akvaryum çok uygundur. 1 erkeğe birden fazla dişi düşmelidir. Doğada Xiphophorus hellerii ve Heterandria jonesi gibi canlı doğuranlarla aynı yerde yaşarlar. Çok nadir bulunan bir balıktır, doğada da sayısı azdır.
Xiphophorus signum
- Latince Adı: Xiphophorus signum
- Coğrafik Kökeni: Rio Chajmaic,Rio de la Pasion,Guetemala
- Yaşam Alanı: Hızlı akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod bulunur,dişilerde ise bulunmaz. Ayrıca erkeklerin kuyrukları uzundur,dişilerde bu hiç yoktur ya da çok azdır.
- Üreme: Canlı doğururlar.
- Sıcaklık: 24°C – 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 10 - 20 °dH
- pH: 7.2 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Erkeklerin kuyruk uzantıları 3-4 cmi bulabilir. Yoğun bitkili yerlerde bakılmalıdır. Yüksek oksijen seviyesinde iyi büyürler.
Ilyodon furcidens
- Latince Adı: Ilyodon furcidens
- Coğrafik Kökeni: Meksika'nın Colima bölgesi
- Yaşam Alanı: Hızlı akan nehirler ve su birikintileri
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Erkekler birbirleriyle kavga ederler,ancak bunlardan zarar görmezler.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod organı bulunmaz.
- Üreme: 7-8 haftalık süren bir hamilelikten sonra 30 civarında yavru dünyaya gelmektedir. Yavrular doğduklarında 1.5-2 cm boyunca olabilirler. Yetişkinler yavruların peşine düşmez ve onları yeme girişiminde bulunmaz. Nadiren de olsa yavru sayısı 50 ye yakın olabilmektedir.
- Sıcaklık: 24°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 7 cm., dişiler 9 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 12 - 16 °dH
- pH: 7.0 - 9.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Erkekler birbirleriyle kavga ettikleri için akvaryumu dekore edilirken kayalardan ve bitkilerden saklanacak alanlar oluşturulmalıdır. Bu nedenle tanka ya bir erkek ya da ikiden fazla erkek eklenmelidir ki; kavganın odak noktası sadece bir balık olmasın. Akvaryumlarında güçlü bir akıntı olmalıdır. Yaşa bağlı olarak kamburluklar görülür. Her ne kadar canlı yem ve dondurulmuş yemler de verilse bunun yanında bitkisel yemler de verilmelidir. Çünkü doğada alglerin yoğun olarak yetiştiği yerlerde bulunurlar.
Poecilia velifera (Valifera)
- Latince Adı: Poecilia velifera
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika kıtası Meksika Yukatan bölümü
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Su tabanındaki küçük canlılar ve yosunlar.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Bulunduğu akvaryumda sadece 1 erkek olması önerilir
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renkli ve üst yüzgeçleri daha gelişkindir. Erkeklerde gonopod bulunurken dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğum (Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
- Sıcaklık: 25°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre. İri boyutlara ulaşmaları için en az 300 litrelik tanklar gereklidir.
- Su Sertliği: 13 - 19 °dH
- pH: 7.5 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Nehrin denize döküldüğü bölümlere yakın yaşadıkları için akvaryumlarının suyu acı olmalıdır. 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak hem acı su şartlarını sağlayacak hemde balığın mantara ve beyaz beneğe karşı dirençli olmasını sağlayacaktır. Akvaryumda 3 dişi 1 erkek olarak bakılmaları önerilir, 2 yada daha fazla erkek konulduğunda baskın olan erkek diğer verliferayı hırpalayabilir. Üremeleri diğer canlı doğuranlara göre biraz zordur, yavrular artemia ve toz yemle beslenebilir. Erkeklerin sırt yüzgeçleri kur döneminde balık için çok önemlidir, hacim olarak küçük akvaryumlarda balığın üst yüzgeci fazla gelişmez.
Xiphophorus clemenciae
- Latince Adı: Xiphophorus clemenciae
- Coğrafik Kökeni: Oaksaka,Meksika
- Yaşam Alanı: Yavaş akan nehirlerin kayalıklarla dolu sakin bölgeleri
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
- Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod organı vardır,dişilerde bulunmaz. Aynı zamanda erkeklerin kuyrukları uzundur ama bu dişilerde hiç yoktur ya da çok azdır.
- Üreme: Canlı doğururlar. Üretimi diğer canlı doğuranlardaki gibidir.
- Sıcaklık: 22°C – 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm., dişiler 3 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 35 litre
- Su Sertliği: 3 - 10 °dH
- pH: 7.2 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yoğun bitkili tanklarda bakılmalıdır. Yüksek ışıktan hoşlanmazlar. Bunu engellemek için yüzeye su üstü bitkileri konulabilir.
Xiphophorus variatus (Günbatımı Plati)
- Latince Adı: Xiphophorus variatus
- Coğrafik Kökeni: Güney Meksika
- Yaşam Alanı: Yavaş akıntılı düz nehir kesimleri.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Hemen her tür yemi yerler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar. 20-50 arası yavru doğar, akvaryum bol bitkili değilse yavrular anne baba ve diğer balıklar tarafından yenmemesi için ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 15°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 9 - 19 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Genel Yorum: Diğer platiler gibilerdir ancak daha soğuk sudan hoşlanırlar. Bitkileri yiyebildikleri için hızlı gelişen veya sert yapraklı bitkiler konulmalıdır.
Xiphophorus xiphidium
- Latince Adı: Xiphophorus xiphidium
- Coğrafik Kökeni: Meksika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Hemen her tür yemi yerler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerde gonopod bulunmaz.
- Üreme: Canlı doğururlar. Yavrular yenilmemesi için bol bitkili bir tankta üretim yapılmalıdır.
- Sıcaklık: 18°C - 25°C üretimde 22°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm., dişiler 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 15 - 25 °dH üretimde 20 °d
- pH: 7.2 - 8.2 üretimde 8.0
- Genel Yorum: Soğuk suda yaşayabilen plati türlerindendir.Oldukça barışçıldırlar.
Balta Baliklari
Carnegiella marthae(Blackwing balta balığı)
- Latince Adı: Carnegiella marthae
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Sadece dişilerin üreme dönemlerinde cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Üretimi zor bir türdür. Bol bitkili tanklarda üretim yapılabilir. Bunun yanında tankına siyah su(Bu bir çeşit su katkısıdır. Herhangi bir şekilde suyu siyaha boyamaya çalışmayın.) eklenmelidir. 26 derecede ürerler. akvaryum tabanı ince yapraklı bitkilerle donatılmış ve aynı zamanda çok temiz olması gerekir. Zira tabana düşen yumurtalar kolayca mantarlaşabilir. Yumurtalar 30 saat sonra açılır. Yavrular çok küçük olurlar. Bu yüzden ilk etapta infuseria vb. ile beslenmelidir. Sık yemleme ve günlük su değişimleri ile çok hızlı bir şekilde büyürler.
- Sıcaklık: 23 - 27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: 2 - 4 °d
- pH: 5.5 - 6.5
- Genel Yorum: Doğada suya düşen böceklerle beslenirler ve ara sıra kabukluları da diyetleri içerisine dahil ederler. Sürü halinde bakılmalıdır. Çok iyi zıplayıcı olduklarından akvaryumlarının üstünde mutlaka kapak olmalıdır.
Carnegiella strigata (Balta Balığı)
- Latince Adı: Carnegiella strigata
- Coğrafik Kökeni: Amazon
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Sadece dişilerin üreme dönemlerinde cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Genelde yaprak üzerine düz yumurta döker.
- Sıcaklık: 24-28 C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5-6 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 5,5- 7,0
- Genel Yorum: Barışçıl balıklardır, hemen her tropikal karma akvaryuma konulabilir, oldukça iyi sıçradıklarından akvaryumun üzeri kapalı olmalıdır.
Gasteropelecus sternicla (Nehir Balta Balığı)
- Latince Adı: Gasteropelecus sternicla
- Coğrafik Kökeni: Orta Amazon Bölgesi ve Peru'nun yavaş akan çayları.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Küçük canlı yemler ve bol proteinli kuru yemler verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Sıcaklık: 23 - 27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6 - 7.5
- Genel Yorum: En az 6'lı sürüler halinde beslenilmelidir. Çok iyi sıçrayıcıdırlar, akvaryumun üzeri iyi kapatılmalıdır. Ömürleri 5 yıl kadardır.
Carnegiella myersi (Pigme balta balığı)
- Latince Adı: Carnegiella myersi
- Coğrafik Kökeni: Peru
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Sadece dişilerin üreme dönemlerinde cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Bitkili akvaryumlarda üretilmelidir. Yumurtaları 24-36 saat arasında açılırlar. Yavrular çok küçük çıktıkları için bir süre infuseria ile beslenmelidir.
- Sıcaklık: 23 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 2 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 35 litre
- Su Sertliği: 6 - 17 °d
- pH: 5.5 - 6.5
- Genel Yorum: 5 yıla kadar yaşayabilirler. Doğasında su üstündeki böcekleri yiyerek beslenirler. İyi sıçrayıcıdırlar. Bu nedenle akvaryumlarının üstü kapatılmalıdır.
Gasteropelecus levis (Gümüş Balta Balığı)
- Latince Adı: Gasteropelecus levis
- Coğrafik Kökeni: Brezilya.
- Yaşam Alanı: Orman akarsuları ve kolları. Çoğunlukla yüzey bitkilerinin bol olduğu alanlarda bulunur.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Solucanlar, kabuklular ve böceklerle beslenir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler yumurta dolu olduğu zaman belirgin bir şekilde yuvarlak vücutlu olur.
- Üreme: Bilinmiyor. Carnegiella strigata ile aynı şekilde ürediği düşünülüyor.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: 1 - 12 °dH (Çok yumuşak - Orta)
- pH: 5.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Su yüzeyinde bitkilerin bulunması gerginliğini büyük ölçüde azaltacaktır. Tek bir atlamada birkaç mt yükseğe zıplayabildiği için akvaryumun üstü sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. Aktif ve barışçıl sürü balığıdır, 6 veya daha fazla gruplar halinde beslenmelidir. Ürkek ve çekingen olabilir, sert türlerle yem için rekabet edemez. İyi tank arkadaşları tankın farklı seviyelerinde yaşayan tetralar, cüce cichlidler, corydoraslar ve Loricariids gibi küçük ve barışçıl balıklardır. Sıçrama hareketi uçan böcekleri avlamak ve yırtıcılardan kurtulmak için kullanılır. İlk ithal edildiği zaman tamamen narin olabilir, çevreye alıştıktan sonra çok iyi bir akvaryum sakini olmaktadır.
Thoracocharax securis (Dev Balta Balığı)
- Latince Adı: Thoracocharax securis
- Coğrafik Kökeni: Orta Amazon Bölgesi
- Yaşam Alanı: Hızlı akan bitkili suları.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Küçük canlı yemler ve bol proteinli kuru yemler verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Sıcaklık: 23 - 30 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6 - 7.5
- Genel Yorum: En az 6'lı sürüler halinde beslenilmelidir. Çok iyi sıçrayıcıdırlar, akvaryumun üzeri iyi kapatılmalıdır. Ömürleri 5 yıl kadardır.
Carnegiella schereri (Cüce Balta Balığı)
- Latince Adı: Carnegiella schereri
- Coğrafik Kökeni: Peru,Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Sadece dişilerin üreme dönemlerinde cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Bitkili akvaryumlarda üretilirler.
- Sıcaklık: 22 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: 2 - 11 °d
- pH: 5.5 - 6.5
- Genel Yorum: Doğasında su üstündeki böcekleri yiyerek beslenirler. Sürü halinde beslenmelidir. Akvaryumların üstü kapatılmalıdır.
Gasteropelecus maculatus (Benekli Balta Balığı)
- Latince Adı: Gasteropelecus maculatus
- Coğrafik Kökeni: Batı Panama ve Doğu Kolombiya'nın durgun suları.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Küçük canlı yemler ve bol proteinli kuru yemler verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Ayırım kesin olarak yapılamasa da dişilerin karnı daha şişkin olur.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Zor olsa da akvaryumlarda üretilmiştir. Yüzen bitkilere yumurtlarlar. Anne babayı yumurtaları ve yavruları yedikleri için ayırmak gerekir. Yavrular infuseria ve yeşil suyla beslenmeli, artemia yiyebliecek boya gelince artemia ile devam edilmelidir.
- Sıcaklık: 23 - 27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 9 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6 - 7
- Genel Yorum: En az 6'lı sürüler halinde beslenilmelidir. Çok iyi sıçrayıcıdırlar, akvaryumun üzeri iyi kapatılmalıdır. Ömürleri 5 yıl kadardır.
Thoracocharax stellatus
- Latince Adı: Thoracocharax stellatus
- Coğrafik Kökeni: Amazon, Parana ve Orinoco kolları
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Yüzeye yakın bölgeler
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerdan daha şişkin bir karna sahiptir.
- Üreme: Akvaryumda üretilememiştir.
- Sıcaklık: 23-29 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 75lt
- Su Sertliği: 3 - 14 °d
- pH: 6.3 - 7.4
- Genel Yorum: Akvaryumun yüksekliği çok önemli değildir. Daha çok yüzey alanının geniş tutulması önemlidir. Canlı yemleri severek tüketirler.
Kalem Baliklari
Nannostomus anduzei
- Latince Adı: Nannostomus anduzei
- Habitatı ve Anavatanı: Rio Negro,Orenoque
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha parlak renktedir ve anal ve kuyruk yüzgeçleri daha kırmızıdır.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.
- Sıcaklık: 24-28 °C üretimde 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 1.8 cm
- Su Sertliği: 0 - 10 °d üretimde 2 °d
- pH: 5.0 - 7.0 üretimde 6.0
- Genel Yorum:Grup halinde beslenebilen uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.Küçük boyutta olduklarından ona zarar verebilecek türlerle beraber bakılmamalıdır.
Nannostomus eques(Kahverengi kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus eques
- Habitatı ve Anavatanı: Amazon
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeçleri daha kırmızı olur.Dişilerin de karnı daha şişkin olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Üreme: Düz yumurta döker.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.
- Sıcaklık: 24-26 °C üretimde 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm,dişiler 5 cm
- Su Sertliği: 10 - 15 °d üretimde 4 °d
- pH: 6.0 - 7.0 üretimde 6
- Genel Yorum:Biraz çekingen ve ürkek balıktır.Agresif türlerle beraber bakılmamalıdır.Yoksa strese girip kolay hastalanırlar.6'lı gruplar halinde beslenmesi akvaryuma alışma sürecini kısaltır ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
Nannostomus marginatus (Cüce Kalem Balığı)
- Latince Adı: Nannostomus marginatus
- Coğrafik Kökeni: Amazon
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekleri daha ince olur ve aynı zamanda karın yüzgeçleri kırmızıya çalan bir renktedir.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker
- Sıcaklık: 24-28C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5cm
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5-6,5
- Genel Yorum: Akvaryumlarda gruplar halinde, kalem balıklarını yiyemeyecek boyutta, barışçıl balıklarla beslenmelidir. Hafif kahverengi, berrak suları severler.
Nannostomus trifasciatus (Kalem Balığı)
- Latince Adı: Nannostomus trifasciatus Coğrafik Kökeni : Amazon, Brezilya.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekleri daha ince olur ve aynı zamanda karın yüzgeçleri kırmızıya çalan bir renktedir.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Yumurta saçar, üretilmesi zordur. Yumurtalar 2-3 gün içinde açılır.
- Sıcaklık: 24-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6cm
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5.5-7. Üreme dönemi 6.
- Genel Bilgi: Oldukça ürkek, üst ve orta seviyelerde yüzen bir sürü balığıdır. Barışçıl türlerle bakılablir.
Nannostomus beckfordi (Altın Kalem Balığı)
- Latince Adı: Nannostomus beckfordi
- Coğrafik Kökeni: Guyana, Surinam, Fransız Guyanası, doğu Amazon havzasında Amapá ve Pará bölgeleri ve Brezilya. Ayrıca Rio Madeira, alt ve orta Amazon, Rio Negro ve Rio Orinoco'da bulunduğu bildirilmiştir.
- Yaşam Alanı: Durgun nehir kolları, küçük nehirler ve bataklık alanları. Özellikle su bitkilerinin yoğun büyüdüğü veya su altında kalmış ağaçların ve yaprak döküntüsünün bulunduğu alanlarda yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Bir mikropredatördür, doğada küçük omurgasızlar ve diğer zooplanktonlarla beslenir. Akvaryumda uygun boyuttaki kuru yemleri kabul edecektir ayrıca Artemia, Moina, grindal kurt vb. gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemlerde verilmelidir. Arada bir bitkisel de beslenmeldir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Yetişikin erkekler daha yoğun renklidir, özellikle üreme döneminde dişilerin vücudu belirgin yuvarlak bir hal alır. Dişilerin karnı biraz daha şişkin olur. Erkeklerin anal ve kuyruk yüzgeçleri kırmızı olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Yumurta saçarak ürerler. Akvaryumu bol bitkilendirilmelidir. Kaliteli yemlerle beslenen çiftler üretime alınmalıdır. Hazırlanan akvaryuma önce dişi alınmalı akvaryumu tanıması sağlanmalıdır. Daha sonra ise öğleden sonra erkek akvaryuma alınmalıdır. Yumurtlama işlemi bir dahaki sabah gerçekleşir. 200 adet yumurta yaparlar. Yumurtlamadan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır. Yumurtalar iki gün sonra açılmaya başlar. Yavrular 6. günde serbest yüzmeye başlarlar. Yavrular artemia ile beslenmelidir. İyi beslendiği takdirde 6-7 ay içinde yetişkin konuma gelirler.
- Sıcaklık: 21°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 3 - 17 °dH (Çok Yumuşak - Sert)
- pH: 5.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: 2 ila 3 yıl yaşarlar. Erkekler ara ara birbirilerine gösteriş yapsalar da hiç bir zarar vermezler. Akvaryumları bol bitkili olmalıdır ve tabanda koyu bir taban malzemesi bulunmalıdır. Akvaryumlarına su üstü bitkisi eklemek yararlı olacaktır. Dekor olarak kütükler, dallar ve kuru yaprakların kullanılması daha doğal bir görünüm sağlayacaktır, ayrıca kuru yaprakların ayrışması bakteri kolonilerinin yaşayacağı alanlar oluşturacaktır. Ayrıca akvaryumlarında çok fazla akıntı olmamalıdır pipo filtre gibi filtreler kullanılmalıdır. Benzer büyüklükte ve barışçıl Characinler, küçük callichthyidler, küçük rasboralar, barbuslar, anabantoidler ve loricariid kedi balıkları uygun tank arkadaşlarıdır. Ayrıca Apistogrammalar için uygun bir ditherdir. Mümkün olduğunca çok satın alınmalıdır, 6 veya daha fazla balığın bulunduğu sürüler halinde beslenmelidir. Sürü halinde beslendiklerinde herhangi bir saldırı durumunda bireyler daha cesur ve daha doğal davanışlar sergilerler. Yeni başlayanlar için ideal bir türdür.
Nannostomus espei(Çizgili kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus espei
- Habitatı ve Anavatanı: Guyana
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin vücutlarındaki bantlar daha belirgindir.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Zordur ama başarılmıştır.Suyun sertliği 2 °d'den az olmalı,pH'ı da 6 civarında olmalıdır.Yumurtlama bitkilerin arasında iyi filtrelendirilmiş ve aydınlatılmış bir akvaryumda başlar.Anaçlar yumurtlamadan sonra ayrılmalıdır.Yavrular 1-3 gün arasında yumurtadan çıkarlar.Yavrular serbest yüzmeye başladığında hemen artemia ya da infuseria ile beslenmeye başlanmalıdır.
- Sıcaklık: 22-26 °C üretimde 25 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.5 cm
- Su Sertliği: 5 - 10 °d üretimde 2 °d
- pH: 6.0 - 7.0 üretimde 6.0
- Genel Yorum:Sürü halinde dolaşmayı seven bir balık türüdür.Öğünlerinden canlı yemler eksik edilmemelidir.
Nannostomus marilynae (Yeşil şeritli kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus marilynae
- Habitatı ve Anavatanı: Rio Negro,Vichada
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı biraz daha şişkin olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.
- Sıcaklık: 22-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- Su Sertliği: 2 - 12 °d
- pH: 5.5 - 7.0
- Genel Yorum:Grup halinde beslenebilen uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.Bol bitkili ve gölgeli alanlarda yüzmeyi severler.
Nannostomus unifasciatus
- Latince Adı: Nannostomus unifasciatus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeci yuvarlaktır.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 25-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm
- Su Sertliği: 0 - 15 °d
- pH: 6.0 - 7.5
- Genel Yorum:Bol bitkili bir akvaryumda bakılmalıdır.Karma akvaryumlarda rahatlıkla bakılabilir.
Nannostomus bifasciatus(Beyaz çizgili kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus bifasciatus
- Coğrafik Kökeni: Surinamın kıyı nehirleri ve Guyana
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha parlak renkli olurlar
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.Grup halinde üretilirler.Yumurtalar bitkilerin her köşesinde bulunabilir.Yumurtalar herhangi bir şekilde bulundukları yerlerden çıkartılmamalıdır.
- Sıcaklık: 23-27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.5 cm
- Su Sertliği: 4°d
- pH: 5.5 - 7.0
- Genel Yorum:Grup halinde beslenebilen uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.Küçük boyutta olduklarından ona zarar verebilecek türlerle beraber bakılmamalıdır.
Nannostomus harrisoni
- Latince Adı: Nannostomus harrisoni
- Habitatı ve Anavatanı: Guyana
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı biraz daha şişkin olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.
- Sıcaklık: 24-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- Su Sertliği: 2 - 10 °d
- pH: 5.5 - 7.0
- Genel Yorum:Sürü halinde beslenmedi gerekir.En az 6'lı gruplar halinde olması gerekir.
Nannostomus mortenthaleri(Kırmızı kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus mortenthaleri
- Habitatı ve Anavatanı: Peru
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin sırt yüzgeci ufak beyaz bir benek ile sonlanır.Dişilerin rengi daha kırmızıdır.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Üreme: Canlı yemle kondüsyon kazandırılmış çiftler kullanılmalıdır.Üretim tankı bol bitkilendirilmelidir.İkindi vakti ya da sabah karşı yumurtlarlar.
- Sıcaklık: 25-28 °C üretimde 27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- Su Sertliği: 1 - 10 °d üretimde 5 °d
- pH: 5.0 - 6.5 üretimde 6.0
- Genel Yorum:İyi birer canlı yem yakalayıcısıdırlar.Çok iyi bir görüşleri vardır.Erkekler arasında ufak çaplı üstünlük kavgaları labilir ancak kavgalarda yara almazlar.
Pyrrhulina rachoviana
- Latince Adı: Pyrrhulina rachoviana
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı biraz daha şişkindir.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Geniş yapraklı bitkilerin üstüne ve kum içindeki oyuklara yumurtlarlar.
- Sıcaklık: 15-22 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- Su Sertliği: 20 °d
- pH: 6.0 - 7.0
- Genel Yorum:Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır.Geniş yapraklı bitkilerin bulunduğu gölgeli yüzme alanlarında vakit geçirmeyi severler.
Nannostomus digrammus
- Latince Adı: Nannostomus digrammus
- Habitatı ve Anavatanı: Tapajos,Guyana
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı biraz daha şişkin olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.
- Sıcaklık: 24-26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3 cm
- Su Sertliği: 2 - 10 °d
- pH: 5.5 - 7.0
- Genel Yorum:Grup halinde beslenebilen uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.Bol bitkili ve gölgeli alanlarda yüzmeyi severler.
Nannostomus limatus (Zarif kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus limatus
- Habitatı ve Anavatanı: Tapajos
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı biraz daha şişkin olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.
- Sıcaklık: 23-27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.5 cm
- Su Sertliği: 2 - 10 °d
- pH: 5.0 - 7.0
- Genel Yorum:Grup halinde beslenebilen uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.Bol bitkili ve gölgeli alanlarda yüzmeyi severler.
Nannostomus nitidus (Parlayan kalem balığı)
- Latince Adı: Nannostomus nitidus
- Habitatı ve Anavatanı: Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı biraz daha şişkin olur.Erkeklerin ise renkleri daha parlaktır.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Düz yumurta döker.200 kadar yumurta bırakırlar.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.
- Sıcaklık: 24-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.5 cm
- Su Sertliği: 3 - 15 °d
- pH: 6.0 - 7.0
- Genel Yorum:Utangaç balıklardır.Barışçıl türlerle beraber karma akvaryumlarda bakılabilir.Akvaryumları bol bitkili olmalıdır.Ortada ise mutlaka yüzmelerine yetecek kadar büyük bir alan bırakılmalıdır.
Serrasalminae
Colossoma macropomum (Kırmızı Pacu)
-
- Latince Adı: Colossoma macropomum
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Amazon Nehri.
- Beslenme Biçimi: Otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Dip-Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Tam olarak cinsiyet ayrımı yapılamamaktadır.
- Üreme: Boyutlarından dolayı akvaryum şartlarında üremeye müsayit değildir.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 100 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 1000 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 5.0 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Piranalarla karıştırılırlar. Piranaların aksine otçuldurlar; meyve, sebze ve bitkisel yem verilmelidir. Çok büyük boyutlara ulaşırlar. Alt çenesinin piranaya geride olması en büyük farkdır. Standart akvaryumlar için bir tür değildir. Büyük akvaryumlara önerilir. Stres anında akvaryumdan atlayabilirler, akvaryumun üstü kapatılmalıdır. Kendi boyutunda balıklarla bakılmalıdır. Akvaryum ortamında bitkiler severler; fakat bitkili akvaryumlarda otçul bir balık olduğundan bitkiler pek uzun süreli olmaz. Yavruyken benekleri bulunur. Birçok hobici tarafından büyüme potansiyelleri göz ardı edilerek satın alınırlar, ancak ev akvaryumları için kesinlikle uygun değildir!
Myleus schomburgkii (Siyah Çizgili Myleus)
-
- Latince Adı: Myleus schomburgkii
- Coğrafik Kökeni: Kuzeydoğu Güney Amerika, Venezuela, Peru ve Brezilya bölümleri. Rio Nanay ve Rio Orinoco nehir havzaları, Surinam.
- Yaşam Alanı: -
- Beslenme Biçimi: Ağırlık olarak otçul. Kabak, salatalık, bezelye, bahar yeşillikleri ve diğer yeşil sebzeler; diyetinin büyük bir kısmı bitkisel yemlerden oluşmalıdır. Hazır satılan spirulina ve bitkisel pul yemler de tavsiye edilir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde daha sivri bir sırt yüzgeci vardır.
- Üreme: Yumurtlayarak çoğalır, akvaryumda ürediğine dair rapor yoktur.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 40 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: 5 - 10 °dH (Yumuşak - Orta)
- pH: 5.5 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: En iyisi, en az 5'li bir grup halinde tutmaktır. Genellikle barışçıl bir sürü balığıdır ve diğer büyük barışçıl türlerle tutulabilir. Genellikle orta ve üst kısımlarda yüzdüklerinden genelde tabanı kullananan tank arkadaşları uygun olacaktır. Benzer bakım ve görünüm olarak yakın akrabası Myloplus rubripinnisten yanlarında bulunan dikay siyah çizgiyle kolayca ayırt edilir. Siyah-kulak Pacu, Disk Pacu ve Disk Tetra gibi çeşitli isimleri vardır. Bitkileri yiyebildikleri için sert yapraklı bitkiler tercih edilmelidir. Loş ışık ve saklanma alanlarıyla kendilerini daha güvende hissedeceklerdir. Ürktüklerinde çok hızlı hareket ettiklerinden ve kendilerini akvaryumdan dışarı atma tehlikeleri olduğundan akvaryumda kapak kullanılmalıdır.
Pygocentrus cariba
-
- Latince Adı: Pygocentrus cariba
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika: Orinoco Nehri havzasının ova ve kollarında yaygın olarak bulunur.
- Yaşam Alanı: Köklerin ve bitkilerin olduğu alanlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Aşırı agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Belirgin bir cinsiyet ayrımı yoktur.
- Üreme: Henüz akvaryum ortamında üretilememiştir. Doğada yakın akrabaları P.natteriler gibi ürerler.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 28 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: 6 - 20 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 6.2 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Bilindik piranhalardan(Pygocentrus nattereri) ayrılan tek özelliği solungaç noktalarının ardında bulunan siyah lekedir. En vahşi Serrasalminae türleri arasındadır. Doğada sürüler halinde yaşarlar. Akvaryumlarında daha doğal bir görünüm için bitki ve köklerin yanında dipte kuru yaprakta kullanılabilir.
Metynnis hypsauchen (Silver Dolar)
- Latince Adı: Metynnis hypsauchen
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika: Amazon ve Paraguay Nehir Havzaları, Kuzey Gine'nin korunmuş nehirleri.
- Beslenme Biçimi: Birçok yiyeceği kabul eder, ama genellikle otçul olarak beslenir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeçleri daha uzun ve daha renklidir.
- Üreme: Yumurta saçarak ürerler. Üretmek çok zor değildir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 – 18 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: 8 – 15 °dH
- pH: 6.0 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 6 veya daha çok sürüler halinde beslenmelidir. Sürü halinde beslenmezse çok kolay korkabilir. Yaşam süresi 5 – 10 yıldır. Akvaryum saklanmaları için taşlar ve köklerle dekore edilmelidir. Bitkileri yedikleri için bitki kullanılmamalıdır. Loş ışık ve koyu bir taban malzemesi tercih edilmelidir.
Mylossoma duriventre
- Latince Adı: Mylossoma duriventre
- Coğrafik Kökeni: Amazon, Orinoco ve Paraguay-Paraná nehri havzaları.
- Yaşam Alanı: Akarsu ve göllerde çamurlu ve ince kumlu alanlar.
- Beslenme Biçimi: Doğada balıklar, böcekler ve bitkilerle beslenirler. Akvaryum ortamında verilen birçok yemi kabul edecektir, bitkisel besinler diyetlerinden eksik edilmemelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin daha sivri yüzgeçleri olabilir.
- Üreme: Akvaryumda üretildiği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Yumurta saçarak ürer.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 5.0 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Benzer boyut ve ihtiyaçları olan türlerin olduğu bir akvaryumda beslenmesi daha doğru olacaktır. Akvaryumda rahatça yüzebilmeleri geniş yüzme alanları bırakılmalıdır. Bitkileri yediği için anubias veya java fern gibi sert yapraklı bitkiler kullanılmalıdır.
Pygocentrus nattereri (Kırmızı Karınlı Pirana)
- Latince Adı: Pygocentrus nattereri
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Amazon Nehri
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Aşırı agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Normal zamanlarda dişi erkek arasında ayrım yapacak kadar farklılık yoktur. Üreme zamanlarında erkek balık maviye yakın bir siyah renk alır. Dişinin rengide koyulaşır ama erkek kadar koyu olmaz; daha soluk bir siyah renkte olur.
- Üreme: Eş tutan çiftin rengi koyulaşır. Çift ayrı büyük bir akvaryuma alınmalıdır. Su torf veya su hazırlayıcılar kullanarak yumuşak, kahverengi bir hale getirilmelidir. Loş bir ortam yapılmalı ve sıcaklık 28°C olmalıdır. Ağzılarıyla yumurta dökecek alanı temizlerler, uygun duruma gledikten sonra 1000-1500 arası yumurta dökerler. Yumurtladıktan sonra akvaryumdan ayrılmalıdırlar. Yavrular yumurtlamadan 6 gün sonra serbest yüzer ve yem yer hale gelirler. 5 cm olana kadar artemia ve su piresiyle beslenmelidirler.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 35 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 5.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 5
- Genel Yorum: Efsaneleşmiş balıklardır. Balık korkusuz yetiştirilirse ele dahi saldırabilir. Aç bırakılmamalıdır, birbirlerine saldırarak en iyi ihtimal yaralayabilirler. Gerçek piranaların alt çenesi ileride olur. Dayanıklı balıklardır, kötü koşullara tolere edebilirler. Kırmızı et verilmemelidir, doğal diyetlerinde yoktur ve Pirana'yı fazla yağlandırır, onun yerine çiğ yağsız iyi doğranmış balık tercih edilmelidir. Akvaryumu bol bitki ve ağaç kökleriyle dekore edilmelidir. Çok fazla tüketim yapıp atık ürettiklerinden iyi bir filitrasyon ve sık su değişimi gereklidir. En az 6'lı sürü halinde beslenmelidir. Akvaryumda fazla ışıklandırmadan hoşlanmazlar. Akvaryumlar için uygun balıklar değillerdir, ABD'de pek çok eyalette beslenmeleri ve satışları yasaklanmıştır.
Myleus rubripinnis (Silver Dolar)
- Latince Adı: Myleus rubripinnis
- Coğrafik Kökeni: Amazon Nehri
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı:Dişi erkekayrımı zordur. Erkeklerinin anal yüzgeçlerinde kırmızılık daha belirgindir.
- Üreme: Yumurta saçarak ürerler. Akvaryum ortamında üretilememiştir. Büyük çiftliklerde üretimi yapılmaktadır.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Akvaryumları bitkisiz olmalıdır, bitkileri yerler. Metynnis argenteus ve Mylossoma aureum türleride piyasada silver dolar ismiyle satılmaktadır. Hızlı büyürler.
Piaractus brachypomus (Siyah Pacu)
- Latince Adı: Piaractus brachypomus
- Coğrafik Kökeni: Amazon Nehri
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Ağırlıklı olarak otçul beslenir.
- Davranış Biçimi: Kendi boyutundaki balıklara karşı barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Dip-Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Tam olarak cinsiyet ayrımı yapılamamaktadır.
- Üreme: Boyutlarından dolayı akvaryum şartlarında üremeye müsayit değildir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 90 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 1500 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 4.8 - 6.8
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Piranalarla karıştırılırlar. Piranaların aksine otçuldurlar; meyve, sebze ve bitkisel yem verilmelidir. Çok büyük boyutlara ulaşırlar. Alt çenesinin piranaya geride olması en büyük farkdır. Yutamayacağı boydaki balıklar için tehlike oluşturmaz. Canlı yem verilmemelidir. Birçok hobici tarafından büyüme potansiyelleri göz ardı edilerek satın alınırlar, ancak ev akvaryumları için kesinlikle uygun değildir!
Serrasalmus rhombeus (Kırmızı Gözlü Piranha, Siyah Piranha)
- Latince Adı: Serrasalmus rhombeus
- Coğrafik Kökeni: Amazon ve Orinoco nehri havzaları, kuzey ve doğu Guyana'nın korunan nehirleri ve kuzeydoğu Brezilya kıyı nehirleri.
- Yaşam Alanı: Nehir; nehrin hızlı akan ve derin bölgeleri.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Aşırı agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif
- Yüzme Seviyesi: Her seviyede
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeğin anal yüzgeci öne uzanır, dişilerde düzdür.
- Üreme: Düz yumurta dökerler. Yumurtalar bitkilerin arasına veya kumda açılan çukura bırakılır ve ebeveynler tarafından korunur. Yumurtalar, 2 – 3 günde kırılır.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 40 cm., daha büyük örneklere de rastlanır.
- En Az Akvaryum Hacmi: 450 litre
- Su Sertliği: 10 – 20 °dH
- pH: 5.8 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akvaryumda bir tek balık olarak bakılması gereken bir türdür. Akvaryumun ışığı loş olmalıdır. Yetişkin Rhombeuslar derin suda yaşadığı için akvaryum daha da loş olmalıdır. Nehir balıkları oldukları için akvaryumda akıntı olmalıdır. Motor kullanılması ve akıntı sağlanması balığın sağlığı açısından gereklidir. Kare ve derin akvaryumlar kullanılması daha uygundur. Akvaryumun eni balığın dönebileceği şekilde olmalıdır. Küçükken saklanmaya ihtiyaç duyduğu için beyaz renktedir. Yiyeceklerinin %82'sini balık ve yüzgeçleri, %11'ini çeşitli bitkiler ve tohumlar, %7'sini yengeç, ıstakoz gibi canlılar oluşturur. Yavru ve küçük balıklar bol bitkili yerlerde ve gözden uzak yaşarlar. Burada mikro böcekler gibi küçük avlarla beslenirler. Yeterince büyüdüklerinde saklanmaya ihtiyaç duymazlar. Büyüme hızı 15-20 cm'den sonra yavaşlamaya başlar.
Alestopetersius caudalis (Sarı Kuyruk Kongo Tetra)
- Latince Adı: Alestopetersius caudalis
- Coğrafik Kökeni: Afrika: Kongo Nehri Havzası.
- Yaşam Alanı: Göletler ve dereler.
- Beslenme Biçimi: Omnivor, verilen birçok yemi kabul eder. Özellikle küçük canlı ve dondurulmuş yemleri kankurdu, su piresi ve artemiayı beğenerek yiyeceklerdir. Haşlanmış ıspanak ya da spirulina gibi bazı bitkisel yemler de diyete dahil edilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl, uzun yüzgeçleri ısırabilir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl, uzun yüzgeçleri ısırabilir.
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha çok renklidir ve daha büyük sırt, kuyruk ve anal yüzgeçler geliştirirler.
- Üreme: Yumurta saçarak ürer. Yumurtlamaları için ayrı bir tank gereklidir. Yaklaşık 60 litre civarında bir tank kullanılabilir. Yumurtalarını bırakması için java moss veya ince yapraklı bitkilerden oluşan kümeler bulunmalıdır. pH 6.5 civarında, sıcaklık 24-26°C, hafif asidik ve eskimiş bir su idealdir. Yumurtlıyacak balıklara canlı ve dondurulmuş yemlerden oluşan yüksek kaliteli bir diyetle kondisyon kazandırılmalıdır. Gözle görülür bir şekilde yumurta dolu dişiler ve en iyi renkli erkek seçilerek yumurtlama tankına aktarılmalıdır. Erkek dişileri kovaladıktan sonra titreyerek yan yana gelip yumurta bırakmaya başlarlar. Birkaç günlük yumurtlama faaliyetinde tek bir dişi 300 yumurta bırakabilir, ama genellikle 50-100 civarı yumurta bırakılmaktadır. 2-3 gün sonra yetişkinler ayrılmalıdır. Yumurtalar yaklaşık 6 günde yumurtadan çıkarlar, yumurta keseleri bittikten sonra (24 saat civarında) infuseria ile beslenmelidirler, 2-3 gün sonra artemia veya mikro kurt verilebilir.
- Sıcaklık: 22°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7.5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 5 - 15 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 6.0 - 7.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Kütüklü, koyu bir zeminin olduğu ve iyi bitkilendirilmiş tanklarda en iyi şekilde görünürler. Kuru yapraklar ve su yüzeyine nüfuz eden dallar doğal yaşam alanlarını simüle etmek için yardımcı olacaktır. Yumuşak yapraklı bitkileri kemirebilirler. En az altı balıktan oluşan sürüler şeklinde beslenmelidir. Afrika tetraları, Loricariids, Corydoras, Afrika kelebek balığı, küçük Synodontis türleri ve cüce cichlidler uygun tank arkadaşlarıdır. İyi bir bakımla ömürleri 10 yıla kadar çıkabilir.
Crenuchus spilurus (Yelkenyüzgeç Tetra)
- Latince Adı: Crenuchus spilurus
- Coğrafik Kökeni: Río Essequibo'da (Guyana) tanımlanmıştır ancak şu anda Amazon ve Orinoco drenajları ve ek olarak Guyana, Fransız Guyanası ve Surinam kıyı nehirlerinin büyük bölümünde yaygın olarak dağılım göstermektedir.
- Yaşam Alanı: Yüksek yapılı bitkiler, yaprak döküntüsü ve su altında kalmış ağaçların olduğu beyaz ve siyah sular.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Satışa sunulan hemen hemen tüm örneklerin çoğu doğadan yakalandığı için ilk başlarda kuru yemleri kabul etmeyeceklerdir ve bu sürede su piresi, kan kurdu, artemia gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemler verilebilir. Doğada besinleri esas olarak Ephemeroptera larvaları, Cyclops ve ostrakodlardan oluşmaktadır.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha büyük, daha renkli ve ismine sebebiyet veren geniş sırt yüzgeçlerine sahiptir. Dişilerde uzun sırt yüzgeci yoktur.
- Üreme: Erkek mağaraya yumurtlar ve nadiren üretilmektedir. Sadece erkek yumurtaları korur. Çok yumuşak (<5 1-3="" 5="" asidik="" ayr="" b="" ba="" bal="" bir="" bol="" d="" daha="" dekor="" di="" dither="" dolu="" eklenmelidir.="" en="" erke="" g="" gereklidir.="" gh="" grup="" hissetmeleri="" i="" ile="" in="" iyi="" iyisi="" k="" kendilerini="" kl="" kullan="" l="" li="" lmal="" lmas="" n="" ne="" olacakt="" olarak="" ph="" r.="" sakin="" saklanmalar="" su="" tabanda="" tank="" tek="" torf="" ve="" vende="" y="" yumurtlamalar=""> 5>
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre (bir çift için)
- Su Sertliği: 1 - 5 °dH (Çok yumuşak - Yumuşak)
- pH: 5.0 - 6.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Çoğu Characoids aksine bu tür genellikle tek yaşar ve bölgecidir. Ağız boyutları yırtıcı huylarını doğrular. Dekor olarak yoğun bitki, küçük saksı, pvc boru ve kütükler kullanılabilir. Su üstü bitkileri kendilerini daha güvende hissetmeleri için yardımcı olacaktır. Koyu bir taban malzemesi benzer nedenlerle önerilir. Filtrede torf kullanımı çok yararlı olabilir. Az satışı yapılan ama çok ilginç bir tetra türüdür, davranışları yakın akrabalarından çok cüce cichlidleri anımsatmaktadır.
Hyphessobrycon herbertaxelrodi ( Siyah Neon )
- Latince Adı: Hyphessobrycon herbertaxelrodi
- Coğrafik Kökeni: Paraguay, Brezilya
- Yaşam Alanı: Dereler,çaylar ve ormanlardan akan tabanı kumluk olan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi:Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Dişiler nispeten daha yuvarlak, iridir. Erkekler daha ince yapılırıdr., renkleri daha parlaktır.
- Üreme: Yumurta saçarak. Üremeleri yoğun uğraş gerektiren narin bir süreçtir, geniş, kare şeklinde bol bitkili akvaryumlarda uzun geniş yapraklı bitkilerin yapraklarına yumurtlarlar, akvaryumun dibinde 3-4 mm dere kumu olursa daha iyi sonuç alınabilir. Üredikleri suyun pH'ı 5.5-6.5 aralığında ve sertliği de 1-5 arasında olmalıdır. Sıcaklık ise 24-26 derece düzeylerinde seyretmelidir. Yumurtlama işlemi bittikten sonra anaçlar ayrılmalıdır. Yumurtalar 24-36 saat içinde açılır. 3-4 gün sonra ise yavrular serbest yüzmeye başlarlar. Yavrular ilk çıktıklarında infuseria ile beslenmelidir. Artemia veya microworm yiyecek boya geldiklerinde ise beslenmeye bunları vererek devam edilebilir.
- Sıcaklık: 23-27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: 2 - 15 °d
- pH: 5.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Sürü balıklarının en dayanıklıları arasındalardır, en az 6'lı gruplar halinde su kalitesinin devamlı iyi olduğu düşük pH'lı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşatılabilir. Bol bitkili akvaryumlarda bazı bölümleri aydınlatılmış, bazı bölümleri loş bırakılmış isterler. Besin menüleri geniş seçeneklidir, her türlü yemi kabul ederler, kuru yemlere alıştırılabildikleri gibi canlı yemde verilebilir, dikkat edilmesi gereken nokta canlı yem kullanılırken dezenfekte edilmiş olması ve tubifex olmamasıdır, tubifex kurtları hernekadar besleyici olsada balıklarınızın bağırsaklarında parazite neden olabilir ayrıca sık dozda canlı yem verilmesi balığınızda yağlanmaya yol açabilir. Küçük balıklar olsalarda geniş yüzme alanları isterler, genel olarak benimsenmiş şekilde en az 70 cm'lik akvaryumdan küçük akvaryumlarda sorun yaşanabilir. Her türlü titreşim ve strese karşı çok hassastırlar, balıkların herhangi bir nedenden dolayı strese girdiğini renk değişimlerinden anlayabilirsiniz. Amerikan tetralarında da diğer tüm balıklarda olduğu gibi stres çok tehlikeli bir faktördür, balık strese girdiğinde bu durum balığın doğal bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyecek. Sıcaklığın 26 derecede sabit kalması önemlidir.
Nannaethiops unitaeniatus (Tek Çizgili Tetrası)
- Latince Adı: Nannaethiops unitaeniatus
- Habitatı ve Anavatanı: Afrika'nın Tüm Tropik Bölgeleri
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Erkekler daha canlı renklere sahptir. Üreme zamanında erkeklerin üst ve kuyruk yüzgeçleri kırmızılaşır. Resimlerde üstteki balık erkek, alttaki dişidir.
- Üreme: Çok üreyen bir balıktır. Diğer tetralar gibi yumurta saçar. Yumurtalamdan sonra anne baba üretim tankından alınmalıdır. Akvaryumun atına ağ gerilerek üretim yapılabilir.
- Sıcaklık: 23°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Yeni başlayanlar için uygun bir türdür. En az 6 tane beslenmesi gereken sürü balığıdır. Bitkili akvaryumlarda, diğer barışçıl türlerle bakılabilirler.
Aphyocharax alburnus(Altıntaç tetra)
-
- Latince Adı: Aphyocharax alburnus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika,Arjantin
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı yetişkinlik evresinde daha şişkin olur.
- Üreme: Grup halinde kolaylıkla üretilebilirler.Yumurtalarını geniş yapraklı bitkilerin arasına bırakmayı tercih ederler.Yumurtalar yapışkan olmadıklarından ufak bir sirkülasyonda hemencecik bulundukları yerden düşebilir ve yumurtlamakta olan anaçlara yem olabilirler.Bu yüzden sık bitkili bir akvaryumda üretim yapılmalı ve taban da mümkün olduğu kadar ince ve sık yapraklı bitkilerle doldurulmalıdır.Bitki sayısı ve sıklığı ne kadar artarsa yumurtalarında hayatta kalma oranı o kadar artar.Dişi yumurtlama esnasında sudan fırlar ve yumurtalar suya düşer.Yaklaşık olarak 300-500 sayıda yumurta yaparlar.
- Sıcaklık: 20-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 8 - 18 °d
- pH: 5.5 - 7.5
- Genel Yorum:Grup halinde beslenmelidir.Kolay beslenebilir ve yavru alınabilir olması onları popüler kılmıştır.Bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar.İnce yapraklı bitkilerin arasına pek girmedikleri için akvaryumlarında yüzmeleri için açık alan bırakılmalıdır.
Exodon paradoxus
- Latince Adı: Exodon paradoxus
- Coğrafik Kökeni: Brezilya,Guyana
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şişkin olur.
- Üreme: Yumurtalarını bitki yapraklarına bırakırlar.Yavrular 1 veya 2 gün içinde çıkarlar.Büyütülmeleri zordur.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH
- pH: 5.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:5 yıl yaşarlar.Büyük boyutlara ulaşabilen bir tetra türüdür.Karma akvaryumlarda bakılmamalıdır.Çok iyi atlayıcıdırlar.Akvaryumlarının üstü kesinlikle kapatılmalıdır.
Hyphessobrycon heterorhabdus
- Latince Adı: Hyphessobrycon heterorhabdus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden birazcık daha uzun olurlar.
- Üreme:Üremeleri zordur.yavruları çok narin olur ve ancak planktonla beslenebilir.
- Sıcaklık: 23 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: 0 - 15 °d
- pH: 5.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Geniş yüzme alanı isterler.Asidik suda daha iyi gelişirler.10'lu gruplar halinde bakılmalıdır.
Nematobrycon lacortei (Gökkuşağı Tetra)
- Latince Adı: Nematobrycon lacortei
- Coğrafik Kökeni: Batı Kolombiya Rio San Juan havzasında endemik olarak bulunur.
- Yaşam Alanı: Genel olarak yavaş akan küçük nehirlerin kollarında yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Doğada küçük omurgasızlar başlıca besinleridir. Su piresi ve Artemia gibi küçük canlı ve dondurulmuş gıdalar ile birlikte kuru pul ve granül yemlerle beslenmesi uygundur.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük ve daha renklidir ve ayrıca uzun dorsal, anal ve kaudal yüzgeçler geliştirir. Erkekler de kırmızı, dişilerde ise yeşil/mavi bir iris vardır.
- Üreme: Üretmesi zor değildir. Büyük sayılarda yavru büyütmek isteniyorsa ayrı bir tank kurulmalıdır. Çok loş ve yumurtaları bırakmaları için java moss veya ince yapraklı bitki kümeleri bulunmalıdır. Su değerleri; Sıcaklık 23-26°C aralığında, pH 6.0 - 7.0, gh 1-10 yumuşak ve asidik olmalıdır. Hafif bir hava gücüyle çalışan pipo filtre uygundur. Dişiler gözle görülür bir şekilde yumurta dolduğunda ve erkekler ve iyi renklerini gösterdiğinde, şişman dişi ve en renkli erkek akşam yumurtlama tankına aktarılabilir. Ertesi sabah yumurtlamaya başlarlar. Bir seferde birkaç yumurta bırakılır, bu nedenle yumurtlama birkaç saat devam edebilir. Yumurtaları yememeleri için yumurtlama bittiğinde yetişkinler bir an önce tanktan çıkarılmalıdır. 24-36 saat içinde yumurtadan çıkarlar, 4-5 gün içinde serbest yüzüşe geçerler. Mikrokurt ve artemia yiyebilecek boyuta gelene kadar ilk hafta infusoria tipi yemlerle beslenmelidir.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 1 - 12 °dH (Çok yumuşak - Orta)
- pH: 5.6 - 7.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Loş bir ışık ve koyu bir zemin üzerinde renklerini daha iyi göstereceklerdir. Loşluk için yüzey bitkileri kullanılabilir, kütük ve bükümlü kök parçaları uygun dekor malzemeleridir. Biyotoplarına uygun tank kurulacaksa ince dere kumu ve birkaç kütük, dal ve kök (istenilen şekilde kütük bulunamazsa iyice kurutulmuş ve kabuğu soyulmuş kayın güvenli olacaktır) eklenmelidir. Su bitkileri kullanılmamalıdır. Birkaç avuç kurutulmuş yaprak (kayın ve meşe uygundur) doğal görünümü tamamlayacaktır. Akvaryumda siyah su koşulları yaratmak için filtreye torf eklenebilir. Aydınlatma oldukça loş olmalıdır. En az 6-10'luk bir sürü halinde beslenmelidirler. Bu çarpıcı tür ne yazık ki yakın akrabası N. palmeri, popüler imparator tetradan daha az sıklıkta görülür. Bazen N. palmeri ile karıştırılabilir. Erkek Nematobrycon lacortei kırmızı iris, erkek N. palmeri'de parlak mavi iris bulunur, 2 tür gözlerine bakılarak kolayca ayırt edilebilir. Diğer barışçıl balıklarla bir arada tutulabilir, huzurlu ve sakin bir sürü balığıdır.
Aphyocharax anisitsi (Kankuyruk Tetra)
- Latince Adı: Aphyocharax anisitsi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Parana nehri, Arjantin
- Yaşam Alanı: Dereler,akarsular ve nehirler,özellikle ağaç dallarının suyun üstüne sarktığı gölgelik ve akıntılı bölgelerde yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıldır ancak uzun yüzgeçli ve yorgun düşmüş balıkları tırtıklayabilirler.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Erkek balık nispeten daha ince görünüme sahiptir. Erkelerin anal yüzgeci kanca şeklindedir.
- Üreme: Yumurta saçarak. Üremeleri kolaydır. Hafif asidik, yumuşak suda, gün batımına doğru bir bitkinin yakınına 300-800 arası yumurta dökerler. Yumurtalar bitkilerin üstünde dursa da yapışkan olmadıklarından en ufak bir akıntıda düşebilirler. Bu yüzden üremeden sonra erişkin balıklar mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Yoksa düşen yumurtaları yerler. Yavrular, yumurtadan 24 saat içinde çıkarlar. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir. Akvaryumun altına ağ gerilerek kendi yumurtalarını yemeleri önlenebilir; ya da akvaryumun altı misketlerle doldurularak yine aynı sonuca ulaşılabilir.
- Sıcaklık: 18 - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: 3 - 30 °d
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: İlk başlayan hobicilere önerilmez. Zira farklı sulara adepte edilmesi zordur. Tüm tetra grubunda olduğu gibi Kankuyruk Tetralar da en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Çok aktiftirler. Akvaryum ortamında 12 yıl aşadıkları rapor edilmiştir. Bitkili akvaryumlara önerilen bir balıktır. Diğer barışçıl Amazon türleriyle bakılabilirler. Discus ya da melek akvaryumlarında bakılabilir. Akvaryumlarında çok yoğun bitkili alanlar bulunduğu kadar yüzmeleri için de açıklık alanlar olmalıdır. Su üstünde yüzen bitkilerin altında yüzmekten hoşlanırlar. Genelde akvaryumların üst taraflarında gezindikleri için akvaryumun üstünde kapak olması iyidir.
Gymnocorymbus ternetzi (Siyah Tetra)
- Latince Adı: Gymnocorymbus ternetzi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika, Amazon Nehri. Negro nehri, Arjantin nehri.
- Yaşam Alanı: Küçük, yavaş akan nehirlerin özellikle sarkan ağaç dalları ve sarmaışların gölgelediği yerleri
- Beslenme Biçimi: Diğer tetra türlerine oranla bitkisel yemlere daha fazla ilgi gösterirler. Bu nedenle hayvansal gıdalarla beslendiği kadarıyla bitkisel yemleme de ihmal edilmemelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı kolay değildir. Üreme düşünülüyorsa grup halinde alınmalıdır. Dişiler daha iri, daha uzun yüzgeçleri vardır. Erkeklrin renkleri daha koyudur.
- Üreme: Yumurta saçarak. Kolaydır. Sıcaklık 28-30°C yapılır. Dibe ağ gerilerek yumurtaların yenmesi engellenebilir. Üremeden sonra erişkin balıklar mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Yavrular 18-36 saat arasında yumurtadan çıkarlar. Birkaç gün sonra ise serbest yüzmeye başlarlar. İlk birkaç gün yavrular infuseria ile beslenmelidir. Daha sonra ise microworm ve artemia kullanılabilir. Yavrular ve yumurtalar ışığa duyarlı olduklarından akvaryumları mümkün olduğunca karartılmalıdır.
- Sıcaklık: 23 - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 lt
- Su Sertliği: 2 - 20 °d
- pH: 5.5 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Uygun su şartları sağlandığı zaman dayanıklı balıklardır. Bitkili akvaryumlarda bakılabilirler. Bitkilerin yanında mango köklerinden ve kayalardan saklanma yerleri oluşturulmalıdır. Bitkilerin seviyesi, bu türün yüzmeyi sevdiği orta seviyeye kadar gelmelidir.Ayrıca su üstü bitkilerinin hafif akıntıda dolaştığı ve ışık sayesinde de yer yer gölgeler oluştuğu bir akvaryumda bakılması onu habitatında hissettirir.
