Shepody
Sagitta
Russet
Remark
Mondial
Monalisa
Latano
İnnovator
Hermes
Fabula
Desiree
Courage
Challenger
Carrera
Carlita
Asterix
Annabella
Türkiye'de Bilinen çeşirler
Ari, 101(Nif), Adora, Agata, Agria, Alaska, Alpha, Anais, Anna, Atlas, Banba, Binella, Carlita, Caspar, Condor, Cosmos, Cycloon, Desiree, Dorado, Elfe, Elodie, Fabula, Fasan, Felsina, Fianna, Florice, Granola, Hermes, Hertha, Impala, Innovator, Isola, Jelly, Konsul, Korrigane, Lady Claire, Lady Olympia, Lady Rosetta, Latona, Laura, Lola, Lyra, Marabel, Maranca, Marfona, Melody, Milva, Mondial, Morene, Obelix, Opal, Orla, Pamina, Panda, Pasinler 92, Pepo, Planta, Provento, Quinta, Ramos, Ranger Russet, Remarka, Resy, Russet Burbank, Safrane, Sante, Satina, Shepody, Slaney, Soleia, Solide, Tomensa, Universa, Van Gogh, Velox, Verdi, Victoria
1-ADORA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Adora
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1989
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Primura X Alcmaria
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta kısa
Bitki Örtüsü:Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık Dik
Ana Sap Sayısı:4,4
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:89,9gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:80 günden önce
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):98,1
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):12,3
Kuru Madde Miktarı (%):18,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 56 Cipslik olmaz
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Krem, orta ,çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Krem , orta ,unlu
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3106kg/da
Kullanım Şekli:Turfanda
AGATA (BM 52.72 X SİRCO)
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Olgunlaşma:Çok erkenci
Yumru Şekli:Yüzlek gözlü
Verimi:Yüksek
Kuru Madde:Çok düşük
Pazar Kalitesi:Oldukça sağlam bünyeli, piştikten sonra renk
değişikliği olmaz
Yeşil Aksam:Oldukça iyi gelişir.
Hastalıklar:Yaprak mantarına hassas, Yn virüsüne çok dayanıklı,
siğile bağışıklı, altın nematodunun A Tipine dayanıklı
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
Bitki:Saplar cılız, orta kalın arası, dağınık, çok mat renkli.
Yapraklar oldukça geniş, kapalı görünümde açık yeşil, birincil
yaprakçıklar çok büyük, çok geniş yüzlek damarlı, çiçek toplulukları
küçük, az sayıdadır. Çiçekler beyaz renklidir.
Yumru Şekli:Oval, sarı ,düzgün kabuklu, açık sarı etli; yüzlek
gözler.
Filizler:Geniş ve silindirik şeklinde kırmızı-mor renkli, seyrek
tüylü, uç sürgünleri mat kırmızı, yan sürgünler orta ile uzun
arasındadır.
AGRİA
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Olgunlaşma: Orta erkenci
Yumru Şekli: Büyük-çok büyük, bir tek iç çürüklüğüne az hassas
yüzeysel gözler.
Verimi: Çok iyi
Kuru Madde: Orta
Pazar Kalitesi: Un gibi pişirildikten sonra renk değişimi olmaz, cips
üretimine uygun.
Yeşil Aksam: Hızlı gelişir, dikine ve uzundur, iyi kaplar, güçlü ve
gelişken saplar.
Hastalıklar: Orta derecede yaprak mantarına hassas,az derecede yumru
mantarına hassas, A ve , Yn virüsüne iyi dirençli,virüs X'e
bağışık,altın nematodunun A etmenine dirençli.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
Bitki: Saplar az sayılır, kalın, dik, yaygın ve mordur. Yapraklar
oldukça iri ve aşağı yan sarkık,koyu yeşil,ana yaprakçıklar oldukça
iri ve enli,yüzeysel damarlı, çiçek oldukça iri ve çok sayıda,
beyaz.
