Diğer adları: Burç, armut otu, çekem, ökselek, purçak. Yıl boyunca yapraklı olan ağaçların ve çamların üstünde top gibi bir çalılık alarak oturur; mükemmel bir şifalı bitkidir. Her zaman yeşil olan yaprakları deriye benzer sarı yeşil renktedir. Meyvesi beyaz ve hafif yapışkandır. Kuşlar bu tohumları, gagalarını bu bitkinin dallarında keskinleştirirken ve hazmedemedikleri tohumları dışkılarken çayırlara dağıtırlar. Ancak bu şekilde üreyebilmektedir çünkü tohumunu alıp suya veya toprağa ektiğinizde tohumların yeşermediği görülür.
Eski bir büyü ve şifa bitkisi olan ökse otu pek gizemlidir. Druidler (Hıristiyanlık öncesi çağda Galler, İngiltere ve İrlanda'da faaliyet gösteren mistik tarikat) her hastalığı ortadan kaldıran kutsal bir bitki olarak ona saygı gösterirlerdi. Büyük bir törenle toplanır ve dalından altın bir bıçakla kesilirdi.
Eski şifalı bitki hekimleri onu saranın harika ve etkin bir şifası olarak kullanırlardı. Bu reçete, “Kneipp” takipçisi bir doktor olan Dr. Bohn tarafından da doğrulanmaktadır. Dr.Bohn,kronik kramp ve isteriye karşı da ökse otunu tavsiye eder.
Ufak sapları ve yaprakları kurutulmak üzere ufak ufak kesilir. Ancak ekimbaşlarından, aralık ayının ortasına kadar, daha sonra mart ve nisan aylarında toplananlarda şifa vardır. Geri kalan zamanda toplanan ökse otu faydasızdır. Meşe ve kavak ağaçlan üstünde yetişenlerde en yüksek şifa tesiri vardır ama çam ve meyve ağaçlarında yetişen ökse otu da tıbbî açıdan çok kuvvetlidir. Toplama konusunda bir tüyo daha: mart ve nisan aylarında kuşlar yapışkan meyveleri kış boyu yedikleri için, toplanması daha kolay olur.
Bana, ökse otu zehirli olmasına karşın onu neden bu kadar çok övdüğümü hep sorarlar. Ökse'nin zehirli olan kısımları meyveleridir. Onları yemeye kalkan zehirlenir, ama sap ve yaprakları tertemizdir. Ama bu meyvelerden yağ ile karıştırılıp bir krem yapılırsa donmuş uzuvlar (bkz. “Kullanım”) için harika bir canlandırıcı olur. Burnunda mayasıl olan bir köylü kadın, kış boyunca mavi kırmızı renkli burnu ile utancından sokağa bile çıkamıyordu. Durumu yıldan yıla kötüleşiyordu. Ona bu zehirli taze meyveleri toplayıp bir lapa yapmasını ve burnuna koymasını tavsiye ettim. Kulağa inanılmaz gibi geliyor ama, burnu birkaç gün sonra normale dönmüştü.
Ökse otu,salgı bezi sistemine çok faydalı olduğu için harika bir metabolizma ilâcıdır. Aynı şekilde
pankreası da etkiler;şeker hastalan ökse otu çayı kürüne uzun süre devam ederlerse, şeker hastalığı yok olur. Tüm kronik metabolizma rahatsızlıklarından mustarip kişiler altı ay devamlı ökse otu çayı içmelidirler. Bu çay hormon düzensizliklerinde de çok başarılıdır. Bu hâlde, günde en az sabah ve akşam olmak üzere iki fincan çay içilmelidir.
Damar sertliği için çok faydalıdır. Her yıl belli miktarda içilirse inme, nüzul gibi tehlikeleri önler. Bu felaketli hâl birinin başına gelirse altı hafta boyunca günde üç fincan, üç hafta boyunca günde iki fincan, iki hafta boyunca bir fincan çay içsin. Birinci fincanın yarısını sabah kahvaltılarından önce, yarısını sonra, ikinci fincanın yine yarısını öğle yemeğinden önce, kalan yarısını yemekten sonra ve aynısını da akşam yemeğinde kullanmalıdır.
Öksenin kan dindirme kabiliyeti de vardır. Soğuk olarak buruna çekilirse burun kanamasını da durdurur. Sıcak çay olarak akciğer kanaması veya tifo ile dizanteriden meydana gelen bağırsak kanamalarını durdurur.
En yararlı olduğu hastalık, kalp ve dolaşım bozukluklarıdır. Dolaşım rahatsızlıklarında ökse otunu ne kadar övsem, az gelir. Tüm beden dengesini normal hâlde tutmak kabiliyetinde olduğundan meselâ
yüksek tansiyonu indirir veya düşük tansiyonu yükseltir. Bu şekilde kalbe yardımcı olur.
Başa kan hücum etmesi, tazyik, kulak uğultusu, görme bozuklukları, baş dönmesi hemen geçer. Tüm kalp hastalıklarına iyi gelir, her çeşit dolaşım bozukluklarında ve kalp hastalığında en büyük yardımcımızdır. Bugünkü hayat şartlarında ökse otuna şiddetle ihtiyacımız vardır.
Pek çok kişi mektup yazarak yüksek tansiyon, dolaşım bozukluğu, yorgunluk,kalp rahatsızlığı, ritim bozukluğu, baş dönmesi, çalışma isteksizliği hâllerinde ökse otunun kısa zamanda şifa vermesinden dolayı bana teşekkür ediyorlar. Soğuk hazırlanmış üç fincan çay gün boyu yudum yudum içildiğinde kalbinizi ve kan dolaşımınızı normal hâle getirir ve iş görme becerinizi artırır. Aslında herkesin yılda bir kere altı haftalık ökse otu kürü yapması çok faydalıdır. İlk üç hafta günde 3 fincan, iki hafta günde 2 fincan, üçüncü hafta ise günde 1 fincan içilir. Bu, altı hafta içinde tüm kan dolaşımını en düzgün hâle getirir. Tansiyon da düzelir. Bu güzel hâli korumak için yıl boyunca günde 1 fincan çay içilirse, daha da iyi olur.
Mainz, Almanya şehrinden bir bey düşük tansiyonu yüzünden, artık neredeyse iş yapamayacak hâle gelmişti. Farklı doktorları denemiş ama bir türlü iyileşememiş. Benim ökse otunun yüksek tansiyonu düşürdüğü ve düşük tansiyonu yükselttiğine dair tavsiyem ona pek şüpheli gelmiş. En kuvvetli oldukları Nisan ayında küre başlamış, bir kaç ay içinde tansiyonu normalleşince, benim konferans tarihimi tespit ederek, gelip ön sıralardan birine oturmuş. Çok kimselerin yaptığı gibi konferansta tansiyon bahsinde yanıma çıkıp alkış topladı.
Kadınlar bu bitkiye başvurmalıdırlar, çünkü âdetleri düzene sokar ve rahimi dinlendirir. Lohusa kanamalarını durdurur.Menopoz yıllarında kalp çarpıntısı, ateş basması, endişe ve nefes darlığ
ı hâllerinde bu bitkiyi birkaç yıl boyunca içmek lâzımdır. Bu şekilde âdetten kesilmenin verdiği sıkıntılar hiç olmamış gibi olur. Taze ökse otu suyu, kadının kısırlığını yok eder; bu taze sudan her gün kahvaltıdan yarım saat önce 25 damla, akşam ise yatmadan önce günde 25 damla biraz su içerisinde alınmalıdır.
Bir süre önce İngiltere'de yayımlanan bir sağlık bülteninde 50 yaşın üzerindeki kadınların tansiyon düşürücü hapları uzun süre kullandıklarında göğüs kanserine yakalandıkları yazılıydı, ökse Otu bitkisi varken bu hapları almak niye?
Son zamanlarda geleneksel tıp ökse otunu kansere karşı koruyucu olmak kullanmaya başlamış. Artık şifalı bitkilerin sadece bedeni zararlı maddelerden arındırmakta değil, hastalıkları önlemede de ne kadar faydalı olduklarım tekrar tekrar kanıtlıyorlar. Şifalı bitkileri kullanıp, bedeninize bir iyilik yapın; onlar sizi sağlıklı ve güçlü kılacaktır.
KULLANIM
Çay:
Ökse otu çayı soğuk demlenir. 1/4 litre soğuk su içerisine bir dolu tatlı kaşığı ökse otunu geceden koyun. Sabah hafifçe ılıtın ve süzün. Eğer gün boyunca çok miktar lâzımsa termosta bulundurmalı ve her seferinde termos sıcak sudan geçirilmelidir.
Hülasa:
Almanya ve Avusturya'da hazır satılmaktadır.
Taze suyu:
Taze yaprak ve sapları yıkanır ve ıslakken ezilir.
Krem:
Taze beyaz ökse otu meyveleri hayvan yağında karıştırılır (mayasıl için kullanılır).
Kaynak:Maria Treben TANRI'NIN ECZANESİNDEN SAĞLIK