Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Aynı Biber Fidesini yıllarca yetiştirin!

0 yorum


Başlıkta yazdığım gibi biber fidelerinizi yıllarca budama yaparak yetiştirebilirsiniz. Aynı biber fidesini yıllarca ağaç gibi yetiştirmek için Türkiye dışında yaygınlaşmaya başlayan Türkçesi Kış Uykusu veya Kışlama olan (Overwinter) yöntemi ile istediğiniz biberi ister saksıda ister sera içinde budama yaparak kış uykusuna alırsınız kışın kış uykusunda geçiren biber ilkbaharda gecen sene göre daha büyük olur ve daha fazla ürün alırsınız her geçen seneye göre ve budama şekline göre biber fidenizin gövdesi ağaç gibi kalınlaşmaya ilerleyen zaman için daha çok ürün vermeye başlar.
Bu yöntemi bir kaç biber türünde uygulanabilir ama ben unun dışında farklı tür biberlerde deneme yapmaktayım.

bu yöntemin uygulandığı en çok biber türü (Carolina Reaper)’dır.
bu yöntemi sadece ev ortamı veya sera ortamında uygulayabilirsiniz. ama iyi uygulanacak ortam sera ortamıdır.
En önemlisi budama işlemi nasıl yapılmasıdır. budama işlemi en erken sonbahar ortasında yapılmalı budama yapılacak yerin aynı gül budama işleminde olduğu gibi biberin gözden” 0,5cm yukarıdan budama yapılmalıdır.

bu budama işlemi ister derin ister yüksek olarak yapılabilir önemli olan biberin gözlerin yanlarından yeniden yeşereceğini bilmeniz ve ona göre sene nasıl şekilde gelişeceğini düşünerek budama işlemini yapmalısınız aynı gül fidelerinde olduğu gibi

isterseniz bahçede veya tarlada ektiğiniz biberin kökünden topraktan çıkarıp saksı içine ekip budama işlemini yapabilirsiniz veya ilkbaharı bekleyebilirsiniz.


not:
 İlkbaharda yeni bir büyüme görene kadar bekleyin, ölü yaprakları uzaklaştırın.

İç Mekanlar: Sonbahar sonlarında onları gençleştirmek istediğinizde bitkileri yaklaşık 3-6 inç (büyüdüklerine göre) budayın. Daha öncekinden  daha fazla olgunlaşıyorlar.

Buzsuz bir garajda veya mahzende kışlamak isteyen biberleri büyütmek için oldukça kullanışlı bir tekniktir. İlkbaharda hava sıcak olana kadar bir çeşit uyuşukluk yaşayacaklardır.
Biber bitkilerini  kuru  tutun. Yeniden büyümeye hazır olduğunda onları sulamaya başlayın. Yeni yapraklar ortaya çıkana kadar onları besleyin.