Hyphessobrycon loretoensis
- Latince Adı: Hyphessobrycon loretoensis
- Coğrafik Kökeni: Kolombiya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şişkin olur.
- Üreme: Yumurtlama esnasında tank karartılmalıdır.Yumurtalar kahverengi-kırmızı olur.
- Sıcaklık: 22 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: 1 - 15 °d
- pH: 5.5-7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:Uzunluğu 60 cm den fazla olan akvaryumlarda bakılmalıdır.Geniş yüzme alanı isterler ve büyük sürüler halinde bakılmalıdır.
Nematobrycon palmeri (İmparator Tetra)
- Latince Adı: Nematobrycon palmeri
- Coğrafik Kökeni: Atrato ve San Juan nehir havzaları, Kolombiya.
- Yaşam Alanı: Nehirler, küçük kollar, yavaş hareket eden ve durgun sular. Priapichthys nigroventralis, P. chocoensis 'Cichlasoma' atromaculatum, Andinoacara latifrons, A. biseriatus 'Geophagus' Pellegrini, Lebiasina chocoensis, ayrıca çeşitli characids, gymnotids ve loricariids türleriyle aynı alanda yaşar.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Küçük böcekler, solucanlar, kabuklular ve doğadaki diğer zooplanktonlarla beslenen bir micropredator olması muhtemeldir. Akvaryum ortamında uygun boyuttaki kuru yemleri kabul edecektir ama en iyi renklenme ve kondisyonda olması için su piresi, artemia vb. küçük canlı ve dondurulmuş yemler de verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük, daha renklidir ve uzun yüzgeçlere sahiptir. Dişilerin göz renkleri yeşil, erkeklerin ise mavi olur.
- Üreme: Yüksek sayıda yavru yetiştirilmek isteniyorsa ayrı bir tank kurmak gerekir. Yumurtlama tankı loş olmalıdır ve yumurtaları bırakmaları için java moss, yumurtlama paspası veya ince yapraklı bitkilerden oluşan kümeler bulunmalıdır. Suyun yumuşak ve asidik olması gerekir (pH 6.0 - 7.0, Sıcaklık 23-26°C, gH 1-10). Nazik bir filtrasyon sağlaması için pipo filtre kullanılabilir. Dişilerde yumurta fark edildiğinde ve erkekler en iyi renklerini gösterdiğinde akşam yumurtlama tankına aktarılabilir, ertesi sabah yumurtlamaya başlarlar. Yetişkinler yumurtaları yediği için yumurtlama bittiğinde çıkarılmalıdır. 24-36 saat içinde yumurtalar çatlar, 4-5 gün sonra serbest yüzüşe geçerler. Yavrular mikro kurt veya artemia kabul edecek boya gelene kadar ilk haftalarda infusoria türü besinlerle beslenmelidir.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 5 - 19 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 5.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: 6 yıla uzanan bir ömürleri vardır. En az 10 ya da daha fazla bireyden oluşan gruplar halinde beslenmelidir. Çekici, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle yeni başlayanlar için uygundur. N. lacortei ile karıştırılabilmektedir. Kolayca ayırt edilebilir, N. palmeri'de ki mavi gözün aksine N. lacortei'de parlak kırmızı göz bulunur. Canlı doğuranlar, daniolar, rasboralar ve diğer barışçıl Corydoras ya da küçük Loricariids gibi taban türleri uygun tank arkadaşlarıdır. Ayrıca yaygın olarak bulunan gurami ve cüce cichlidlerin çoğunluğu ile tutulabilir.
İmparator Tetra üretimi
Aphyocharax dentatus
- Latince Adı: Aphyocharax dentatus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeci kanca şeklindedir. Dişiler erkeklere göre daha kısa ve karınları şişkindir.
- Üreme: Yumurta saçarak
- Sıcaklık: 20°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 9 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 90 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Sert
- pH: 5.0-7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Tüm tetralarda olduğu gibi en az 6'lı grup halinde beslenmesi önerilir. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Bol bitkili ortamlarda daha büyük sürüler halinde yaşatılırsa üretilme şansları artar.
Hasemania nana
- Latince Adı: Hasemania nana
- Coğrafik Kökeni: São Francisco nehri havzası, Brezilya.
- Yaşam Alanı: Ana nehir kanallarının uzağında dere ve kollarında yaşama eğilimindedir. Beyaz ve siyah suda yaşamaktadır.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin karnı daha düz olur ve anal yüzgeçlerinde beyaz bir nokta bulunur.
- Üreme: Yumurta saçarak. Yavrular 1mm boyunda olurlar ve 24-36 saatte yumurtadan çıkarlar.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C, üretimde 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 lt
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 5.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Karanlık bir yerde üretim yapılmalıdır. Çünkü erkekler üreme boyunca çok korkaktırlar. Sürü halinde üretim yapılması bu korkaklıklarını en aza indirger.
Hyphessobrycon pulchripinnis (Limon Tetra)
- Latince Adı: Hyphessobrycon pulchripinnis
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Tokantis Nehri.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet aırımı kolay değildir. Dişiler daha yuvarlak yapıya sahip ve nispeten erkeklerden daha büyüktür. Erkekler daha ince yapıya sahiptir. Anal yüzgeçlerden de ayrım yapılabilir.
- Üreme: Yumurta saçarak. 100-200 arası yumurtayı bitkilerin yakınında yumurtlarlar. Yavrular 2-3 gün içinde yüzer duruma gelir. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir. Erişkin balıklar yumurtlamadan sonra akvaryumdan ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 23 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5.5-6.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Yumuşak ve temiz suda renklerini çok güzel gösterirler. Barışçıl Amazon balıklarıyla birlikte, bitkili akvaryumlarda bakılabilirler. Bitkilerin yanınada saklanma yerleri de oluşturulmalıdır.
Paracheirodon axelrodi (Kardinal Neon Tetra)
- Latince Adı: Paracheirodon axelrodi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Yaşam Alanı: Yavaş akan, temiz, kahverengimsi sular
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Dişiler nispeten daha büyük, daha yuvarlaktırlar. Erkekler daha ince görünüme sahiptirler.
- Üreme: Bir yaşına girmiş hazır dişi ve erkek, bol bitkilendirilmiş, ışıksız 40 lt civarında bir tanka alınarak burada üremesi sağlanır. Akşam saatlerine doğru 500 civarı yumurta dökerler. Yumurtlamadan sonra anne baba ana akvaryuma geri atılır. Yavrular 5 gün sonra serbest yüzmeye ve yem yemeye başlar.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: Çok Yumuşak - Sert
- pH: 3.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Barışçıl karma akvaryum balıklarıdır. En az 6 lı sürü halinde bakılmalıdır, daha az sayıda bakıldıklarında akvaryumda birey olarak dolaşacak, strese girecek ve kolaylıkla hastalık kapacaktır. Gurami, Discus, Cüce Cichlidler gibi balıklara sorunsuz bir şekilde arkadaşlık ederler. Karanlıkta renk atar trasnparan görünüme sahip olurlar. Işıklar açıldığında 15 dakika içinde renkelrini alacaklardır. Koyu renkli kum, loş ışıklandırma ve bol bitkili akvaryumda bakılmalıdır. Akvaryum ne kadar koyu dekore edilirse balıklar kendini o kadar güzel gösterir. Küçük 6lı bir grup için 40 ltlik bir akvaryum yeterli olacaktır. Toksik maddelere karşı çok duyarlıdır, suyun temiz olmasına çok dikkat edilmelidir. Normal Neonlardan daha büyüktürler, ve kırmızı çizgileri neon gibi karında kesilmez, tüm vücut boyunca devam eder.
Aphyocharax paraguayensis
- Latince Adı: Aphyocharax paraguayensis
- Coğrafik Kökeni: Brezilya,Bolivya ve Paraguay
- Yaşam Alanı: Dere ve nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeçleri daha ince olur. Dişilerin karnı daha şişkin olur.
- Üreme: Diğer birçok tetra gibi ürer.Ancak amatör akvaristlerin üstesinden geleceği bir iş değildir. pH 5.5-6 arası GH da 2- 5 arası olmalıdır. İstenirse reverse osmoz sisteminden geçen su kullanılabilir. Üretime geçmeden önce %40 su değişimi yapılmalıdır.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: 1 - 15 °d
- pH: 5.5-7.5 üretimde 6.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:5 yıl kadar yaşarlar.Su yüzeyine yayılan bitkilerin arasında gezerken kendilerini güvende hissederler. Tabanı sık bitkilendirilmelidir. Akvaryumunda yavaş bir akıntı oluşturulmalıdır. Gün boyunca aktiftirler ama ışıklar söndüğünde kuma yakınlaşıp uyku moduna geçerler. Çok aktif olduklarından yeterince yüzme alanları bulunan geniş akvaryumları tercih ederler. İthalatta çok nadir olarak piyasaya sürülen bir balıktır.
Hemigrammus bleheri (Kırmızı Burun Tetra)
- Latince Adı: Hemigrammus bleheri
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika.
- Yaşam Alanı:Yavaş akan, temiz, kahverengimsi sular
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi, erkek ayrımı kolay değildir. Erkekler daha ince yapıya sahipken, dişiler daha dolgundurlar.
- Üreme: Bitki yapraklarının, köklerinin yanında yumurtlarlar. Yumurtlarken yumurtalarını yememeleri için artemia, beyaz kurt gibi canlı yemle iyi beslenmelidirler. Yavrular 3 gün sonra serbest yüzmeye ve yem yemeye başlar. Yumurtlamadan sonra erişkinler akvaryumdan ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 24 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Aktif, barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. En az 6 adet bulunmalıdır, sürü balığıdır. Kötü su şartlarına toleresi azdır. Genellikle H. rhodostomus ile karıştırılırlar. H. rhodostomus daha renksiz ama daha dayanıklı ve kolay üreyebilen bir türdür. Bitkili geniş akvaryumlarda sürü halinde diğer barışçıl Amazon türleriyle bakılabilirler. Bitkilerin yanında saklanma yerleri de ihmal edilmemelidir.
İlgili Makale: Kırmızı Burun Tetra’nın Üretilmesi
Hyphessobrycon pyrrhonotus
- Latince Adı: Hyphessobrycon pyrrhonotus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi:Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şişkin olur.
- Üreme: Akvaryum şartlarında üredikleri görülmemiştir.
- Sıcaklık: 22-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: 1 - 8 °d
- pH: 6.0 - 6.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:3-4 yıl yaşarlar.Geniş sürüler halinde beslenmelidir.
Paracheirodon innesi (Neon Tetra)
- Latince Adı: Paracheirodon innesi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zordur. Dişi balıklar nispeten daha iri, daha yuvarlaktır. Erkekler daha ince yapıya sahiptır.
- Üreme: Hazır dişi, uygun bir erkekle, bol bitkilendirilmiş, loş ışıklı bir tanka alınarak burada üremesi sağlanır. 130 civarı yumurta dökerler. Yumurtlamadan sonra anne baba ana akvaryuma geri atılır. Yavrular 5 gün sonra serbest yüzmeye ve yem yemeye başlar.
- Sıcaklık: 20-25 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5.0-7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Barışçıl karma akvaryum balıklarıdır. En az 6 lı sürü halinde bakılmalıdır. Dişiler daha büyük ve karnı daha şişkin olur. Koyu renkli kum, loş ışıklandırma ve bol bitkili akvaryumda bakılmalıdır. Küçük 6lı bir grup için 40 ltlik bir akvaryum yeterli olacaktır. Mongo kökü konarak küçük akvaryumlarda su istenilen değerlere yaklaştırılabilir.
Aphyocharax rathbuni (Yeşil Ateş Tetra)
- Latince Adı: Aphyocharax rathbuni
- Coğrafik Kökeni: Paraguay Nehri
- Yaşam Alanı: Yavaş akan nehirler ve dereler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Her türlü yemi kabul eder.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zordur. Erkeklerin yüzgeç uçları daha beyazdır. Dişiler daha yuvarlak yapılıdır. erkekler daha ince yapılı ve renkleri daha parlaktır.
- Üreme: Anaçlar üretime alınmadan önce artemia, kan kurdu gibi canlı yemlerle kondüsyon kazandırılmalıdır. pH ın 6.5 olduğu yumuşak sularda riccia, cabomba gibi ince yapraklı bitkilerin yapraklarına yumurtlarlar. Yumurtlama genelde balıkları koyduktan sonraki günün sabahında başlar. 500 kadar yumurta bırakabilirler. Yumurtalamadan sonra anne baba ayrılmalı yavrular artemia ile beslenmelidir. Yumurtalar 2-3 içinde açılır ve 4-5 gün sonra yavrular serbest yüzmeye başlar. Serbest yüzmeye başlamış yavrulara artemia verilebilir. Yavruların gelişimi oldukça hızlıdır. Düzenli su değişimleri aksatılmamalıdır.
- Sıcaklık: 20°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 0 - 20 °d
- pH: 6.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Dayanıklı sürü balıklarıdır. En az 6'lı tercihen 8-12'li gruplar halinde beslenmelidirler. Loş ışık, koyu taban ve bitkiler arasında çok güzel renkler sergilerler, üstlerindeki yeşil renk belli olur. Kendilerinden daha büyük balıklarla bakılırsa akvaryumda saklandıkları yerlerden dışarı çıkmazlar. Bu sebeple Discus, melek gibi balıklarla önerilmez.
Hemigrammus erythrozonus (Günışığı Tetra)
- Latince Adı: Hemigrammus erythrozonus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı kolay değildir. Diğer tetralarda da olduğu gibi; balıklar erişkin hale gelmeden söylemek zordur. Ama genel olarak dişiler nispeten daha dolgun, erkekler daha ince yapılıdır.
- Üreme: Yumurta saçarak. Java Moss bitkisi bulunan 40 litrelik bir akvaryuma 1-2 hafta boyunca canlı yemle kondüsyon kazandırılmış bir çift konur. Işık açılmaz, su 26-28°C derceye getirilir ve peat (turba) ile zenginleştirilir. 2-3 gün içinde 130-150 arası yumurta dökerler. Yumurtladıktan sonra anne baba akvaryumdan alınmalıdır. Yavrular 1 gün içinde çıkarlar, çok ince pul yem ve infuseria ile beslenmelidirler. Yavrular 15 günlük olunca bantları çıkar.
- Sıcaklık: 24 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 30lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5.5 - 6.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Uygun su şartları sağlandığı zaman bakımı kolaydır. Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. İyi bitkilendirilmiş, koyu renkli kumlu akvaryumlar hazırlanmalıdır. Yeni başlayanlar için de uygundur. Diğer barışçıl Amazon türleriyle beraber bakılabilirler. Kendinden büyük balıklarla beslenmemelidir.
Hyphessobrycon rosaceus
- Latince Adı: Hyphessobrycon rosaceus
- Coğrafik Kökeni: Surinam
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin sırt yüzgeci renkli,küçük ve daha yuvarlaktır.(Soldaki dişi sağdaki erkektir.)
- Üreme: Yumurtalarını bitkilere bırakırlar.3 haftada bir 400 yumurta bırakabilirler.
- Sıcaklık: 22 - 28 °C üretimde 25 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: 0 - 12 °d üretimde 5 °d
- pH: 5.0-7.0 üretimde 6.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Çok sosyal gruplar olduğundan en az 10'lu gruplar halinde beslenmesi iyi olacaktır.
Paracheirodon simulans (Yeşil Neon Tetra)
- Latince Adı: Paracheirodon simulans
- Coğrafik Kökeni: Brezilya, Kolombiya, Venezuela
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha şişkindir.
- Üreme: Bol bitkili bir akvaryumda kondüsyon kazandırılmış birkaç çift bulundurularak üretilmelidir.yavru bakımı zordur.
- Sıcaklık: 24°C - 35°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 2 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 20 litre
- Su Sertliği: Çok Yumuşak - Orta
- pH: 3.0 – 6.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:2 yıl kadar yaşarlar.Su değerlerinin ani değişmesinden çabucak hastalanabilirler.
Arnoldichthys spilopterus (Nijer Tetra)
- Latince Adı: Arnoldichthys spilopterus
- Coğrafik Kökeni: Nijerya
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Doğasında kurtçuklar,böcekler ve ufak kabuklularla beslenirler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha şişkin olurken erkekler daha ince olurlar.
- Üreme: Dişiler 1000 yumurtaya kadar yumurtlayabilirler. Yumurtalar 30-34 saat içinde açılır. Yavrular çok hızlı büyürler. Öyle ki 1.5 ayda 4 cm boya ulaşırlar.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 5 - 19 °d
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: En az 6'lı gruplar halinde beslenmelidir. 7 yıl kadar yaşayabilmektedir.
Hemigrammus hyanuary (Bronz Tetra)
- Latince Adı: Hemigrammus hyanuary
- Coğrafik Kökeni: Brezilya,Peru
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler bariz bir şekilde daha geniş ve dolgundur.
- Üreme: 100-200 arası yumurta yaparlar.yumurtlamaları için 30-50 litre arası tanklara sürü halinde konulmalıdır.Yumurtalar 24 saat içinde çıkarlar.İnfuseria veya küçük su pireleriyle beslenmeleri gelişimleri için yeterlidir.
- Sıcaklık: 24 - 26 °C üretimde 25 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 45lt
- Su Sertliği: 6 - 10 °d
- pH: 6.0-7.5 üretimde 6.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:Kolay üreyen ve çok hareketli tetralardandır.
Hyphessobrycon roseus
- Latince Adı: Hyphessobrycon roseus
- Coğrafik Kökeni: Guyana
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin gövdesindeki beneği dişilerinkine göre daha ufak olur.
- Üreme: Bol bitkili akvaryumlarda üretilebilir.İyi beslendikleri takdirde ilk etapta yumurtaları yemeye çalışmayacaktır ancak yine de çok zaman geçmeden anaçlar ayrılmalıdır.Yavrular 3 gün sonra serbest yüzmeye başlar.8 günlük olmadan yem yemeye başlamazlar.ondan önce planktonla beslenmelidir.1 cm iken renklenmeye başlarlar.Yavrular 150 ile 300 arası olur.
- Sıcaklık: 23 - 27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 2.8 cm,dişiler 3 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 30lt
- Su Sertliği: 3 - 30°d
- pH: 6.0 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:En hızlı 25 derecede gelişirler.Uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.sakin fazla hareketli olmayan balıklarla bakılmalıdır.
Petitella georgiae
- Latince Adı: Petitella georgiae
- Coğrafik Kökeni: Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Zordur.Dişilerin karnı hafifçe şiştir.
- Üreme: Üremeleri çok zordur.Akvaryum şartlarına üredikleri görülmemeiştir.
- Sıcaklık: 22 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5 cm,dişiler 6 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 lt
- Su Sertliği: 7 - 12 °d
- pH: 5.5 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:Genelde kırmızı burun tetrayla karıştırılır ama dikkatli bakıldığında farkı anlaşılır.
Astyanax jordani (Kör Tetra)
- Latince Adı: Astyanax jordani
- Coğrafik Kökeni: Orta Amerika'dan Kuzey Amerika'ya kadar olan yerlerde
- Yaşam Alanı: Göller ve nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şişkindir.
- Üreme: Rastgele yumurta saçarak. Doğada soğuk suda (19 - 21°C) ürerler. 2-3 gün içinde yumurtadan çıkarlar. Başta gözleri vardır, sonra yok olur. Hızlı gelişirler. Yumurtladıktan sonra ebeveynler akvaryumdan çıkarılmalıdır.
- Sıcaklık: 18°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Astyanax mexicanus'tan geldiği sanılmaktadır. Tek veya sürü halinde bakılabilir. Akvaryumunda lepistes, gurami, çöpçüler gibi barışçıl balıklar olmalıdır. Yemlerini harika koku alma duyularıyla bulurlar. Mağaralarda yaşadığı için, gözleri evrim geçirerek zamanla yok olmuştur. Akvaryum ortamı karanlık olmalıdır. Bitkili akvaryumlarda problem olabilir. Mağralarla ve kayalarla dekore edilebilir.
Hemigrammus ocellifer
- Latince Adı: Hemigrammus ocellifer
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika,Brezilya,Guyana,Surinam
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karınları daha şişkin olur.
- Üreme: üremeleri 26 derecede gerçekleşmektedir.100 kadar yumurta bırakırlar.Yumurtalar 48-60 saat içinde çıkarlar.
- Sıcaklık: 22 - 26 °C üretimde 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4.4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 lt
- Su Sertliği: 5 - 19 °d
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:Sürü halinde bakıldığında akvaryumda kolaylıkla üreyebilen bir türdür.
Hyphessobrycon scholzei(Siyah Çizgili Tetra)
- Latince Adı: Hyphessobrycon scholzei
- Coğrafik Kökeni: Kuzeydoğu Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha ince yapılı olurlar.
- Üreme: Üremeleri çok kolaydır.1600 kadar yumurta yaparlar.Yavruların hızlı büyümesi için büyük bir akvaryuma konulması gerekir.
- Sıcaklık: 23 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: 5 - 25 °d
- pH: 6.8 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:Yurt dışında yaygın bir türdür.Gerek üremelerinin kolay olması gerekse dayanıklılıkları onları aranılan bir tür yapmıştır.
Phenacogrammus interruptus (Kongo Tetra)
- Latince Adı: Phenacogrammus interruptus
- Coğrafik Kökeni: Kongo
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin sırt yüzgeçleri dişilere göre daha uzundur.
- Üreme: Üretim için 200 litrelik bir tank gereklidir.Bol bitkili, yumuşak sulu bir akvaryuma bir çift eklenmelidir.İçine birden fazla çift koymak üreme şansını artırır.Çifte artemia, sivrisinek lavrası ve su piresi vererek kondüsyon kazandırılmalıdır.Sıcaklık üretimde ve üretim sonrasında da 26-27 derecede sabit kalması gerekir.Yumurtlama gerçekleştikten sonra çift ayrılmalıdır. 300 civarı yumurta 6 gün içinde açılır. Yavrular infuseria ve artemia ile beslenmelidir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C üretimde 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 10 cm, dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre
- Su Sertliği: 3 - 18 °dH (Çok Yumuşak - Sert)
- pH: 6.0 - 7.5 üretimde 6.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 2-4 yıl arasında değişen bir ömürleri vardır.Akvaryumları en azından 1 metre uzunlukta olmalıdır.Akvaristlikte birkaç pabuç eskitmiş akvaristlerin bakması önerilir.Barışçıl bir balıktır, agresif balıklarla bir arada tutulmamalıdır. Çok kolay korkabilen ürkek bi balıktır, camlara vurulmamalı rahatsız edilmemelidir ayrıca kirli suya karşı hassastırlar, sık su değişimi yapılmalıdır.
Axelrodia riesei (Yakut Tetra)
- Latince Adı: Axelrodia riesei
- Coğrafik Kökeni: Yukarı Rio Meta havzası, Villavicencio'nun doğusu, Kolombiya. Meta, Río Orinoco sistemi içerisindeki en büyük koldur.
- Yaşam Alanı: Siyah suda yaşayan bir tür olduğu düşünülmektedir fakat detaylı bilgi bulunmamaktadır. Muhtemelen daha küçük ormanlık kollar yerine büyük nehir kanallarında yaşamaktadır.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Muhtemelen doğada küçük omurgasızlar ve diğer zooplanktonlarla beslenen bir mikropredatördür. Akvaryum ortamında küçük boyutlu kuru yemleri kabul ederler ayrıca artemia, su piresi, moina, grindal kurt vb gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemlerde verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Yetişkin erkekler dişilere göre daha küçük ve daha yoğun renklidir. Dişiler özellikle yumurtlama döneminde erkeklerden daha yuvarlak gövdeli görünebilir.
- Üreme: Doğru bir şekilde dekore edilmiş ve oturmuş akvaryumlarda müdahale edilmeden az sayıda yavrunun görünmeye başlaması olasıdır. Su yumuşak ve biraz asidik olmalıdır, balıkların yumurtlaması için Taxiphylum (moss) veya benzeri ince yapraklı bitkiler kullanılmalıdır. Kuru yaprak eklemesi mikroorganizmalar ve yavrular için yararlı olacaktır, yapraklar çürüdüğünde yavrular için besin kaynağı oluşturacaktır. Bu türü kontrollü olarak üretmek için kondisyon kazandırılmış bir çift veya bir erkek - birkaç dişi şeklinde küçük bir akvaryuma ayrılarak günlük olarak yumurtlamaları sağlanabilir, yumurta ve yavrular birkaç gün sonra ayrılabilir.
- Sıcaklık: 20°C – 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 2 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: Çok Yumuşak - Yumuşak
- pH: 4.0 - 6.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akvaryum hobisinde türdeşi A. stigmatias'dan daha nadirdir. Vücudundaki kırmızı pigmentasyon derecesi ve yoğunluğu değişebilir, akvaryum ortamında yaşayan bireylerin renkleri solmaya başlar. İyi dekore edilmiş, dibinde ince kum bulunan, biraz kütük ve dal bulunan tanklar idealdir. Dibe kuru yaprak eklemek daha doğal bir görünüm sağlayacaktır ve çürüme meydana geldiğinde bakteri kolonisinin büyümesine yardımcı olacaktır. Çürüyen yapraklar yavrular için ikincil bir besin kaynağı sağlayabilir ve çürüyen yapraklardan yayılan tanen ve diğer kimyasallar siyah suda yaşayan bu tür için faydalı olacaktır. Tanen salgılaması için kızılağaç kozalakları da kullanılabilir. Bu tür oldukça loş ışık altında daha iyi görünecektir. Eğer bitki eklenecekse Microsorum, Taxiphyllum veya Cryptocoryne gibi loş ışık altında yaşayabilen bitkiler seçilmelidir, Ceratopteris gibi su üstü bitkileri de yararlı olacaktır. Değişken organik atıklara karşı duyarlı bir türdür ve biyolojik olarak oturmamış tanklara eklenmemelidir. Diğer türlere karşı barışçıldır ama küçük boyutu ve özel gereksinimleri nedeniyle karma tanklara çok uygun değildir. Tek başına veya küçük, barışçıl tetra türleri ve küçük kedi balıkları (callichthyid veya loricariid) ile beslenmelidir. Daha az utangaç ve daha ilginç davranışlar göstermeleri için minimum 8-10 adet beslenmelidir.
Hyphessobrycon amandae (Ember Tetra)
- Latince Adı: Hyphessobrycon amandae
- Coğrafik Kökeni: Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı ancak yetişkin olduklarında yem verilmediği günlerde net olarak anlaşılabilir.Dişileerin karnı biraz daha şiş olur.
- Üreme: Ürediklerine çok rastlanmamıştır.Yumurtalar az sayıda olur ve 24 saat sonra çatlarlar.3 gün sonra serbest yüzmeye başladıklarında ise ince toz yemler verilmelidir.Yavruların gelişimi oldukça hızlıdır.
- Sıcaklık: 20°C - 28°C - üretimde 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 2 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 20 litre
- Su Sertliği: 3 - 10 °dH
- pH: 5.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:Büyük sürüler halinde tutulduklarında kendilerini daha güvende hissederler.Büyük balıkların yanında bakılmamalıdır.
Hyphessobrycon sweglesi
- Latince Adı: Hyphessobrycon sweglesi
- Coğrafik Kökeni: Kolombiya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin sırt yüzgeçleri kırmızıyla karışık sihaytır.Beyaz bir işaretle biter.Erkeklerde ise sadece siyah bir nokta vardır.
- Üreme: Yumurtlama esnasında tank karartılmalıdır.Yumurtalar kahverengi-kırmızı olur.
- Sıcaklık: 20 - 23 °C üretimde 21 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: 5 - 20 °d
- pH: 5.5-7.5 üretimde 6.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: 5 yıl kadar yaşarlar.
