Aydın Güveci
Kuzu eti 500 gr (kuşbaşı)
Kuru soğan 2 Adet
Domates 2 adet (Orta boya)
Maydanoz 1 demet
Acıbiber 5 adet
Tuz Karabiber
Dana kemik 500 gr
2 adet kuru soğan ince ince kuşbaşı olarak doğrayınız. Aynı şekilde 2 adet domatesi de ince ince doğrayınız. Bir sıra kuzu eti bir sıra doğranmış soğanlar, bir sıra acı biberler şeklinde dizilir ve bu işlem birkaç kez tekrar eder son olarak domatesler en üst kısma dizilir. Kemikler bir tencerede kaynatılır ve kaynayan suyundan güveçe kullanılır yarım litre kadar konularak güveç kapakda kapatılarak fırına verilir ve bu şekilde pişirilerek servis yapılır.
Dalgan Kavurma
Malzemesi:
1 bağ dalgan otu
1 soğan
2 pırasa
tuz
1 çorba kaşığı kırmızı biber
yarım çay bardağı zeytinyağı.
Hazırlanışı:
Dalganlar yıkanıp ayıklandıktan sonra küçük küçük doğranır. Soğan ve pırasalar doğranarak zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış dalganlar soğanın üzerine konur ve kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Kavrulmak üzereyken kırmızı biberi ve tuzu ilave edin. Birkaç dk sonra ateşten alarak servis yapın. Yoğurtlu veya sade servis yapılabilir. Tercihe göre kavurma esnasında yumurta da kırılabilir.
Kalbura Bastı Tatlısı
Malzemeler:
2 su bardağı zeytinyağı
1 bardak irmik
1 bardak süt
1 bardak iri dövülmüş ceviz
1 tane vanilya
1 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı şeker
1 tane vanilya
Yapılışı:
Süt, irmik, yağ, ceviz ve vanilya güzelce karıştırılır aldığı kadar un ilawe edilerek karbonat eklenir daha sonra iyice yoğurulan hamur kalbur yardımıyla şekil verilerek fırında iyice pişirilir. Önceden kaynatılıp soğutulmuş şerbette fırndan çıkan sıcak tatlıya dökülür.
Teleme Tatlısı
1 lt Süt
250 gr ceviz
50 gr incir
Cevizleri blenderdan geçirin. İncirleri de çok küçük doğrayın. Sütü ocakta ısıtın, kaynamamasına ve ılık olmasına özen gösterin. Ilık sütün içine ceviz ve incirleri ilave ettikten sonra, yine kaynamamasına özen göstererek ocaktaki tencerenin içinde malzemeleri blenderla çırpın. Muhallebi kıvamına gelen tatlınızı kaselere dökün ve soğumaya bırakın.