Yumru Şekli: Uzun oval; sarı, tümüyle pürüzsüz kabuk, koyu sarı etli,
yüzlek gözlü.
Filizler: Silindirik, koyu mavi-mor renkli, yoğun bir şekilde tüylü,
uç sürgünü oldukça iri, açık mavi- mor, birkaç kısa yan dallar.
Niğde şartlarındaki Gözlemler: Ana sap sayısı 4.4, nişasta oranı
%13.7, ortalama yumru ağırlığı 160 gr., dekara verim 5738 kg/da.,
çiçek rengi beyaz, çok çiçekli, sap uzun ve dik durumda, et rengi
sarı-koyu sarı, ortalama göz sayısı 5, yumru şekli uzun- oval.
ANNA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Anna
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Irlanda 1996
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:OP 4501/2XCara
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:5-6
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:145-162 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde ve Nevşehir . Çok geçci
Yumru Şekli:Kısa Oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):94
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):11.9-13.2
Kuru Madde Miktarı (%):17.9-19.4
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Sınırlı olarak parmak
patatese uygun
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:4412 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
CARLİTA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Carlita
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1989
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Jaerla X Provita
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık Dik
Ana Sap Sayısı:3,3
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:163,2 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:80-90 gün
Yumru Şekli:Yuvarlak oval
Yumru Göz Derinliği:Orta sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Açık saır
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):96,6
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):10,0
Kuru Madde Miktarı (%):15,7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 43 Cipslik olmaz
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı ,iyi, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı ,iyi,ortakuru
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3908 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
COSMOS
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Cosmos
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1980
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:2180 Haploid
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık
Ana Sap Sayısı:-
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:- gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:-
Pazarlanabilir Verim (%):76.9
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):16.2
Kuru Madde Miktarı (%):22.6
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:2571 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
CYCLOON
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Cycloon
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1995
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:W 72-22-489 X VK 69-491
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:2-4
Çiçek Rengi:Mavi-Mor
Ortalama Yumru Ağırlığı:199-206 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : çok geçci Nevşehir : geçci
Yumru Şekli:Uzun oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):95
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):13.1-16.0
Kuru Madde Miktarı (%):19.2-22.5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips
kalitesi çok iyi
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:5502 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik
FABULA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Fabula
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1996
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Monalisa X Hudson
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık Dik
Ana Sap Sayısı:3,0
Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı:214,3gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 gün
Yumru Şekli:Yuvarlak oval
Yumru Göz Derinliği:Orta sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Açık saır
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):86,3
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):10,6
Kuru Madde Miktarı (%):16,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 41 Cipslik olmaz
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Kou sarı ,iyi, hafif çatlama
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı,orta, yaş
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:4580kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
FELSİNA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Felsinaq
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1991
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Morene X Gloria
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:3,8
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:130,3
Olgunlaşma Gün Sayısı:80-90 Gün
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):96,5
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):16,3
Kuru Madde Miktarı (%):22,8
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 11 Orta
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı,Orta, hafif çatlama
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,iyi,Orta kuru
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3919kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik kızartmalık
FİANNA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Fianna
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda1974
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Konst62-660 X AM 66-42
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki örtüsü: İyi
Bitki Büyüme Şekli: Dik
Ana Sap Sayısı:-
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:- gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta geççi
Yumru Şekli:Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Beyaz
Yumru Et Rengi:Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:-
Pazarlanabilir Verim (%):-
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):16.9
Kuru Madde Miktarı (%):-
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3038 kg/da
Kullanım Şekli:Cips-Parmak patates
GRANOLA
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Olgunlaşma:Orta geççi
Yumru Şekli:Oval, oldukça derin gözler
Verimi:Yüksek
Kuru Madde:Orta
Pazar Kalitesi:Oldukça sıkı bünyeli,pişirildikten sonra renk
değişikliği olmaz.
Yeşil Aksam:Başlangıçta oldukça yavaş gelişme, bitki örtüsü iyi.
Hastalıklar:Oldukça iyi derecede yaprak mantarına ve orta derecede
yumru mantarına dayanıklı, virüs A ve virüs , Y" ye çok iyi
dayanıklı, altın nematodunun A tipi etkenine karşı dayanıklıdır.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
Bitki:Orta uzunluktan uzun; saplar oldukça kalın, dağınık, donuk
mor; yapraklar geniş, soluk yeşil; ana yaprakçıklar geniş ve dar,
yüzeysel damarlı; çiçek toplulukları küçük ve az sayıda ; çiçekler
koyu kırmızı-mor renklidir.
Yumru Şekli:Kısa oval, sarı , oldukça pürüzlü kabuk, sarı etli,
oldukça derin gözlü.
Filizler:Oldukça küçük, yumurta şeklinde, alt kısmı kırmızı-mor
renkli, seyrek tüylü, uç sürgünler koyu kırmızı-mor, orta uzunlukta
yan dallar.
HERMES
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Hermes
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1972
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:5158 DDR X 163/55
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta kısa
Bitki Örtüsü:Orta
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik
Ana Sap Sayısı:2,4
Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı:100,4
Olgunlaşma Gün Sayısı:90-100 Gün
Yumru Şekli:Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Açık Sarı
Yumru Et Rengi:Koyu Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Lazım olmayan yumru fazla
Pazarlanabilir Verim (%):55.8
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):14,9
Kuru Madde Miktarı (%):21,1
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları (6) iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı, orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı, iyi, orta kuru
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3040 kg/da
Kullanım Şekli:Cips Sanayi
IMPALA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Impala
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hıolanda 1989
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:BM 52-72 X Biranco
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik
Ana Sap Sayısı:7,7
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:108
Olgunlaşma Gün Sayısı:80 Günden önce
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık Sarı
Yumru Et Rengi:Koyu Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):95,7
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):10,5
Kuru Madde Miktarı (%):16,2
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 56 (Cipslik olamaz)
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı, orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı,orta,yaş
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:4513 kg/da
Kullanım Şekli:Turfanda
JAERLA (Sirtema X MPI 19268)
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Olgunlaşma:Erkenci
Yumru Şekli:Çok iri, iç çürüklüğüne az hassas, gayet yüzlek gözlüdür
Verimi:İyi ile çok iyi arası, erken hasat edilirse kalitesi çok iyi
Kuru Madde:Oldukça düşük
Pazar Kalitesi:Gayet sağlam bünyeli, piştikten sonra renk değişmez.
Yeşil Aksam:Oldukça hızlı gelişir. Sapları kuvvetlidir. Gayet iyi
dallanır. Susuzluğa dirençlidir.
Hastalıklar:Yaprak küfüne hassastır. Yumru küfüne çok az hassasdır.
Siğile bağışıklıdır.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
Bitki:Saplar az ve gayet kalındır.sayılır, erken yatar. Yaprak
sapları hafif mordur. Yapraklar gayet iri, oldukça düşük ve açık
yeşildir. Birincil yaprakçıklar gayet geniş ve yüzlek damarlıdır.
Çiçek topu küçük ve az sayıda olup, az miktarda beyaz çiçek bulunur.
Yumru Şekli:Oval pürüzsüz, mat sarı kabukludur. Eti mat sarı
renklidir. Çok yüzlek gözlüdür.
Filizler:Başlangıçta konik, daha ilerideki dönemde sapa benzer kısa
yapı oluşur. Hafif kırmızı- mor renklidir. Uca doğru gayet yeşildir.
Seyrek tüylüdür. Uç sürgünü küçük, kapalı ve gayet yeşildir.
KONSUL
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Konsul
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1999
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Cosmos X KO 81-0820
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:3-5
Çiçek Rengi:Mavi-Mor
Ortalama Yumru Ağırlığı:167-190 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):95
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):9.8-11.2
Kuru Madde Miktarı (%):15.5-17.0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:5528 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
LADY OLYMPİA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Lady Olympia
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1997
Islah Metodu:
Ebeveynleri:
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Çok uzun
Bitki Örtüsü:Orta tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı dik
Ana Sap Sayısı:4,2
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:182,3
Olgunlaşma Gün Sayısı:Çok geçci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Çok Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%):89,25
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):15,7
Kuru Madde Miktarı (%):22,1
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı, İyi ,az dağılan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,iyi,unlu
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:7165 kg/da
Kullanım Şekli:Parmak patatese uygun
LADY ROSETTA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Lady Rosetta
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Cardinal-SVP(VTn)2 62-33-3
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Örtüsü: Çok iyi
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik
Ana Sap Sayısı:-
Çiçek Rengi:Renkli
Ortalama Yumru Ağırlığı:50.8 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci
Yumru Şekli:Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Kırmızı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi
Pazarlanabilir Verim (%):-
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):14.0
Kuru Madde Miktarı (%):20.3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Cipslik, Parmak patates
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:2343 kg/da
Kullanım Şekli: Cipslik, Parmak patates
LATONA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Latona
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1994
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Jaerla X Nicola
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:3-5
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:132-149 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):94
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):12,0-12,7
Kuru Madde Miktarı (%):18,0-18,7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:4308 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
MARABEL
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Marabel
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Kaltenberg-1993
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:NenaXM 75-364
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:İyi
Bitki Büyüme Şekli:Yaygın
Ana Sap Sayısı:-
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:- gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Koyu sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:-
Pazarlanabilir Verim (%):83.9
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):14.9
Kuru Madde Miktarı (%):-
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:2228 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
MARANCA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Maranca
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1993
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:ImpalaXMA 77-481
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:4-5
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:151-166 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci
Yumru Şekli:Uzun oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):88
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):7.5-8.5
Kuru Madde Miktarı (%):12.8-14.0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:4635 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
MARFONA
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Olgunlaşma:Orta erkenci
Yumru Şekli:Çok iri, iç çürüklüğüne az hassas, orta derinlikte
gözler.
Verimi:Çok yüksek ve irilik yeknesaklığı iyi (derecesi iyi).
Kuru Madde:Düşük
Pazar Kalitesi:Oldukça sıkı bünyeli, pişirdikten sonra renk
değişiminden tamamen muaf.
Yeşil Aksam:Başlangıçtaki gelişme çok hızlı, daha sonra da iyi
gelişme, susuzluğa iyi dayanır..
Hastalıklar:Yaprak mantarına oldukça hassas,yumru mantarına az
hassas, A virüsüne iyi dirençli, Yn virüsüne tamamen dirençli,
siğile bağışıklı.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
Bitki:Saplar az sayılır, oldukça kalın, hafif yatık, donuk mor,
yapraklar oldukça iri ve koyu yeşil, ana yaprakçıklar iri oval ve
oldukça derin damarlı, çiçek toplulukları çok sayıda ve beyaz
renklidir.
Yumru Şekli:Kısa oval, açık sarı, kabuk pürüzsüz, açık sarı etli;
orta derin gözlü.
Filizler:Oldukça uzamış, kısa silindiriktir. Kahverengi-kırmızı-mor
renklidir. Az tüylü, uç sürgünü küçük kapalı, stolona benzer yan sap
filizler; erken gelişme.
Niğde şartlarındaki Gözlemler:Ana sap sayısı 2.68, nişasta oranı
%11.8, ortalama yumru ağırlığı 112,52 gr., dekara verim 4906 kg/da.
Üreticiler tarafından arzu edilen bir çeşit.