Poecilocharax weitzmani (Siyah Fırlayan Tetra)
- Latince Adı: Poecilocharax weitzmani
- Coğrafik Kökeni: Brezilya, Kolombiya, Peru ve Venezuela'da yaygın olarak dağılım gösterir. Rio Negro, Rio Orinoco (Río Inírida ve Casiquiare kanalı) ve Río Solimões dahil olmak üzere birçok büyük nehir drenajının üst bölümlerinden toplanmıştır. Kolombiya ve Brezilya'dakiler daha yoğun renkte olma eğilimindedirler.
- Yaşam Alanı: Tanen ile boyanmış sular, tabanında kum veya çamur bulunan alanlar, bol yaprak ve batık ağaç kökleri/dalları ile yavaş hareket akarsularda sıklıkla bulunur. Bu habitatlar genellikle kenardaki bitki örtüsü ve üzerindeki yoğun ormanlık alan nedeniyle gölgedir. Su genellikle organik maddelerin saldığı tanen ve diğer kimyasallar nedeniyle çay rengindedir.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Mikropredatördür, doğada bazı balık yavruları, sucul böcek larvaları, kabuklular ve solucanlarla beslendiği düşünülmektedir. Akvaryum ortamında canlı ve dondurulmuş yemlerle beslenmesi uygun olacaktır.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta ve nadiren yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha renkli ve daha uzundur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler, genellikle üretimi azdır. PH 4.0 - 5.0 ile suyun iletkenliği ve sertliği çok düşük olmalıdır. Kondisyon kazandırmak için küçük canlı yemlerden oluşan zengin bir diyetle beslenmelidir. Erkekler bir veya daha fazla mağara içeren bir bölge seçer ve rakiplerine karşı savunurlar. Seçilen mağaranın tavanına 50 - 100 civarı yumurta yapıştırılır.
- Sıcaklık: 21°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: Çok yumuşak - Yumuşak
- pH: 3.0 - 6.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Oldukça utangaç balıklardır, sürü halinde beslenmelidir, günlük yem miktarını olabildiğince fazla öğüne bölmek utangaçlıklarını azaltacaktır. Nadiren kurtarıldığı için karnı içeri çekilmiş veya başka sağlık sorunu olan balıklar satın alınmamalıdır. Bu tür ayrıca 'Siyah Morpho' tetra olarak da satılmaktadır ve sıklıkla ihraç edilen bir tür değildir. Bu tür genellikle tabandan beslendiği için ince kum kullanılmalıdır. Bol gölgeli alanlar, kökler veya dallar ve kuru yaprak (kayın, meşe veya Ketapang badem yaprakları) ile doğasına benzer bir ortam oluşturulabilir. Loş ışık tercih ederler ve ışığı yaymak için su üstü bitkileri kullanılabilir. Stabil su koşulları zorunlu olduğundan, bu tür biyolojik olarak gelişmemiş akvaryumlara eklenmemelidir. Aşırı tacizi önlemek için mümkünse erkeklere göre dişilerin sayısı fazla tutulmalıdır.
Bathyaethiops breuseghemi
- Latince Adı: Bathyaethiops breuseghemi
- Habitatı ve Anavatanı: Kongo
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şişkin olur.Bu şişkinlik özellikle üreme döneminde daha da belirginleşir.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 22°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre
- Su Sertliği: 6 - 15 °dH
- pH: 6.0 - 7.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: En az 6'lı gruplar halinde bakılmalıdır.
Hyphessobrycon anisitsi (Buenos Aires Tetra)
- Latince Adı: Hyphessobrycon anisitsi
- Coğrafik Kökeni: Brezilya (Rio Uruguay ve Rio Parana nehri havzaları), Paraguay ve Arjantin.
- Yaşam Alanı: Akarsular, küçük dereler, göller ve göletler.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zordur. Erkekler nispeten daha ufak, fakat daha canlı renklere sahiptir.
- Üreme: Üremesi kolaydır. Eğer yavru büyütmek isteniyorsa ayrı tank kurulması gerekir. Yumurtlama tankı loş olmalıdır, java moss, yumurtlama paspası veya ince yapraklı bitkiler bulunmalıdır. Su sıcaklığı 24°C civarı, asidik ve yumuşak olmalıdır. Nazik filtrasyon sağlması için pipo filtre kullanılabilir. Yumurtlamadan bir gün sonra yumurtalar çatlarlar. Erişkin balıklar yumurtlamadan sonra akvaryumdan ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 18°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Sert
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. İyi bitkilendirilmiş, koyu renkli kumlu akvaryumlar hazırlanmalıdır. En sağlam Tetralar'dandır, yeni başlayanlar için uygundur. İnce yapraklı bitkileri yerler, bu yüzden kalın yapraklı bitkiler seçilmelidir. Eski latince adı Hemigrammus caudovittatus geçersiz olmasına rağmen bazen kullanılabilmektedir.
Iguanodectes spilurus (Yeşil Çizgili Kertenkele Tetra)
- Latince Adı: Iguanodectes spilurus
- Coğrafik Kökeni: Amazon'da geniş bir alana yayılmıştır. Orinoco, Essequibo, Tocantins nehir sistemi (Brezilya), Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Venezuela and Guyana.
- Yaşam Alanı: Ana nehir kanallarından ziyade küçük ırmak kollarını, küçük nehirleri ve su altında kalmış ormanları tercih ederler. Hızlı akan nehirlerde de bulunabilirler. Rio Manuripi, Bolivya'da bu türlerle aynı bölgede yaşar; Carnegiella myersi, C. strigata, Hemigrammus unilineatus, H. lunatus, H. neptunus, Hyphessobrycon pando, Moenkhausia sanctaefilominae, M. coletti, M. oligolepis, M. dichroura, Gymnocorymbus thayeri, Nannostomus trifasciatus, Iguanodectes spilurus, Paragoniates alburnus, Prionobrama filigera ve Pyrrhulina vittata.
- Beslenme Biçimi: Çoğunlukla omnivor bir türdür. Doğada küçük omurgasızlar, kabuklular, iplik formundaki yosunlar, düşen meyveler vb. besinlerle beslenirler. Her ne kadar akvaryum ortamında yaşamını kuru yemlerle sürdürebilse de, balığın en iyi formda olması için çeşitli bir diyetle beslenmelidir. Diyetlerinde kan kurdu, sivrisinek larvası, artemia ve moina gibi canlı ve dondurulmuş yemler de bulunmalıdır.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Üreme dönemindeki erkeklerin anal yüzgecinin ön ışınlarında kanca biçiminde sarkık bir et parçası oluşur.
- Üreme: Yüksek ihtimalle düz yumurta dökerek üremektedir ama bu konuda kesin bir bilgi yoktur.
- Sıcaklık: 20°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Çok Yumuşak - Sert
- pH: 5.0 – 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: İnce, iğne ve iguana tetra gibi isimleri vardır ve en geniş alana yayılmış Iguanodectes türüdür. Bitkili tanklarda başarıyla beslenmesine rağmen, kütük ve dalların bulunduğu kumlu bir tank daha uygun olacaktır. Düşük su kalitesine karşı çok duyarlıdır ve oturmamış tanklara eklenmemelidir. Benzer boydaki diğer tetralar, gasteropelecids, lebiasinids, callichthyid veya loricariid (vatoz) kedi balıkları ve barışçıl cichlidler uygun tank arkadaşlarıdır. 8-10 adet karışık cinsiyetteki balıklardan oluşan bir grup halinde beslenmesi daha iyi olacaktır, bu durum akvaryumdaki diğer sürü halinde yaşayan balıkların güvenliğini de sağlayacaktır ve balıklar göze daha doğal görünecektir. Rakip erkekler arasındaki rekabeti izlemek oldukça ilginçtir, erkekler dişinin ilgisini çekmeye çalıştıklarında veya gruptaki hiyerarşik pozisyonları için rekabet ettiklerinde en iyi renklerini gösterirler. Erkeklerin dişilere karşı aşırı tacizlerini önlemek için dişilerin sayısı erkeklerden daha fazla olmalıdır.
Prionobrama filigera
- Latince Adı: Prionobrama filigera
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika,Arjantin,Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeçleri siyah bir işaretle biter ve sırt yüzgeçleri daha uzundur.
- Üreme: Cama cam akvaryumlarda rahatlıkla üretilebilir.Diğer tetralarda olduğu gibi üretim esnasında tankı karartmak gerekmez.Yavrular 30 saatte çıkarlar ve 4-5 gün sonra serbest yüzmeye başlarlar.Serbest yüzmeye başladıktan sonra artemia verilebilir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C üretimde 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 10 - 30 °dH
- pH: 6.0 - 7.0 ürertimde 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: 2 ila 3 yıl yaşarlar. Bakımı kolay tetra türlerindendir. Diğer tetralar gibi çok korkak değildirler.
Bathyaethiops caudomaculatus
- Latince Adı: Bathyaethiops caudomaculatus
- Coğrafik Kökeni: Kongo, Sangha Nehri
- Yaşam Alanı: Nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erişkin olduklarında erkeklerden daha dolgun bir karna sahiptir.
- Üreme: Akvaryumda ürediklerine dair bir bilgi bulunmamaktadır.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre
- Su Sertliği: 5 - 12 °dH
- pH: 6.3 - 7.3
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akvaryumun arka ve taban bölümü sık bitkilendirilmelidir. Ortada ise geniş bür yüzme alanı bırakılmalıdır. En az 8li sürüler halinde bakılmalıdır. Daha büyük akvaryumda daha büyük sürüler halinde bakıldıklarında daha hoş bir görüntü verecektir.
Hyphessobrycon callistus (Mücevher Tetra)
- Latince Adı: Hyphessobrycon callistus
- Coğrafik Kökeni: Amazon Nehri'nin güney bölümü.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi, erkek ayrımı zordur. Dişiler genel olarak daha yuvarlaktırlar. Erkekler daha incedir.
- Üreme: Yumurta saçarak. Üremeleri kolaydır. Yumuşak, peat ile zenginleştirilmiş suda yumurtlarlar. Anne baba yumurtaları yememeleri için ayrılmalıdır. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir.
- Sıcaklık: 23 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 5.5 - 6.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Yeni başlayanlara önerilebilecek bir türdür. Uygun su şartları sağlandığında, bakılması kolaydır.Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Pirana gibi birbirlerini kovalayıp zarar verebilirler. Fakat boylarından dolay bu zararlar ufak olacaktır. Bu davranışları aç olduklarına işarettir.
Inpaichthys Kerri
- Latince Adı: Inpaichthys Kerri
- Coğrafik Kökeni: Kolombiya,Brezilya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Üreme: Yumurtalarına birçok kez rastlanmıştır ancak bunlar hep kendiliğinden olmuştur.Bu yüzden üremeleri bilinmemektedir.
- Sıcaklık: 23 - 27 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 30lt
- Su Sertliği: 3 - 10 °d
- pH: 6.0-7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Seyrek ama bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar.Akvaryuma alışmaları biraz zordur.Bu da utangaçlıkları yüzündendir.
Pristella maxillaris (X-Işını Tetra)
- Latince Adı: Pristella maxillaris
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika: Amazon, Orinoco ve Guianas nehri kıyı drenajı.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Kuru yemin yanında ara sıra su piresi ve artemia gibi küçük canlı yemler verilmelidir. Doğada kurtlar, küçük kabuklular ve böceklerle beslenir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler nispeten daha büyük, daha yuvarlaktırlar. erkekler daha ince yapıya sahiptirler. Erişkin dişilerde, yumurtalar dışarıdan gözükebilir.
- Üreme: En kolay üretilen tetralardandır. Akvaryumda Java Moss bulundurmanız çok iyi olacaktır. Java moss'un üzerine yumurtlarlar, yumurtladıktan sonra anne baba ayrılmalıdır. Yavruları artemia yiyecek boya kadar yeşil su ve infuseria ile beslemek gerekir. Akvaryumun tabanına ağ da gerilebilir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Yeni başlayanlar için uygun bir türdür. pH ve sertlik gibi su şartları sabit oldukça değerinin pek de bir önemi yoktur. Sağlam bir balıktır. En az &'lı gruplar halinde beslenmelidir. Bitkili akvaryumlarda, diğer Amazon türleriye beraber bakılabilir. Bitkilerin yanında mango köklerinden ve kayalardan saklanma yerleri balığın stresini azaltacaktır.
Boehlkea fredcochui (Cochu Mavi Tetra)
- Latince Adı: Boehlkea fredcochui
- Coğrafik Kökeni: Peru,Kolombiya ve Brezilya
- Beslenme Biçimi: Genelde etçil beslenseler de bitkisel besine de ihtiyaç duyarlar. Ara ara spirulina gibi bitkisel anlamda yüksek besin değeri olan yemler verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zor olsa da üreme dönemlerinde dişilerin karnı biraz daha şişkin olur.
- Üreme: Birkaç defa üretilmiştir ama hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Üretim tankları çok basitçe hazırlanmalıdır. Tabanı kumsuz olmalıdır ve saksı içine yerleştirilmiş amazon kılıcı gibi bitkilerin altına yumurtlarlar. Akvaryum yumuşak ve asidik olarak birkaç gün güneş altında beklemiş bir suyla doldurulmalıdır. uzun süren bir kondüsyon kazandırma sürecinden sonra karnı en dolu dişi ve en parlak erkek seçilir. Yumurtlamadan sonra anaçlar ayrılmalıdır. Yavrular yumurtadan çıktıklarında çok küçük olurlar. Artemiayı yiyecek boyda değildirler ve bu yüzden ilk birkaç gün infuseria ya da Paramesyum gibi besinler verilmelidir.
- Sıcaklık: 2°C4 - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 6 cm.,dişiler 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 90 litre
- Su Sertliği: 4 - 12 °dH
- pH: 5.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 2 ila 4 yıl arasında bir ömürleri vardır. Küçük boyuna rağmen aşırı hareketli bir türdür. Aynı zamanda uzun yüzgeçli balıkların da yüzgeçlerini tırtıklarlar. Bu yüzden bu tip balıklarla birlikte beslenmemelidir. Zira kalabalık akvaryumlarda diğer balıklara karşı agresif tavırlar sergileyebilirler. Akvaryumlarında rahat yüzebilecekleri geniş alanlar bırakılmalıdır. Bunun yanında birkaç kaya ve mango kökünden oluşmuş saklanma alanları kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur ve belirli alanlarda yoğun bitkilendirme yapılmalıdır. pH'ın 7'yi aşmaması türün gelişimi açısından daha iyi olur.
Hyphessobrycon columbianus
- Latince Adı: Hyphessobrycon columbianus
- Coğrafik Kökeni: Kolombiya
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler karınlarında yumurta taşırken erkeklerden biraz daha şişkin olurlar.
- Üreme: Üremeleri akvaryum şartlarında zordur.Yine de birkaç kez rastlanmıştır.
- Sıcaklık: 25 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 60lt
- Su Sertliği: 6 - 15°d
- pH: 6.0-8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:Yeni bulunan bir balık olduğu için hakkında kayda değer bir bilgi yoktur.Sürü halinde beslenmesi önerilir.
Ladigesia roloffi (Turuncu yüzgeçli tetra)
- Latince Adı: Ladigesia roloffi
- Habitatı ve Anavatanı: Liberya
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Her türlü yemi kabul eder.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeçleri daha uzundur.
- Üreme: Yumurtalarını zemine yakın yerlere bırakırlar.Yavrular çıkınca küçük planktonlarla beslenmelidir.
- Sıcaklık: 22-26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: 2 - 10 °d
- pH: 6.0-7.0 Zorluk seviyesi: 2
- Genel Yorum:Asidik suda yumurtlarlar.PH'ın 6 civarında seyretmesi gerekir.Akvaryumları bolca bitkilendirilmelidir.Kendileri gibi sakin balıklarla bakılmalıdır.
Pristella riddlei (Pristella)
- Latince Adı: Pristella riddlei
- Coğrafik Kökeni: Amazon havzası, Venezuela
- Beslenme Biçimi: Hem etçil,hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl Kendi Türlerine Davranışı : Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler nispeten daha büyük, daha yuvarlaktırlar. erkekler daha ince yapıya sahiptirler. Erişkin dişilerde, yumurtalar dışarıdan gözükebilir.
- Üreme: Erkek ve dişi iyi bitkilendirilmiş tankta ayrı ayrı tutulurlar.Bu arada balıklara iyi kondüsyon kazandırılmalıdır. Yumurtlama sabaha karşı gerçekleşir. Dişi 300 civarı yumurta bırakabilir. Yumurtlama işlemi bittikten sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır. Yumurtalar ışığa karşı çok hassastır. Akvaryumun etrafı (gazete v.b.) sarılıp, 3-4 gün (yavrular çıkana kadar) ışıklandırma yapılmaz. Yavrular yumurta sarılarını tükettikten sonra artemia ile beslenebilir.Yavrular oldukça dayanıklıdır.
- Sıcaklık: 20°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3 - 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: 6 - 20 °dH
- pH: 6.8 - 7.2
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Gruplar halinde yüzmeyi severler.Akvaryuma en az 6’lı gruplar halinde bakılmalıdır.Diğer balıklarla iyi geçindiklerinden karma akvaryumlarda bakılabilirler. Renkleri ve vücut yapıları çok güzeldir. Su fazla soğuk olmadığı sürece sorun çıkarmazlar. Bitkili tanklarda sürekli hareketliliği ile güzel görüntü oluştururlar.
Brachychalcinus cf. orbicularis (Discus Tetra)
- Latince Adı: Brachychalcinus cf. orbicularis
- Coğrafik Kökeni: Essequibo Nehri, Guyana ve Surinam'ın kıyı havzaları. Ancak son kayıtlar Río Orinoco (Venezuela) ve Rio Negro (Brezilya) drenajlarında bulunduğunu öne sürmüştür.
- Yaşam Alanı: Ova nehirleri, dereler ve kolları, daha nadir olarak gölcükler ve barajlarda bulunurlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Doğada omurgasızlar, böcekler, solucanlar, algler ve bitkisel besinlerle beslenirler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Muhtemelen dişiler erkeklerden biraz daha büyük olurlar. Ayrıca dişiler erkeklerden biraz daha yuvarlak yapılıdırlar.
- Üreme: Yumurta saçarak ürerler. Üretimiyle ilgili ayrıntılı bilgi olmamasına rağmen Baensch'e göre yumurtlama büyük tanklarda mümkündür ve bir dişi tek seferde 2000 yumurta bırakabilmektedir. Yetişkinlerin yumurtaları yememeleri için taban moss gibi ince yapraklı bitkilerle kaplanmalıdır ve loş bir aydınlatma kullanılmalıdr.
- Sıcaklık: 20°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 9 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Çok yumuşak - Sert
- pH: 5.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Akvaryum kütük ve köklerle dekore edilebilir, yumuşak yapraklı bitkileri didikleyebildikleri için sert yapraklı bitkiler kullanılmalıdır. Tabanda ince taneli kum bulunmalıdır ve istenirse kuru yaprak kullanılabilir. Yüksek oranda çözünmüş oksijen ve orta derecede su hareketinin olması daha iyi olacaktır. Haftalık % 30-50 su değişimi yapılmalıdır. Barışçıl olmasına rağmen kendinden küçük türleri boyutu nedeniyle korkutabilir. Benzer boyutlu characids türleri, Geophagus, Satanoperca ya da Heros gibi cichlid türleri, Corydoras ve loricariidsler uygun tank arkadaşlarıdır. Doğada sürü halinde yaşadıkları için akvaryum ortamında 8-10'luk sürüler şeklinde beslenmesi ideal olacaktır. Sürü halinde beslenmezlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Küçük piranhalara benzer çeneleri vardır ama tamamen huzurludurlar. Boyutu ve çok aktif olması nedeniyle akvaryumda açık yüzme alanları oluşturulmalıdır. Nadir ama güzel bir türdür.
Hyphessobrycon eques (Serpae Tetra)
- Latince Adı: Hyphessobrycon eques
- Coğrafik Kökeni: Brezilya'da Rio Guaporé ve Rio Paraguay havzaları, Paraguay ve Arjantin.
- Yaşam Alanı: Durgun ve yavaş hareketli ırmak kolları ve su birikintileri, göletler ve küçük göller de dahil. Genellikle kenardaki bitkilerin ve batık ağaç köklerinin çevresinde bulunur.
- Beslenme Biçimi: Omnivor, doğada küçük omurgasızlar başlıca besinleridir. Küçük canlı ve dondurulmuş gıdalar ile birlikte kurutulmuş pul ve granül karışımıyla besleyin.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkek sırt yüzgeci neredeyse siyah renktedir, dişinin yüzgecinin alt kısmında pigmentasyon eksikliği vardır. Dişilerden genellikle erkeklerden daha kalın gövdelidir.
- Üreme: Diğer birçok tetranın üremesiyle aynıdır. Yeterli sayıda yavru büyütmek isteniyorsa ayrı tank kurulmalıdır. 45x25x25 (28 lt) civarı bir tank uygundur. Yumurtalarını bırakması için java moss veya ince yapraklı bitki kümelerinin olduğu loş ışıklı bir tank gerekir. pH 5.5-6.5, gH 1-5, sıcaklık 26-28°C civarı aralığında, su yumuşak ve asidik olmalıdır. RO su kullanımı olduğu gibi,turba yoluyla su filtreleme de yararlıdır. Dişi gözle görülür bir şekilde yumurta dolduğunda ve erkek en iyi rengini gösterdiğinde, şişman dişi ve en renkli erkek akşam yumurtalama tankına aktarılır. Onlar ertesi sabah yumurtlamaya başlar. Yumurtlama bittiğinde yetişkinler yumurtaları yiyeceği için kısa bir süre içinde tanktan çıkarılmalıdır. 24-36 saat içinde yumurtadan çıkar, 3-4 gün sonra serbest yüzüşe geçerler. İlk birkaç gün infusoria tipi yemlerle beslenmelidir, daha sonra mikro kurt veya artemia ile beslenmelidirler. Yumurtalar ve yavrular ışığa karşı hassas olduklarından eğer mümkünse karanlıkta tutulmalıdırlar.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 5.0 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Yoğun bitkili tanklarda gerçekten mükemmel yoğun renklerini gösterirler. Ayrıca isterseniz Amazon biyotop tankında tutabilirsiniz. Tabanda dere kumu ve birkaç kütük kullanılabilir (istenilen şekilde kütükler bulamazsanız iyice kurutulmuş ve kabuğu soyulmuş kayın kullanımı güvenlidir.) ve ayrıca kıvrımlı köklerde kullanılabilir. Birkaç avuç kurutulmuş yaprak (kayın ya da meşe yaprakları uygundur) doğal görünümü tamamlaması için kullanılabilir. Bitkiler bu türün doğasında bulunmaz. Kütük ve yaprakların salınım yapılmasına izin verilerek suyun hafif çay rengi alması sağlanmalıdır. Ayrıca siyah su koşullarını taklit etmek için filtrede torf kullanılabilir. Aydınlatma oldukça loş olmalıdır. Dayanıklı ve ucuz olduğu için yeni başlayan hobicilere önerilir. Son zamanlarda seçici üretimle üretilmiş uzun kuyrukluları popülerdir. Genellikle barışçıl bir türdür ama yem yeme sırasında birbirlerinin yüzgeçlerini ısırabilirler. Durgun sularda sıklıkla bulunur.
Megalamphodus megalopterus (Siyah Fantom Tetra)
- Latince Adı: Megalamphodus megalopterus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Tokantis Nehri.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkek dişi ayrımı, balıklar erişkin olmadan kolay değildir. Erkeklerin üst yüzgeçleri daha büyüktür. Dişilerin anal kuyrukları kırmızı olur.
- Üreme: Yumurta saçarak. Yumurtaları bitkilerin yakınında yumurtlarlar. Akvaryum düşük pH'lı, yumuşak olmalı ve düşük şiddette ışıklandırılmalıdır. Yavrular 2-4 gün içinde yüzer duruma gelir. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir. Yumurtlamadan sonra erişkin balıklar akvaryumdan ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 23 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 6.0 - 6.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Asla tek beslenmemelidir. Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. Akvaryum iyi bitkilendirilmelidir. Bitkilerin yanında saklanma yerleri de oluşturulmalıdır. Diğer barışçıl tetralar ve Amazon türleriyle beraber bakılarbilir.
Rhoadsia altipinna
- Latince Adı: Rhoadsia altipinna
- Coğrafik Kökeni: Ekvador'un batı bölgeleri
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Büyük erkekler birbirlerine karşı aşırı agresiflerdir.
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha küçük olur.Erkeklerin anal yüzgeçleri kırmızı olur.
- Üreme: 1000 litrelik bir akvaryumda üretimi yapılabilir.1.5 -2 metre uzunluğunda bir akvaryum seçilmelidir.yavrular hızlı gelişir.
- Sıcaklık: 22°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 17 cm.,dişiler 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: 5 - 10 °d
- pH: 6.5 - 7.2
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:Erkekler özellikle üreme dönemlerinde agresifleşir.Akvaryumlarında saklanacak yerlerin bol olması gerekir.
Brycinus nurse
- Latince Adı: Brycinus nurse
- Habitatı ve Anavatanı: Nil Nehri,Nijerya
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Her türlü yemi kabul eder.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin anal yüzgeçleri dik şekilde uzanırken,erkeklerinki içe bükülür.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.Üretimi zordur.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre
- Su Sertliği: 0 - 30 °dH
- pH: 6.0 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Büyüdükçe daha büyük akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Yutabileceği boydaki balıklarla bakılmamalıdır.Grup halinde çok büyük tanklarda ürediklerine rastlanmıştır,ancak bununla ilgili bilgiler yetersizdir.
Hyphessobrycon erythrostigma ( Kırmızı Tetra )
- Latince Adı: Hyphessobrycon erythrostigma
- Coğrafik Kökeni: Amazon Havzası
- Yaşam Alanı: Yavaş akan, sakin nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Dişiler nispeten daha büyük, erkekler daha ince yapılıdır.Erkeklerin üst yüzgeçleri daha uzun ve beneklidir.
- Üreme: Yumurta saçarak. Üremeleri tetraların ortak özelliğini taşır, yoğun uğraş gerektiren narin bir süreçtir. Geniş, kare şeklinde bol bitkili akvaryumlarda uzun geniş yapraklı bitkilerin yapraklarına yumurtlarlar. Akvaryumun dibinde 3-4 mm dere kumu olursa daha iyi sonuç alınabilir. Sıcaklığın 26 derecede sabit kalması önemlidir. Üremeden sonra erişkin balıklar mutlaka başka bir akvaryuma alınmalıdır. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir.
- Sıcaklık: 23 - 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 75lt
- Su Sertliği:
- pH: 5.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Çeşitli renk varyasyonları vardır, genellikle taban ve orta seviyede yüzerler. Tüm tetra grubunda olduğu gibi kırmızı renkli tetralarda en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Grup halinde yaşatılmadıkları sürece saldırganlaşacak ve ortamdaki diğer balıklara zarar verecektir. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Özellikle hasta veya güçsüz bir tetrayı sürüdeki diğer tetraların koruma altına almaları görülmeye değer bir olaydır. Akvaryum ortamında bitkilerin yanında, saklanma yerleride olmalıdır.
Megalamphodus sweglesi (Kırmızı Fantom Tetra)
-
- Latince Adı: Megalamphodus sweglesi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika; Muco Nehri, Meta Nehri.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı:Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkek dişi ayrımı, balıklar erişkin olmadan kolay değildir. Erkeklerin üst yüzgeçleri daha büyüktür. Dişilerin anal kuyrukları kırmızı olur.
- Üreme: Yumurta saçarak. Yumurtaları bitkilerin yakınında yumurtlarlar. Akvaryum düşük pH'lı, yumuşak olmalı ve düşük şiddette ışıklandırılmalıdır. Yavrular 2-4 gün içinde yüzer duruma gelir. Yavruların gelişiminde artemia ve kaliteli toz yemler kullanılabilir. Yumurtlamadan sonra erişkin balıklar akvaryumdan ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 23-28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 6.0-6.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Asla tek beslenmemelidir. Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. Akvaryum iyi bitkilendirilmelidir. Bitkilerin yanında saklanma yerleri de oluşturulmalıdır. Diğer barışçıl tetralar ve Amazon türleriyle beraber bakılarbilir.
Thayeria boehlkei (Penguen Tetra)
- Latince Adı: Thayeria boehlkei
- Coğrafik Kökeni: Peru, Araguaia Nehri
- Yaşam Alanı: Bitkili, yavaş akıntılı bölgeler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Pul yemin yanı sıra artemia ile beslenmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur.Dişilerinin karnı daha şiş olur. Erkekler, daha ince yapılıdır. Üreme için balıklar grup halinde tutulmalıdır. Genel olarak erişkin balıklarda büyük olanlar dişi küçük olanlar erkektir.
- Üreme: Yumurta saçarak ürerler. Akvaryum yüzeyine ağ gerilerek üreme yapılabilir. Balıklar yumurta saçtıktan sonra erişkin balıklar akvaryumdan çıkarılmalıdır. 5 balıkı bir grupta, 2 erkek 3 dişi üreme için uygundur. Eğer dibe ağ gerilmeyecekse, akvaryumun dibine misketler döşenebilir ya da akvaryumun java mossla bitkilendirilebilir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 5 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. İyi bitkilendirilmiş, koyu renkli kumlu akvaryumlar hazırlanmalıdır. Diğer barışçıl Amazon türleriyle beraber bakılabilirler.
Chalceus macrolepidotus (Pembe Kuyruklu Chalceus)
- Latince Adı: Chalceus macrolepidotus
- Coğrafik Kökeni: Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası, Peru, Rio Negro ve Orinoco nehri havzaları.
- Yaşam Alanı: Genellikle yüksek oksijenli nehirlerin yüzey bölgelerinde yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Doğada böcekler ve sucul kabuklular esas besinleridir. Kuru yemi genellikle kabul ederler, diyetinin büyük bir kısmını karides, midye, kan kurdu, doğranmış toprak solucanı gibi etli besinler oluşturmalıdır.
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Ayırt edici bir özellik bilinmemektedir.
- Üreme: Üretilmiştir, üretimiyle ilgili detaylar çok azdır. Çok büyük bir akvaryum gereklidir, bitkilerin arasına 2.000 ve üzeri yumurta bırakırlar. Yavruların yumurta keseleri kaybolunca artemia nauplii ile beslenebilir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre, hızlı bir şekilde hareket ettiğinden küçük tanklarda kendini yaralayabilir.
- Su Sertliği: 5 - 18 °dH (Yumuşak - Sert)
- pH: 6.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bu avcı sürü balığı büyük bir akvaryumda diğer büyük balıklarla beraber tutulmalıdır. Daha küçük balıkları yiyecek olarak görür. Akvaryumun yan ve arka tarafları bitkilendirilmelidir, ortada büyük açık yüzme alanı bırakılmalıdır. Büyük bir yüzme alanı istediğinden dekor çok önemli değildir. Akvaryumun kapağı çok iyi kapatılmalıdır, iyi atlayıcılardır. İyi bir filtrasyon ve hafif bir su hareketi gereklidir. Vücut yapısından dolayı mızrak cichlidlere benzer. Yeni ithalattan geldiğinde başlangıçta biraz hassas olabilir, bir defa çevreye alıştıktan sonra oldukça dayanıklı olur.
Hyphessobrycon flammeus
- Latince Adı: Hyphessobrycon flammeus
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha şiş olur.Erkeklerin sırt yüzgeçleri kan kırmızısı olur.
- Üreme: Bitkili bir akvaryumda bir çift ya da grup halinde üretilebilir.Yumurtalar 25 °C lik sıcaklıkta 2-3 gün içinde açılır.yavrular 5 gün sonra serbest yüzmeye başlarlar.İnfuseria ya da çok ince toz yemlerle beslenmelidir.
- Sıcaklık: 22-28 °C üretimde 25 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 40lt
- Su Sertliği: 3 - 14 °d 10 °d
- pH: 5.8-7.8 ürertimde 6.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum:5 yıl yaşarlar.En az 10 lu gruplar halinde beslenmelidir.Agresif türlerle birlikte bakılmamalıdır.
Moenkhausia pittieri (Elmas Tetra)
- Latince Adı: Moenkhausia pittieri
- Coğrafik Kökeni: Venezüella'da Valencia Gölü ve çevre nehirler
- Yaşam Alanı: Göller ve nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Ağırlıkla etçildir. Artemia, su piresi ve kaliteli kuru yemler verilebilir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı:Kesin cinsiyet ayrımı çok zordur. Balıklar erişkin hale gelmeden yapılması sağlıklı olmaz. Erkekler daha ince yapılı, dişiler daha yuvarlak yapıdadır. Erkeklerin üst yüzgeçleri daha uzundur.
- Üreme: Dişiler erkeklerden daha şişmandır, bunu dışında fark yoktur. Loş ışık da ve oldukça düşük sertlikte yumurtlarlar. Yumurtlamak için yaprak üzerlerini seçerler. Anne ve baba yumurtlamadan sonra ayrılmalıdır. Yavrular çıkınca toz yavru yemi yiyebilirler, ancak 1 haftalık olunca artemia yiyebilecek boya ulaşırlar.
- Sıcaklık: 22-26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.0-7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Ömürleri 4-6 yıl kadardır. Sürü balıklarıdır, en az 8'li guruplar halinde beslenmelidir. Bitkili tankları tercih ederler. Bitkilerin yanına mango köklerinden saklanma yerleri de oluşturulmalıdır.
Tucanoichthys tucano
- Latince Adı: Tucanoichthys tucano
- Coğrafik Kökeni: Uaupés nehir sistemi, Igarape Yavuari nehri, üst Negro havzası, Brezilya.
- Yaşam Alanı: Bitki bulunmayan, batmış dal ve yapraklarla dolu alanlar. Su temiz ve yapraklardan salgılanan tanenler nedeniyle siyahtır. Suyun içinde bitki yoktur ama kıyıdaki bitki örtüsü suya sarkmaktadır. Sıcaklık 24-26°C arasındadır ve pH 4.09 civarındadır. Ivanacara adoketa, Crenicichla sp., Amblydoras sp., Rivulus sp. ve Poecilocharax weitzmani gibi türlerle aynı bölgede yaşar.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada muhtemelen küçük omurgasızlar ve diğer zooplanktonlarla beslenen bir mikropredatördür. Akvaryum ortamında uygun boyuttaki kuru yemleri kabul ederler ayrıca Artemia, su piresi, Moina, grindal kurt vb. gibi canlı ve dondurulmuş yemler de verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Yetişkin erkekler dişilerden daha yoğun renklidir ve sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri kırmızımsı renktedir. Cinsel olgunluğa ulaşmış dişiler erkeklerden daha yuvarlak yapılı görünebilir, özellikle karnında yumurta olduğunda.
- Üreme: Akvaryum ortamında üretilmiştir ve düzgün şekilde dekore edilmiş, oturmuş akvaryumlarda müdahale olmadan az sayıda yavrunun görünmeye başlaması mümkün olabilir. Çiftleşme döneminde erkekler bitki yaprağı ve kütük parçası gibi sert bir yüzey etrafında geçici bölgeler oluştururlar ve doğada yaşayan bireylerin bu bölgeleri sadece kendi türündeki erkeklere karşı savunduğu görülmüştür, bölgenin çevresindeki diğer türlere karşı savunmazlar. Yumurtlamadan sonra erkek 24 saat civarında yumurtalar çatlayana kadar yumurtalarla kalmaya devam eder ve yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra yaşamlarının ilk dönemlerinde yanardöner mavimsi-yeşil bir renkte olurlar.
- Sıcaklık: 20°C – 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 2 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
- Su Sertliği: Çok Yumuşak - Orta
- pH: 4.0 – 6.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Bu tür genellikle bulunmaz ve akvaryum hobisinde çok aranan bir türdür. Minyatürleştirme olarak bilinen bir süreç yoluyla küçük yetişkin boyutuna evrilmiştir. Oldukça küçük bir tetra türüdür. Dibinde ince kum bulunan, dekor olarak kütük ve dalların kullanıldığı bir tank idealdir. Kuru yaprak eklenerek hem doğasına yakın bir görüntü oluşturulur hem de ayrışma meydana geldiğinde bakteri kolonilerinin gelişmesi için ek ortam sağlar. Çürüyen yapraklar tarafından salgılanan tanenler doğada siyah suda yaşan bu tür için faydalı olacaktır, tanen salgılaması amacıyla kızılağaç kozalakları da kullanılabilir. Akvaryumlarının loş olması daha iyi olacaktır. Böyle koşullar altında hayatta kalan Microsorum, Taxiphyllum veya Cryptocoryne gibi bitkiler uygundur, Ceratopteris gibi su üstü bitkileri de yararlı olacaktır. Değişken organik atıklara karşı duyarlıdırlar ve biyolojik olarak oturmamış bir tanka eklenmemelidir. Küçük boyutu nedeniyle karma tanklara uygun değildir ve bazı özel gereksinimleri vardır. Tek başına veya küçük, agresif olmayan characidler ve küçük callichthyid veya loricariid kedibalıklarıyla birlikte beslenmelidir. Ayrıca Apistogramma türleri için ideal bir ditherdir. Biraz çekingen bir tür olduğu için minimum 8-10 adet beslenmelidir ve daha ilginç davranışlar sergilerler.
Copella arnoldi (Sıçrayan Tetra)
- Latince Adı: Copella arnoldi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika: Aşağı Amazon, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası ve Brezilya.
- Yaşam Alanı: Nehirler, Akarsular ve yağmur mevsiminde sel basmış ormanlarda yaşarlar. Yaşadıkları bölgede yoğun bitki vardır. Bulundukları su genellikle çay rengindedir.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul, doğada kurtlar, böcekler ve kabuklularla beslenirler. Akvaryum ortamında canlı, dondurulmuş ve kuru yemlerle beslenebilir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük ve daha renkli olurlar.
- Üreme: Doğada dişi ve erkek aynı anda zıplayarak dışarıdaki bitkilerin yapraklarına yumurta bırakırlar, dişi yumurta bırakırken erkek döller. Daha sonra yumurtalar çıkana kadar erkek kuyruğuyla ıslatır. Yumurtalar 2. - 3. günden sonra kırılır ve genç balıklar suya düşer. Akvaryum ortamında kapak tamamen kapatılarak ve bir bitkinin suyun yukarısına kadar büyümesi izin verilerek üretim yapılabilir.
- Sıcaklık: 25°C - 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm., Dişiler 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 5 – 12 °dH
- pH: 6.0 – 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: En az 6'lı bir grup halinde beslenmelidir. Çok iyi sıçrayıcı oldukları için akvaryumun kapağı çok sıkı kapalı olmalıdır. Yaşam süresi 3 yıldır. Bitkilerin arasında saklandıkları için akvaryum bitkili olmalıdır.
Hyphessobrycon haraldschultzi
- Latince Adı: Hyphessobrycon haraldschultzi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı daha yuvarlaktır.
- Üreme: Ürediklerine dair fazla veri bulunmamaktadır.Ancak üretim akvaryumları karanlık ve bol bitkili olmalıdır.
- Sıcaklık: 22 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 2.5 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 30lt
- Su Sertliği: 2 - 10 °d
- pH: 5.8 - 6.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:Gayet barışçıl bir türdür ve birçok balıkla sorunsuz olarak yaşar.Bol bitkili akvaryumlarda bakılmalıdır.Ufak olduklarından en az 15'li sürüler halinde bakılmalıdır.
Moenkhausia sanctaefilomenae (Kırmızı Gözlü Tetra)
- Latince Adı: Moenkhausia sanctaefilomenae
- Coğrafik Kökeni: Brezilya, Paraguay ve Arjantin.
- Yaşam Alanı: Çoğunlukla bataklıklar ve berrak su nehirlerinde yaşamaktadır. Bulanık suların aksine genellikle buralarda yoğun bitki yetişir. Eichhornia ve Salvinia gibi su üstü bitkileri sık görülür.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. İyi kondisyon ve renkler için kuru granül ve pul yemle birlikte kan kurdu, su piresi ve artemia gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemler düzenli olarak verilmelidir. Bazı bitkisel yemler de diyete dahil edilmelidir. Ispanak yaprakları veya kaliteli yosun bazlı pul yemler verilebilir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı kolay değilidr. Erişkin balıklarda, dişi nispeten daha iri yuvarlak yapılı; erkek daha ince yapılıdır.
- Üreme: Düşük pH'lı yumuşak suda, sayısı 2000'i bulan yumurta dökerler. Yumurtlamadan hemen sonra balıklar ayrılmalıdır. Yavrular 2-3 gün içinde serbest yüzer hale gelirler. Yumurtlama işleminden sonra, erişkin balıklar akvaryumdan çıkarılmalıdır.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: 3 - 20 °dH (Çok yumuşak - Sert)
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Başlangıç için ugun bir türdür.Tüm tetra grubunda olduğu gibi en az altılı gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü şeklinde beslendiklerinde ortama çok rahat alışabilen balıklardır. Yumuşak, temiz suda ve koyu renkli kumda renklerini çok güzel gösterirler. Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır.
Diger Afrika Cichlidleri
Alcolapia alcalicus (Soda Cichlid)
- Latince Adı: Alcolapia alcalicus
- Coğrafik Kökeni: Natron Gölü'ne özgü, Tanzanya, Afrika.
- Yaşam Alanı: Sıcak, alkalin koylarda ve lagünlerde, gölün kıyı şeridinde yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor), canlı ve dondurulmuş yemler diyetlerinin büyük bir kısmını oluşturmalıdır. Kuru yemler de kabul edilmektedir. Haşlanmış ıspanak ve spirulina gibi bitkisel yemlerle de beslenmelidir, doğada alg ile de (Özellikle mavi-yeşil su yosununun bir türü, spirulina platensis) beslenirler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha fazla büyürler ve dişilerden daha renklidirler.
- Üreme: Mümkündür ama balığın nadirliği yüzünden akvaryum ortamında pek üretilmemiştir. Az bilgi mevcuttur. Ağızda kuluçka yaparak ürerler. Akvaryumda pH en az 8.0 (tercihen daha yüksek) ve sıcaklık 27-32°C arasında olmalıdır. Üreme denemesi için her 2 cinsiyettende bir grup oluşturulmalıdır. Yüksek kaliteli, çeşitli diyetle kondisyon kazandırılmalıdır. Doğada dişiler farklı erkeklerin yumurtlama çukurları arasında dolaşır, kısa bir süre içinde farklı erkeklerle yumurtlar ve eş zamanlı olarak birkaç erkeğin döllenmiş yumurtalarını taşır. Dişi yumurtalar serbest yüzüşe geçene kadar yaklaşık 2 hafta ağzında tutar. Ebeveyn bakımı bu noktada durur. Yavrular anne tarafından bırakıldığı günden itibaren artemia ve mikro kurt yemek için yeterince büyük olur.
- Sıcaklık: 28°C - 38°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 10 - 35 °dH (Orta - Çok sert)
- pH: 8.0 - 10.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Kazmayı sevdikleri için tabanda kum bulunmalıdır. Bazı kaya yığınları mağaralar ve sığınaklar oluşturacak şekilde dekore edilmelidir. Bitkiler bu türün doğal ortamında bulunmaz bunun nedeni yüksek sıcaklıklar ve yüksek tuz oranında yaşadıkları içindir. Bu cichlid gerçek bir doğa harikasıdır. Sıcak, alkalin soda göllerinde yaşarlar. Su, sodyum karbonat ve diğer çözünmüş mineral ve tuzların yüksek konsantrasyonunu içerir. Gölde su koşulları genelde pH 9.5 - 10.5, kH 7000 üzeri ve sıcaklık 34-43 °C! Göl çok sığdır en fazla 2 metre derinliğe sahiptir. Balık daha normal koşullara alıştırılabilir ama pH değerinin 8.0'in aşağısına düşmesine izin verilmemelidir ve sıcaklık minimum 28°C tutulmalıdır. Akvaryum hobisinde son derece nadir bir türdür. Yanına başka tür eklenecekse bu su koşullarına dayanabilecek türler olmalıdır. Gölde tuz değeri yüksek olduğu ve şartlar zor olduğu için oksijen oranı düşüktür sık bir şekilde su yüzeyinden nefes almak için yutkunma hareketi yapar ve bu hareket akvaryum ortamında çok az görülür. Bu tür önceden Oreochromis alcalicus olarak sınıflandırılmıştı ve hala bazı yerlerde bu ismi kullanılmaktadır.
Hemichromis cerasogaster
- Latince Adı: Hemichromis cerasogaster
- Coğrafik Kökeni: Mai Ndombe Gölü ve civarı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti
- Yaşam Alanı: Sığ Kumluk Alanlar
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyüktür ve daha parlak renklere sahiptir.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 22°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Çok yumuşak
- pH: 4.0 – 6.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: IUCN kırmızı listesinde korumada olan bir türdür.
Parananochromis caudifasciatus
- Latince Adı: Parananochromis caudifasciatus
- Coğrafik Kökeni: Nyong ve Dja Nehir Sistemleri, Güney Cameroon ve Rio Muni ve Kuzey Gabon
- Yaşam Alanı: Sığ orman akarsuları
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler sırt yüzgeci pembe - metalik bir banda sahiptir. Erkeklerin anal yüzgeçleri daha çıkıktır.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 23°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 2 °dH
- pH: 6.0 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Doğada, su yosunu, küçük karidesler, karides yumurtaları ve böcek larvalarıyla beslenir. Tekeşlidir. Yumuşak suda yaşar. Bakteriyel hastalıklara karşı hassasiyetleri yüzünden kısmi su değişimleri her hafta yapılmalıdır.
Pseudocrenilabrus multicolor multicolor (Egyptian mouthbrooder)
- Latince Adı: Pseudocrenilabrus multicolor multicolor (Egyptian mouthbrooder)
- Coğrafik Kökeni: Afrika, Nil Nehir sistemi, Albert Gölü, Semliki Nehri, Victoria Gölü ve Kyoga, Malawa ve Aswa Nehirleri, George Gölü, Nabugabo Gölü, bataklık göller Kachira, Kijanebalola ve Nakavali
- Yaşam Alanı: Dereler ve Mısır ve Etiyopya’daki havuzlarda bulunurlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyüktür ve dişiler gri renkteyken erkekler renkli olur.
- Üreme: Ağızda kuluçka yaparlar.
- Sıcaklık: 20°C - 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 10 – 14 °dH
- pH: 6.8 – 7.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akarsular ve gölcüklerde yaşarlar. Solucanlar, böcekler, su yosunu, bitkisel parçalar ve küçük balıklar ile beslenir. Akvaryum hobisinde popüler bir balıktır. Mısır lakabını doğada bulunduğu yerden dolayı almıştır. Boyutları küçük olmasına rağmen süper agresif bir balıktır. Bir erkeğe birden fazla dişi düşmelidir.
Anomalochromis thomasi (Afrika Kelebeği)
- Latince Adı: Anomalochromis thomasi
- Coğrafik Kökeni: Sierra Leone, Liberya ve Gine'nin nehir kıyıları.
- Yaşam Alanı: Sığ Çamurlu Sular
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Artemia, su piresi gibi küçük omurgasızları severler. Bunu yanında kuru yemleri de severek tüketirler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha renkli ve küçük olurlar. Çiftleşme zamanında dişilerin karınları daha şişkindir.
- Üreme: Güçlü tek eş bağları vardır. Düz taş veya bitkilerin üzerine 500 adete yakın yumurta dökerler. 3-5 gün içinde yavrular çıkınca daha önceden kazılmış bir çukura taşınırlar. Yavrular artemia ile beslenmeli ve bir-iki hafta içinde anne babadan ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 10, dişiler 7 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 80lt
- Su Sertliği: 5 - 12 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Ömürleri 5-7 yıl kadardır. Akvaryumları bol ağaç kökleri ve bitkilerle dekore edilmeli, yüzülecek alan da bırakılmalıdır. Farklı renk varyasyonları vardır. Barışçıl, bitkili tanklarda bakılabilirler.
Hemichromis elongatus
- Latince Adı: Hemichromis elongatus
- Coğrafik Kökeni: Batı Afrika'da Gine'den Angola'ya kadar.
- Yaşam Alanı: Nehirler.
- Beslenme Biçimi: Etçil.
- Davranış Biçimi: Aşırı agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük, daha renkli ve daha gösterişlidir.
- Üreme: Yumurta dizicidirler. Tek eşlidirler. Uzun süre yavru bakımı ve koruma gözlenir.
- Sıcaklık: 23°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 18 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre (tek erkek için)
- Su Sertliği: 15 - 20 °dH
- pH: 7.0 - 8.1
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Elongatus ülkemizde bulunmayan bir başka güzel tür. Klasik mücevher çiklitin yakın akrabası olarak ondan daha büyük ve daha avlamaya yönelik tasarlanış bir yapıya sahiptir. Vücutu uzunlamasına olup (elongatus adı buradan gelir; elongate: İng. uzamak) çenesi daha uzun ve ileri doğru çıkıktır. Bir avcı olduğu için dişleri oldukça etkilidir. Kimilerine göre boyuna göre en agresif çiklit türüdür. Doğada böcek, küçük balık ve karidesle beslenir. Cinsel olarak aktif bireylerin solungaç kapağının yukarısındaki siyah nokta kırmızıyla çevrili olur. Vücudunun yanlarına uzunlamasına yerleşmiş beş siyah nokta nedeniyle yurtdışında "five star general" olarak adlandırılır.
Parananochromis gabonicus
-
- Latince Adı: Parananochromis gabonicus
- Coğrafik Kökeni: Okano nehri’nin çekilmiş suları, Kuzeybatı Gabon ve Güney Rio Muni
- Yaşam Alanı: Sığ Orman Akarsuları
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur.
- Üreme: Kovuklara yumurta bırakırlar.
- Sıcaklık: 24°C – 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: Çok yumuşak
- pH: 6.0 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akışın orta hızda olduğu küçük dereler, çoğunlukla karanlık ve açık sularda yaşarlar. Küçük tanecikli yiyeceklerle beslenirler, tabandaki artıklar, su yosunu, küçük böcekler ve onların larvaları ve karides yumurtaları ile beslenirler. Dişiler çoğunlukla yavruları ve larvaları korurken, erkek bölgeyi savunur. Yavrular özgür yüzmeye başladığı zaman iş birliği yaparak yavruları beraber korurlar. Aşırı derecede narin bir tür, rengârenk değil, ama çok zarif.
Pseudocrenilabrus multicolor victoriae (Victorian Mouthbrooder)
- Latince Adı: Pseudocrenilabrus multicolor victoriae (Victorian Mouthbrooder)
- Coğrafik Kökeni: Viktorya gölüne ,Nil nehrine , Albert gölüne dökülen nehirler.
- Yaşam Alanı: Fazla ışık almayan kumluk alanlar.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha iri olurlar ve canlı renklere sahiptirler.Dişiler ise daha küçük olup vücutları gümüş rengindedir.
- Üreme: Ağızda kuluçka yaparlar.
- Sıcaklık: 24°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 9 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Geniş aralıktaki su değerlerine tolere edebilirler.Akvaryumlarında birçok saklanma alanı olmalıdır,bitki konulabilir.Dişiler 60-130 arası yumurta tutabilirler.Erkek başına en az 2 dişi düşmelidir.
devam edecek......
Madagaskar Cichlidleri
Paratilapia polleni
- Latince Adı: Paratilapia polleni
- Coğrafik Kökeni: Kuzey ve Orta Madagaskar
- Yaşam Alanı: Nehir kıyıları
- Beslenme Biçimi: Etçil. Yetişkinler doğada küçük balık ve omurgasızlarla beslenir. Hafif karanlıkta avlanır.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Dip - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erişkin erkekler daha silindirik bir vücuda sahiptir, alın yaparlar. Yüzgeç uzantıları daha uzundur. Erişkin erkek aynı yaştaki dişiye göre daha büyüktür.
- Üreme: Tek eşlidirler. Düz yumurta dökerler. Yumurtalar 6-7 günde yüzer hale gelir. Birkaç hafta boyunca yavru bakımı gözlenir. Oldukça kolay üretilen bir türdür.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C, üreme için 25° - 30° C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 28 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre (tek erkek için)
- Su Sertliği: 8 - 25 °dH (Orta - Sert)
- pH: 7.0 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Ülkemizde nadir olarak bulunan bu Madagaskar türü, Madagaskar kökenli en popüler çiklittir. Doğada nehirlerde yaşar. Kıta Afrika'sından ve dolayısıyla kıta çiklitlerinden ayrıldığı için özgün bir görünüme kavuşmuştur. Yakın zamana kadar Paratilapia bleekeri olarak bilinen polleni benzeri bir tür, bir polleni varyasyonu olarak P. polleni "large spot" adıyla tekrar tanımlanmıştır. Değişik şartlara töleransı yüksek olan polleni, doğada 12°C den 40°C ye kadar değişik sıcaklıklarda dönemsel olarak yaşamını sürdürebilir. Benzer şekilde Ph değişikliklerine de töleransı yüksektir. Akvaryum ortamında da bu dayanımını korur. Fakat ani nitrat değişimleri kolayca strese neden olduğu için stabil bir biyolojik filtrasyon sağlanmalıdır. Polleni, görünüm olarak neotropikal çiklitlere benzediği gibi karakter olarak da onları andırır. Oldukça interaktiftirler. Davranışları ve görünümüyle özgün bir çiklit olan polleni doğada tükenme tehlikesi altındadır.
Paretroplus damii
-
- Latince Adı: Paretroplus damii
- Coğrafik Kökeni: Kuzey Madagascar
- Yaşam Alanı: Göl ve Nehir kıyısı
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 27°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 17 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 6.0 – 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bu türde yavruları erkekler korur. Kaliteli yemlerin yanında, böcek larvaları, kabuklular ve dondurulmuş yemlerle beslenebilir.
Paretroplus menarambo
- Latince Adı: Paretroplus menarambo
- Coğrafik Kökeni: Madagaskar
- Yaşam Alanı: Göller.
- Beslenme Biçimi: Etçil.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Belirgin bir fark yoktur.
- Üreme: Yumurta dizicidirler. Tek eşlidirler. Uzun süre yavru bakımı gözlenir.
- Sıcaklık: 24°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400lt (bir çift için)
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Ülkemizde bulunmayan, yurtdışında da çok nadiren bulunan bir Madagaskar türü. Madagaskar çiklitleri arasında en bilinen türlerden biridir. Anavatanında soyu tükenme tehlikesi altındadır. Tuzlu su balıklarına benzer görünümü nedeniyle ilgi çekicidir. Güçlü bir filtrasyon gerektirir. Başarılı ve sorunsuz bir üreme için çifte özel bir tank ayrılmalıdır.
Ptychochromis oligacanthus (Juba Cichlid)
- Latince Adı: Ptychochromis oligacanthus (Juba Cichlid)
- Coğrafik Kökeni: Kuzey Madakaskar.
- Yaşam Alanı: Nehirler ve göller.
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha iri olurlar ve anal,sırt yüzgeçleri dişilere göre daha uzun olup sivridir.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 24°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 27 cm. , dişiler 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
- Su Sertliği: 10 - 24 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: : Doğal ortamlarının yok olması nedeniyle soyu tehlikede olan türlerdendir.Madagaskar adasına özgü olup nehirler ve krater göllerinde bulunurlar.Yaşadıkları ortama bağlı olarak birçok renk ve varyasyonları ortaya çıkmıştır.Akvaryum ortamında üretilmişlerdir.Öğünlerinden canlı yem eksik edilmemelidir.
Paratilapia sp. ‘’Small Spots East Coast’’
- Latince Adı: Paratilapia sp. ‘’Small Spots East Coast’’
- Coğrafik Kökeni: Doğu Madagaskar Yamaçları
- Yaşam Alanı: Nehir Kıyıları
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 26°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 26 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 8.0 – 8.5
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Çok doğurgan bir türdür.
Paretroplus kieneri
- Latince Adı: Paretroplus kieneri
- Coğrafik Kökeni: Kinkony Gölü, Kuzeybatı Madagaskar
- Yaşam Alanı: Madagaskar’ın kuzeyinde tatlı ve hafif tuzlu su gölleri ve daha aşağıdaki nehirler
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 13 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 8.3 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 90lar’dan beri soyu tükenme tehlikesi altındadır. Yavruları anne ve baba beraber korurlar. Yedi türü vardır Dami, kieneri, maculatus, maromandia, menarambo, petiti ve polyactis.
Paretroplus nourissati (Lamena)
- Latince Adı: Paretroplus nourissati (Lamena)
- Coğrafik Kökeni: Mangarahara,Ambomboa Nehirleri-Madagaskar
- Yaşam Alanı: Göl ve nehirlerdeki kayalık alanlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler üreme döneminde parlak turuncu renk alırlar.Dişiler erkeklerin 1/3 boyundadırlar.Üreme döneminde dişiler soluk renklere sahip olurlar.
- Üreme: Yumurta dökerler.Baba yumurtaları korurken anne yuvanın etrafını korur.
- Sıcaklık: 25°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 7.9 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: : Nesli tükenmekte olan cichlidlerdendir.Yavaş büyümelerine karşın büyük boyutlara ulaşırlar.Canlı yem ihmal edilmemelidir.Özellikle erkekleri çok agresif olduklarından büyük tanklarda beslenmelidir.
Paretroplus dambabe
- Latince Adı: Paretroplus dambabe
- Coğrafik Kökeni: Kinkony, Andranobe ve La Digue Gölleri. Madagaskar
- Yaşam Alanı: Göller
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyüktür.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 26°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 8,0 – 9,0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Nesli aşırı derecede tehlikede olan bir türdür. Kırmızı noktalarından dolayı hoş bir türdür.
Paretroplus maculatus
- Latince Adı: Paretroplus maculatus
- Coğrafik Kökeni: Kuzey ve Batı Madagaskar
- Yaşam Alanı: Göller
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 26°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 16 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 8.0 – 8.5
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Yumuşakçalar doğada önemli besin maddelerinden biridir. Akvaryumda mysis karidesi, böcek larvaları, dondurulmuş yemler ve kaliteli kurutulmuş yemlerle beslenebilir. Akvaryumda iyi bir filtrasyon kullanılmalıdır. Doğada nesli tehlikede olan bir türdür ve bu yüzden IUCN kırmızı listesindedir.
Ptychochromis inornatus
-
- Latince Adı: Ptychochromis inornatus
- Coğrafik Kökeni: Anjingo Nehir Sistemi, Madagaskar
- Yaşam Alanı: Nehir Kıyısı
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilere göre daha iri olur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 26°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: Yumuşak
- pH: 7.0 – 8.2
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 2002’de tanımlandı, nesli tehlikede olan bir türdür. Akvaryumda ortamında üretilmiştir. Yüksek ölçüde değişken bir diyetle beslenmelidir.
Victoria Cichlidleri
Astatoreochromis alluaudi
- Latince Adı: Astatoreochromis alluaudi
- Coğrafik Kökeni: Victoria Gölü,Kyoga,Nabugabo,Kachira ve Nakavali
- Yaşam Alanı: Sazlıkların hakim olduğu bataklık kıvamındaki sular
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 17 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre
- Su Sertliği: 15 °dH
- pH: 7.5 - 8.5
- Genel Yorum: Akvaryumlarında saklanacak alanlar bulunmalıdır. Doğasında ana öğünlerini salyangozlar oluşturur ve akvaryumlarda salyangozların kontrol edilmesinde kullanılan bir türdür. Son yıllarda habitatının giderek küçülmesinden dolayı yok olma noktasına gelmiştir.
Haplochromis sp. ''Flameback''
- Latince Adı: Haplochromis sp. "Flameback"
- Coğrafik Kökeni: Victoria Gölü'nün kuzey sahil hattı.
- Yaşam Alanı: Kıyıya yakın kayalık ve açık kumluk orta bölgelerde yaşamayı tercih eder.
- Beslenme Biçimi: Ağırlıklı olarak otçul. Doğada fitoplankton (diyatom ve mavi-yeşil alg), bazı böcek larvaları ve zooplanktonlarla beslenir. Ana diyet olarak spirulina içerikli pul yemler ve lifli besinler verilmesi önerilir. Ayrıca tamamlayıcı olması için su piresi ve artemia verilebilir.
- Davranış Biçimi: Orta derece agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha büyük ve daha renklidir. Dişiler gümüş rengindedir.
- Üreme: Ağızda kuluçka yaparlar. 18-24 gün dişi ağzında yumurtaları tutar.
- Sıcaklık: 26°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 180 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 7.2 - 8.6
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Victoria Gölü'ne dev levreklerin salınmasının ardından tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Nesli tükenmek üzere olan ilk 2000 tür arasındadır. Akvaryum kum ve kayalarla dekore edilmeli; yüzme alanları eksik olmamalıdır. Agresiflikleri genelde kendi türlerine karşıdır. Saklanma yerleri oluşturmak bu balık için çok önemlidir. Renkleri karanlık akvaryumlarda daha iyi ortaya çıkar. Çeşitli renk varyasyonları vardır. Renklerini koruması için bitkisel yemler diyetinden eksik edilmemelidir. Çok çabuk strese girip renklerini değiştirirler.
Oreochromis esculentus (Singida tilapia)
- Latince Adı: Oreochromis esculentus (Singida tilapia)
- Coğrafik Kökeni: Victoria, Nabugabo, Kyoga Gölleri ve çeşitli nehirler
- Yaşam Alanı: Kıyıdan uzak çamurlu diplerin üzerinde
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük olur.
- Üreme: Düz yumurta dökerler.
- Sıcaklık: 24°C - 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 40 cm, dişiler 30 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 7.2 – 8.6
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Sevimli bir balık değildir ama bizim yardımımıza ihtiyaç duyan bir Victoria Gölü cichlididir. Son yirmi yılın içinde nüfusu %80 azaldı, nesli tükenmekte olan bir tür olduğu için IUCN kırmızı listesinde yer aldı. Yerli sulara bırakılırsa yerli türlere karşı büyük zararı olur, bundan dolayı bu türü asla yerli sulara bırakmayın. Verilen herhangi bir yemi kabul eder ve zor koşulların altında beslenebilir. Oksijence fakir sularda da yaşayabilir. Bulundukları tankı çabuk kirlettikleri için iyi bir filtreleme sistemi gereklidir. Doğada plankton ve çamurlu dipte bulduğu yiyeceklerle beslenir. Erkekler üreme döneminde pembe-kırmızı bir renkte olur ve sırtı lacivert- siyah bir renkte olur. Üreme dönemi dışında siyah renktedir.
Pundamilia nyererei
- Latince Adı: Pundamilia nyererei
- Coğrafik Kökeni: Victoria Gölü, Tanzanya
- Yaşam Alanı: Sığ Kayalık Alanlar
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha renkli ve iri olur.
- Üreme: Ağızda kuluçka yaparlar.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 15 – 20 °dH
- pH: 8.0 – 9.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Kayalık sahiller ve kayalık adaların yakınında bulunurlar. Su yosunu ve böceklerle beslenirler. Erkekler kayalık bölgelerde yaşarlar, dişiler ve genç erkekler suyun daha yüksek kesimlerinde yaşarlar.
devam edecek...
Bisirler ve Kaval Baliklari
Erpetoichthys calabaricus (Kaval Balığı)
- Latince Adı: Erpetoichthys calabaricus
- Habitatı ve Anavatanı: Afrika (Nijerya Deltası'nda ve Kamerun'da yaygın olarak bulunur)
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Üreme: Akvaryumda üretimi konusunda bilgi yoktur.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 37 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: Orta – Sert
- pH: 6.0 - 8.0
- Genel Yorum: Dayanıklı ve uzun yapılı bir balıktır. Yılan balıklarıyla karıştırılmaktadırlar. Renklerinin kırmızıya çalması,yılan balıklarıyla arasındaki belirgin özelliğidir. Cinsel karakter olarak;erkeklerde 12-14 anal yüzgeç ışını varken,dişilerde 9-12 anal yüzgeç ışını mevcuttur. Akvaryumun dibinde yaşarlar. 100lt ve üzeri akvaryumlardan hoşlanırlar.Geceleri akvaryumdan sıçrayabilirler.Bu yüzden akvaryumun üzeri iyice örtülmelidir. Tubifex,sivrisinek larvası,yer solucanı,et,küçük kurbağa yavruları ve kuru yemle beslenebilirler.
Polypterus senegalus (Senegal Bişiri)
- Latince Adı: Polypterus senegalus
- Coğrafik Kökeni: Afrika'da en az 26 ülkede bulunmaktadır. Mısır, Kamerun, Etiyopya, Kenya, Mali, Fildişi Sahili, Tanzanya, Nijerya, Senegal ve diğerleri.
- Yaşam Alanı: Genellikle bataklıkların sığ, yavaş hareket eden sularında, sazlıklarda ve tatlı su lagünlerinde bulunur.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Yırtıcı bir balıktır. Kıyılmış solucan, kan kurdu, balık eti ve karides gibi çok fazla çeşitli etli yemlerle beslenebilir. Kuru yemi de genellikle kabul ederler.
- Davranış Biçimi: Agresif ve avcı.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeğin anal yüzgeçleri daha kalındır.
- Üreme: Son derece zordur. Akvaryum ortamında üretildiğine dair pek bilgi bulunmamaktadır. Doğada yağmur mevsimi boyunca ürer, muhtemelen sıcaklıktaki ve su kimyasındaki değişiklikler yumurtlama davranışına neden olmaktadır. Üretmek için büyük bir tank gereklidir ve su yumuşak, hafif asidik olmalıdır. Yumurta saçarak ürediği için bol bitki veya yumurtlama paspası gereklidir. Erkek dişiyi kovalayarak ve dürterek kur yapar. Yetişkin balıklar yumurtaları yiyebilirler bu nedenle yumurtlamadan sonra çıkarılmalıdırlar. Yumurtalar 3-4 gün içinde çatlar ve 3 gün sonra serbest yüzüşe geçerler. Yavruların ilk olarak artemia veya mikrokurtla beslenmeleri gerekir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 50 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 600 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH (Yumuşak - Çok Sert)
- pH: 6.2 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: İnanılmaz derecede dayanıklı balıklardır, gece aktif olan bir türdür ve görüşü çok zayıftır, avını bulmak için güçlü koku alma duygusunu kullanır. Atmosferden hava alabilirler. Derileri ıslak kaldığı sürece su dışında durabilirler. Bu tür için derinlik taban alanından daha önemlidir. Kum ince taneli olmalıdır, kütükler ve pürüzsüz kayalardan saklanabilecekleri alanlar oluşturulmalıdır. Açık yüzme alanlı ve kısa bitkili akvaryumları severler. Akvaryumun üzeri iyi kapatılmalıdır. Ağzına sığabilecek balıkları avlayacağı için birlikte beslenmemelidir. Diğer Polypterus türleri, Synodontis türleri, Datnoides türleri, bıçak balıkları, büyük Ctenopoma türleri, büyük boyutlu characin türleri ve Afrika Kelebek balığı uygun tank arkadaşlarıdır.
Kemikdilliler
Arapaima gigas (Pirarucu)
- Latince Adı: Arapaima gigas
- Coğrafik Kökeni: Amazon nehir sistemi
- Yaşam Alanı: Amazon’un pek çok bölgesinde bulunur.Genelde çay renginde sularda yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil.Ağzına girebilecek her türlü balığı yer.
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif
- Yüzme Seviyesi: Her seviye.
- Cinsiyet Ayrımı: Belirgin bir ayrım yoktur.
- Üreme: Akvaryumda ortamında üretilmesi mümkün olmadığından üretimine dair bir bilgi bulunmamaktadır.Yavrular çıktıktan sonra dişi Arapaima yavrulara bir süre bakıp avlanmayı öğretir.
- Sıcaklık: 24°C - 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 3 metreyi geçen bireylere rastlanmıştır.
- En Az Akvaryum Hacmi: Hobiciler tarafından akvaryumlarda yetiştirilemeyecek kadar büyüktür.Genelde havuzlarda ve hayvanat bahçelerinin çok büyük akvaryumlarında bakılır.
- Su Sertliği: 5 - 10 °dH
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 5
- Genel Yorum: Çok büyük boyutlara ulaşabilen,Amazon yerlileri tarafından efsaneleştirilmiş balıklardır. Amazon dilindeki adı “Pirarucu”dur. Dilleri 1,5 metre uzunluğundadır ve bu yüzden kemikdilliler takımına girer. Ağzına girebilecek olan her balığı yerler. Kocaman ağzlarını açıp suda bir iç akıntı oluştururlar ve avlarını ağzılarına çekerler. Ev akvaryumlarında bakılması çok zordur,tonluk hacimli akvaryum ister. Genelde hayvanat bahçelerinin,su parklarının tonluk akvaryumlarında sergilenirler. Arowananın yakın akrabasıdır.
Chitala ornata (Notopterus) chitala (Palyaço Bıçak Balığı)
- Latince Adı: Chitala ornata (Notopterus) chitala
- Coğrafik Kökeni: Tayland, Malezya, Borneo, Hindistan
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Yutabileceği boydaki balıklara agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Bilinmemektedir.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Üreme: Yumurta dökerler. Akvaryumda üretilememişlerdir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 80 cm.(Doğal ortamında 1 metreye kadar büyüyebilir.)
- En Az Akvaryum Hacmi: 1000 litre
- Su Sertliği: 5 - 10 °dH
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: American cichlidleri, kedi balıkları, kendileriyle aynı boylarda bıçak balıkları, arownalarla beraber bakılabilir. Akvaryumun bir yerinde saklanmayı tercih ederler, yem atıldığı zaman ve gece daha aktiftirler. İyi zıplayıcılardır, akvaryumun üstünü iyi kapatmak gerekir. Bitkili tanklarda bakılabilirler. Akvaryumda balığın saklanabileceği bölümler mutlaka olmalıdır. Üzerindeki benek sayısı değişebilir. Akvaryumda yutabileceği boydaki balıkları ve salyangozları yiyecektir.
Osteoglossum bicirrhosum (Arowana)
- Latince Adı: Osteoglossum bicirrhosum
- Coğrafik Kökeni: Amazon nehir sistemi.
- Yaşam Alanı: Beslenme alışkanlığından dolayı, Amazon'da berrak kısımlarda ve görüş mesafesinin az olduğu çay rengi sularda görülür.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Genel olarak erkeklerin anal yüzgeçleri daha uzundur. Dişiler olgunluğa eriştiklerinde daha iri görünürler.
- Üreme: Akvaryumda üretilebilen bir balıktır, fakat üretilmesi zordur; çünkü büyük boylara ulaştıktan sonra üreme davranışları sergilerler. Ağızda yumurta tutarlar. Genelde, üreme için, büyük havuzlarda, 20'li gruplar halinde baklılan balıklardan, eş olan dişi ve erkek gruptan ayrılır ve çiftleşme gerçekleşir. Diğer balıkalrdan farklı olarak, dişinin yumurtladığı 150-200 arasındaki yumurtayı erkek ağzına alır. 2-3 hafta erkeğin ağzında kalır.
- Sıcaklık: 24°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Doğada yakalanan en büyük arowana 152cm uzunluğundadır. Akvaryumda 110-120cm civarı büyümektedirler.
- En Az Akvaryum Hacmi: Sadece çok büyük halka açık tesislerdeki akvaryumlar için uygundur.
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.0 - 6.7
- Zorluk Seviyesi: 5
- Genel Yorum: İyi zıplayıcıdırlar, bakılacağı akvaryumun üstü iyi kapatılmalıdır. Göz düşmesi(drop eye) en çok görülen sorundur. Bunun için balığın beslnemesine dikkat edilmelidir. Dibe çöken besinler, bu sorunun temelidir. Yutabilecekleri boydaki balıklara karşı tehlikelidirler. Uygun hacim olduğunda kendileriyle aynı boydaki arownalarla beraber bakılabilirler. Varyeteleri vardır(Snow arowana, silver arowana v.s). Black arowna(Osteoglossum ferreirai) ile karıştırılmamalıdır. Görünüş olarak benzeselerde, farklı türlerdir.
Scleropages jardini (Avustralya Arowanası)
- Latince Adı: Scleropages jardini
- Coğrafik Kökeni: Avustralya ve Yeni Gine.
- Yaşam Alanı: Avustralya, Yeni Gine nehirleri.
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zordur. Erkeklerin daha uzun anal yüzgeçleri vardır.
- Üreme: Akvaryum ortamında nadiren üretilebilmişlerdir. Geniş havuzlarda üretilmektedirler. Dişi 50-200 arası yumurtayı ağzına alır.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Doğada 80cm, Akvaryum ortamında 60cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 800 litre
- Su Sertliği: 6 - 16 °dH
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: En agresif arowana türüdür. Kendi türlerine karşı aşırı agresiftir. Kendinden küçük balıklara beraber bakılmamalıdır. Çoğu jardini, canlı yem dışında yem kabul etmemektedirler, fakat alıştırılabilir. Tinfoil barblar, bıçak balıkları, dev guramiler tank arkadaşları olabilir.
devam edecek....
Neotropikal Elektrik Baliklari
- Latince Adı: Apteronotus albifrons
- Coğrafik Kökeni: Ekvador,Kolombiya,Guyana,Surinam,Venezuela,Peru Bolivya,Brezilya,Paraguay
- Yaşam Alanı: Hızlı akan ve tabanı ince kum olan nehirler
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Agresif, yutamayacağı boydaki balıklar için fazla tehlike arz etmez. Akvaryumdaki diğer balıkların gözlerini yediklerine rastlanılmıştır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 50 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: 5 - 19 °dh
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Çok güzel görünümlü balıklardır. Su değerlerinin değişmesinden hoşlanmazlar. Işıklandırmanın zayıf olduğu akvaryumlarda daha aktif hareket ederler. Melek, Diskus gibi balıklarla sorunsuz yaşarlar.Doğasında suya düşen böcek ve kurtçukları yerler.Ortalama 15 yıl yaşarlar.
Hibrit Baliklar
Şeker Pembe
- Latince adı: Yok
- Coğrafik Kökeni: Akvaryumda üretilmiştir, doğada bulunmamaktadır. Beslenme biçimi: Etçil Davranış biçimi: Orta derecede agresif Kendi türlerine davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Üreme: Dişiler ortalama 25 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar
- Sıcaklık: 25°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: Sert
- pH: 7.8 - 8.6
- Zorluk Seviyesi: 2
Flower Horn
- Latince Adı: Yok
- Coğrafik Kökeni: Yok
- Beslenme Biçimi: Flower Hornlar çok obur hayvanlardır ve çok hızlı gelişler. Doğal olarak iyi bir yemlemeye ihtiyaç duyarlar. Günde en az 2 kez karınları tam doyacak şekilde, Cichlidler için hazırlanmış palet yem veya Flower Hornlar için özel hazırlanmış yemle beslenmelidirler.
- Davranış Biçimi: Aşırı agresiftir, kendinden küçük balıkları yiyecektir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Büyük bir Flower Horn'un akvaryumda başka bir balığa tahammülü yoktur.
- Yüzme Seviyesi: Her seviye
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha hızlı büyürler ve daha büyük boya erişirler. Ayrıca kafa hörgüçleri ve yüzgeçleri daha görkemlidir. Çoğu zaman kesin ayrım için anüs-vent kontrolü yapmak gerekir.
- Üreme: Yumurta dökerler. Tek eşlidirler. Uzun süre yavru bakımı gözlenir.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 40 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 275 litre
- Su Sertliği: Orta sertlikte.
- pH: 7.5 - 8.0
- Zorluk Seviyesi:2
- Genel Yorum: Bazı Amerika Cichlidleri'nin (örneğin C. trimaculatus, C. festae, Papağan vs.) melezlenmesiyle üretilen bir balıktır. Çok farklı renk ve desenlerde varyasyonları vardır ve halen de üretilmektedir. Bu yönden Discus'a benzese de Discus gibi saf bir tür değildir. Su değişimlerinde kafalarındaki şişkinlik küçülüp büzüşebilir, birkaç gün sonra tekrar eski halini alacaktır. Henüz yeni üretildiğinden kesin bir bilgi olmamasına rağmen ömrünün minimum 6 sene olduğu tahmin edilmektedir. Tek başlarına bakılmalıdırlar. Uzak doğuda bu balık Buda'ya benzetilmekte ve bazı bölgelerde kutsal sayılmaktadır.
İlgili Makale:
Flowerhornlarda Cinsiyet Belirleme
Red texas
- Latince Adı: Yok
- Coğrafik Kökeni: Yok
- Yaşam Alanı: Yok
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Aşırı agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Kesin bir ayrım yoktur.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 250lt (Tek erkek için)
- Su Sertliği: 8 - 25 °dH
- pH: 6.5 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Başta texas ve midas olmak üzere birkaç türün defalarca ardışık çaprazlanması sonucu elde edilmiş görece yeni bir hibrittir. Red texasın değerini renginin kırmızılık derecesi belirler. Birçok örneğinin rengi büyüdükçe solar. Bu yüzden hayvanın kökenini araştırmak önemlidir. Agresifliği nedeniyle tek bakılması önerilir. Bir hibrit olduğundan görünümü bireyden bireye çok fazla değişiklik gösterebilir.
Calico
- Latince adı: Yok
- Coğrafik Kökeni: Akvaryumda üretilmiştir, doğada bulunmamaktadır. Beslenme biçimi: Hem etçil, hem otçul. Davranış biçimi: Orta derecede agresif Kendi türlerine davranışı: Agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Üreme: Dişiler ortalama 25 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar
- Sıcaklık: 26°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre.
- Su Sertliği: Çok sert
- pH: 7.8 - 8.6
- Zorluk Seviyesi: 2 Genel
- Genel Yorum: Bir mbuna türüyle imparator türü kırmasıdır. Bu türler tam olarak bilinmemektedir, zira balık pek çok renk ve form çeşitliliği göstermektedir.
Papağan Cichlid
- Latince Adı: Yok
- Coğrafik Kökeni: Yok
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Kesin bir cinsiyet ayrımı yoktur. Yumurta dökme zamanında anlaşılır.
- Üreme: Erkekleri yüksek oranda kısır oldukları için üreyemezler.
- Sıcaklık: 22°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 7.0 - 7.6
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Doğuştan omurga, yüzme kesesi ve ağız/çene sorunları olan, hatalı genlere sahip, tamamen ticari amaçlarla üretilmiş insan yapımı bir balıktır. Anatomik engelleri nedeniyle yaşı ilerledikçe yüzme güçlüğü çeker. Kendi erkeğiyle üreyemediği için, midas erkeğiyle çiftleştirilir.Bu nedenle piyasada saf midasların gittikçe azalmasına neden olmaktadır. Ağzını kapayamaz, yemi gırtlakta çiğnemek zorunda kalır. Ticari bir ürün olması nedeniyle boyama, kuyruk kesme gibi insanlk dışı yöntemlerin de en çok kullanıldığı balıklardan biridir. Tüm bu nedenlerden dolayı ülkemizde ve yurtdışında bilinçli akvaristler tarafından tepkiyle karşılanan, SATILMAMASI ve ÜRETİLMEMESİ gereken bir balık.
Diger
Anguilla Anguilla (Avrupa Yılan Balığı)
- Latince Adı: Anguilla anguilla
- Coğrafik Kökeni: Avrupa'nın her yeri, İngiltere ve İzlanda'nın nehir ve gölleri. Zamanla Dünya'ya yayılmışlardır.
- Yaşam Alanı: Büyük nehir ve göllerin taban bölgelerinde yaşarlar. Doğal olarak yalnızca denizle bağlantısı olan sularda yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Etçildir. Canlı ve dondurulmuş yemler eksik edilmemelidir.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük ve ince olurlar.
- Üreme: Akvaryum ortamında üretilmemişlerdir. Doğada üreme zamanlarında tatlı sudan tuzlu suya zorlu bir yolculuk yaparlar.
- Sıcaklık: 17°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 80cm - Dişiler 150 cm olabilirler.
- En Az Akvaryum Hacmi: 1500 - 2000 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Yılana benzeyen vücudu ile dikkat çeker. Küçükken en ufak neona bile zarar vermeseler de büyüdüklerinde agresifleşip diğer balıkları yemeye başlayabilirler. Saklanacak yerler bulunmalıdır. Mümkünse ince taneli kum kullanılmalıdır. Bitkili tanklarda beslenebilirler fakat bu önemli değildir. Ağzına sığmayan balıklara karşı barışçıl olsa da büyüdüklerinde bu sorun olabilir. Bıçak balığı, arowana ve kedi balıkları gibi iri ve yırtıcı türler iyi tank arkadaşlarıdırlar. Yamyamlık nadir görülür bu yüzden beslenen bir grup hem etkileyici bir görüntü, hem de diğer balıklara karşı barışçıl olmasını sağlar. Geldikleri ilk bir hafta çekinden olurlar ve saklanacakları alanlarda stres atarlar. Daha sonra akvaryumda dolanmaya başlarlar. Gece aktiftirler. Akvaryumun ağzı iyi kapatılmalıdır çünkü çok iyi sıçrayıcıdırlar. Havadan oksijen alabilir ve bir yılan gibi karada ilerleyebilirler. Derileri ıslak kaldığı sürece hayatta kalırlar.Vücutları bir tür jel ile kaplı olduğu için ele almak çok zordur. Bu kurumalarını da geciktirir. Dişleri küçüktür ve avlarını bütün olarak yutmayı tercih ederler. Sivri çakıllar derilerini kesebileceği için kullanılmamlıdır.
Macrognathus aculeatus
- Latince Adı: Macrognathus aculeatus
- Coğrafik Kökeni: Güneydoğu Asya
- Yaşam Alanı: Borneo, Java ve Sumatra'nın acı ve tatlı suları.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Canlı yemle beslenir. Kuru yemleri kabul etmesi zordur.
- Davranış Biçimi: Barışçıl.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Kesin bir ayrım yoktur
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 38 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 10 - 20 dH
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Son derece barışçıl bir türdür ama avcı bir balık olduğu da unutulmamalıdır. Küçük balıklarla bir arada tutulmamalıdır.
Potamotrygon motoro (Stingray, Vatoz)
- Latince Adı: Potamotrygon motoro
- Coğrafik Kökeni: Uruguay, Paraguay, Amazon Nehri.
- Yaşam Alanı: Bol akıntılı, çamur veya kum kaplı tabanlarda yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Kabuklular ve küçük balıklarla beslenirler.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin benekleri daha çarpıcı renktedir.
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Üreme: Dişiler yumurtaları ve yavruları 3 ay kadar taşırlar. Bir kaç ay yavrular anne babadan ayrılmalıdır. Yemler yavruların yanına bırakılmalıdır, aksi taktirde anne baba ile rekabet edemezler. Yavrular iyi yüzücü olmadıklarından akıntı azaltılmalıdır.
- Sıcaklık: 24°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 45 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 5.0 - 6.0
- Genel Yorum: Suda amonyak bulunmamalı nitrit ve nitrat ise çok düşük seviyelerde olmalıdır. Yeme alışmaları uzun sürebilir. Verilen ölü balıklar fazla büyük olmamalıdır zira ağızları küçüktür. Genelde arowana tanklarında bakılırlar. Ömürleri 15 - 20 senedir.
