Şanlı urfa Yöresel Yemekleri

0 yorum

Urfa Ezme Kebabı


600 gram orta yağlı koyun eti
150 gram koyun karın boşluğu
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı yaprak kırmızıbiber
10 adet (35 gr.'lık) kebap pidesi
Ezmesi:
4 adet orta boy domates
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 çay fincanı berrak et suyu (veya tavuk suyu)
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış soğan

1) Etin sinirlerini temizledikten sonra çift bıçakla veya zırh tabir edilen iki saplı bıçakla eti kıyınız.
2) Bir kaba koyarak tuzu, salçayı, kırmızıbiberi ilâve edip iyice yoğurunuz. Yoğurduğunuz eti 10 parçaya ayırınız.
3) 1 kişiye 2 adet olmak üzere etleri şişlere takınız.
4) Her şişteki 2'şer eti parmaklarınızla iz bıraktırıp sıkarak 10 santim uzunluğuna getiriniz.

Ezmenin hazırlanışı:
1) Domatesi hazırlayıp ince kıyınız.
2) Bir tencerede yağı kızartınız. Soğanı ilâve edip 1 dakika kavurunuz.
3) Domatesi ve tuzu ilâve ederek 2 dakika kavurup et suyunu ilâve ediniz ve ağır ateşte 10 dakika pişiriniz.
Kebabın pişirilişi:
1) Açık ateş ızgarada etleri hafif yağlayarak şişlerle ızgaraya koyunuz. 3 dakika bir tarafını pişirip çeviriniz.
2) Pideleri 1-2 dakika etlerin üstüne kapatınız, ısınmasını ve etin suyundan biraz çekmesini temin ediniz.
3) Eti ateşten alınca tekrar pideye okşar gibi sürünüz. Pideler küçükse 5 tabağa 1'er pide yerleştirip üzerlerine kebapları bölüştürünüz.
4) Yanına ezmeyi koyup diğer pideyi de yanında sıcak ve ayrı olarak servis yapınız.




Terbiyeli Patlıcanlı Kebap



600 gram orta yağlı koyun eti
150 gram koyun karın boşluğu
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı yaprak kırmızıbiber
10 adet (35 gr.'lık) kebap pidesi veya 5 adet normal kebap pidesi
2 adet patlıcan

1) Etin sinirlerini temizledikten sonra çift bıçakla veya zırh tabir edilen iki saplı bıçakla eti kıyınız.
2) Bir kaba koyarak tuzu, salçayı, kırmızıbiberi ilâve edip iyice yoğurunuz. Yoğurduğunuz eti 10 parçaya ayırınız.
3) Patlıcanların bütün kabuklarını soyarak et büyüklüğünde doğrayınız
4) Şişlere 3 santim uzunluğunda bir et ve bir patlıcan saplayarak, 1 kişiye 1 şişte 4 et, 5 patlıcan olarak hazırlayınız.
5) Açık ateş ızgarada etleri hafif yağlayarak şişlerle ızgaraya koyunuz. 3 dakika bir tarafını pişirip çeviriniz.
6) Pideleri 1-2 dakika etlerin üstüne kapatınız, ısınmasını ve etin suyundan biraz çekmesini temin ediniz.
7) Eti ateşten alınca tekrar pideye okşar gibi sürünüz. Pideler küçükse 5 tabağa 1'er pide yerleştirip üzerlerine kebapları bölüştürünüz, sıcak olarak servis yapınız.



Urfa Usulü Lahmacun


2 su bardagı un
1 tatlı kasıgı tuz
1/2 tatlı kasıgı şeker
1 tatlı kasıgı instant maya
150 gram yoğurt (yaklasık bir su bardagı)
1/4 su bardağı ılık su
1 adet domates
400 gram kıyma
2 adet soğan
2 yemek kaşığı isot
1 yemek kaşığı salça
1/2 yemek kasıgı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 bardak su
1 adet domates




Hamur malzemelerini karıştırıp bir hamur yoğuralım.Yaklaşık 40 dakika mayalandıralım. Malzeme listesinin ilk 6''sı hamur yapımı için. İç Yapımı ; Kıyma dışındaki bütün malzemeleri robottan geçirelim. Robottan geçen malzemeler ve kıymayı iyice yoğurup harç haline getirelim. Mayalanan hamuru incecik açıp fırın tepsilerine yayalım. Üzerine hazırlamış olduğumuz harçtan sürüp önceden ısıtılmış 220 dereceli fırında 10-15 dakika pişirelim. Lahmacunumuz servise hazır.


Urfa Usulü Çiğköfte


250gr yağsız dana eti (tranç)
400gr ince çiğ köftelik bulgur
2 yemek kaşığı acı biber salçası(tepeleme)
1 yemek kaşığı domates salçası(tepeleme)
150gr isot
2 baş soğan (orta büyüklükte)
5 diş sarımsak
yarım demet taze nane
yarım demet maydanoz
1 bağ yeşil soğan ( sadece yeşil kısmı) 2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kara reyhan
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Kuru soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır(asla robatta çekmeyin veya rendelemeyin soğan suyu çiğ köftenin tadını bozar)İçine biber salçası ve domates salçası, baharatlar ve et katılır ve iyice karışana dek yoğrulur.

Daha sonra hazırlamış olduğunuz karışıma bulgur katılır ve yoğrulmaya başlanır.Bulgur iyice yumuşayıncaya dek yoğurmaya devam edin arada bir az miktarda su verin.

(Tüm yoğurma işlemi boyunca kullanacağınız su miktarı 2 çay bardağını geçmesin)Bulgur macun kıvamına geldiğinde doğramış olduğunuz maydanoz,nane ve yeşil soğanı katıp son kez az miktarda su verip yaklaşık 3 dk kadar yoğurun. Çiğ köfteniz hazırdır..


Bu çiğköfte tarifide bir yakın arkadaştan
Kıvam Konusunda bir iki ufak el alışkanlığından sonra düzeltirsiniz

Çiğköfte Urfalı Yusuf Aşan’dan

10 kişi
10 çay bardağı simit
5 bardak pul biber(isot)
1.5 yemek kaşığı salça
3 bardak su
Sarımsak soğan
300gr et kıyma veya 350 gr(2-3 defa çekilmiş)
1 deste maydanoz( isteğe bağlı samut veya yeşil soğan)

10 dk önceden Bir poşede 5 bardak pul biber(isot), 1,5 yemek kaşığı salça, 3 bardak su beklet

10 dk Bulgurla biberi yoğur ve öldür.Sonra eti alırsın yedirirsin ,10dk sarımsağı ve soğanı tuzu koyar yoğurursun.Olmuşsa Sonra yeşillik konur 2 dk yoğrulur.Afiyet olsun.


Püf Noktaları
-Eti ekledıkten hemen sonra salçayı ilave etmeyın neden mı dıye sorarsanız salça asıtlı oldugu için etın ölmesıne neden oluyor.
-Bulgurun Şişmeden pişmesi için buz parçaları ilave edebilirsiniz.


İsteğe göre baharatlar

karabiber
yenibahar
kimyon (tercihimdir)
kekik
reyhan
yedi türlü


İsteğe göre soslar

limon
nar ekşisi(tercihimdir)
zeytin yağı
yoğurt
Biber salçası


3 tarif

300 gr eti soğanı sarmısağı 150 gr isodu tuzu 1çay kaşığı kimyonu su alarak buzla 3dk yoğur yarısını kenara ayır 4 çaybardağı çiğköftelik bulguru al yuğur sonra 3 bardak daha al bu arada buz ilave et sonra 1 bardak daha ilave et arada buz ileve et 10dk sonra kenara ayırdığımız karışımı ilave ederiz buz katıp yuğurmaya devam ederiz tuzuna bakılır eksikse ilave edilir.Kıvama gelince maydanoz yeşil soğan ilave edilir


Kazan kebabı


2 kg patlıcan
1 kg domates
1/2 kg soğan
750 gr kıyma
250 gr biber
2 kaşık salça
Tuz
karabiber
isot
su

Yıkanmış patlıcanlar ikişer parmak aralıkla kopmayacak şekilde dilimlenir.
Kıyma, biraz su, tuz, küçük doğranmış domates, ince kıyılmış biber, isot ve karabiberle birlikte yoğrulur. Dilimlenmiş patlıcanların kopmamasına dikkat edilerek küçük köfteler patlıcanların arasına yerleştirilir. Tencereye dizilir. Domatezler dilimlenir ve patlıcanların üzerine dizilir. Salça ve yeteri kadar su karıştırılır ve kebabın üzerine dökülür. Kısık ateşte pişirilir.



Kıymalı pide


1 peket yaşmaya
2 su bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta,şeker ve tuz
alabildiği kadar un
Kıymalı harç için:
3 tane sivri biber
1 orta boy kuru soğan
2 tane domates
250 gr. kıyma
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber,toz kırmızı biber
üzeri için 1 yumurta sarısı ve 1/2 çay badağı süt
bu karışımı sürdüğümüzde pidelerimizin kenarları yumuşacık oluyor
yani fırından çıktıktan sonra teryağı sürmenize gerek olmuyor.

