Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Sakarya Yöresel Yemekleri

0 yorum

250 gram ayranı alınmış tereyağı
125 gram kaynar su
Hamuru için:
5 kahve fincanı süt (350 gram)
6,5 bardak ekstra un (650 gram)
1 adet yumurta
1/2 çorba kaşığı tuz
Hamuru açmak için:
Adapazarı(Sakarya) böreği


300 gram mısır unu
50 santim çapında bir tepsilik
İçi için:
250 gram beyaz peynir
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1/2 kahve fincanı süt

1) İç için: Beyaz peyniri 1 saat bolca ılık suda ıslayıp, suyu süzdürünüz. (Elinizle biraz daha sıkarak iyice suyunun süzülmesini sağlayınız.) Sonra küçük bir kaba koyup bütün malzemeyi ilâve ederek iyice ezerek karıştırınız.
2) Hamuru için: Unu elenmiş olarak mermerin üzerine koyup, ortasını havuz gibi açınız, yumurta ve tuzunu ilâve edip, elinizle karıştırarak bir hamur yapınız; iki ovucunuzla kuvvetlice bir ileri bir geri bastıra bastıra iyice yoğurup, yuvarlak ve 60 santim uzunluğunda bir hamur haline getiriniz.
3) Hamurun 20 santimlik iki ucunu birbirlerinin üzerine katlayıp, hamur uçlarını çapraz olarak kıvrık yerlerindeki dirseklerin içine sokunuz (aynen iki elinizi çapraz vaziyette koltuk altınıza soktuğunuz gibi) ve üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 15 dakika dinlendiriniz.
4) 50'şer gramlık 18 eşit parçaya bölerek teker teker yuvarlayıp top gibi birer hamur yaparak altına hafif mısır unu serpilmiş bir tepsiye diziniz ve üzerlerine ıslatılıp stkılmış kalınca bir bez örterek hamurları 30 dakika dinlendiriniz.
5) Bir hamurun alt ve üstüne hafif mısır unu serpiniz ve daha çok kenarlarına bastırarak merdaneyle 20 santim çapında açınız; sonra hafif mısır unu püskürterek hamuru oklavaya sarıp daha çok kenarlarına bastırarak ve gerektiğinde mısır unu serperek, oklavayı ileri geri kuvvetlice yuvarlayarak, hamuru sigara kâğıdı gibi açınız.
6) 50 santim çapında yuvarlak bir tepsinin içini tamamen yağlayınız. Tepsi boyundan büyük ilk yufkayı çubuk oklavaya sarıp dalgalı hafif kırışık şekilde tepsinin altına seriniz.
7) Üzerine bir fırça veya kaşıkla yağmur yağar gibi tereyağını serpiniz.
8) Yufkaların yarısını aynı şekilde teker teker çubuk oklavaya sarıp dalgalı şekilde tepsiye döşerek ve her döşeyişte tereyağını serperek diziniz.
9) Üzerine önceden hazırladığımız böreğin içini bastırmadan eşit olarak serpiniz. Diğer yufkaları da teker teker aynı şekilde diziniz.
10) Orta hararetli fırında 40 dakika pişiriniz ve fırından çıkar çıkmaz üzerine fırçayla kaynar suyu serperek dökünüz.
11) Bir kapak kapatıp 15 dakika dinlendiriniz. Sonra dilim dilim keserek servis yapınız.

Not: Bu börek soğuk ve sıcak yenebilir.


Abaza Tatlısı


Kuru yufka 8 Adet
Ceviz içi 1 Su Bardağı
Şeker 2 Su Bardağı
Su 2 Su Bardağı
Sıvı yağ 1 Su Bardağı

Yufkaların arasına yağ sürülür. Ceviz çekilir, 2-3 yufka arasına serilir. Su şeker ile şurup yapılır. Fırında pişirilen yufkaların üzerine dökülür.



Kaşnuka (Sakarya)

MALZEMELER
2 YUMURTA
1/2 SU BARDAĞI SÜT
1/2 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI MISIR UNU
1/2 SU BARDAĞI UN
1/2 KG PIRASA VEYA 4-5 DAL TAZE SOĞAN
1 PAKET KABARTMA TOZU
TUZ

Pırasaları ayıklayıp yıkayarak ince yuvarlak dilimler halinde doğrayalım. Çırpma kabına yumurtaları, sütü, sıvı yağı alıp çırpalım. Mısır ununu, unu, kabartma tozunu ve tuzu ekleyerek çırpma teli ile veya "mikserin düşük ayarıyla karıştıralım. Pırasaları ekleyip bir kez daha karıştıralım. 25-30 cm. çapındaki bir fırın kabını margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 180° ısılı fırında hamurun üzeri pembeleşene dek pişirelim. Kürdan kontrolüyle fırından alalım.

Alişka(Sakarya)


Malzemeler:
1 adet orta boy soğan
3 adet orta boy patates
3 çorba kaşıgı katı yağ
1 çorba kaşığı domates salçası
6 su bardağı su
2 çay kaşığı kuru nane
100 gr. Kıyma
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber

Hazırlanışı:
Soğanları ince ince kıyın. Patatesleri soyup, 2 cm.'lik küpler biçiminde doğrayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı da katın., rengi dönünceye kadar kavurmayı sürdürün. Salçayı ve kırmızı biberi ekleyin. Patatesleri katıp, 3-4 dakika karıştırarak biraz renk aldırın. Suyunu ve tuzunu da ekleyip, bir taşım kaynatın. Köpüğünü alarak, orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakın.
Bu arada unu su ile karıştırarak sulu fakat koyu kıvamlı bir hamur hazırlayın. Bir çorba kaşığıyla hamurdan alın. Başka bir kaşık yardımıyla hamurdan küçük parçalar sıyırıp, çorbaya akıtın. Bütün hamur bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Hamurları kattıktan sonra çorbayı 10 dakika daha pişirin. Nanesini serpip karıştırın ve ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.