Hemirhamphodon pogonognathus (Halfbeak)
-
- Latince Adı: Hemirhamphodon pogonognathus
- Coğrafik Kökeni: Güney Tayland, Malezya, Singapur ve Endonezya
- Yaşam Alanı: Turbalar ve aşağı bölgelerdeki orman akarsuları
- Beslenme Biçimi: Planktonlar, algler, küçük balıklar ve su dibindeki çimsi bitkilerle beslenirler. Tatlı su Halfbeakleri daha etçildir. Suya düşen sinek ve böcekleri ve onların lavralarını yerler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod bulunurken, dişilerde bulunmaz.
- Üreme: Bazı türleri yumurta dökerken bazısı canlı doğurur. Dişi döllenmiş yumurtayı lavra balık haline gelene kadar dış ortama bırakmaz.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 5 - 12 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Halfbeakler eneteresan balıklardır. Tatlı suda ve tuzlu suda yaşayan türleri bulunmaktadır. Tuzlu suda yaşayan tür sayısı daha fazladır. 7 cm'den (Dermogenys pusillius) 40 cm'e (Hemiramphus saltator) kadar türleri bulunur. Halfbeakler geniş akvaryum ister. Akvaryumun yüksekliği değil boyu ve eni önemlidir. Aynı zamanda oksijen seviyesine oldukça duyarlıdırlar. Ani su değişimlerine karşı da duyarlıdırlar, yeni akvaryuma koyulurken sadece sıcaklık değil, pH, tuzluluk ve sertlik de göz önünde bulundurulmalı, bulunduğu suya azar azar akvaryum suyu eklenerek yavaş bir geçiş sağlanmalıdır. Dermogeny pusillius gibi bazı türleri acı suda yaşarlar. Akvaryumda Dermogenys ve Nomorhamphus cinslerinin türleri bakılmaktadır. Halfbeakler ani hareket yaparak gagalarını zedeleyebilirler, ancak bu yaralar birkaç hafta içinde düzelecektir. Akvaryumda üretilebilirler, fakat fazla doğurgan balıklar değillerdir. Yavrularına artemia verilmelidir.
Mastacembelus armatus (Tatlı Su Yılanbalığı)
- Latince Adı: Mastacembelus armatus
- Habitatı ve Anavatanı: Pakistan, Vietnam, Endonezya.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Dipteki canlı yemleri yerler. Bazen dondurulmuş yemleri yeseler de kuru yemi yedikleri nadir görülmüştür.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin genital bölgeleri daha fazla işaret barındırır ve daha uzundur.
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Akvaryumlarda 50 cm kadar olurlar.
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 6.5 - 7.5
- Genel Yorum: Aslında sakin balıklar olsa da avcı oldukları unutulmamlıdır. Küçük balıkları yerler. Eğer saklanacak bir kovukları yoksa kendilerini güvende hissetmeyip strese girerler.
Potamotrygon orbignyi (P11)
- Latince Adı: Potamotrygon orbignyi
- Coğrafik Kökeni: Güney Amerika'nın kuzeyine özgü bir türdür. Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası, Brezilya ve Bolivya. Amazon havzası'da Rio Orinoco, Rio Paraná ve birçok küçük nehirde yaşar.
- Yaşam Alanı: Türün diğer üyeleri gibi belirli bir biyotopta yaşar. Kum yığınları, sığ büyük nehirler ve yavaş akan nehir kollarının çamurlu ve kumlu zemininde yaşarlar. Yağmur mevsiminde oluşan seller nedeniyle başka yerlere göç edebilirler, sular çekildikten sonra oluşan göl ve göletlerde bulunabilirler.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada esas olarak diğer balıklar, omurgasızlar, solucanlar ve kabuklularla beslenirler. Yüksek metabolizma hızı ile aktif balıklardır ve günde en az 2 kere beslenmeleri gerekir. Bazı örnekler her ne kadar kuru yemi kabul etse de genel olarak etçil bir diyet tercih ederler. Gençler canlı veya dondurulmuş kan kurdu, tubifex, artemia, krill ve benzeri yemlerden hoşlanırlar. Yetişkinler midye, tarak, karides, kalamar, taze balık ve toprak solucanı gibi büyük yemlerle beslenmelidir. Sağlıklı olmaları için zengin bir diyetle beslenmeleri gerekir. İlk ithal edildiklerinde genellikle yeme karşı isteksiz ve çok zayıf olurlar. Canlı kan kurdu ve solucan (ikincisi küçük örnekler için doğranabilir) yeni ithal edilenler için genellikle en iyi yemler arasında sayılır. Sığır kalbi veya tavuk gibi besinlerle beslenmemelidir. Bu etlerde bulunan lipidlerin bir kısmı balık tarafından uygun bir şekilde metabolize edilemez ve fazla yağ birikimine ve hatta organlarının bozulmasına neden olabilir. Benzer şekilde canlı doğuran veya küçük japon balığıyla beslemeninde hiçbir yararı yoktur, parazit veya hastalık taşıma riskleri vardır.
- Davranış Biçimi: Agresif, kendinden küçük balıkları avlayabilir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı kolaydır. Erkeklerin pelvik yüzgeçlerinde "claspers" olarak bilinen bir çift cinsel uzantı bulunmaktadır, bu uzantı açıkça görülebilir. Genç erkeklerde çok küçüktür ama yakından bakılınca görülebilir.
- Üreme: Potamotrygon türleri matrotrophic viviparity olarak bilinen bir üreme stratejisi kullanırlar. Yavrular anne içinde gelişerek canlı doğar ve oluşumu tamamlanmış olur. Gebelik genellikle 1-8 ay arasında değişmektedir. Son yıllarda esaret altında düzenli olarak üretilmeye başlanmıştır. Eş seçiminde çok seçici olurlar, bu yüzden 1 çift satın almak yerine bir grup yavru alnarak içinden eş çıkması beklenmelidir. Cinsel olgunluğa geç ulaşan bir türdür eğer yavru olarak satın alınacaksa sabretmek gerekir. Kur biraz şiddetli olduğu dişi erkekten biraz daha büyük olmalıdır. Üreme döneminde erkek genellikle dişiye ağzıyla tutunmaya çalıştığı için zarar verebilir ve dişiyi durmadan takip eder. Çiftleşmek için çift kendilerini karınları birbirine bakacak şekilde konumlandırırlar, erkek üreme amaçlı dişiye ağzıyla tutunur eğer çiftleşme uzun sürer veya gerçekleşmezse dişide fiziksel hasarlar oluşabilir. Esarat altında dişinin gebeliği genellikle 9-12 hafta arasında sürer, bu dönemde dişi yavrular yüzünden çok fazla enerji tüketeceği için yeterli miktarda beslemek önemlidir ve iştahı önemli ölçüde artar. Yavrular yüksek kaliteli canlı ve dondurulmuş yemlerle günde birkaç kez beslenmelidir. Yavruların bazıları başlangıçta dondurulmuş yemleri reddedebilir ama canlı yemle karıştırılarak verilirse kolayca alışabilirler. Büyümeleri su değişimleri ve doğru miktarda besinle oldukça hızlı olabilir. Dişi üreme döneminde çok enerji tüketir ve eğer sürekli olarak çiftleşirse büyük ölçüde ömrü kısabilir, bu nedenle bazen dişiyle erkek ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 24°C – 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 37 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 680 litre (neredeyse tek bir yetişkin için yeterlidir).
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 4
- Genel Yorum: Akvaryumlarına dekor malzemesi eklemek çokta gerekli değildir, ancak istenirse kök parçaları, dallar ve düz kayalar eklenebilir. Mümkün olduğunca açık yüzme alanları bulunmalıdır, dekor malzemeleri iri olmamalı ve hareketlerini engellememelidir. Akvaryumlarında loş bir ışık tercih edilmelidir, parlak ışığa alıştıktan sonra bu ortamda da sorunsuz bir şekilde yaşayacakır. Kuma gömülen bir tür olduğu için kuma gömülen bitkiler yerine java moss ve anubias gibi bitkiler tercih edilmelidir. Akvaryumun tabanında ince dere kumu kullanılması balığın doğasına daha yakın bir ortam oluşturacaktır, farklı türde akvaryum kumları da tercih edilebilir veya tamamen kumsuz bir akvaryum oluşturulabilir. Stres altındayken kendilerini kuma gömdükleri ve doğada kumlu veya çamurlu alanlar da yaşadıkları için tabanda kum kullanılması daha iyi olacaktır. Filtrasyon akvaryumlarının önemli unsurlarından biridir. Tabanda yaşayan, aktif ve büyük boyutlu avcı bir balık olduğu için sump sistemi tercih edilmelidir. Alternatif olarak bir veya daha fazla dış filtre kullanılabilir. Haftalık %40-50 su değişimi yapılması uygun olacaktır. Doğada yaşadıkları ekosistemde üst derecede yırtıcılardan biridir ve yanlarında küçük türler beslenmemelidir. Bazı Heros veya Geophagus türleri, birçok büyük characin türü ve bazı sazan türleri uygun tank arkadaşlarıdır. Bu türü besleyen hobiciler genellikle tank arkadaşı olarak Asya veya Güney Amerika Arowanası tercih ederler, bu iki tür büyük tanklarda oldukça göz alıcı br kombinasyon oluşturabilirler. Diğer seçenekler Cichla, Datnioides spp., bichirler veya Pimelodid kedi balığı olabilir. Her ne kadar discus gibi balıklar uygun tank arkadaşı olarak görünsede geceleri avlanma riskleri vardır. Ayrıca oldukça bölgeci türlerdir. P. orbignyi genellikle çay fincanı kedibalığı olarak satılmaktadır. Yavru iken diğer türlerden ayırt edilmesi zordur. Her ne kadar derileri incelenerek ayırt edilse de P. humerosa adlı türe çok benzer. Bazı uzmanlar P. reticulata ve P. orbignyinin aynı tür olduğunu düşünmektedir ama henüz bilimsel olarak onaylanmamıştır.
Diger Levreksigiller
Badis Badis
- Latince Adı: Badis badis
- Habitatı ve Anavatanı: Hindistan
- Yaşam Alanı: Ağaç kütüleriyle dolu, bol bitkili yerler.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Canlı yemler ve protein ağırlıklı kuru yemler verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyük ve renkli olurken dişilerin karnı daha şiş olur.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Üreme: Cichlidlere benzer. Yatık bir sakısının içine yumurtlarlar. Yavrulara erkek bakar ancak verim alınması açısından anne babanın ayrılması daha uygundur. Suya metilen mavisi katıp yeterli havalandırılınca yavrular 72-80 saate kadar çıkarlar.
- Sıcaklık: 23°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Orta
- pH: 6.0 - 8.0
- Genel Yorum: Bukalemun balığı da denilir. Erkek balık çok daha renkli olur, akvaryumun taban ve orta kısımlarında gezinirler. Turuncu, mavi, mor, kırmızı, siyah renge bürünebilirler.
Channa micropeltes (Yılanbaş)
- Latince Adı: Channa micropeltes
- Habitatı ve Anavatanı: Malabar nehri, Hindistan
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Aşırı agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Taban - orta
- Cinsiyet Ayrımı: Sadece dişilerin üreme dönemlerinde cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişilerin karnı daha şiş olur.
- Sıcaklık: 25°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 100 cm+
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: Orta
- pH: 6.0 - 7.0
- Genel Yorum: Oldukça sert balıklardır, Akvaryum içine elinizi sokarken dikkat etmelisiniz. Haftalık 2 kez %10 su değişimi yararlıdır. Canlı yem desteği ile protein ağırlıklı kuru yemler verilmelidir. Çene yapıları dışa çıkarak açılabildiğinden büyük sayılacak balıkları bile yutabilirler.
Etheostoma caeruleum (Gökkuşağı Okçu Balığı)
- Latince Adı: Etheostoma caeruleum
- Coğrafik Kökeni: ABD
- Beslenme Biçimi: Etçil. Akvaryumda kuru ve dondurulmuş yemlere alışması zordur.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Üreme: Temiz, tortusuz yerlere yumurtlarlar. Yavrular artemia yiyebilecek boydadır.
- Sıcaklık: 4°C - 18°C belki 20 °C'de yaşayabilirler ancak daha sıcak kesinlikle olmamalıdır. Özellikle sıcaklık değişimlerinden kaçınılmalıdır.
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: Orta
- pH: 7.0 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 4 - 6 sene kadar yaşarlar. Bol oksijenli, çok temiz ve soğuk sularda beslenmelidir. Canlı yem dışındaki yemlere alışmayıp sorun yaratabilir.
Salaria fluviatilis (Horozbina, Tatlı Su Blennysi)
- Latince Adı: Salaria fluviatilis
- Coğrafik Kökeni: İsrail, Arnavutluk, Hırvatistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Karadağ, İspanya, Portekiz, Türkiye.
- Yaşam Alanı: Dereler, sığ nehirler, alçak göller.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Böcek larvası gibi çeşitli omurgasızlarla beslenir.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta dercede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban
- Cinsiyet Ayrımı: (?)
- Üreme: Küçük taşların altına yumurtlarlar, erkek yuvada bekçilik yapar.
- Sıcaklık: 18°C - 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: 8 - 12 °dH
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Çiklitlerle akraba olan bu tür, levreksigillerin çoğunluğunu tuzlu su türlerinin oluşturduğu Blenniidae familyasına mensuptur. Doğal yaşam alanı Türkiye'yi de kapsar. İznik Gölü'nde kolayca bulunabilirler. Bir kayabalığı olarak kendi bölgesinden fazla ayrılmadan yaşar. Göğüs yüzgeçlerini tutunma aracı olarak kullanır. Toplu olarak yaşamalarına rağmen sosyal oldukları söylenemez. Tuzlu suda da yaşayabilirler; Doğada yeterince büyük olanlar tuzlu suya geçebilir. Akvaryumlardali mevcutu çok azdır, dolayısıyla akvaryum içindeki yaşamına dair deneyim ve bilgi de kısıtlıdır. Tatlı su akvaryumlarında emsali olmadığı gibi, ilginç davranışları ve yaşam tarzıyla eğlenceli bir türdür.
devam edecek....
Gökkusaklari
Bedotia madagascariensis (Madagaskar Gökkuşağı)
- Latince Adı: Bedotia madagascariensis
- Coğrafik Kökeni: Atsinanana bölgesi, doğu Madagaskar.
- Yaşam Alanı: Deniz seviyesinden ortalama 30 m yükseklikteki temiz ve akıntılı akarsularda yaşarlar, su akıntısının çok güçlü olmadığı yerlerde nehir kıyısı kısmen veya tamamen bitki örtüsüyle kaplıdır ve bu alanlar gölgeliktir. Yaşadıkları bölgelerin suları son derece yumuşaktır ve ayrıca düşük pH ve tanen nedeniyle siyah olan bataklıklarda da bulunurlar. Gençler kıyıdaki sığ bölgelerde bir arada yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Yem konusunda pek seçici değildir ama doğada ağırlıklı olarak karasal böcekler ve diğer omurgasızlarla beslenir. Akvaryum ortamında kaliteli pul ve granül yemlerin yanında kan kurdu, su piresi ve artemia gibi küçük canlı ve dondurulmuş yemler düzenli olarak verilmelidir. Eğer üretilecekse bol miktarda canlı yem verilmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Yetişkin erkekler dişilerden daha gösterişli ve renklidir. Dişilerin vücutları daha dolgundur (özellikle üreme döneminde).
- Üreme: Bitkilerin üzerine veya diğer uygun yüzeylere yumurta dökerler, Java moss, Ceratophyllum spp. gibi bitkilerin yanında yumurtalama paspasları kullanılabilir. Yumurtlamaları için 50-60 cm boyutlarında bir tanka çift olarak veya bir erkeğe 2-3 dişi düşecek şekilde ayrılmalıdır. Dişiler çok sayıda yumurta dökme kapasitesine sahiptir. Yumurtlamadan sonra yetişkinler veya yumurtalar akvaryumdan ayrılmalıdır. Kuluçka süresi 7-10 gün civarında sürer ve yavrular ilk bir hafta boyunca infusoria türü yemlerle beslenmelidir, 1 haftadan sonra artemia ve özel toz yemler verilebilir. Yavrular yaşamlarının ilk dönemlerinde çevresel değişimlere karşı çok hassas olurlar.
- Sıcaklık: 23°C – 32°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre
- Su Sertliği: Çok Yumuşak - Sert
- pH: 4.5 – 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Sularının oksijen seviyesi yüksek olmalıdır. Akvaryum bol bitkili olabilir ve dekorasyonda kök ve dallar kullanılabilir. Su yüzeyinde su üstü bitkileri ve tabanda kuru yaprak kullanılabilir. Akarsularda yaşayan birçok tür gibi organik atıkların birikmesine karşı toleransı yoktur, gelişebilmeleri için her zaman temiz suya ihtiyaç duyarlar. Haftalık %30-50 civarında su değişimi yapılmalıdır. Benzer boyuttaki Avustralya Gökkuşakları, barbuslar, characidler, barışçıl cichlidler ve kedi balıkları uygun tank arkadaşlarıdır. Madagaskar karma tankında Paratilapia polleni, Paretroplus menarambo, Ptychochromis oligoacanthus, vb türlerin yanında dither olarak beslenebilir. Melezlenme olasılığı nedeniyle diğer Bedotia türleriyle birlikte beslenmemelidir. Doğada sürü halinde yaşayan bir tür olduğu için akvaryum ortamında en az 6-10 balıktan oluşan gruplar halinde beslenmelidir. Grup halinde beslendikleri doğal davranışlarını daha iyi gösterirler. Erkekler dişilerin dikkatini çekmek için en iyi renklerini göstererek diğer erkeklerle rekabet ederler. İlk olarak 1950'lerde ithal edilerek akvaryum hobisine girmiştir.
Glossolepis pseudoincisus
- Latince Adı: Glossolepis pseudoincisus
- Coğrafik Kökeni: Yeni Gine
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekleri bariz bir şekilde daha renklidir. Dişiler ise erkeklere nazaran daha ufak olurlar.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Bitkilerin yaprağına veya köküne yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalar yem olmamaları için ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 23°C - 29°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre
- Su Sertliği: Orta - Çok sert
- pH: 7.0 - 9.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Karma akvaryumlar için ideal bir balıktır. Gökkuşağı incususa benzerliğinden dolayı bu balığı iyi bilmeyenler onu gökkuşağı incususa benzetebilirler.
Melanotaenia kamaka
- Latince Adı: Melanotaenia kamaka
- Coğrafik Kökeni: Papua Yeni Gine'nin Batısı( Kamakawaiar Gölü)
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekleri bariz bir şekilde daha renklidir. Dişiler ise erkeklere nazaran daha ufak olurlar.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Bitkilerin yaprağına veya köküne yumurtalarını bırakırlar.100-150 arası yumurtlarlar.Yavrular yumurtadan 7-10 gün içinde çıkarlar.Yumurtadan çıkan yavrular küçük böcek larvaları ile beslenebilir.Yumurtalar yem olmamaları için ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: 24°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre
- Su Sertliği: 6 - 16 °dH
- pH: 7.2 - 8.4
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:Bol bitkili akvaryumlarda beslenmelidir.Grup halinde bakılmalıdır.
Melanotaenia praecox (Cüce Gökkuşağı)
- Latince Adı: Melanotaenia praecox
- Coğrafik Kökeni: Yeni Gine
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler kırmızı yüzgeçlere sahiptir. Sırt yüzgeci ise maviye çalan bir renkte olur.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: Btikilerin yaprağına veya köküne yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalar yem olmamaları için ayrılmalıdır.
- Sıcaklık: Normalde 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre
- Su Sertliği: 8 - 18 °dH
- pH: 6.5 - 7.8
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 4-5 yıl yaşarlar. Beslenmesi kolay bir balıktır. Üreme zamanı erkekler biraz agresifleşir ve renkleri iyice güzelleşir. Bitkilere zarar vermezler, bitkili akvaryumlar için ideal balıklardır. Dişileri daha renksiz olur.
İlgili Makale:
Cüce Gökkuşağı
- devam edecek...
Mavigözler
Marosatherina ladigesi (Selebes Adası Gökkuşağı)
- Latince Adı: Marosatherina ladigesi
- Coğrafik Kökeni: Sulawesi adası (eskiden Selebes olarak bilinirdi, dolayısıyla balığın ortak adıdır), Endonezya.
- Yaşam Alanı: Dağ eteklerinin etrafında temiz, yavaş akan nehirler ve nehir ağızı.
- Beslenme Biçimi: Kurutulmuş, dondurulmuş ve canlı yemleri kabul edecektir. En iyi renklerini göstermesi için zengin bir diyetle beslenmelidir.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve ikinci dorsal ve anal yüzgeç uzantıları daha iyi gelişir.
- Üreme: Akrabası olan diğer türler gibi üretimi zor değildir, yumurta saçarak ürerler. Yavruları erken aşamalarında büyütmek zor olabilir.
- Sıcaklık: 22°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre
- Su Sertliği: 10 - 25 °dH (Orta - Çok sert)
- pH: 7.0 - 8.0. Asidik koşullar iyi olmayacaktır.
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Bu tür için yoğun bitkili bir tank uygundur ve böyle bir ortamda en iyi renklerini gösterecektir. Loş alanlar sağlaması için biraz su üstü bitkisi kullanılmalıdır. Erkekler için yüzme alanı ve alanlar sağlamak için bitkilerin arasında açıklıklar bırakılmalıdır. Yüksek su kalitesi önemli olduğu için her hafta düzenli su değişimi yapılmalıdır. Çok barışçıl ve nispeten küçük boyutu göz önüne alındığında pek çok karma tank için uygundur. Tuza karşı toleransı vardır. Diğer gökkuşakları gibi ürkektir ve tercihen en az 6-8'li bir grup halinde beslenmelidir. Erkek başına 2-3 dişi düşmelidir. Doğal ortamında balık ticareti için aşırı avlanması nedeniyle nesli tehlike altındadır. Neyse ki, Uzak Doğu ve doğu Avrupadaki balık çiftliklerinde üretildiğinden doğadan daha az yakalanmaktadır.
Pseudomugil furcatus (Çatalkuyruk Mavigöz)
- Latince Adı: Pseudomugil furcatus
- Coğrafik Kökeni: Papua Yeni Gine
- Yaşam Alanı: Hızlı akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Cinsiyet Ayrımı: Hem erkekler hem dişiler sarı-yeşil renktedir.Erkekleri dişilerden ayıran özellikleri ise anal ve sırt yüzgeçlerinin transparan olması ve aynı zamanda uçlarının sarı olmasıdır.Dişilerin ise göğüs ve karın yüzgeçleri trasnparandır.Ayrıca erkeklerin sarı olan yüzgeç ve vücutlarının diğer bölgeleri dişilerinkine nazaran daha parlaktır.
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Üreme: İnce taban bitkilerinin bol bulunduğu akvaryumlarda üretilirler.Yumurtalar bitkilere yapışır ve 25 derecelik sıcaklıkta 12-15 gün içinde açılırlar.Tabanda ufak çakıl taşları bulunan akvaryumlarda iyi bir beslemeyle düzenli olarak yavru alınabilir.Dişiler günde 5-10 yumurta bırakırlar.
- Sıcaklık: 24°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 5 - 12 °dH
- pH: 6.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 2-3 yıl kadar yaşarlar. Sık su değişimleri ve canlı yemle gayet hızlı büyürler.Doğasında bulundukları ortam yoğun bitkili olduğundan akvaryumları da öyle hazırlanmalıdır.Bu aynı zamanda dişilerin bitkilerin arasına saklanabilme imkanını sağlar.
Pseudomugil signifer (Pasifik Mavigöz)
- Latince Adı: Pseudomugil signifer
- Coğrafik Kökeni: Doğu Avustralya kıyıları boyunca yaygındır.
- Yaşam Alanı: Deniz ve tuzlu su koşullarında bulunabilir ama genellikle temiz ve hızlı akan akarsularda bulunmaktadır. Ayrıca nehir ağızlarında ve nehirlerde mangrov bölgelerinde kaydedilmiştir.
- Beslenme Biçimi: Omnivor, her türlü yemi kabul edecektir ama özellikle küçük canlı ve dondurulmuş yemlere düşkündür.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkek uzun sırt ve anal yüzgeçlere sahiptir ve dişiler daha parlak renklere sahiptir.
- Üreme: Nispeten kolaydır, yumurta saçarak ürer. Bu tür 2-3 erkek ve 8-10 dişiden oluşan gruplar halinde üretilmelidir. Tank küçük olabilir (30x20x20) ve hafif bir hava veren pipo filtre uygun olacaktır. PH 7.5 civarında ve su sert olmalıdır. Bitki kümeleri yumurtlama ortamı olarak kullanılabilir. Onlar günlük olarak yumurtlarlar ve çok üretken değillerdir, her bir dişi belki her 24 saatte bir 5-10 yumurta üretecektir. Ayrıca yumurtalarını bırakmaları için plastik yumurtlama paspasları kullanılabilir. Yumurtalar her 24-48 saatte bir çıkarılabilir. Yumurtalar yumurtlama tankından alınan su ile küçük bir kap içine konulmalıdır ve 10-15 gün gibi bir süre içinde yumurtadan çıkacaklardır. Eğer yumurtaların üzerinde mantarlaşma olursa mantarlaşan yumurtalar ayrılmalıdır. Yumurtadan yavrular çıktıktan sonra minik yavrular yetişkinlerinkine benzer boyut ve koşullardaki bir tanka taşınabilir. Çok fazla su akıntısı yavrulara zarar vereceği için oldukça nazik bir filtre kullanılmalıdır. Yavrular ilk haftalarda artemia yiyecek boyutta olamayacağı için infusoria vb besinlerle beslenmelidir. Düzenli küçük su değişimleri gereklidir.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
- Su Sertliği: 10 - 15 °H (Orta - Sert)
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Akvaryumları iyi bitkilendirilmiş olmalıdır ve yüzeye yakın yüzdükleri için su üstü bitkileri de bulunmalıdır. Küçük boyutu nedeniyle karma tanklara çok uygun değildir ama Daniolar, küçük tetralar ve rasboralar gibi diğer küçük, barışçıl türlerle birlikte tutulabilir. 6 veya daha fazla sürüler halinde tutulmalıdır. Cinsin adı Pseudomugil olarak netleştirilmeden önce Popondichthys adı ile sınıflandırılmıştır. Pseudomugil cinsinde 15 tanımlanmış tür vardır ama bu türlerin sadece bir kaçının sürekli ithalatı vardır. Diğer türler ise oldukça zor ulaşılan türlerdir ve ithalatı neredeyse yok denecek kadar az olan türlerdir. Pseudomugil türünün en büyük özellikleri büyük ve doğal yelpazeye sahip olmalarıdır. Bu nedenle desen ve renklenmelerinde değişiklikler olabilir. Başlangıçta araştırmacılar tüm genetik çalışmalarında bu türün tek bir tür içinde olduğunu belirlemiştir ve 1979 yılına kadar bireysel ve bilimsel isimleri verilmiştir. Bu balıkların genellikle tatlı su değil acı su balıkları olduğu düşünülmektedir. Akvaryumlarda en sık karşılaşılan Cross River formu yani erkek balığın neredeyse diğer balıkların boyutları kadar geniş ve büyük sırt yüzgecine sahip olmasıdır.
devam edecek...
Acaralar
Aequidens diadema
- Latince Adı: Aequidens diadema
- Coğrafik Kökeni: Brezilya, Venezuella, Peru
- Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler kısmen daha büyük boyda olurlar,renkleri daha parlaktır. Büyüdükleri zaman tam renklerini alırlar. Resimlerde; alttaki balık yavru erkek, üstteki ise erişkin erkektir.
- Üreme: Düz yumurta dökerler, tek eşlidirler. Erkek dişi beraber yumurtalara ve yavrulara bakarlar.
- Sıcaklık: 23°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre
- Su Sertliği: 8 - 12 °dH
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Etçil ağırlıklı diyetlerinden sebze yemleri de eksik edilmemelidir. Ülkemiz piyasasında sık görülmezler. Uygun su şartları sağlandığı zaman beslemesi en kolay cichlidlerdendir.
Aequidens portalegrensis (Kahverengi Acara, Port Acara)
-
- Latince Adı: Aequidens portalegrensis
- Coğrafik Kökeni: Güney Brezilya, Arjantin, Paraguay, Bolivya.
- Yaşam Alanı: -
- Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor)
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyüktür ve daha uzun yüzgeç uzantıları vardır.
- Üreme: Üretimi zor değildir. İyi su kalitesi korunursa çift düzenli olarak yumurtlayacaktır. Yumurtalar önceden temizlenmiş düz bir taşa veya yaprağa koyulur ve çift tarafından korunur. Yumurtalar 3-4 günde kırılır ve 8. günde özgür yüzmeye başlarlar. Yavrular küçüktür, ama yeni yumurtadan çıkarılmış artemiayi yiyebilirler. Yavrular hızlı bir şekilde büyürler.
- Sıcaklık: 19°C - 24°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler- 25 cm, Dişiler- 17 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre (bir çift için)
- Su Sertliği: 1 - 10 °dH (Çok yumuşak - Orta)
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Bu orta derecede agresif, büyük balık yıllar boyunca akvaryum ticaretinde bulundu ve hala popülerliğe sahiptir. Üretimi kolaydır ve büyük karma amerikan balığı olabilir. Portlar akvaryumu kirleten büyük balıklardır, ama bakımı kolaydır. Akvaryumu kirlettikleri için haftalık su değişimleri yapılmalıdır.
- devam edecek...
Astronotlar
Cüce Acaralar
Cüceler
Cichlasoma
Discus
Güney Amerika Büyük Yirticilari
Heroineler
Mizrak Cichlidleri
Toprakyiyenler
Uaru
Köpekbaligi Kedibaliklari
Arius Seemani ( Kolombiyalı Köpekbalığı, Boğa Köpekbalığı )
- Latince Adı: Arius seemani
- Coğrafik Kökeni: Kuzey, Orta ve çoğunlukla Güney Amerika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Üreme: Yumurta dökerek.
- Sıcaklık: 24°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 100 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 400 litre
- Su Sertliği: 5 - 20 °dH
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Büyük tanklarda hızlı büyür. Suyu acımsı olmalı ve sıklıkla su değişimi yapılmalıdır.
devam edecek....
Konusan Kedi Baliklari
Konusan Kedi Baliklari
Uzun Antenli Kedi Baliklari
Vatozlar
Zirhli Kedi Baliklari (Çöpçüler)
Diğer
Afrika Yillik Killifishleri
Nothobranchius eggersi
- Latince Adı: Nothobranchius eggersi
- Coğrafik Kökeni: Batı Tanzanya
- Beslenme Biçimi: Hem etçil,hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl, uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Üreme: Erkekler dişilerden daha renkli ve karınları şişkin olurlar.Üretim için bir tanka birden fazla erkek ve dişi konur.Yumurtalar 25 °C sıcaklıkta en aşağı 8 haftada çıkarlar.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C üretimde 28 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5 cm.,dişiler 4 cm
- En Az Akvaryum Hacmi: 45 litre
- Su Sertliği: 3 - 7 °dH
- pH: 6.5 - 7.5 üretimde 7.5
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum:30 litrenin altındaki tanklara birden fazla erkek konması kavgalara neden olabilir.Büyük tanklarda ise böyle sorunlar olmaz.
Nothobranchius guentheri
- Latince Adı: Nothobranchius guentheri
- Coğrafik Kökeni: Batı Afrika
- Beslenme Biçimi: Hem etçil,hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl, uyumlu bir karma akvaryum balığıdır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
- Yüzme Seviyesi: Yüzey
- Üreme: Dişiler erkeklerden daha gösterişsiz ve daha renksiz olurlar.
- Sıcaklık: 22°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 7 cm., dişiler 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
- Su Sertliği: 4 - 10 °dH
- pH: 6.0 - 7.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Maksimum ömürleri 1 yıldır.1 yıl sonunda ölürler.
devam edecek...
Afrika Yillik Olmayan Killifishleri
Asya Killifishleri
Güney Amerika Yillik Killifishleri
Güney Amerika Yillik Olmayan Killifishleri
Guramiler
Belontia hasselti
- Latince Adı: Belontia hasselti
- Habitatı ve Anavatanı: Asya kıtası; Malezya
- Beslenme Biçimi: Etçil, Otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin yüzgeçlerinde daha çok nokta vardır.Dişiler ise üreme dönemleri haricinde solgun renklere sahiptir.
- Üreme: Su yüzeyinde boyu 15cm'e varan köpük yuvada 500-700 arasında yumurta yaparlar.Yavrular yumurtadan 24 ile 48 saat arasında çıkarlar.3.gün serbest yüzmeye başlarlar.Yumurtalar yuvaya yerleştiridikten sonra dişi ayırılmalıdır,çünkü erkek agresifleşir.
- Sıcaklık: 22°C -25°C (Üretimde 28 derece)
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 120 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Sert
- pH: 6.5 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Kendi türlerinekarşı ılımlı olmayan davranışlar sergilediği için bir tankta sadece bir çift bulundurulmalıdır. Üreme dönemli hariç diğer balıklara karşı barışçıldırlar.
Betta fusca
-
- Latince Adı:Betta fusca
- Coğrafik Kökeni:Endonezya,Malezya
- Yaşam Alanı:Sığ sular
- Beslenme Biçimi:Etçil-Otçul
- Davranış Biçimi:Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı:Orta derece agresif
- Yüzme Seviyesi:Orta
- Cinsiyet Ayrımı:Erkekler daha geniş yüzgeçli olur ve başları biraz daha büyüktür.Dişiler daha küçüktür,anüslerinin yanında yumurta beneği bulunur.
- Üreme:Erkekler ağızda kuluçka yapar.
- Sıcaklık: 22 - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy:8 cm
- En Az Akvaryum Hacmi:50 lt
- Su Sertliği: 12.0 dh
- pH: 5.5 - 7.0
- Genel Yorum:Bakımı kolaydır.Çeşitli su değerlerine tolere edebilir.Ağızda kuluçka yaparak ürerler.Erkekler 14-18 gün arası yumurtaları ağzında taşır.
Tirmanan Guramiler
Öpüsen Guramiler
Haplochromis
Aristochromis Christyi
- Latince Adı: Aristochromis Christyi
- Coğrafik Kökeni: Malawi Gölü
- Yaşam Alanı: Sahile yakın yarı kumluk yarı kayalık alanlar
- Beslenme Biçimi: Etçil
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı:Agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta
- Cinsiyet Ayrımı:Erkekler dişilere göre renklidir ve büyüktür.
- Üreme: Ağızda kuluçka yaparlar.
- Sıcaklık: 22 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 450 lt.
- Su Sertliği: 10 - 30 °dH
- pH: 7.3 - 8.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Doğada erkek ve dişilerin boyları 30 cm.’yi bulur.Akvaryum arkadaşı olarak kendinden küçük balıklar seçilmemelidir(Mbunalar vs.).Diyetlerinden canlı yem eksik edilmemelidir.Diğer balıkları yemekte tereddüt etmezler,bu yüzden büyük akvaryumlarda beslenmeleri gerekir.
Copadichromis geertsi
- Latince Adı: Copadichromis geertsi
- Coğrafik Kökeni:Malawi Gölü’nün güney kısmı.
- Yaşam Alanı: Zengin tortulu kayalık alanlar.
- Beslenme Biçimi: Otçul.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Dip
- Cinsiyet Ayrımı:Erkekler siyaha yakın koyu mavi renkleri üzerinde başlarından başlayarak sırt yüzgecinin sonuna kadar uzanan sarıbantlara sahiptir.Dişiler ise gri olup vücutlarının ortasından siyah noktalar geçer.
- Üreme:Ortalama Ağızda kuluçka yaparlar.
- Sıcaklık: 24 - 26 °C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 12 ,dişiler 11,5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt.
- Su Sertliği:Sert
- pH: 7.8-8.6
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: : Erkekler yetişkin olduklarında dişileri çekmek için büyük kraterler kazarlar.Genelde Malawi cichlidleri doğadan toplandıkları halde bu tür,25-50 m. Derinlikte bulunduğu için toplanması oldukça zordur.
Mbuna
Imparator
Yumusakçalar
Anentome helena (Katil Salyangoz)
- Latince Adı: Anentome helena
- Coğrafik Kökeni: Endonezya - Java, Güney-Doğu Asya, Tayland, Prov. Phitsanulok, Kaek Nehri, Sakunothay şelalesi.
- Yaşam Alanı: Şelalenin yukarısındaki hızlı akan nehirler, temiz sular. Çamurlu-kumlu, nehir kenarında kök ve kayaların bulunduğu alanlar, kaya engelleri.
- Beslenme Biçimi: Ağırlıklı olarak diğer salyangozlar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenseler de kuru yemleri de yiyeceklerdir. Ayrıca leş yiyicilerdir ölen canlıları yiyeceklerdir.
- Davranış Biçimi: Diğer salyangozlara ve omurgasızlara karşı agresif, onun dışındaki balık vs. gibi canlılara karşı barışçıldır.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Her seviyede.
- Cinsiyet Ayrımı: Diğer tatlı su salyangozları gibi çift cinsiyetli değillerdir. Genellikle ayırt edilememektedir, eş tutmuş birbirine yapışık salyangozlar görüldüğünde zorda olsa yapılabilir.
- Üreme: Genellikle bitki yapraklarına, kök, kaya vb. gibi düz zeminlere yumurta bırakırlar. Diğer salyangozların aksine bir batımda 5-10 civarı yumurta bırakırlar, yumurtalar 2 ila 3 hafta içinde çıkarlar. Yumurtalar kaplı oldukları jel sayesinde diğer canlılardan korunurlar.
- Sıcaklık: 23°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 15 litre
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 6.0 - 8.0, mümkün olduğunca sabit olmalıdır.
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Salyangoz yiyen salyangoz, helena salyangozu gibi isimlerle de bilinmektedir. Eğer akvaryumunuzda salyangoz sorununuz varsa bu tür bu iş için çok uygundur, diğer salyangozları avlayarak beslenirler. Diğer salyangozları tüpü sayesinde emerek avlamaktadır. İstenmeyen salyangoz nüfusunu kontrol altına almaktadır. Genellikle kumun altında dolaşmaktadırlar. Genellikle avlanacakları zaman kumun altından çıkıp avlarına çok hızlı bir şekilde saldırırlar. Ön kısmında bulunan soluma hortumu vardır. Bu hortum sayesinde tarama ve hissetme özelliği vardır.
Neritina natalensis (Zebra Nerite )
-
- Latince Adı: Neritina natalensis
- Coğrafik Kökeni: Güney Afrika (Kenya,Mozambik,Somali,Tanzanya)
- Yaşam Alanı: Yavaş akan hafif derince sular.
- Beslenme Biçimi: Otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Akvaryumun her yerinde dolaşır.
- Cinsiyet Ayrımı: Hermafrodit değillerdir. Erkek dişi ayrımı vardır; fakat görünüşte belirgin bir ayrım yoktur.
- Üreme: Akvaryum oratamında üretilmesi tesadüfi şartlarla olmuştur. Tam olarak yöntemi belli değildir.Doğada yumurtalarını akarsu ağızlarına bırakırlar, bırakılan yumurtalar, gelgit zamanında okyanusa ulaşır ve burada çatlar. Çeşitli gelgitlerle tekrar tatlı suya dönerler. Çok az zamanlarını acısu ve tuzlu suda geçirirler. Akvaryuma yumurta bıraktıkları zaman, tuzlu tankına taşınan yumurtalar bir süre sonra çatlarlar, önemli olan yumurtadan çıktıktan sonra yavruları beslemektir. Kahverengi alg larvalar için en iyi besin kaynağıdır. (Doğada, gelgit zamnında , larvaların mı? Yoksa yumurtaların mı? Gelgitle tuzlusuya karıştığı tartışılmaktadır.)
- Sıcaklık: 22°C - 26°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 20 litre
- Su Sertliği: Yumuşak - Sert
- pH: 6.5 - 7.5
- Zorluk Seviyesi: 2
- Genel Yorum: Görünüş olarak elma salyangozlarına benzeseler de, aslında çok farklı; çok daha hassas salyangozlardır. Akvaryuma alıştırma sürecinde dikkatli olunması gerekmektedir. Doğada da ender görülen salyangozlardandır.Nesli tükenmek üzeredir.Büyük cichlidlerle beslenmesi önerilmez. Özellikle sert Amerikan cichlidleri, kabuklarını rahatlıkla açıp içlerini boşaltabilirler. Kabuklarının sağlıklı gelişimi için kalsiyum desteği gerekebilir.
Kerevitler
Karidesler
Amatitlania kanna
- Latince Adı: Amatitlania kanna
- Coğrafik Kökeni: Panama, Rio Sixaola havzası, güney Kosta Rika. Orta Amerika'nın Atlantik kıyılarında bulunur.
- Yaşam Alanı: Düşük akışlı, alüvyonlu nehirlerde yaşarlar.
- Beslenme Biçimi: Omnivor (Hem etçil Hem otçul). Doğada fırsatçı bir türdür. Akvaryumda pul veya granül yemler verilebilir.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Taban - Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha büyüktür ve daha uzun yüzgeçleri olabilir. Erkekler daha bütünlüklü bir kafa profiline sahiptir. Dişiler de turuncu bir karın vardır ama bazı erkekler de makul bir miktarda turunculuk bulunabilir, bu yüzden her zaman cinsiyet ayrımında kullanılamaz, ancak genellikle oldukça güvenilir bir yöntemdir.
- Üreme: Üremesi diğer zebra türleri gibidir. Üretimi oldukça kolaydır. Mağaralara yumurta bırakırlar. Yumurtlama öncesi ve yumurtlama döneminde balıkların renkleri donuk hale gelir. 150-500 arasında yumurta bırakırlar, bu dişinin boyutuna ve yaşına bağlıdır. Yumurtlamadan 3 gün sonra yumurtalar çatlar ve 9 gün sonra serbest yüzüşe geçerler. Yavrular hızla büyür ve artemia veya ezilmiş pul yemle büyütmek kolaydır. Ebeveynler yavruları korurlar ve ilk 2-4 hafta boyunca yavruları büyütmelerine izin verilmesi iyi olacaktır. Yavrular çoğu zebra türü gibi nispeten hızlı bir şekilde büyür ve yavrular yaklaşık 1 cm uzunluğunda olduğu zaman, yaklaşık 3 aylıkken güçlü çizgileri ve turuncu rengi göstermeye başlayacaklardır.
- Sıcaklık: 22°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler- 12 cm, Dişiler- 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 75 litre (bir çift için)
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Hobide yeni ve güzel bir zebra türüdür. Nigrofasciatus'a çok benzer bir türdür, ama aralarında renk farkı vardır. Erkeklerin yüzgeçleri hoş mavi bir renk ve vücudu mor bir renk alma eğilimindedir. Dişilerin çok güzel bir koyu turuncu karnı vardır ve pelvik ve göğüs yüzgeçleri gök mavisi renktedir. Tankta saklanma noktaları oluşturmak için kaya ve kütüklerle dekore edilmelidir.
Cryptoheros cutteri
-
- Latince Adı: Cryptoheros cutteri
- Coğrafik Kökeni: Guatemala, Honduras ve Belize.
- Yaşam Alanı: Berrak göllerin ve akarsuların sığ bölümlerini tercih eder. Küçük derelerde de, büyük göllerde de bulunabilir. Korunaklı yerlerde yaşamayı tercih eder.
- Beslenme Biçimi: Omnivor.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
- Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
- Cinsiyet Ayrımı: Renk yoğunluğu, yüzgeç uzantıları, boy ve gövde yapısı cinsiyet konusunda fikir verebilir.
- Üreme: Yumurta dizicidirler. Tek eşlidirler. Uzun süre yavru bakımı gözlenir.
- Sıcaklık: 25°C - 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 13 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre (bir çift için)
- Su Sertliği: Orta - Sert
- pH: 7.2 - 7.6
- Zorluk Seviyesi: 1
- Genel Yorum: Hemen her yemi kabul eden, karma akvaryumlarda üremediği sürece sorun çıkarmayan bir balıktır. Çoğu Cryptoheros ve Archocentrus türü gibi kolayca ürer. Gövde şekli ve renk açısından yakın akrabası C. spilurus a benzer. Cutterinin en heyecan verici özelliği kuşkusuz üreme elbisesidir. Üreme boyunca (yavru bütüme dahil) beyaz taban üstüne belirgin dikey siyah bantlarla çok dikkat çekici bir görünüm alır. Karakter ve uyumluluk açısından sajicaya çok benzer.
Barblar
Barbus ablabes
- Latince Adı: Barbus ablabes
- Coğrafik Kökeni: Gana,Nijerya,Togo,Burkina Faso,Çad.
- Yaşam Alanı: Ormanlık alandan akan nehirler
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta ve yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha küçük ve ince yapılı olurken,dişilerin karnı özellikle üreme döneminde daha şişkin olur.
- Üreme: Yumurta dökerler.Çift ya da grup halinde üretilebilirler.Üretildikleri akvaryum çok yüksek olmasına gerek olmayan ama en az 50*50 boyutunda bir zemini olan bir akvaryumda yapılmalıdır.Dibe yakın bir yere ızgara konulursa yumurtaların anaçlar tarafından yenmesi önlenmiş olur.Yumurtlama bittikten sonra anaçlar alınmalı,yumurtaların bulunduğu akvaryuma metilen mavisi damlatılmalıdır.Yavrulara artemia verilebilir.Su değişimleri ihmal edilmediği ve iyi beslendiği takdirde yavrular çok hızlı gelişir.
- Sıcaklık: 23°C - 25°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9 cm.,dişiler 10 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 2 - 12 °dH üretimde 10 °dH
- pH: 5.5 - 6.7 üretimde 6
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Kendi türünden grup oluşturulmasını severler.Zemin akıntıyla beraber sallanacak ince yapraklı saz tipi bitkilerden olursa bu balıkların onların arasına girmesini ve görsel bir güzellik oluşturmasını sağlar.
Pethia conchonius (Gül Barbus)
- Latince Adı: Pethia conchonius
- Coğrafik Kökeni: Pakistan,Hindistan,Bangladeş,Afganistan,Nepal
- Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Her türlü yemi kabul eder.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Dişi Gül barbus uçuk kırmızısı ile birlikte gümüş renklidir; erkek Gül barbusun rengi çiftleşme döneminde gümüşten koyu kırmızı-mora döner.
- Üreme: Grup halinde üretim yapılabilir.Bolo oksijenli ve hafif akıntılı bir suda üretilmelidir.pH 7,sıcaklık 24 °C olmalıdır.Yumurtladıktan sonra anaçlar akvaryumdan alınmalıdır.Yoksa yavrularını yerler.Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra artemia ile beslenmelidir.
- Sıcaklık: 18°C - 22°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 14 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre
- Su Sertliği: 5 - 19 °dH
- pH: 6.0 - 8.0 üretimde 7.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 3 yıl yaşarlar.En az 6'lı gruplar halinde bakılmalıdır.Grup halinde bakıldıkları halinde çok sosyal balıklar olduğu daha kolay anlaşılır.Işık açık olduğu süresince epey aktif hareket ederler.Akvaryumlarında bitki bulunması hoşlarına gider.
Gül Barbus
Danio
Gerçek Loachlar
Rasboralar
Soguk Su Sazansigilleri
Diger
Nehir Loachlari
Cyprichromis
Cyprichromis leptosoma (Leptosoma)
- Latince Adı: Cyprichromis leptosoma
- Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü
- Yaşam Alanı: Açık su türüdür, dağınık kayalık ve kumlu diplerin orta bölgelerinde yaşar.
- Beslenme Biçimi: Etçil (Micropredator). Birçok yemi kabul eder ama diyetinin önemli bir kısmını canlı ve dondurulmuş yemler oluşturmalıdır. Ağzının küçük olması nedeniyle doğada zooplanktonla beslenir. Özellikle tanka ilk eklendiği zaman doyduğundan emin olmak için yakından izlemek gerekebilir. Doğada binlerce büyük sürü biraraya gelerek zooplankton avlarlar.
- Davranış Biçimi: Barışçıl
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkek varyasyonuna göre renklere bürünürken, dişi renklenmez.
- Üreme: Karma tanklarda da sıklıkla yumurtlarlar ama yüksek sayıda yavru büyütmek isteniyorsa ayrı bir tank gereklidir. Akvaryum mümkün olduğunca derin olmalıdır ve genişlik en az 50 cm olmalıdır. pH 8-8.5 ve sıcaklık 23-25°C civarında olmalıdır. Büyük gruplar halinde beslenmelidir (tankın kaldırabileceği kadar), bir erkeğe birkaç dişi düşmelidir. Açık sularda erkekler 3 boyutlu üreme bölgeleri oluştururlar. Diğer türlerin ve dişilerin bu bölgeden her zaman geçmesine izin verir, rakip erkekleri kovalar. Eğer bölgeden üremeye hazır bir dişi geçerse kovalar ve kur yapar. Eğer dişi ilgilenirse erkeğin bölgesinin merkezine doğru onu takip edecektir. Yumurtlama suyun orta bölümlerinde gerçekleşir, dişi düşen yumurtaları yakalayarak ağzına alır. Erkeğin karın yüzgecinde yumurta şeklinde benekler bulunur ve bu dişiyi cezbeder. Dişi benekleri yumurta zannedip ağzına almaya çalıştığında ağzındaki yumurtalar döllenmiş olur. 5-20 yumurtayı serbest yüzüşe geçene kadar en fazla 4 hafta ağzında kuluçkaya yatırır. Bu dönemde dişi yem yemez ve ağzında yumurta taşıdığını ağzının şişkinliğinden ve karakteristik çiğneme hareketinden anlayabilirsiniz. Dişi strese girerse yavruları erken tükürebilir veya yiyebilir, eğer dişi başka bir akvaryuma taşınacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bazı üreticiler kuluçkadan iki hafta sonra dişiyi kusturur ve yavruları yapay olarak büyütürler. Bu durum daha çok sayıda yavruyla sonuçlanır ama bu yaklaşım yeni başlayanlar için önerilmez. Eğer dişi yavruları doğal bir şekilde ağzından bırakırsa, yavruları kayaların arasındaki yarıkların içine tükürür. Doğada kayalar sadece koruma görevi yapmaz, yavrular bu şekilde başka türlerin yavrularının içine karışır (özellikle Lepidiolamprologus profundicola) ve diğer türler bunları kendi yavruları zannederek korumaya başlar. Yavrular serbest yüzüşe geçtikleri ilk gün artemia yiyebilecek kadar büyük olurlar. Yavrular yetişkin leptosomalarla birlikte bırakılabilir, genellikle zarar vermezler.
- Sıcaklık: 24°C – 27°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre. Akvaryum yüksekliği en az 50 cm olmalıdır.
- Su Sertliği: 10 - 25 °dH (Orta - Çok Sert)
- pH: 7.8 - 9.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: Hobiciler arasında favori türlerden biridir, pek çok varyasyonu vardır. Herbir varyete mavi ve sarı kuyruklu olmak üzere iki çeşitlidir. Su değerlerinin oynamasına ve yolculuğa karşı hassaslardır. Yavru olsun, damızlık boy olsun artemia ihmal edilmemeli, sık sık verilmelidir. Türler arası melezlenmeyi engellemek için bir akvaryumda bu türden birden fazla varyasyonu beslememek gerekir. Oldukça barışçıl balıklardır. Akvaryumdaki tropheus ve mbuna gibi bir birini kovalayan aktif ve agresif balıklar onları rahatsız edebilir, bu yüzden Nigripinnis gibi daha sakin ve barışçıl tank arkadaşları seçilmelidir. Akvaryumun başka bölgelerinde yaşayan Tanganyika türleri de uygun tank arkadaşıdır. Julidochromis veya Altolamprologus gibi kayalık bölge balıkları ya da kabukçullar iyi bir seçimdir. Sürü halinde yaşamayı seven bir türdür. Daima en az 8 balıktan oluşan sürüler halinde beslenmelidir, eğer tank daha fazla balığı kaldırabilecek durumdaysa sürü genişletilebilir. Büyük gruplar halinde beslendiğinde 2 veya daha fazla alfa erkeğin tam renklerini görebilirsiniz. Açık sularda yaşayan bir tür olduğu için genellikle tankın üst düzeylerinde bulunabilir, yüzme alanı boyutu dekor seçiminden önceliklidir. Çoğu hobici bu balıkları genellikle karma tanklarda besler, bu nedenle tabanda kaya yığınlarından oluşan bir dekor muhtemelen en iyisi olacaktır. Erkekler yumurtlama sırasında atlama eğilimi gösterdiği için akvaryumun kapağı sıkı kapatılmalıdır. C. leptosoma sp. “Jumbo” türünün satıldığını görebilirsiniz, bu tür biraz daha küçüktür.
Cyprichromis pavo
- Latince Adı: Cyprichromis pavo
- Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü
- Yaşam Alanı: Açık sular
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada plankton ve küçük kabuklularla beslenirler. Akvaryum ortamında su piresi ve artemia gibi canlı yemler diyetlerinden eksik edilmemelidir. Diyetlerinin küçük bir kısmını da bitkisel yemler oluşturmalıdır.
- Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
- Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
- Yüzme Seviyesi: Orta – Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Erkekler renklenirken dişiler renksiz kalır.
- Üreme: Üretimi oldukça kolaydır. Dişi yumurtaları yaklaşık 3 hafta kuluçkaya yatırır. Yumurtalar düz bir yüzeye bırakılır ve daha sonra erkek tarafından döllenir. Hemen sonrasında dişi yumurtaları ağzına alır. Yaklaşık 3 hafta sonra yavrularının annenin ağzından ayrılırlar. Yavruları artemia ile besleyebilirsiniz. Erkekler yumurtlama bölgeleri oluşturarak bu bölgeleri korur.
- Sıcaklık: 24°C - 28°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre
- Su Sertliği: Orta - Çok sert
- pH: 8.0 – 9.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Genel Yorum: 25–45 metre arası derinlikte kayalık kıyıların açık sularında bulunurlar. Doğada yüzlerce veya binlerce sürüler halinde bulunurlar. Bu türün diğer Cyprichromis türlerinden hiçbir farkı yoktur. Beslenmesi ve yaşam alanı aynıdır. Tek farkı leptosomalar ve microlepidotuslar tankın üst kısmında ya da orta kısmında üreme yaparken bu tür aynı onlar gibi suyun orta kısmında yumurtlar ama yumurta almayı kumun üstünde ufakta olsa açtıkları kraterde yaparlar… En azından 8-10 balıktan oluşan gruplar halinde beslenmesi daha iyi olacaktır. Taban bölgelerinde yaşayan kum kelebekleri ve kabukçullar uygun tank arkadaşlarıdır. Tabanda ince kum kullanılmalıdır, kayalar ve taşlar mağara veya yarık oluşturacak şekilde yerleştirilmelidir. Dekorda sert yapraklı bitkiler de kullanılabilir.
Frontosa
Gobi
Julidochromis
Kabukçullar
Lamprologiniler
Tropheus ve Petrolar
Tül Yüzgeçliler
Kum Kelebekleri
Diger
zebra small
tiger barb small
goldy small
discus small
cod small
clown revolve
angel fish small
rainbow
catfish
Faydalanılan Kaynaklar:http://www.akvaryum.com/
Derleyen :By Eyyupk