Yapılışı:
Yoğurma kabına sütü,mayayı, yağı dökün,karıştırın tuzu şekeri ve ununu yavaş yavaş ilave edin.hamur kulak memesi kıvama gelinceye dek un ekleyip karıştırmaya devam edin.İstenen kıvama geldiğinde bir müddet daha yoğurup üzerini bir bezle örtüp
mayalanmaya bırakın.



Aya köftesi




Malzemeler
250 gr dövülmüş yağsız kara et,
2 su bardağı sıvı yağ,
2 su bardağı köftelik bulgur,
2 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 su bardağı Urfa İsotu,
1 çay kaşığı karabiber,

Hazırlanışı
Geniş bir tepsiye bulgur, et, tuz, pulbiber, karabiber konur ve azar azar su vermek koşulu ile köfte kıvamına gelinceye kadar karışım yoğrulur.Un eklenip yoğurmaya devam edilir. Köfte tepsi de bir tarafa alınır. .Ceviz büyüklüğünde köfteden parçalar koparılır iki aya (avuç) arasında ince ve yuvarlak bir şekil verilerek, bütün karışım bu şekilde yuvarlak haline getirilir.Sıvı yağ bir tavaya alınarak ısıtılır. Köfteler, yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartılan köfteler bir tabağa alınarak,
Sıcak servis yapılır.

Külünçe


Malzemeler:
500 gr un (yaklaşık)
1 su bardağı su ya da süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı erimiş sade yağ
2 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı toz karanfil
Üzeri için;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı su

YAPILIŞI
Unu derin bir kaba eleyerek koyun. Üzerine kuru mayayı serpip karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp zeytinyağı, erimiş yağ, süt veya su, yumurta, tozşeker ve baharatları ilave edin ve iyice yoğurun. Oldukça katı ve hafif elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında 30-40 dakika dinlendirin. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları 1 santim kalınlığında ve yemek tabağı büyüklüğünde açın. Varsa külünçe kalıbıyla üzerine bastırıp şekil verin, (istediğiniz şekilde çörek gibi de hazırlayabüirsiniz)
Hazırladığınız çöreklerin üzerine fırça yardımıyla suyla çırpılmış yumurta sürün ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Külünçeleri 180 derece ve altüst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Not: Urfa'nın bu ünlü böreğini şeker koymadan tuzlu da hazırlayabilirsiniz. Özellikle askere gidecek delikanlılara, külünçe yapılıp götürülür.

Tepsi kebabı


1 Çay Kaşığı ucuyla karabiber
400 gr dana kıyma
4 Adet patlıcan

Kıymanın içine tuz, karabiber, ve çok az su koyarak yoğurun. Patlıcanları yıkayıp,üç parmak genişliğinde kesin. Küçük boy tepsiye, bir dilim patlıcan bir parça kıyma koyarak tepsinin tamamını doldurun. Üzerine sıvıyağ sürüp fırında üzeri kızarıp pişine kadar pişirin.


Urfa Usulü İçli köfte


Malzemeler
3 su bardağı köftelik bulgur,
2 yemek kaşığı tuz,
2 yemek kaşığı pul biber,
3 büyük boy soğan,
2 yemek kaşığı sade yağ,
1 yemek kaşığı karabiber,
1 demet maydanoz,
1 su bardağı ceviz içi,
Kızartma için sıvı yağ,
½ kıyma et.

Hazırlanışı
Bulguru3-4 su bardağı su ile ıslatılarak 1-2 saat bekletilir. Pul biber ve tuz eklenerek yoğrulur.
Et ayrı bir tencerede suyu çekinceye kadar 15-20 dakika kavrulur.
Soğanlar ayıklanıp yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır.
Yağ ayrı bir tavada soğanlarla beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Et eklenerek ocaktan alınır. Maydanoz, ceviz, pulbiber ve karabiber eklenerek iç malzemeye karıştırılır.
Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak baş parmak aracılığıyla ince olarak açılır. Hazırlanan harçtan içine konarak isteğe göre yuvarlar veya üçgen şekli verilir.
7-8 su bardağı sıvı yağ tencerede kızgın hale getirilir. Hazırlanan köfteler, kızgın yağda 10-15 dakika kavrulur.
Sıcak olarak servis yapılır.



