Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Pleospora lycopersici Pleospora Çürüklüğü (Gri Yaprak Lekesi)

0 yorum

Etmenin genel özellikleri :
Pleospora lycopersici El. Marchal & Em. Marchal =S. herbarum E. Simmons (teleomorph:Pleospora herbarum (Pers.:Fr.) Rabenh.).
F
ungal bir hastalık etmeni olup, dünyanın her tarafında otsu ve odunsu bitkiler üstünde görülen çok kozmopolit ve polifag olan bir etmendir. Yaprak lekelerinden ziyade meyve ve yumrularda çürümelere yol açar. Hastalık daha çok rutubetli yerlerde domates meyveleri ile soğanlarda görülmektedir. Fungusun diğer sinonimleri şunlardır:
Stemphylium sarcinaeforme (Cav.) Wilt.
S. botryosum Wallr.
(teleomorph: Pleospora tarda E. Simmons) 
Macrosporium commune Rab.
M. allorum Cke. et Mass. 
Fungal etmen olan Stemphylium spp. (Pleospora spp.türleri adi soprofit (çürükçül) olup, konukçularında zayıf ve sekonder bir parazit olarak görülür. Fungusun konidisporları rüzgar ve mekanik yollar ile yayılır. Fungus enfeksiyon için bol rutubetli ve sıcak ortamları terçih eder. 
Domates bitkisinde görülen türleri:Stemphylium botryosum W. f. sp.lycopersici Rot.et al.
- Stemphylium lycopersici (Enjoji) W. Yamamoto = S. floridanum Hannon & G.F. Weber
Stemphylium solani G.F. Weber
 

Belirtileri:
Hastalık domates meyvelerinin kabuklarındaki gövde kanseri, böcek zararı, ve diğer zararlanmalardan kaynaklanan çatlaklardan başlar, lekeler önce kahverengidir, sonra koyulaşır ve siyahlaşır. Lekelerin üstünde kadife gibi fungal bir örtü meydana gelir ve merkezi kısımlarında koyu siyah sivilce gibi spor yatakları (perithjecium) görülür. Bu oluşan sporlar hastalık etmeninin tanısında kullanılmaktadır. Oluşan çürüklük depolarda devam edebilir. Hastalık etmeni sık dikildiğinde yapraklarda ortaya çıkabilir.

Soğan yapraklarında, Mildiyö ve diğer yaprak hastalıklarını takiben görülen bu lekeler çok yaygın ve zararlı değildir. Hastalık daha ziyade zayıf düşmüş soğanlarda görülür. 
Mücadelesi:
  Kültürel Mücadele:
Meyvelerde yara ve çatlak oluşumundan kaçınılmalı, gübrelemeye önem verilmeli, fazla rutubetten kaçınılmalıdır.
  Kimyasal Mücadele:
Bu hastalık etmenleri ile kimyasal mücadele önerilmez
, kültürel önlemlere oldukça fazla önem verilmelidir.