Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Biber çeşitleri (Pepper varieties) (2)

0 yorum
5 renk Gökkuşağı çin süs biberi(Baharlı acı)( (5 color chinese ornamental pepper)



   Göz alıcı parlak renkli.Gökkuşağı süs biberi aynı dalda her biri rengarenk süs biberleri verir. Geleneksel süs biberlerine göre biraz daha etli ve iri olan meyveleri, baharlı ve acıdır. 



Yıl boyu 7 veren biber türü olup, kışın don görmediği müddetçe çok yıllık olarak yetişip gelişmeye devam eden çok verimli bir biberdir.

Height: 6-18 in. | 15-45 cm
Renkler:Yeşil, mor, sarı, turuncu ve kırmızı
Onların lezzeti dil üzerinde  baharatlı bir kuvvet ile,  rakipsi.Onları taze kullanın - ama kuruduğunda - onlar en şaşırtıcı pul biber ve karabiber olarak  tadılacak lezet.Bu acı biberde ısı var - ama çok daha fazla lezzet ile!







Tatlı Acı Adıyaman Biberi



Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygun.


Ekim: Biber türleri çimlenme için diğer sebzelere göre daha yüksek sıcaklık isterler. Çimlenme gerçekleşip ilk sürgünler gözükene dek ekim alanı nemli, havadar ve 18-24 derecede tutulmalıdır. Tohumlar önce sıcak yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılır. 6-7 yaprak olunca araziye şaşırtılır. Viyollere de ekim yapılmaktadır ve tohumlar direkt olarak viyollere ekilmektedir. Viyollerde yetişen fideler doğrudan araziye dikilir.


Çimlenme: Güneş alan, sıcak bir yerde kapalı mekânda, donların geçmesinden 8 hafta önce ekiniz. Tohumların üstünü birkaç mm toprakla örtüp elinizle hafifçe bastırınız. Toprağı devamlı nemli tutunuz. Bunun için mini sera uygulamasından yararlanabilirsiniz. Filizlenme 10-21 günde, toprak sıcaklığı 24-28 °C de gerçekleşir. Filizlenme gerçekleşince seradan çıkartıp daha geniş 8 cm çaplı bir saksıya yerleştirin. Son donlar geçtikten sonra dış mekâna güneş gören bir yere alın.

Doğrudan dışarı ekimlerde, aynı uygulamayı dışarıda ancak havalar ısınınca yapın. Saksıda yetiştirirken büyükçe bir saksı seçmeli, bitkiye dayanak yapmalısınız. Ayda bir organik gübre takviyesi bol biber demek unutmayın. Havadar bir mekânda yetiştirin. Biber hava akımı olmayan yerde sağlıklı yetişmez.

Bakım: Organik maddece zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, tınlı, tınlı-kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ıslanabilir, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için uygundur. Ağır-killi ve fazla su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar biber tarımına uygun değildir.
Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek seviyede olması istense de, yetersiz drenajı olan ağır topraklarda aşırı sudan etkilenir.

İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister.

Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen biber bol hasat verir. Hayvan gübresi, kum ve toprak karışımlarında 1:1:1 oranı veya 2:1:1 oranı uygulanmalıdır. Hayvan gübresi iyice yanmış ve elenmiş, kum elenmiş dere kumu, toprak elenmiş tınlı bahçe toprağı olmalıdır.
İdeal:  Meyvesinden aldığınız tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.Sezon sonunda meyveden neslin devamı için tohum alınması çok önemlidir.Ancak bu şekilde ülkemizde geleneksel tohumları kaybetmeden koruyabileceğimizi ve gelecek nesillere aktarabileceğimizi unutmayınız.


Adıyaman yöresinin etsiz çiğköftesine lezzet katan eşsiz tatlı bir acılığa sahiptir. Siyah isot yapımına uygun acılığa sahiptir.

Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü, Konteyner
Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen,
Türüne göre : Meyve, Sebze
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat(Özellikle Adıyaman'da Ocak ayına kadar hasat edilmektedir.Ayrıca Ocak ayında görülecek dondan önce fide meyve üzerindeyken kökünden sökülüp don vurmayacak yerde muhafaza edilerek şubat ayına kadar muhafaza edilebilir.




Yeşil Konik (Arnavut)  Biberi (Normal Acı)
Boyu 3 cm geçmeyen konik biçiminde tatlı acı diyebileceğimiz acılık oranına sahip turşuluk ve sofralık olarak yetiştirilebilir.
Ayrıca yetiştirme bilgileri için tıklayınız...


Acı Kapya biberi

Lezzetli etli közlemelik salçalık biber çeşididir.


