İçli Tava (Ordu)
Malzemesi:
1 kg hamsi
1/2 kg pirinç
100 gr kuru üzüm
5 baş orta büyüklükte soğan
iç fıstığı
maydonoz
tuz
karabiber
nane
zeytinyağı
Yapılışı:
Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanır ve tuzlanır. Bir tencereye yağ konur. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır.Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır.Üzerine yağ dökülür, karabiber, nane ve maydonoz ilave edilir. İç pilav dinlendirmeye bırakılır.Yağlanmış tepsiye hamsiler açılarak sırt kısmı yere gelecek şekilde dizilir. Tepsinin kenarına da hamsiler düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hazırlanan iç pilavı tepsiye dökülür. Kaşıkla düzeltilir.Kenarındaki hamsiler pilavın üzerine kapatılır. Ayrıca pilavın üst kısmı tamamen kapanacak şekilde hamsiler dizilir.Üzerine yağ gezdirilir. Kızgın fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.