KIZIL YAPRAK (Agrimonia eupatoria)Diğer adları: Fıtık otu, kum pıtrağı, kasık otu, eğer otu.
Güneş alan kuru topraklarda, yol kenarlarında, orman ve tarlaların etrafında, çalılıklarda ve tepelerde, harbelerde bulunur. Ufak sarı çiçekleri ince bir sap üstünde yan yana dizilerek, sanki bir salkım hâlinde görünür. Sığır kuyruğu ‘nu andırır. Tüm bitki yumuşak tüylerle kaplıdır; yere yakın yaprakları 10 santime kadar buyur 80 santime kadar uzayan kızıl yaprak, aslanpençesi ailesine mensuptur. Hazirandan ağustos ayma kadar dan çiçeklenme zamanında toplanır. Bu bitkinin tarihçesi, Eski Mısırlılara dek uzanır.
Kızıl yaprak boğaz ve ağız enfeksiyonlarında şifa verici etkilere sahiptir.
Farenjit,aft, ağız içi mukozası ve boğaz iltihapları, anjinde ilk düşünülecek bitkidir. Şarkı söyleyen veya iş icabı çok konuşan insanlar bununla gargara yapmalıdırlar.
Yaprakları kansızlık,romatizma, lumbago, hazım bozuklukları, karaciğer sertleşmesi ve dalak hastalıklarına çok iyi gelir,yaraları kapatır . Günde iki fincan içilmelidir.
Herkese yılda bir veya iki kere bu bitki ile banyo yapmasını tavsiye ederiz (bkz. “Kullanım”).
Sıraca yaraları olan çocuklar günde bir kez banyo yapılmalıdır.Kızıl yaprak, büzücü ve şifa verici nitelikleri nedeniyle, en değerli tıbbi bitkilerimizden biridir. Dr. Shierbaum'a göre, “Günde üç kez birer fincan kızıl yaprak çayı içilirse
kalp büyümesine, mide, bağırsak ve akciğer rahatsızlıklarına şifa verir. Uzunca zaman devam edildiğinde böbrek ve mesane hastalıklarına iyi gelir Kızıl yaprak kremi,varisli damarlara ve baldır berelerine(bkz."Kullanım") portakal nergisi kremi gibi iyi gelir.Karaciğer hastalıkları için , 100 gr kızıl yaprak, 100 gr yoğurt otu, 100 gr ince otu (Asperula odorata) ile hazırlanan bir çay karışımından sabah aç karnına bir fincan, gün boyu ise iki fincan içilmelidir.
KULLANIM
Çay:
1/4 litre kaynar suya, bir tatlı kaşığı kızıl
yaprak konurve kısa süre demlenir.
Banyo:
Her bir banyo için 200 gr bitki (bkz. “Banyolar” hk.
genel bilgiler).Karaciğer rahatsızlıktan için çay:
Eşit miktarlarda kızıl yaprak, yoğurt otu, ince otu karıştırılır. Bir fincan su için bir dolu tatlı kaşığı kullanılır, kısa süre demlenir.
Krem:
İki avuç dolusu ince ince kesilmiş bitki, sapı ve çiçekleri ile beraber 250 gr yağda pişer (bkz. “Kremler” hk. Genel bilgiler).
Yazı Kaynak:
Yazar ve bitki Uzmanı
MARIA TREBEN
Resim Kaynak: