TÜRKİYE VE DÜNYADA YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN ÖNEMLİ CEVİZ ÇEŞİTLERİNİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ
Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Standart Ceviz Çeşitlerinin Bazı Kalite Özellikleri
Çeşit |
Kabuklu Meyve Ağırlığı (g)
|
İç Ağırlığı (g)
|
İç Oranı (%)
|
Çiçeklenme Özelliği
|
Yalova- 1 |
16.30
|
8.20
|
50.30
| Protandry |
Yalova- 2
|
16.50
|
7.60
|
46.10
|
Protogyny
|
Yalova- 3
|
12.00
|
6.40
|
53.30
|
Protandry
|
Bilecik
|
12.76
|
6.51
|
50.00
|
Protandry
|
Şebin
|
10.00
|
6.60
|
63.00
|
Protogyny
|
Şen- 1
|
17.00
|
8.16
|
48.00
|
Homogamy
|
Kaplan- 86
|
24.00
|
9.60
|
40.00
|
Protogyny
|
60- TU- 1
|
12.00
|
7.60
|
63.30
|
Protandry
|
Sütyemez- 1
|
25-27
|
12- 13.5
|
49-52
|
Protogyny
|
Maraş- 21/1 |
23.44
|
11.73
|
49.99
|
Protogyny
|
Maraş- 11
|
25.48
|
11.92
|
46.75
|
Protogyny
|
Maraş- 12
|
8.02
|
5.36
|
67,00
|
Homogamy
|
Maraş- 14
|
17.75
|
10.25
|
57.85
|
Protogyny
|
Maraş- 18
|
14- 16
|
7- 8.5
|
53- 57
|
Protandry
|
Maraş- 19
|
16.75
|
9.29
|
55.59
|
Protogyny
|
KSÜ- 5
|
23.06
|
11.43
|
49.55
|
Protandry
|
KSÜ- 14
|
12.48
|
7.36
|
59.04
|
Protandry
|
Sütyemez- 2
|
16.02
|
8,76
|
54.68
|
Protogyny
|
Yabancı ceviz çeşitlerinden bazıları:
ÇEŞİT
|
Kabuklu Meyve Ağırlığı (gr)
|
İç Ağırlığı (gr)
|
İç Oranı (%)
|
Chandler
|
13.26
|
6.50
|
49.02
|
Franquette
|
10.75
|
4.78
|
44.46
|
Fernor
|
13.00
|
6.76
|
52.00
|
Fernette
|
11,30
|
5.54
|
49.00
|
CHANDLER
CHANDELR Çeşidine ait değerler
(Walnut production Manual Kitabından alınmıştır)
Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): Çok iyi
Meyve Ağırlığı (g): 12- 13
İç Ağırlığı (g): 6- 6,5
İç Oranı (%): 49-50
İç Rengi: Beyaz
Çiçeklenme Özelliği: Protandry
Yapraklanma (uyanma): Geç
Yan dal verimi ve iç kalitesi (açık renklilik oranı) çok yüksek olan verimli bir çeşittir
|
Yer: K.Maraş
Mevki: KSÜ SEKAMER
Rakım:
Ağaç sayısı: 5 ( 5 yaşındaki ağaçların, 2007 yılına ait ortalama değerleri)
Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): 8-13kg /ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 12,5-13,5
İç Ağırlığı (g): 6,4- 7,00
İç Oranı (%): 49-52
İç Rengi: Beyaz
Çiçeklenme Özelliği: Protandry
Yapraklanma (uyanma): Geç (1- 7 mayıs )
Hasad Tarihi: 24- 26/ 9/ 2007
|
KARŞILAŞTIRMALAR
SÜTYEMEZ 2
SÜTYEMEZ 1
CEVİZ ÇEŞİDİNE AİT DEĞİŞİK BÖLGE VE RAKIMLARDAKİ BAZI SONUÇLAR
Yer: K.Maraş
Köy: Merk
Rakım: 1.400
Ağaç sayısı: 1 (tahmini yaşı 20)
Verim Durumu:72 kg/ağaç
(5 yıllık ortalama değer)
Meyve Ağırlığı (g): 25,74
İç Ağırlığı (g): 12,67
İç Oranı (%): 49,22
İç Rengi: Açık Sarı
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.37
Çiçeklenme Özelliği: Protogyny
Hasad Tarihi: 15-18 Eylül
|
Yer: K.Maraş
Köy: Ç.Cerit ilçesi
Rakım: 1.010
Ağaç sayısı: 3 (tahmini yaşı 18)
Verim Durumu :63 kg /ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 25,39
İç Ağırlığı (g): 12,55
İç Oranı (%): 49,42
İç Rengi: Açık Sarı
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.26
Çiçeklenme Özelliği: Protogyny
Hasad Tarihi: 9-10 Eylül
|
Yer: K.Maraş
Mevki: KSÜ SEKAMER
Rakım: 930
Ağaç sayısı: 5
( 6 yaşındaki ağaçların,2007 yılına ait ortalama değerleri)
Verim Durumu:15kg /ağaç
Meyve Ağırlığı (g):25,17
İç Ağırlığı (g): 12,48
İç Oranı (%): 49,58
İç Rengi: Açık Sarı
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.64
Çiçeklenme Özelliği: Protogyny
Yapraklanma (uyanma): 23- 30 Nisan 2007
Hasad Tarihi: 6-8- 13 Eylül
|
MARAŞ 18
CEVİZ ÇEŞİDİNE AİT DEĞİŞİK BÖLGE VE RAKIMLARDAKİ BAZI SONUÇLAR
Yer: K.Maraş
Köy: Ağabeyli- K.MARAŞ
Rakım: 1.050
Verim (kuru kabuklu meyve olarak ):60-65 kg/ ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 14.85
İç Ağırlığı (g): 7.91
İç Oranı (%): 53,26
İç Rengi: Açık Sarı(beyaz)
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.12
Çiçeklenme Özelliği: Yarı homogamy olup Protogyny dir.
Hasad Tarihi: 8-10 Eylül
|
Yer: K.Maraş
Köy: İbolar Köyü (merkez)- K.MARAŞ
Rakım: 1.450
Verim (kuru kabuklu meyve olarak ): 78 kg/ ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 15.50
İç Ağırlığı (g): 8.21
İç Oranı (%): 52,96
İç Rengi: Açık Sarı(beyaz)
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.13
Çiçeklenme Özelliği: yarı homogamy olup
Protogyny dir.
Hasad Tarihi: 15- 16 Eylül
|
Yer: Adıyaman
Köy: Gölbaşı
Rakım: 830
Ağaç sayısı:Aynı yaşta (18) 5 ağacın ortalama değerleri
** Yarma aşı ile Maraş 18 e çevrilen
aşısı 3 yaşında anacı 18 yaşındaki ağçlara ait değerler
Verim Kuru kabuklu meyve olarak):63-71 kg
Meyve Ağırlığı (g): 14.84
İç Ağırlığı (g): 7.92
İç Oranı (%): 53,36
İç Rengi: Açık Sarı(beyaz)
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.12
Çiçeklenme Özelliği: Yarı homogamy olup Protogyny dir
Hasad Tarihi: 12- 14 Eylül.
|
Yer: K.Maraş
Mevki: MerkezKSÜ- SEKAMER
Rakım: 930
Ağaç sayısı: 5( 5 yaşındaki ağaçların,
2005 yılına ait ortalama değerleri)
Verim (kuru kabuklu meyve olarak ):7-13 kg/ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 15.12
İç Ağırlığı (g): 8.50
İç Oranı (%): 56,21
İç Rengi: Açık Sarı(beyaz)
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.06
Çiçeklenme Özelliği: Yarı homogamy olup Protandry dir.
Yapraklanma (uyanma): 27 Nisan-3 Mayıs 2007
Hasad Tarihi: 9- 11 Eylül
|
Diğer Özellikleri: Bu tipin ağaçları her yıl düzenli çok verimli, yan dal verimi % 70-80 olup, yayvan bir gelişme göstermekte olup bulunduğu yerlerde antraknoza karşı hassasiyeti görülmemiştir. Meyve iriliği extra olup kolay kırılmakta içi tüm olarak rahatlıkla çıkmakta ve iç kurduna karşı çok dayanıklıdır. Meyve kalitesi bakımından son derece üstün özelliklere sahip bir tiptir. Yapraklanama orta geç. Genel olarak, Cevizin yetiştiği her yerde rahatlıkla yetiştirilebilir. |
MARAŞ 18: Genel anlamda; Meyve yetiştiriciliği açısından uygun toprak yapısına sahip, Sulama suyu bulunan, sık sık ve aniden hava sıcaklık değerlerinin sert bir biçimde düşmediği, yaz sıcaklılarının sık sık 40 C nin üzerine yükselmediği yöreler olmak üzere 500 ile 1.800 m rakımlı bölgeler için tavsiye edilebilir
