Genel anlamda “canlı” olarak kabul edilen bitkilerin ortaklaşa en büyük özelliği yeşil renkleridir. Tabii bu durumun istisnaları da vardır ama bitkiler için esas tanımlama unsuru “yeşil olmaları” dır.
Bitkilerin bu yeşilliği bütün dünya için büyük bir önem taşır. Çünkü bitkilerdeki yeşil renk verici öz (cevher) madde yani klorofil onların topraktan ve havadan besleyici unsurları edinmelerini mümkün kılar. Bitkilerin klorofil sayesinde bunu yapmaları mümkün olamasaydı, yeryüzünde insanların ve hayvanların varlığı, hayatiyetlerini sürdürmeleri de düşünülemezdi. Beslenmelerini sadece etle yapan canlılar bile bitkilerin varlığına muhtaçtır. Herhangi bir besin maddesinin kökenini araştıracak olursanız, eninde sonunda bir bitkiyle karşılaşırsınız. Bitkilerin varlığının ya da yokluğunun öteki canlılar için nice büyük önem taşıdığı böylece ortaya çıkmaktadır.
Başka türlü söylemek gerekirse, klorofil denilen bu hayat unsuru, bitkilerin insanlara ve hayvanlara yiyecek sağlaması bakımından bizler için de son derece değerli, varlığı elzem bir şeydir. Klorofil,bitkilerin yaprak hücrelerinde,genellikle sap ve çiçeklerinde de bulunur. Bitkinin canlı dokusu,klorofil sayesinde güneş ışığındaki enerjiyi alıp,bunu inorganik ya da organik “hayat verici” kimyasal maddelere dönüştürür.Bu işlem “fotosentez” diye adlandırılır. Fotosentez, Yunanca “ışık” ve “bir araya getirmek, birleştirmek” kelimelerinden oluşan bir deyimdir.
Yeşil renkte olmayan,dolayısıyla klorofilden yoksun bazı bitkiler de vardır. Bunların nasıl yaşadığını herhalde merak edersiniz. Nitekim mantarlar ve fungi denilen mantar türünden bitkilerde klorofil yoktur. Bu nedenle kendi besinlerini yapamazlar. Besinlerini başka yollarla sağlamak zorundadırlar. Sözkonusu bitkilerin “parazit-asalak” diye tanımlanması da bu yüzdendir. Başka türlü söylemek gerekirse,bu tür bitkiler beslenmelerini başka canlılardan sağlarlar. Onlar için parazit,asalak durumundadırlar.
Bilimsel yöntemler uygulanarak bitkilerden alınabilen klorofil, insanlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılır. İnsanlara büyük ölçüde yararlı olur. Bakterilerin yok edilmesinde klorofilin sağladığı yarar çok büyüktür. Bitkilerin “fotosentez-özümleme” işlemi sayesinde beslenmesini sağlayan klorofil, bu bakımdan “katalizör-hızlandırıcı” bir madde sayılabilir. Bitki havadan aldığı karbon dioksit ve topraktan aldığı su ile klorofil sayesinde karbonhidratların bileşimini (sentezini) yapar. Bu işlemde enerji sağlayan kaynak da güneş ışığıdır.
Kısa ve basit bir tanımlamayla “organik boyayıcı,renklendirici” bir madde olan klorofil, gerçekte yeryüzündeki tüm canlıların varlığı için temel bir unsur nitelik ve önemini taşır.
İnsan İçin faydalı klorofil hangi bitkide bulunur derseniz çim suyu olarak hafızanıza kaydedin.Ayrıntılar için tıklayın...