Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Sempervivum çiçeği

0 yorum



Donlara tam dayanıklı, kuraklıktan ve aşırı sıcaklardan etkilenmeyen, yaz kış yeşil, yaprak yapıları ile gül benzeri bir görüntü sergileyen benzersiz sukulent bitkilerdir sempervivumlar. Satışta olan karışım fideler en uç hava koşullarına dahi dayanıklı türlerin fidelerinden oluşmuştur. Karışım içinde her yaprak türünde ve renkte sempervivumlar mevcuttur. Her fide dikildiğinde anaç olacak ve geçen her sezonla birlikte yanlardan toprağa yakın yerlerinden yeni yavrular vererek genişleyecektir.

Sempervivumlar zaten çiçeğe benzeyen ve yapraklardan oluşan gövdeleri nedeni ile yetiştirilirler. Ancak çiçek açmayacakları anlamına gelmez bu. Çiçek açmaları için birkaç yıl geçmesi gerekir. Çiçek açma yaşına gelen anaç sempervivum yerini , boşluğunu dolduracak yüzlerce yeni yavru sempervivuma bırakır ve çiçek açtıktan sonra ölür. Çiçekler genelde pembe ve tonlarında olup oldukça gösterişli ve yıldız çiçeklidir.

İşe doğru başlamanız ve kolayca yetiştirmeniz için Zenfide de satışta olan bitkileri toprakla kavuşturmanız yeterli. Sukkulent bitki uygulama örnekleri için tıklayınız.

Sempervivum bitkisi

Eğer neredeyse hiç bakım yapmadan hatta koca bir sezon sulamadan kendi kendine bakan ve çoşan bir bitki ise aradığınız sempervivum türleri gelmiş geçmiş en kolay yetiştirilen bitkilerden biridir. Bir avuç toprakta dahi koca bir saksıyı doldururacak gücü bulur sempervivumlar.

İşte bu kadar zahmetsiz olmalarından olsa gerek sadece saksıları ve bahçeleri süslemekle kalmaz sempervivum türleri. Günümüzde popüler olan dikey duvar bahçeleri içinde biçilmiş kaftandır bu bitkiler.  Duvara aplike edilmiş saksılara tutunarak gelişen yaz kış yeşil ve belli bir yaşta çiçeklenen sempervivumlar zahmetsizce dikey alanlarda hatta bir duvar çatlağında dahi yetişebilirler. Bu benzersiz dayanıklılıklarındaki sır ihtiyaçları olan besin ve suyu yapraklarının etli kısmında biriktirmeye ve kötü zamanlarda çok uzun bir süre kendilerini hiçbir ek besin ya da suya ihtiyaç duymadan ayakta tutabilmelerine borçludurlar. Nerdeyse hiç toprak olmadan dahi yetişebilediklerinden yeşil çatı, yani bitkilerle kaplanan çatılarda kullanılan bitkilerden de biridir.

Sempervivum tülerinde Türkiyenin en geniş kolleksiyonuna sahip fidanlığımızdan bahçenizi, duvarlarınızı, saksılarınızı, kayrak taşı ile örülmüş duvarlarınızı, kuş evlerinizi burada saymakla bitiremeyeceğimiz ve sizin yaratıcılığınızla sınırlı, yeşil görmek istediğiniz her yeri sempervivumlarla donatabilirsiniz. Lütfen sempervivum uygulama örnekleri ve yepyeni fikirler için  buraya tıklayınız.

Toptan sempervivum ve sukkulent bitki siparişleriniz için iletişim  bölümünden mesaj yoluyla bizimle bağlantıya geçiniz.

Dikim yeri :   güneşli ve yarı gölge

Önerilen: Dış mekan, saksı, kaya bahçesi, yeşil çatı kaplamaları, dikine bahçeler, duvar bitkisi, sarkan sepetlerde ve bol gün ışığı alan iç mekan yetiştiriciliğine uygundur. Kuraklığa çok yüksek tahammül gösteren bitki yarı gölgeye de dayanabilir. Ancak ışığın yetersiz olduğu ortamlarda aşırı uzama yaparak formunu kaybedebilir. Günde en az 3-6 saat arası gün ışığı görebileceği yerleri tercih ediniz.

Toprak :  geçirgen yüksek toprak. Bitki derinlik aramaz ancak yayılabileceği alan ve geçirgenliği yüksek toprak arar.

Büyüme hızı :   Hızlı

Çiçeklenme dönemi :  Karışım içindeki türlere bağlı olarak yılın çoğunluğunda bir yada bir kaç türün üzeri çiçeklidir.

Dona dayanıklılık : Donlara karşı tam dayanıklı türler.