URFA USULÜ ISLAK KEK TARİFİ (MİKRODALGADA)






Malzemeler
Keki için;

3 adet yumurta
1-1.5 su bardağı şeker (isteğe bağlı)
1 su bardağından biraz az sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
3 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu ve vanilya
Sosu için;

1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kakao
Hazırlanışı

Öncelikle 1 bardak süt, 2 kaşık şeker ve 2 kaşık kakaoyu bir kaba koyup 1-2 dk.ocakta şeker eriyinceye kadar ısıtın ve bekletin.(ben sosunda çiğ yumurta sevmediğim için sosunu ayrı yapıyorum).

Keki için yumurtaları ve şekeri mikserin hızlı ayarında beyazlaşıncaya kadar çırpın. Daha sonra yağ ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. En son un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte bir kapta eledikten sonra sıvı karışıma ilave ederek düşük ayarda biraz daha çırpın. Mikrodalga fırına sığacak bir kabı yağlayıp (kenarlarının biraz yüksek olmasını tavsiye ederim) içine karışımı boşaltın. Mikrodalgayı en yuksek ayarda 7 dk.ya ayarlayın. Süre dolduktan sonra kontrol edip pişmediyse 1 dk.daha pişirin. Fırından çıkan sıcak kekin üstüne hazırladığımız sosu döküp dilimleyin. Soğuk ya da sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun


Damla Çikolatalı Kurabiye


Malzemeler;

*125 gr tereyağı,(Oda sıcaklığında)
*125 gr margarin,( Oda sıcaklığında )
*1 adet yumurta,
*225 gr esmer toz şeker
*225 gr beyaz toz şeker ( çok tatlı olmasın derseniz bu ölçüyü azaltabilirsiniz)
*500 gr un,
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*1 çimdik tuz
*250 gr damla çikolata

Hazırlanışı;
1. Öncelikle oda sıcaklığında yumuşamış yağlarla, şekeri iyice çırpın. Şeker iyice erimeli.Şekerden sonra yumurtayı da ekleyip karıştırın.
2. Damla çikolata hariç diğer tüm toz malzemeleri birbiri ile güzelce karıştırdıktan sonra yağlı karışıma ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
3. En son damla çikolatayı da ekleyip, yoğuralım.
4. Hamuru 10 dakika kadar beklettikten sonra, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Piştikçe yayıldıkları için aralıklı dizmek yapışmalarını önleyecektir.
5. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirdiğiniz kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra iyice soğutup, servis yapın. Bu tarifle çok sayıda kurabiye çıktığı için kurabiyeler iyice soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.

KARNIYARIK


Malzemeler :KARNI YARIK

5 adet orta boy patlıcan
3 çorba kaşığı tuz (patlıcanları suda bekletmek için)
1 su bardağı sıvıyağ (patlıcanları kızartmak için)
2 orta boy soğan (doğranmış)
3-4 diş sarımsak
300 gr. kıyma
4 adet ortaboy domates
bir tutam maydanoz,
tuz, karabiber,
1 su bardağı su veya et suyu
1 yemek kaşığı salça
Sunum için :
5 adet sivribiber
Yapılışı :
Patlıcanların saplarını kısaltın ve kabuklarını alacalı soyun.
Alta geçmiyecek şekilde boydan boya çizin. 20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın.
Bir tavaya 1 bardak sıvıyağı koyun ve patlıcanların her iyice yumuşayıp rengi dönünceye kadar kızartın.
Kızarmış patlıcanları tavadan alıp, peçete üzerine koyarak fazla yağını alın.
Kızartma yaptığınız tavanın fazla yağını süzün (2 yemek kaşığı kadar kalsa yeterli) yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsakları kızgın yağa ilave edip, yumuşayıncaya kadar sürekli kavurun.
Kıymayı ilave edip, birkaç dakika kıyma suyunu bırakıp tekrar çekene kadar, karıştırarak pişirin. Küp küp doğradığınız yada rondodan geçirdiğiniz domatesi ilave edin ve birkaç dakika domates suyunu çekene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın, kıyılmış maydanoz, tuz ve biberi ilave edip, karıştırın.
Kızartılmış patlıcanları bir tepsiye dizin ve patlıcanların ortasındaki yarıkları maşa yada çatal yardımı ile genişleterek hazırladığınız harcı doldurun. Hafifçe yağda kızarttığınız sivribiberleri üzerlerine yerleştirip süsleyin.
1 s bardağı et suyunu kalan domates püresi ve saklça ile karıştırın. Sosu tepsinin kenarından dökün.
Önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırında, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika fırında pişirin. Karnıyarıklarınızı, üzerlerine pişme suyunu gezdirdikten sonra sıcak servis yapın.AFİYET OLSUN



URFA USULÜ İBER VE PATLICAN DOLMASI


Taze veya kurutulmuş patlıcan 
ve biber ufak doğranmış kuşbaşı et
her dolma için 1 tatlı kaşığı pirinç
sumak
maydanoz
kuru soğan
domates ve biber salçası
ufak kuşbaşı doğranmış kuyruk yağı veya zeytinyağı
karabiber
pul biber
tuz.
YAPILIŞI:
Kuru patlıcan ve biberler kaynar suda 10-15 dakika kaynatılır (taze ise oyulur).Tane sumak 2 saat önceden suya konarak bekletilir. Diğer malzemeler karıştırılır, sumak suyunun yarısı eklenir. Patlıcan ve biberlerin içi sıkıştırılmadan doldurulur. Tencereye düzgün bir şekilde yerleştirilir, üzerine kalan sumak suyu ve biraz yağ eklenerek ateşe konur. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte yarım saat pişiriniz.
Not: Sağlıklı kişiler kuyruğu da ufak kuş başı doğrayarak dolmanın içine diğer malzeme ile katabilirler. Lezzet olarak çok güzel. Ama sağlık açısından önermiyorum tabi.

URFA TATLISI
Malzemeler
•2 su bardağı süt
•7 çorba kaşığı un
•2 yumurta
•1 fiske tuz
•1 çorba kaşığı tozşeker
•100 gram ceviz
Şerbeti için:
•2,5 su bardağı su
•1,5 su bardağı tozşeker
Üzeri için:
•Yeşil fıstık
•100 gram tereyağı

Yapılışı
Önce süt, yumurta ve unla krep hamuru hazırlayın. Krep tavasında kreplerinizi pişirin. Diğer tarafta tereyağını eritin ve şerbeti kaynatıp ılıtın. Biz bugün konuğumuzun isteği üzerine şerbet yerine üzüm pekmezi kullandık.

Servis tabağına bir tane krep koyun. Üzerine erimiş tereyağı, ceviz ve pekmezi sıra ile koyun. 2. krebi üzerine koyun. Yine tereyağı, pekmez ve dövülmüş ceviz serpin. Tüm krepler bitene kadar bu işlemi yapın.

Tüm krepler bitince üzerine pekmez, yeşil fıstık, kaymak gibi malzemeler koyup süsleyin. Dilim dilim keserek ılık ikram edin. Krep seviyorsanız bu tatlı tam size göre..

Doğrama (tırşik)


1/2 kg. patlıcan
250 gr. kuşbaşı koyun eti (kol kürekten)
1 adet soğan
2 kilo adet domates
4-5 adet yeşil biber
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı katıyağ
4 su bardağı su
Yapılışı
eti iyice yıkayın. bir tencereye koyup, hafif ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun. soğanı ince ince doğrayıp suyunu çeken etlere katın. soğanlar sararıncaya kadar karıştırın. salçayı ilave edip karıştırmaya devam edin. suyunu koyup, hafif ateşte et yumuşayıncaya kadar pişirin. patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda acısını alın. dörde bölüp iri ceviz büyüklüğünde doğrayın. yıkayıp etin üstüne döşeyin. domateslerin kabuğunu alıp, patlıcanların üstüne doğrayın. biberleri üçe dörde bölüp, patlıcanların üstüne döşeyin. tuzunu ekip; et ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin. sıcak ikram edin.



Fırında omletli kek



Malzemeler:
•1 adet bayat ekmek
•250 gr peynir
•3 adet yumurta
•4-5 adet yeşil sivri biber
•kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
•tuz (peynir tuzsuz ise )
•Ekmekleri yağlamak için rama
Yapılışı:
1.Ekmekleri dilimleyin.
2.Üzerlerine yağ sürün.
3.Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
4.Peyniri bir kabın içinde ezin.
5.Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
6.Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
7.Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
8.İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
9.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
10.Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun.


