Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Soğuk algınlığını bitkilerle yenin

0 yorum

Doğal Tıp Derneği Başkanı, Aile Hekimi, Ayurveda ve Akupunktur Uzmanı Dr. Ender Saraç, hava değişimi nedeniyle bahar aylarında özellikle üst solunum yollarının bakteri ve virüslere karşı hassas hale geldiğini bildirdi. Bu nedenle hasta olmayı beklemeden bazı kurallara dikkat etmek ve bazı bitkisel takviyeleri almak gerektiğine dikkat çeken Saraç, "Bu dönemde soğuk algınlığına karşı bol ılık ve sıcak su tüketimi, solunum yollarını nemlendiren başta ıhlamur olmak üzere ısırgan, nane, kuşburnu gibi çayları bol içmek yararlıdır. Bedenin soğuk algınlığına karşı direncini artıran zencefil gibi baharatları tüketmekte yararlıdır" dedi.

Soğuk algınlığına karşı pek çok değişik preperatın mevcut olduğuna dikkat çeken Saraç, bunlardan en önemlilerini şöyle sıraladı:



• Kuşburnu özleri: Genelde içerdikleri antosiyaninler ve antigripal özelliklerinden dolayı doğal bir koruyucudur.

• Söğüt kabuğu özü: Salix alba ve diğer söğüt türlerinin kabuğundan elde edilen bir eksterdir. Soğuk algınlığında kırıklığın alınması için yararlıdır.

• Ökaliptus: İyi bir nefes açıcı, solunum yollarını kolaylaştırıcı, oksijenlenmeyi artırıcı, sinüzitte ve solunum spazmlarında yardımcıdır.

• Hidrastis kökü(golden seal): Dokuların kronik veya şiddetli yangısı(iltihabı) durumunda, örneğin sinüzit, saman nezlesi, allerjiler, gastrit, mide ülseri, kolit, ishal, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklarda yangıyı azaltır. Ateş düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Zehirli olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.

• Isırgan otu: Doğal bir kan temizleyicidir. Allerjilerde vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılır. Belli aralarda arada vücudu dinlendirerek kür yapılması yararlıdır.

• Zencefil: Hastalık yapıcı mikroorganizmaları yokedici, iltihap giderici ve vücudu soğuk algınlığına karşı koruyan etkili bir doğal maddedir. Tabletleri mevcuttur. Kurutulmuş toz halde yemeklere serpilebilir. Kurutulmuş köklerinden çay demlenilebilir. Taze şekilde yenerek tüketilebildiği gibi dıştan kompres yapılarak da kullanılabilir.

• Propolis: Arıların yaptığı balmumunda bulunan mucizevi bir maddedir. doğal bir antimikrobiyaldir. Mikropların üremesini engeller.

• Ginseng(Sibirya): Geleneksel Çin tıbbında 2000 yıldır kullanılan bu bitki bünyeyi güçlendirir, cinsel performansı artırır. İçindeki etkili maddeler sayesinde insanların ruhsal ve fiziksel stresle daha iyi başa çıkmalarını sağlar. Sibirya Ginseng´i gıda takviyesi gibi alındığı zaman ise en önemli özelliği yaşlanmaya karşı yararlı olduğu belirtiliyor.

Saraç, doğal maddelerde büyük şifalar gizli olduğuna dikkat çekerek, "Ancak bu bilimsel şekliyle yapılmalı ve tedaviler hekim tarafından yürütülmelidir" dedi. Avrupa ülkeleri ve Amerika´da insanların doğal tıbba yöneldiğini belirten Saraç, ancak Türkiye´nin bu alanda geri kaldığını dile getirdi.