İklim kuşağı :  5-10

Ömrü :  çok yıllık

Dikim ve bakım :


Geçirgenliği yüksek, su tutumu iyi kaliteli saksı toprağına dikimini yapın. Akıllı Granül Gübre ile sezon başında yapacağınız uygulama sezon boyu bitkinin gelişimini destekler, çiçeklenmesini artırır. Sempervivumlarınızı geçirgenliği oldukça yüksek, içine dalaman kumu, minik çakıllar ve dere kumu karıştırılmış bahçe toprağına dikebilirsiniz. Sempervivum türleri için toprağın derinliğinden çok dikim alanının genişliği önemlidir. Kolayca tutunurlar ve yanlamasına genişlerler. Organik gübrelemeden emin olmadıkça kaçının. Yerine mümkünse akıllı kimyasal gübreleri ya da sıvı kaktüs gübrelerini tercih ediniz.


Çeşitleri:




Sempervivum atroviolaceum

Sempervivum atroviolaceum





Sempervivum Blue boy



Sempervivum Braunii



Sempervivum Bronco



Sempervivum Carnival





Sempervivum Drector Jacobs





Sempervivum Flamingo




Sempervivum Jeanne d arc




Sempervivum Kelly jo





Sempervivum Kosanii




Sempervivum More Honey





Sempervivum Oddity




Sempervivum Rojin




Sempervivum Rouge




Sempervivum Silver Oliympic




Sempervivum Sir William Lawrence




Sempervivum Stanfeldsii





Sempervivum Starshine



Sempervivum Teck



Sempervivum Thunder cloud




Sempervivum Topaz




Sempervivum 'Tracy Sue'




sempervivum Icicle




Sempervivum Armenum



Sempervivum Calcareum




Sempervivum desert bloom



Serpervivum green apple










Sempervivum Unicorn







SEMPERVIVUM BLACK PRINCE






Sempervivum Sunset



Sempervivum Wulfenii






Sempervivum 'State Fair'



Sempervivum 'Silver Spring'







Sempervivum Red Flush




Sempervivum Arachnoideum






Sempervivum Tectorum





SEMPERVIVUM ARACHNOIDEUM MINUS 
     Çok yıllık bitkiler arasında olan sempervivum Yıldırım düşmelerini engellediği varsayılmaktadır.
     Direk güneş ışınını seven sempervivum çetin ortamlarda yaşayabilen ender bitkilerdendir.Direk güneş ışınını seven sempervivumlar, aldıkları güneş ışınları sayesinde hızlı büyüyerek yapraklarındaki renklenmeleri görebilirsiniz. İç mekan içerisinde bakmak isterseniz güneşi direk alan pencere önlerinde tutmanızda fayda vardır. Sulama toprak kurudukça yapılmalıdır çok fazla su istemeyen sempervivum bitkisi hızla çoğalabilen bir bitkidir. Çok fazla çeşidi bulunan sempervivum bitkileri ile ufak bir bahçe yapmanın tam zamanı. Fotoğrafta gördüğünüz bitki canlı bir ürün olup mevsimlere göre yaprak, dal ve çiçek sayısında değişiklik gösterebilir. Bitkinin ortalama boyutu açıklamada 20/30 cm olarak belirtilmiştir.




SEMPERVIVUM PUMILUM






SEMPERVIVUM LIPARI







SEMPERVIVUM TECTORUM SUKKULENT (YAYILICI )

-12 °C ye kadar soğuğa dayanıklı sempervivumlar,yetiştirilmesi kolay sukkulent bitkilerden biridir. Çok hızlı yayılır. Yeni yavrularını yanlardan veren bitki çiçeklendikten sonra tohum verir .Yanlardan verdiği sürgünlerle toprağın üzerini hızla kaplayan bitki, sürgünleriyle bir arada çiçeklenme dönemine girdiğinde , görülmeye değer bir manzara yaratır.

Kuraklığa yüksek derecede dayanıklı oldukları halde düzenli ama kararında sulama, onları mutlu edecektir. Kış aylarında diğer sukkulentler gibi çok az sulama isteyen bitkiyi bu aylarda dinlendirmek, kök çürümelerini önleyeceği gibi, baharda çoşmasına da sebep olacaktır.

Kaya bahçelerinde doğrudan toprağa da ekebileceğiniz bitki, sıkışık kaya aralarından ilerleyerek yayılacak, boşlukları dolduracaktır.
Saksı yetiştiriciliğinde uzun yıllar, zahmetsice yetiştirilen bitki neredeyse hiç bakım istemeyen bir bitkidir.



Sempervivum Green Wheel



Sempervivum houseleek




Sempervivum ashes of roses





Sempervivum Montanum




Sempervivum Marmoreum






Sempervivum Pacific Shadows







Sempervivum hopewhell























Kaynaklar:http://www.ebotanik.com/
www.sedumphotos.net
https://allthingsplants.com/
https://www.sempervivum.aforumfree.com
www.spikyobsession.blogspot.com