URFA USULÜ DONDURMALI KÜNEFE


200 gram tel kadayıf
100 gram tuzsuz dil peyniri
100 gram Teremyağ
200 gram dondurma
Şerbeti için :
1 su bardağı su
200 gram toz şeker
1/2 adet limon

Kadayıfı didikleyip bıçakla ince ince doğrayın ve iki eşit parçaya ayırın. Tepsiyi Teremyağ ile yağlandıktan sonra kadayıfın bir bölümünü iyice bastırarak tepsiye döşeyin. Dil peynirini rendeleyip kadayıfın üzerine yayın. İkinci parça kadayıfı aynı şekilde peynirin üzerine döşeyin. Önceden ısıtılmış fırında kızartın. Şerbet için su, tozşeker ve limon suyunu kaynatıp soğutun. Künefeyi fırından çıkartıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Künefe şerbeti çektikten sonra dondurma ile servis yapın. Aklınızda Bulunsun: Dondurma yerine kaymak da kullanılabilir


Fasulye kavurması:


Yarım kilo fasulye
1 orta boy soğan
3 adet yeşil biber
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
kırmızıbiber, pulbiber,tuz

Hazırlanışı
Eğer fasulyeleriniz ensiz ise normal uzunlukta kırın eğer enli yani çalı fasulye ise boyuna ikiye böldükten sonra fasulyeleri kırın. Daha sonra tencereye sıvı yağı koyarak kestiğiniz soğanları pembeleşinceye kadar kavuru ve küçük küçük doğradığınız biberleri ilave edin biberler kavrulduktan sonra kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesleri, salça, tuz ve baharatları ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra yıkanmış fasulyeleri ilave edin, karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte zaman zaman karıştırarak pişirin. Fasulye sulanmamış ise 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyerek pişirin. Tabanının tutmaması için sık sık suyunu kontrol etmelisiniz. Ancak bu yemek sulu bir yemek değildir. Su miktarının çok olmamasına dikkat edin.

Pişen fasulyelerin üzerine iki adet yumurtayı kırın, karıştırmadan kapağını kapatın. yumurtalar piştikten sonra isteğe göre karıştırıp servis edin ya da karıştırmadan servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun


DOĞULU FIRIN TAVUK



3 demet maydanoz
2 diş sarımsak
1 limon
1 yemek kaşığı çam fıstığı
100 gr rendelenmiş taze emmentaler / eski kaşar olabilir
100 gram yağsız yoğurt
3 yemek kaşığı krema
Tuz-taze karabiber
1,5 kg lık tavuk
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 çay kaşığı zencefil tozu

Yapılışı
Orta boy bir tavuğun içini iyice yıkayıp, kurulayın.Üzerini deniz tuzu ve iri çekilmiş değirmen karabiber ile iyice ovalayın.Bir limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın, üzerine 4 kaşık zeytinyağı ilave edip bu karışımı da tavuğun her yerine sürün.Ayrı bir kapta 2 demet maydanozun üzerine 1 çay bardağı krema, 1 çay bardağı yoğurt, tuz, karabiber ve toz zencefili ilave edin ve iyice karıştırın.Bu harcı tavuğun içine doldurun ve açık yerleri kürdanla kapatın.200 derece fırında 1 saat kadar pişirin.15 dakikada bir süzülen suyu kaşıkla tekrar tavuğun üzerine verin.Pişen tavuğu taze kişniş doğrayarak servis edin.



SEBZELİ OMLET


1 adet haşlanmış patates(orta boy)
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı süt
Tuz karabiber
Sıvıyağ
İç için,

1 Adet çarliston biber
1 Adet domates(kabukları soyulmuş,iri küp doğranmış)
3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
2 kaşık sıvıyağ
Tuz

Hazırlanışı
Önce iç için,küçük bir tavada domates ve yeşil biberlerimizi sıvıyağda kavuralım.

Omlet için ,patatesimizi rendeleyelim,derin bir kasede çırptığımız yumurtalara ekleyelim.Süt,tuz karabiberini de ekleyip,karıştıralım.

Yağladığımız yayvan tavamızı(ben krep tavası kullandım) ısıtıp,omlet malzememizi tavamıza döküp,yayalım.Altı kızaran omleti kapak ve düz tabak yardımıyla ters çevirelim.

   Diğer yüz pişerken hazırladığımız domatesli biberli malzemeyi omletin ortasına yayalım,aynı şekilde kaşarları da ekleyelim.Dairenin 2 ucunu malzemenin üstüne kapatalım tavada dikdörtgen şeklini elde edelim.Servis tabağımıza ters çevirelim.

   Zeytin ve maydanozla süsleyip ,sıcak servis yapın.Afiyet olsun.
İç malzeme olarak değişik sebzelerle deneyebilirsiniz.


Yuvarlama



malzemeler
Minik top köfteler için;
200 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı kırık pirinç
½ su bardağı un
2 çorba kaşığı irmik

Çorbası için;
500 gr incik
1 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
1,5 litre su
Tane karabiber
Tuz

Yoğurt sos için;
300 gr süzme yoğurt(kese yoğurdu)
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
4 bardak su
Tereyağ ve kuru nane (arzuya göre pul biber)

Hazırlanışı
Bir gece önceden suya ıslattığımız nohutu, soğan (tüm olarak) incikle beraber düdüklü tane karabiber ve tuz ekleyerek tencerede haşlıyoruz (15dk kadar). Etlerimizi soğutup kemiklerinde ayırıp küçük doğruyoruz.

Top köfteler için pirinci sıcak suya ıslatıyoruz(30 dk kadar). İrmiği(2-3 kaşık su ile ıslatın şişsin), unu yoğurma kabına alıyoruz. Kıyma ve pirinci birlikte mutfak robotundan geçirin, un ve irmikle karıştırın ve özdeşleşene kadar yoğurun, 30 dk kadar buzdolabında dinlendirin(daha kolay yuvarlarsınız).

Köfte harcını 2 eşit parcaya bölün (çorbamızı yarısından yapacağız, kalan diğer yarıyı yuvarlayıp derin dondurucuya kaldırabilirsiniz). Bir kase içine aldığınız az sıvı yağa elinizi batırarak harcınızı nohut büyüklüğünde toplar yapın.

Çorba için et suyunuzu süzerek tencerinize alın, kaynadığında top köftelerinizi atın, 2-3 dk kadar haşlayın, köfteleriniz haşlanırken yoğurt sos için süzme yoğurdunuzu soğuk suyla ezin, yumurta ve unu da ekleyerek iyice karıştırın, yoğurdu çorbaya alıştırmak için 2 kepçe kadar haşlama et suyundan yoğurt sosa ekleyin, yoğurt sosu yavaşça akıtarak ve karıştırarak çorbanıza ekleyin.

En son tam haşlanmış nohut ve tam pişmiş etleriniz ekleyin. Hafif kızdırdığınız tereyağ ve nane karşımı da ekleyin(1-2 taşım kaynatın).Ocaktan çorbanızı alın.Yağlı naneyi arzuya göre servis esnasında porsiyonlara da ekleyebilirsiniz.

Not: Yuvalama Gaziantep yöresine ait, özellikle bayram sabahları evlerde sunulan yemek kıvamında bir çorba, düğün ve cenaze evlerinde de kalabalık misafirlere ikram ediliyor. Çorba tarifi 6-8 kişiliktir.Afiyet olsun.


Köfteli patlıcan sarma


250 gr dana kıyma (miktarı isteğe göre arttırılabilir)
Yarım kilo patlıcan
Maydanoz1 adet orta boy soğan
Tuz, karabiber, kimyon
Bayat ekmek içi
2 adet orta boy domates
3 veya 4 adet tatlı yeşil biber
Domates salçası
Kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı
Köfte yapımı için kıymayı derin bir kaba alınız. Üzerine 1 adet orta boy soğanı rendeleyiniz, ardından ekmek içini ve maydanozu ilave ediniz ve tuzunu, karabiberini ve kimyonunu da ekleyip iyice kıvamı yerine gelene dek yoğurunuz (yoğurduktan sonra 15 dk kadar bekletin). Hazır olan köfte harcından bir miktar elimize alıp kıymaya ince uzun bir şekil veriniz. Köfteleri hazırladıktan sonra tavaya sıvı yağı da koyup köfteleri hafif kızartınız (fazla kızartmayın). Hafif kızaran köfteleri bir peçetenin üstüne alıp yağı süzülene kadar bekletiniz. Bu arada patlıcanları pijamalı soyup uzunlamasına çok ince olmayacak şekilde kesiniz ve tavada önlü arkalı kızartınız. Kızaran patlıcanları da peçetenin üstüne koyup süzülmeye bırakınız. Yağı süzülen ve hafif soğumuş olan patlıcanları alıp köfteleri üstüne koyup tek tek sarınız. Üzerine açılmaması için kürdan batırınız ve batırdığımız kürdanın üzerine ise dilimlediğiniz domatesleri ve biberleri batırınız. Hazır olan patlıcan sarmalarını borcama dizdikten sonra sulandırdığınız 1 kaşık salçayı üzerinden gezdiriniz. En son işlem ise 180 derece ısıtılmış fırına sürünüz. Benim fırın hızlı pişiriyor, her fırın farklı pişirdiği için zaman yazmıyorum. Herkes bu yemeği büyük etlerle yapar ben köfteyle yapmayı tercih ettim. Köfte sevenlere farklı bir alternatif işte. Benim eşim parmaklarıyla birlikte yedi umarım sizin eşiniz de aynı tepkiyi gösterir, afiyet olsun!