Sarı Süs Cin (İstanbul Biberi)
Yukarı doğru büyüyen salkım seklinde acılığı yüksek turşuluk veya sofralık biber.
Olgunlaşmaya yakın kırmızı bul biber yapacağınız kıvama gelir.

Turuncu piknik biberi (Orange picnic pepper)


Portakal renkli Piknik Biberi. Kalın etli, gevrek, sulu ve lezzetli biberler. Dikine, çalı formlu büyüyen güçlü bitki yapısı.


Önerilen: Saksıda da yetiştirilebilir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygun.


Ekim: Biber türleri çimlenme için diğer sebzelere göre daha yüksek sıcaklık isterler. Çimlenme gerçekleşip ilk sürgünler gözükene dek ekim alanı nemli, havadar ve 18-24 derecede tutulmalıdır. Tohumlar önce sıcak yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılır. 6-7 yaprak olunca araziye şaşırtılır. Viyollere de ekim yapılmaktadır ve tohumlar direkt olarak viyollere ekilmektedir. Viyollerde yetişen fideler doğrudan araziye dikilir.


Çimlenme: Güneş alan, sıcak bir yerde kapalı mekânda, donların geçmesinden 8 hafta önce ekiniz. Tohumların üstünü birkaç mm toprakla örtüp elinizle hafifçe bastırınız. Toprağı devamlı nemli tutunuz. Bunun için mini sera uygulamasından yararlanabilirsiniz. Filizlenme 10-21 günde, toprak sıcaklığı 24-28 °C de gerçekleşir. Filizlenme gerçekleşince seradan çıkartıp daha geniş 8 cm çaplı bir saksıya yerleştirin. Son donlar geçtikten sonra dış mekâna güneş gören bir yere alın.

Doğrudan dışarı ekimlerde, aynı uygulamayı dışarıda ancak havalar ısınınca yapın. Saksıda yetiştirirken büyükçe bir saksı seçmeli, bitkiye dayanak yapmalısınız. Ayda bir organik gübre takviyesi bol biber demek unutmayın. Havadar bir mekânda yetiştirin. Biber hava akımı olmayan yerde sağlıklı yetişmez.

Adım adım fotoğraflarla biber fideleme için tıklayınız.
Bakım: Organik maddece zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, tınlı, tınlı-kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ıslanabilir, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için uygundur. Ağır-killi ve fazla su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar biber tarımına uygun değildir. Biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek seviyede olması istense de, yetersiz drenajı olan ağır topraklarda aşırı sudan etkilenir.

İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılabilir. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister.

Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen biber bol hasat verir. Hayvan gübresi, kum ve toprak karışımlarında 1:1:1 oranı veya 2:1:1 oranı uygulanmalıdır. Hayvan gübresi iyice yanmış ve elenmiş, kum elenmiş dere kumu, toprak elenmiş tınlı bahçe toprağı olmalıdır.
İdeal: Bu ürün geleneksel tür olduğundan tohumu alınarak nesli devam ettirilebilir. Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede bitki yetiştirebilirsiniz. Meyvesinden aldığınız tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.


Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü, Konteyner
Özelliklerine göre : Saksı tipi, Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Meyve, Sebze
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat
Sarı piknik biberi (yellow picnic pepper)

Altın sarısı Piknik Biberi. Kalın etli, gevrek, sulu ve lezzetli biberler. Dikine, çalı formlu büyüyen güçlü bitki yapısı.

Önerilen: Saksıda da yetiştirilebilir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygun.


Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe, Pencere önü, Konteyner
Özelliklerine göre : Saksı tipi, Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum
Türüne göre : Meyve, Sebze
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat


Alacalı balık biberi ( fish pepper )


Geleneksel acı biber türlerinden biridir. 1947 yılından bu yana balık ve deniz ürünlerinin lezzetlendirilmesinde kullanılır. Biberin taze hali ve görüntüsü çok güzel olup biberleri alacalıdır. Yapraklarıda alacalı olan biber, acı olup hayli lezzelidir.

 Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.



Acı pequin chili biber 


Anavatanı Meksika olan patlamış volkan acılığında zehir zemberek bir biber. Kuş biberine çok benzerlik göstersede farklılıklar gösterir. ortalama 40-58 bin scoville acılık derecesinde.

Gurme lezzet bilgisi: Tütsülenmiş, fındık ve narenciye karışımı bir tadı vardır. Taze olarak tüketilebilir ancak kurutularak tüketildiğinde tüm aroma ve lezzet kendini gösterir. Salsa ve sos yapımında kullanımı tavsiye edilir.

Satışta olan biber tohumları işlenmemiş, ilaçsız, geleneksel tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız.