Nebraska Düğünü Domatesi Dolgunluk derecesi full (Boşluk neredeyse sıfır)
En düşük Nebraska Düğünü Domatesi gramajı (maksimum 1 kg)
1 Adet Nebraska Düğünü Domatesindeki Minimum Tohum Sayısı
Nebraska Düğünü Domatesi tohumu yakından
Mininmum Ölçü
Maksimum Ölçü
Menşei: U.S.A
Botanik Adı: Solanum lycopersicum
Domates Türü: Genetiğiyle oynanmamış Ata yadigarı
Cins: Açık tozlanan
Sezon: Geç
Yaprak Türü: Geniş-uzun
Bitki Türü: Sırık
Bitki Boyu: 152.4 cm (1.50-4.88 mt)
Meyve Boyutu: 6.9-10 oz. (280 gr) (1 kg kadar çıkabilir)
Meyve Şekli: basık küre
Deri Renk: Turuncu
Et Rengi: Turuncu
Kullanımı: Taze
Sırığa alma:Evet
Salkımdaki Meyve Adedi :4-6
Tohumdan Meyveye olgunlaşma süresi :149 gün (100 gün Fide Dikim-meyve olg.)
Kabuk :İnce (Fakat fazla olgunlaşma olursa kabuk kalınlaşıyor )
Kullanım:Söğüşlük-Kurutma-Taze
Vitamin ve içerik: Her domates gibi kansere etkili ilaç.
Fide Aralığı:50-60 cm
İklim İsteği :Tam Güneş
Toprak İsteği :Havadar İyi Drene-Orta su isteği (tınlı bir ph ile toprak 5.0 - 6.0 - orta derecede asidik toprak hafif asidik toprakta iyi yetişir.)
Bir sezondaki verim :20 kg ( 15-20 Adet)
Hastalık direnci: Belirsiz
Yetiştirme yeri: Sera için mükemmel-Tarlaya uygun
Çok görülen hastalık :Belirsiz
Çimlenme :7-14 gün (% 98) (42 gün çiçeklenmeye kadar) - (100 gün fideden- meyve olgunlaşması ) (çimlenme sıcaklığı 12-32 C)
Lezzet: :Sulu-Dengeli-Lezzetli-Dengeli asitik
Hasat : İlk Donlara Kadar
Doku :Sert dayanıklı
Gübre gereksinimi :Azot (orta)
Dikkat :Dokuları zehirlidir cilde zarar verebilir (kaşıntı vb..)
Meyve dolgunluğu:% 97
ziraatyapma.blogspot.com Lezzet notu : 10 üzerinden (7 İ)
not:(lezzet oranı 4-5 arası Yemeklik (salaçalık) 5-6 arası Normal 6-7 arası İyi 7-8 arası Güzel 8-9 arası Harika 9-9.5 'a kadar Süper 9.5-9.8 arası Mükemmel yalın 9.8-10 Kusursuz lezzet tanımlamalarında kullanılır.7 den sonrası atıştırmalık domatesleri içermektedir.)
Kendi yetiştirdiğimiz bitkiler üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.Değişik kişilere tattırılarak ortalaması alınmaktadır.
Geleneksel portakal renkli düğün domatesi,geleneksel domateslerin renkli dünyalarını kitap haline getiren Amy Goldman, kitabında Nebraska düğün domatesini " Aşk Meyvesinin son noktası " olarak tanımlıyor. Düğünlerde düğün hediyesi olarak verilen tohumları ile bu geleneksel varyete, parlak turuncu kabuklu meyveleri, tam tadında dengeli lezzeti ve budama gerektirmeyen yarı çalı sırık domates olması ile gerçekten hobi yetiştiricisinin bahçesinden eksik etmemesi gereken domateslerden biri. Sırık tip düğün domatesi, fideden 100 günde hasat imkanı veren, hobi yetiştiricilerin gönlünde taht kurmuş, güvenilir bereketli bir varyete.
Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.
Ekim zamanı : Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Şubat, Mart
Yetiştirme yeri : Bahçe
Özelliklerine göre : Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat
Domates Fideleme
Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.
Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.
Çimlendirme Resimleri
Bakımı ve diğer bilgiler
Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domates bakımı
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.
Not:Tohum neslini devam ettirilebilir ürün (tedarik zengarden)