AĞZI YUMUK




Malzemeler

1. 1/2 kg. kıyma,
2. 4 su bardağı un
3. 200 gr. ceviz içi,
4. 3 su bardağı sıvı yağ kızartma için,
5. 1 çay kaşığı karabiber,
6. 1 tatlı kaşığı tuz.

Hazırlanışı
Kıyma et, bir tavaya konur, çok az su ve tuz ilave edi­lip pişirilir. Suyunu çekinceye kadar kavrulur (15-20 dakika). Kavrulan et, ateşten alınır karabiber ve ceviz içi konarak karıştırılmaya devam edilir..
3 su bardağı un bir kaba alınarak içine tuz atılır ve su konur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır ve din­lendirilmeye (5-10 dakika) bırakılır. Hazırlanın hamur, ceviz büyüklüğünde yumak­lara ayrılır ve daire şeklinde un yardımı ile açılır. Hazır­lanmış içten bir kaşık konur, ağzı incir şeklinde bir yerde toplanarak açılmamak kaydıyla kapatılır.
Yağ bir tavaya alınarak kızdırılır ve içine ağzı yumukların başı alta gelmek koşuluyla atılır iki taraf pembeleşinceye kadar kızartılır.
Sıcak servis yapılır

Not:l . Bu börek yaz mevsiminde yoğurt ile kış mevsiminde eşkili ile servis yapılır. 2. Ağzı yumukların ağzı ne çok sıkılmalı ne de çok gevşek bırakılma­lıdır. Aksi takdirde, birincisi olunca içi hamur kalır. ikincisi olunca yağda kıy­ması dağılır.






Boranı




Malzemeler:
1. 1/2 kg. yağlı parça koyun eti, 2. 1/2 kg. yoğurt, 3. 250 gr. kara et (yağsız kuzu eti), 4. 2 kg. pencer (pancar), 5. 1 su bardağı nohut, 6. 1 su bardağı lolaz (börülce), 7. 3 diş sarımsak,8. 3 yemek kaşığı Urfa sade yağı,9. l çay kaşığı kara­biber, 10. 1 çay kaşığı tarçın, 11. 2 su barda­ğı sıvı yağ,12. l yemek kaşığı kırmızıbiber,13. 1 yemek kaşığı un,14. 1 tatlı kaşığı tuz. Hazırlanışı

½ kg. kuzu eti yıkanır, kuşbaşı doğranır, 1 yemek kaşığı Urfa sade yağında kavrulur.
Nohutlar ayıklanıp yıkanır. Etin üzerine konur, her ikisi birlikte pişinceye kadar 25-30 dakika haşlanır.
Lolaz (böğrülce) ayıklanıp yıkanır. 3 su bardağı su ile ayrı bir yerde haşlanır.
Pazılar, yeşil yapraklarından tamamen ayrılır. Sadece sap­ları yıkanarak ince ince doğranır. Az su ile yumuşa­yıncaya kadar haşlanır.
Haşlanan pazılar, tencereden suyu tamamen sıkılarak alınır. Başka bir tencereye alınır.
2 yemek kaşığı yağla 5-10 dakika boyunca kavrulur.
Haşlanmış et ve nohutun bulunduğu tencereye börülce de suyu süzülerek eklenir.
Aynı tencereye kavrulmuş pazı da eklenir.
Tuz atı­lıp bir kaç taşrım daha birlikte kaynatılır.
Yuvarlak yapımı

Bir tepsiye köftelik bulgur, kırmızıbiber, tuz, karabiber, iki defa çekilmiş veya dövülmüş kara et konup, çok az su ile yoğrulur. Sonra buna un ilave edilerek köfte kıvamına gelinci kadar yoğrulmaya devam edilir.Köfte bir tarafa alınır. Nohut büyüklüğünde kopa­rılıp avuç arasında yuvarlak şekil verilir. Aksi takdirde yuvarlaklar dağılır.Bir kaba sıvı yağ konup, yuvarlaklar kızartılır.Sarımsaklar, tuz içinde dövülüp yoğurda atılır, sarımsaklı yoğurt hazırla-nır. Yemek tabağa alınır, yuvarlaktan konur.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, sıcak servis yapılır.



Derleyen Yayınlanan Adres:By EyyupK