MONDİAL
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Mondial
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1987
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Spunta X 66-295
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:4,3
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:85,5 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:90-100 Gün
Yumru Şekli:Uzun
Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%):88,4
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):13,2
Kuru Madde Miktarı (%):19,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 33 Cipslik olmaz
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı,Orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,Orta,Orta kuru
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3909 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
MORENE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Morene
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1980
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Renova X AM 66-42
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:4,4
Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı:95,9 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 gün
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Orta kötü örnek
Pazarlanabilir Verim (%):84,3
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):15,9
Kuru Madde Miktarı (%):22,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 12 Orta
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı ,orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Krem ,iyi, unlu
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:4222 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik-Kızartmalık
PANDA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Panda
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1986
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:0.351/17X6858/8
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Örtüsü:Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:3,4
Çiçek Rengi:Beyaz ile mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı:150,5 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 gün
Yumru Şekli:Yuvarlak
Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Koyu sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):94,5
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):15,6
Kuru Madde Miktarı (%):22
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 7 iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı ,orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Koyu sarı , orta, orta kuru
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3601 kg/da
Kullanım Şekli:Parmak patates-cips
PROVENTO
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Provento
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1993
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Elvira X Escort
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:3-5
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:118-196 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde ve Nevşehir :geçci
Yumru Şekli:Kısa oval
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):95
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):11.0-12.8
Kuru Madde Miktarı (%):16.8-18.9
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:5462 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
RANGER RUSSET
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Ranger Russet
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:ABD 1991
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:ButteXA6595-3
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:3-4
Çiçek Rengi:Mavi mor
Ortalama Yumru Ağırlığı:111-123 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci
Yumru Şekli:Uzun oval
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):95
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):9.4-10.9
Kuru Madde Miktarı (%):15.0-16.7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips kalitesi çok iyi
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3157kg/da
Kullanım Şekli:Sanayilik
REMARKA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Remarka
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1991
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Edzina X AM 66-42
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:3,5
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:104,3gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:90-100 Gün
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Hafif sığ
Yumru Kabuk Rengi:Açık sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%):86,0
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):15,1
Kuru Madde Miktarı (%):21,4
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 11 Orta
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Açık sarı,Orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı,Orta,Orta kuru
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3720kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik ,Kızartmalık
RESY (SVP 50-2017 X MPI 19268)
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Olgunlaşma:Oldukça erkenci
Yumru Şekli:Büyük, İç çürüklüğüne az hassas, yüzeysel gözler
Verimi:İyi ile çok iyi arası, irilik yeknesaklığı (derecesi) iyi.
Kuru Madde:Orta derecede
Pazar Kalitesi:Oldukça sağlam dokulu, piştikten sonra renk
değişikliği olmaz
Yeşil Aksam:Hızlı gelişir, orta derecede boylanır. Geniş yapraklar,
iyi kaplar.
Hastalıklar:Geç dönem mantarına hassas A ve Yn virüsü ile yaprak
kıvrılmasına hafif hassas, siğile dayanıklı.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLER
Bitki:Hayli az saplı, oldukça kalın, geniş örtülü, yeşil veya yer
yer açık mor, yapraklar geniş, oldukça sert, açık yeşil; ilk
yaprakçıklar hayli geniş ve oval, yüzlek damarlı; çiçek topu hayli
küçük ve hayli çok sayıda; çiçekler çok soluk kırmızı-mor.
Yumru Şekli:Oval, düzgün, sarı kabuk; açık sarı etli; yüzlek gözler.
Filizler:Başlangıçta yoğun, sonra koni şeklinde, sap dipleri hafif
kırmızı mor renkten sonra mat yeşile döner. Seyrek tüylenme ve
sürgünü küçük, kapalı, yeşildir.
RUSSET BURBANK
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Russet Burbank
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Amerika 1874
Islah Metodu:Mutant
Ebeveynleri:
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:5,3
Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı:121,0
Olgunlaşma Gün Sayısı:100-120 Gün
Yumru Şekli:Uzun
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Koyu sarı
Yumru Et Rengi:Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%):85,6
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):12,7
Kuru Madde Miktarı (%):18,7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 6 iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Beyaz, orta ,önemli derecede
çatlama
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Beyaz ,orta, sert
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3802 kg/da
Kullanım Şekli:Parmak patates cips sanayi
SANTE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Sante
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1981
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Y 66-13-636 X SVP AM 66-42
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:4-5
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:106-154 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci
Yumru Şekli:Kısa oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):96
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):13.0-14.6
Kuru Madde Miktarı (%):19.0-20.9
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:5203 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
Salina
SATINA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Satina
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1981
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Puntila X H99 7.4
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:
Bitki Büyüme Şekli:Yarı dik
Ana Sap Sayısı:
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:
Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci
Yumru Şekli:Kısa oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeyselden ortaya
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:
Pazarlanabilir Verim (%):
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):
Kuru Madde Miktarı (%):
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:
Kullanım Şekli:Yemeklik
Sifra
SHEPODY
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Shepody
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Kanada 1980
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Bake King X F 58050
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Orta
Bitki Örtüsü:Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli:Dağınık dik
Ana Sap Sayısı:4,2
Çiçek Rengi:Beyaz ile birlikte mor erguvan
Ortalama Yumru Ağırlığı:126,3
Olgunlaşma Gün Sayısı:80-90 Gün
Yumru Şekli:Uzun
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Açık Sarı
Yumru Et Rengi:Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok iyi görünüşlü yumru
Pazarlanabilir Verim (%):97,4
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):14,1
Kuru Madde Miktarı (%):20,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları 10 iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Beyaz, orta ,önemli derecede
çatlama
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Beyaz ,orta, sert
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3528 kg/da
Kullanım Şekli:Parmak patates cips sanayi
SLANEY
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Slaney
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Irlanda 1996
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Maris Page X Cara
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Yarı Dik
Ana Sap Sayısı:3-6
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:108-180 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde ve Nevşehir . Çok geçci
Yumru Şekli:Kısa Oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Krem
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):81
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):11.9-14.8
Kuru Madde Miktarı (%):17.9-21.4
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3766 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
Spunta
SOLİDE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Solide
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1996
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Hertha X Baraka
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:4-7
Çiçek Rengi:Mavi-Mor
Ortalama Yumru Ağırlığı:136-169 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Niğde : geçci Nevşehir : Orta erkenci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi-Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):95
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):15.3-17.3
Kuru Madde Miktarı (%):21.6-23.9
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips
kalitesi çok iyi
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:6441 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik
Taurus
TOMENSA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Tomensa
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya-1980
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:HybridXTarga
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Çok uzun
Bitki Örtüsü:Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:-
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:62.6 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci
Yumru Şekli:Yassı
Yumru Göz Derinliği:Orta derin
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:İyi
Pazarlanabilir Verim (%):
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):14.0
Kuru Madde Miktarı (%):20.6
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3915 kg/da
Kullanım Şekli:Ciplik, Kızartmalık
VAN GOGH
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Van Gogh
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Örtüsü:Çok İyi
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:3.0-4.0
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:109.1 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Adapazarı ;90-100 gün Niğde ;120 Günden fazla
Yumru Şekli:Kısa oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):Adapazarı ;80 , Niğde ; 97
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):Niğde ;16.1 Nevşehir ;16.9
Kuru Madde Miktarı (%):Niğde ; 22 Nevşehir; 23.4
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları Cips kalitesi orta, parmak
patates kalitesi iyi
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı Koyu sarı, iyi, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı:Açık sarı, çok iyi, unlu
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:5447 kg/da
Kullanım Şekli:Parmak Patatese Uygun ,Yemeklik
VELOX
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Velox
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Almanya 1994
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:2680/77X99/73
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Kısa
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:2-3
Çiçek Rengi:-
Ortalama Yumru Ağırlığı:70-94 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Erkenci -Orta Erkenci
Yumru Şekli:Kısa Oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Açık Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):97
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):14.0
Kuru Madde Miktarı (%):20.2
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:-
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:3029 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik
VİCTORİA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tür Adı:Patates (Solanum tuberosum L.)
Çeşit Adı:Victoria
Tescil Edildiği Yer ve Yıl:Hollanda 1997
Islah Metodu:Melezleme
Ebeveynleri:Agria X Roptaj 861
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Bitki Boyu:Uzun
Bitki Tipi:Ara Tip
Bitki Büyüme Şekli:Dik
Ana Sap Sayısı:3-6
Çiçek Rengi:Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı:142-197 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı:Orta erkenci- geçci
Yumru Şekli:Oval
Yumru Göz Derinliği:Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi:Sarı
Yumru Et Rengi:Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü:Çok İyi
Pazarlanabilir Verim (%):97
TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Nişasta Oranı (%):13.4-15.2
Kuru Madde Miktarı (%):19.5-21.5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları:Parmak patates ve cips
kalitesi çok iyi
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ
Ortalama Verim:5164 kg/da
Kullanım Şekli:Yemeklik ve sanayilik
ÜRETİM İZİNLİ ÇEŞİTLER
Ajiba, Alegria, Aurea, Blondine, Borwina, Caruso, Challenger, Donald, Electra, Estrella, Europrima, Everest, Gala, Lady Blanca, Lanorma, Louisana, Madeleine, marella, Natascha, Omega, Orchestra, Rooster, Safari, Toscana, Triomphe, Triplo, VR 808.
ALASKA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1999
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Orta
Bitki Örtüsü
Orta
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
2,5
Çiçek Rengi
Mavi-mor
Ortalama Yumru Ağırlığı
254,4
Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci
Yumru Şekli
Uzun oval
Yumru Göz Derinliği
Çok yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
88,47
Nişasta Oranı (%)
10,3
Kuru Madde Miktarı (%)
16,0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Krem,orta,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Beyaz,orta,unlu
Ortalama Verim
6448 Kg/da
Kullanım Şekli
Yemeklik
ANAİS
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1997
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Uzun
Bitki Örtüsü
Orta
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
4,2
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
189,1
Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci
Yumru Şekli
Kısa Oval
Yumru Göz Derinliği
Orta derin
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
90,32
Nişasta Oranı (%)
11,2
Kuru Madde Miktarı (%)
17,0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, İyi ,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta,Orta unlu
Ortalama Verim
6184 kg/da
Kullanım Şekli
Yemeklik
BANBA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
1991-1992
Islah Metodu
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Uzun
Bitki Örtüsü
Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
129,9 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci (120 günden fazla)
Yumru Şekli
Oval
Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
95,43
Nişasta Oranı (%)
13,4
Kuru Madde Miktarı (%)
19,5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,yumrular dağıldı
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, iyi, orta unlu
Ortalama Verim
7471 Kg/da
Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun
BURREN
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
1991-1992
Islah Metodu
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Uzun
Bitki Örtüsü
Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
128,5 gr
Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci (120 günden fazla)
Yumru Şekli
Uzun
Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
97,22
Nişasta Oranı (%)
9,9
Kuru Madde Miktarı (%)
15,5
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,Çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, Kötü, unlu
Ortalama Verim
6264 Kg/da
Kullanım Şekli
Parmak patatese olabilir
DORADO
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Hollanda 1996
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Orta,uzun
Bitki Örtüsü
Ara tip
Bitki Büyüme Şekli
Dik,Yarı dik
Ana Sap Sayısı
4-5
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci
Yumru Şekli
Oval
Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
82-94
Nişasta Oranı (%)
14,5
Kuru Madde Miktarı (%)
21,0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Parmak patatese uygun
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi
Ortalama Verim
2044-5233 Kg/da
Kullanım Şekli
Yemeklik ve Parmak patatese uygun
ELODİE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1998
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Uzun
Bitki Örtüsü
Orta
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
2,9
Çiçek Rengi
Mavi-mor
Ortalama Yumru Ağırlığı
234,4
Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci
Yumru Şekli
Uzun
Yumru Göz Derinliği
Çok yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
93,7
Nişasta Oranı (%)
9,6
Kuru Madde Miktarı (%)
15,3
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta,orta unlu
Ortalama Verim
5347 Kg/da
Kullanım Şekli
Yemeklik
JUSTİNE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 1999
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Uzun
Bitki Örtüsü
Orta
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
3,8
Çiçek Rengi
Mavi-mor
Ortalama Yumru Ağırlığı
168,7
Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci
Yumru Şekli
Uzun oval
Yumru Göz Derinliği
Çok yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
89,88
Nişasta Oranı (%)
11,7
Kuru Madde Miktarı (%)
17,7
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iy, unlu
Ortalama Verim
6250 Kg/da
Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun
LADY CLAİRE
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Hollanda 1997
Islah Metodu
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Orta
Bitki Örtüsü
Orta tip
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
4.8
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
190,6
Olgunlaşma Gün Sayısı
Orta erkenci
Yumru Şekli
Kısa oval
Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
95.7
Nişasta Oranı (%)
15,7
Kuru Madde Miktarı (%)
22,1
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, orta ,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,iyi,unlu
Ortalama Verim
6361 kg/da
Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun
ORLA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
1991-1992
Islah Metodu
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Orta
Bitki Örtüsü
Çok iyi
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
84-47
Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci (120 günden fazla)
Yumru Şekli
Oval
Yumru Göz Derinliği
Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Açık sarı
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
96,15
Nişasta Oranı (%)
11,1
Kuru Madde Miktarı (%)
16,9
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı, orta, çatlama yok
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Koyu sarı, orta, orta unlu
Ortalama Verim
4664 Kg/da
Kullanım Şekli
Parmak patatese uygun
SANTANA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Hollanda 1992
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Orta
Bitki Örtüsü
Ara tip
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
4-5
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
79-132
Olgunlaşma Gün Sayısı
Erkenci,Orta erkenci
Yumru Şekli
Uzun Oval
Yumru Göz Derinliği
Çok Yüzeysel
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Beyaz
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
72-95
Nişasta Oranı (%)
14,7
Kuru Madde Miktarı (%)
21,0
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Parmak patatese uygun
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
İyi
Ortalama Verim
1472-457 Kg/da
Kullanım Şekli
Yemeklik ve Parmak patatese uygun
SOLEİA
ÇEŞİDE AİT BİLGİLER
Tescil Edildiği Yer ve Yıl
Fransa 2001
Islah Metodu
Melezleme
Ebeveynleri
Bitki Boyu
Uzun
Bitki Örtüsü
Orta
Bitki Büyüme Şekli
Yarı dik
Ana Sap Sayısı
3,3
Çiçek Rengi
Beyaz
Ortalama Yumru Ağırlığı
165,1
Olgunlaşma Gün Sayısı
Çok geçci
Yumru Şekli
Uzun oval
Yumru Göz Derinliği
Orta derin
Yumru Kabuk Rengi
Sarı
Yumru Et Rengi
Koyu sar
Elek Öncesi Yumru Görünümü
Çok iyi örnek
Pazarlanabilir Verim (%)
87,63
Nişasta Oranı (%)
14,9
Kuru Madde Miktarı (%)
21,2
Sanayilik Çeşitlerde Kızartma sonuçları
Suda Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,orta ,dağılmayan
Fırında Pişirme Sonrası Renk, Tat, Yapı
Açık sarı,Çok iyi, unlu
Ortalama Verim
5555 kg/da
Kullanım Şekli
Cipslik ve parmak patatese uygun