Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kırmızı-sarı armut Domates (Austin's Red Pear-Beam's Yellow Pear Tomatoes)(Chery)

0 yorum





Domates Türü: Orijinal (geleneksel)(Tohum alınıp aynısından yetiştirilebilir)
Cins: Açık tozlanan
Sezon: Erken
Yaprak Türü: Dar
Bitki Türü: Belirsiz
Bitki Boyu: 6 ft kırmızı-7 ft sarı (oturak cinsi 2 ft)
Meyve Boyutu: 0.75 oz.(21.2 gr-kırmızı)-0.55 oz.(15.5 gr-sarı)
Meyve Şekli: Küçük Armut
Deri Renk: Kırmızı-Sarı
Et Rengi: Kırmızı-Sarı
Kullanımı: Taze
Sırığa alma:Oturak türü destek gerekebilir.(sırık cinside var )
Salkımdaki Meyve Adedi :7-8
Tohumdan Meyveye olgunlaşma süresi :75-85 gün
Kabuk :ince
Kullanım:Turşuluk-Atımlık-Salataya
Dayanıklılık notu:(100 üzerinden) 40
ziraatyapma.blogspot.com Lezzet notu : 10 üzerinden (7.8 G)
not:(lezzet oranı 4-5 arası Yemeklik (salaçalık)  5-6 arası Normal 6-7 arası İyi 7-8 arası Güzel 8-9 arası Harika 9-9.5 'a kadar Süper 9.5-9.8 arası Mükemmel yalın 9.8-10 Kusursuz lezzet tanımlamalarında kullanılır.7 den sonrası atıştırmalık domatesleri içermektedir.)
Kendi yetiştirdiğimiz bitkiler üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.Değişik kişilere tattırılarak ortalaması alınmaktadır.

     

  Geleneksel kırmızı sarı armut saksılık domates . Sırık tipi ,saksı, bahçe ve tarla tipi domatestir. Sezon boyunca istisnasız tüm dalları çeri tipi domateslerle dolan varyeteler bereketli ve oldukça lezzetli mini domatesler yetiştirmenize olanak verir. Saksı, bahçe ve tarla üretimine uygun olan domates, ticari üretime uygun olmayabilir çünkü depolama süresi kısadır. Buna rağmen yerel üretime ve hobi bahçeciliğine uygun olan bu doğal varyeteler, dalından toplanarak taze şekilde tüketilebilir.

      3 cm boylu çeri tipi armut domatesler, ortalama 78 günde hasata durur. Tatlı tadı, domatesin geleneksel lezzetine eklenir. Sürekli hasat yapılabilen, günlük hasata imkan veren bu varyeteler, dalından toplayıp salatalarınıza renk katabileceğiniz domateslerdir.

     Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.Ayrıca domatesleri biraz ham toplayarak harika turşu yapabilirsiniz.



Ekim zamanı         : Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Şubat, Mart
Yetiştirme yeri         : Saksı, Bahçe, Pencere önü
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Saksı tipi, Geleneksel tohum
Türüne göre         : Sebze
Hasat sezonu         : Sonbaharda hasat, Yaz aylarında hasat



Domates tohumu ekimi

Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları veya fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekiminin yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar ortalama 1 cm. derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben tekrar hafifçe sulanması faydalıdır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün içinde çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. Sağlıklı ve tam gelişmiş fideler şaşırtılmalıdır.

Domates Fideleme

Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır. Yanmış hayvan gübresi, kum, toprak karışımında 1:1:1 oranı kullanılır. Torf, perlit, toprak karışımında 2:1:1 oranı kullanılmaktadır.

Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir.

Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır. Dikimde can suyu yeteri kadar verilmelidir. Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, oturak çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. Yani tek sıra halinde bir hat üzerine oturak domates fideleri diktiniz diyelim. Bu hat üzerindeki her fidenin arası 40-50 cm olmalı. Sonra yanına bir sıra daha domates dikecekseniz, bu yeni hat ile ilk diktiğiniz hat arasında da 140 cm olmalı. Ancak düzenli gübreleme, damlama sulama gibi aktif bakım yapacaksanız bu mesafeleri kısaltabilirsiniz.

Bakımı ve diğer bilgiler

Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.

Domates bakımı

 Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde II. Çapa ile birlikte sırık da dikilir. Sırık domateslerde ( Oturak tipler bu şekilde budama istemezler.) koltuk alma budaması yapılır. Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir. Domateslerin gübre istekleri fazladır. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen domates bol hasat verir.