|
BROAD
KAMAN 1 CEVİZ ÇEŞİDİ
KSÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN
6 NİSAN 2010 TARİHİNDE TESCİL EDİLMİŞTİR.
ÇEŞİDİN ISLAHI İLE TÜM HAKLAR KSÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ
UHDESİNDEDİR…
MEYVE AĞIRLIĞI: 11- 13.5 GRAM
İÇ AGIRLIĞI: 6- 7.5 GRAM
İÇ ORANI: % 52- 56
BİLECİK CEVİZİ
Bilecik Cevizi
Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3'lü yapıdadır. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %53, yağ oranı %68 ve protein oranı %18’dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.
Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3'lü yapıdadır. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %53, yağ oranı %68 ve protein oranı %18’dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.
ŞEBİN CEVİZİ
Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
· Kıyı
bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların
görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
· Meyve yapısı
ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.Verimi yüksektir ve eylül
ayı sonlarında hasat edilir.
· İçi dolgun,
dane ağırlığı 12 g, iç oranı yüzde 63, yağ oranı yüzde 67, protein oranı yüzde
17 olup, çiçekleri erkek ve dişi çiçekler eş zamanlı açılır (homogenous),
kendine verimlidir.
· Bilecik ve
Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır.
· Yalnız ceviz
iç kurduna, kurağa, güneş yanıklığına karşı hassastır.
YALOVA 1
ÖZELLİKLERİ | |
Çeşit | YALOVA - 1 |
Orijini | Beykoz |
Meyve Boyu (mm) | 49 |
Kab. Ağ. (gr) | 16,3 |
İç Ağ. (gr) | 8,2 |
Randımanı (%) | 50 |
Kab. (Yanak) Yapışması | İyi |
İç Rengi | Açık Sarı |
Tozlayıcı | ? |
AĞAÇ ÖZELLİKLERİ
-- Yayvan ve kuvvetli taç gelişmesine sahiptir.
-- Yaprak lekesi, Bakteriyel Yanıklık ve İç Kurduna dayanıklıdır.
-- Eylülde hasat edilir.
-- Taze sofralık olarak da tüketilebilir.
-- Yaprak lekesi, Bakteriyel Yanıklık ve İç Kurduna dayanıklıdır.
-- Eylülde hasat edilir.
-- Taze sofralık olarak da tüketilebilir.
YALOVA 3
|
YALOVA 4
ÖZELLİKLERİ | |
Çeşit | YALOVA - 4 |
Orijini | Yalova |
Meyve Boyu (mm) | 39 |
Kab. Ağ. (gr) | 12,9 |
İç Ağ. (gr) | 6,8 |
Randımanı (%) | 52 |
Kab. (Yanak) Yapışması | İyi |
İç Rengi | Açık Beyaz |
Tozlayıcı | ? |
YAVUZ KR2
Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Şebin, Yalova-3 ve Bilecik çeşitleri ile tozlanır.
GÜLTEKİN-1 (KR-1)
Dik, kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir.
İyi kaliteli, albenisi olan bir meyvedir. Kabuktan kolay ayrılır.
Geç donların görüldüğü yörelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Meyve salkımı 1-2'li olur. Tane ağırlığı 17 gram, iç oranı %40, içi dolgun, açık beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverişlidir.
5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 3-4 kg'dır. Eylül ayının ortalarında hasat edilir. Tozlayıcıları; Şebin ve Bilecik çeşitleridir.
AKÇA -1
AZ PÜZÜZLÜ-MEYVE AĞIRLIĞI 11-12 GR
RANDIMAN %50-51
EYLÜL SONUNDA HASAT
FRANQUETTE VE FERNETTE ÇEŞİTLEİ İLE TOZLANIR
MALATYA HEKİMHAN CEVİZİ
Türkiye'de çok meşhur bir ceviz türüdür. Üretimi Malatya'nın Hekimhan ilçesinde yapıldığı için aynı adı taşımaktadır. En önemli özelliği içinin dolu ve kabuğunun ince olmasıdır.
KARŞILAŞTIRMALAR