Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Acer palmatum (Kırmızı Yapraklı Japon Akçaağacı)

0 yorum


Bonsai uygulamalarına uygun kırmızı yapraklı acer palmatum atropurpureum deshojo akçaağaç.  Upright bonsailerin en arananı. Yaprakları kırmızı, Japonya orijinli bir ağaçtır. Doğada 5 metreye kadar büyüyen kısa bir ağaçtır. Yoğun dalları çevreye doğru açılır, gösterişli değerli bir ağaçtır. Rüzgardan hoşlanmaz. Yetiştirilmesi ve elde ettiğiniz sonuçları size keyif verecek ender ağaçlardan biridir.

Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bonsai bir sanat dalı olup, tohumdan fidelenen ağaca siz şekil verirsiniz. Bonsai ye uygun tohum, bonsai sanatında sıkça kullanılan ağaçların tohumudur. Bonsai kurallarını uygulamadan yetiştirdiğiniz takdirde gerçek boylarına ulaşan ağaçlar yetiştirebilirsiniz.

Tohum ekimi

Tohumlar çimlenmek için soğuk uygulamaya ihtiyaç duyarlar. Çimlendirme tecrübe ister. Soğuk uygulama istenen tohumlar uygun ortam sağlanarak yılın her dönemi ekilip çimlendirilebilir.

İç mekan ekimi: Yıl boyu uygun ortam sağlandıkça yapılabilir.
Dış mekan: Yaz ortasından itibaren sonbahar sonuna dek yapılabilir.
Acer tohumları oda sıcaklığında 6-12 ay çimlenme kabiliyetine sahiptir. Toplam ömrü ağaçtan düştükten sonra ortalama 1 yıldır. Bu nedenle dikmediğiniz Acer tohumlarını daima +5 derecede, nemden ve ışıktan uzak ortamda saklayınız. Bu sayede uzun süre çimlenebilirliklerini koruyabilirler.

Nasıl çimlendirilir ?

Tohumlar iç mekanda ekilmeden önce 3 ay soğuk uygulama ister. Soğuk uygulama sonrası tohum 17-24 C°de her mevsim ekimi yapılır. Çimlenme 3 hafta içinde gerçekleşir. Dış mekan ekimlerde ideal ekim ayı bulunduğunuz bölgeye göre Ekim - Kasım aylarıdır. Dış mekana ekim için hava sıcaklığının 15 derecenin altına düşmesini beklemeniz doğru olacaktır. Takip eden bahar çimlenir.

Bakımı ve diğer bilgiler

Nemli asitik toprak seven bitki, gelişmiş saçak köklenme yeteneğine sahiptir. Gübreleme yılda en az iki kez sonbahar ortası ve ilkbahar başında yapılır.

Nerede yetiştirilir ?

Bonsai uygulamalarına uygundur. Saksı performansı yüksektir. Dış mekan ekimlerinde bordürler tercih edilir. Küçük ve geniş alanlara ekilebilir. Aşırı sıcaklarla arası iyi olmayan Acer Palmatumlar daha çok Marmara ve Karadeniz bölgesi ile karasal iklim bölgelerimizde dış mekanda sorunsuz gelişebilirler. Kıyı bölgeler ve sıcak kuşak için bitki yaz aylarında yarı gölgede havadar ve serin bir yerde tutulmalı, asla öğle güneşi altına bırakılmamalıdır. Aşırı sıcak rüzgarlar bitkiyi öldürmese de tüm yapraklarını kısa sürede yakabilir.

Diğer

Süzek, asidik toprakta düzenli sulama yaparak yetiştiriniz. Ağaç tohumlarından çıkan bitkiler birebir anaç bitkinin tüm özelliklerini gösterebilirler ya da temel aynı kalmak şartıyla ufak değişiklikler gösterebilirler.

Tohum saflık: %99
Menşei: K. Amerika
Ort. çimlenme: %70


Kaynaklar: