Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Toz Kükürt veToprak İlişkisi - Kükürtle ph derecesinin ayarlanmasının bitkilere etkileri

0 yorum

    Elit Elementel Toz Kükürt Toprak İlişkisi TOPRAK Ph’sı nedir; Toprağın pH değeri, en basit izahı ile biz insanlarda tansiyon(kan basıncı) ne anlam taşıyorsa, topraktaki pH değeri de yaklaşık aynı anlamı taşımaktadır. İnsanlarda tansiyonun yüksek olması veya düşük olması o kişinin sağlığı ve beslenmesi ile ne kadar yakından ilgili ise toprağın da pH değerinin Yüksek (8’den fazla) veya düşük (6.5’ten düşük) olması, bitki kökleri tarafından besin elementlerinin alınması üzerine o kadar etkilidir. Teknik tanımı ile topraktaki hidrojen iyonları (H+) konsantrasyonları şeklinde tanımlanabilir.

KÜKÜRT
Elementel kükürt toprak pH derecesinin ayarlanmasında uygulanan en kesin ve ekonomik yoldur. Kükürt mutlaka toz olmalı ve suda eriyebilir özellikte olması gerekmektedir. Eriyebilir kükürt uygulaması toprağın işlenmesi sırasında toprağa serpilerek ve daha sonra yüzeyden yaklaşık 15-20 cm tabana inecek şekilde uygulanmalıdır. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygınlaşan organik  tarımında gerek  zirai ilaç kapsamında ve gerekse toprak ıslahında izin verilen ender kimyasal maddelerden biriside kükürttür. 
Organik tarım yapılan topraklarda elementel toz kükürt normal tarım alanlarında uygulandığı gibi toprak tavında iken saçılıp toprağa karıştırmak suretiyle kullanılmaktadır. Toprak pH’sını düşürmek amacıyla kullanılacak toz kükürt miktarı aşağıda Çizelge’de sunulmuştur.

Çizelge . Toprak reaksiyonunu 6.50’ye ayarlamak için gerekli kükürt miktarı (kg/dekar)
Toprak pHİdeal pHKumlu ToprakTınlı ToprakKilli Toprak
8.5

6.5

220
280
340

8.0
6.5
130
170
220
7.5
6.5
60
90
110
7.0
6.5
30
70
90

Toprağın pH değeri toprak verimliliği açısından sadece topraktaki veya uygulanan gübredeki besin elementlerinin alınabilirliği üzerine etkili değildir. Toprağın pH değeri genel olarak: Bu nedenle bitkisel üretimde gübreleme yönünden birim alandan yüksek ve kaliteli ürün elde etmek için, bitkinin kılcal kök bölgesindeki toprak tabakasının pH değerinin bitkinin iyi geliştiği (istediği) pH değerinde olması gerekir. Üretim alanlarında, bitki için yüksek olan pH değerinin azaltılması gerekir. Bunun en ucuz ve etkili yolu pamuk ekim öncesi toprağa toz sarı kükürt uygulamaklar olur.
  1. Toprağın fiziksel
  2. Toprağın kimyasal
  3. Toprağın mikrobiyolojik özellikleri üzerinde etkilidir.

Yukarıda basite indirgenmiş kimyasal reaksiyonlar toprakta mevcut olan kükürt bakterilerinin enzimatik reaksiyonları sonucunda meydana gelmekte ve toprak ortamına verilmiş olan elementel toz sarı kükürt sülfürik asit formuna dönüşerek toprak suyunda Hidrojen (H+) iyonuna ve sülfat iyonuna ayrışır. Sülfatın bir kısmı bitki besini olarak kökler tarafından alınır bir kısmı toprakta tutulur ve bir kısmı da yağış veya sulama suları ile toprak derinliklerine yıkanır. Toprakta kalan hidrojen iyonu bitki tarafından alınamaz ve toprak pH değerinin azalmasının sağlar. 

Tarlaya serpme olarak verilecek toz kükürdün kolay uygulanabilmesi açısından tarla toprağı ile karıştırılmalı ve daha sonra serpme veya bant (çizi) halinde verilmelidir. Toprağa verilen kükürt mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Kükürt uygulama işlemi sonbaharda veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır. Toz  kükürtün ilk gübre ile birlikte verilmesinde bir sakınca yoktur. Toprağa verilen kükürt toprak sıcaklığına, topraktaki kükürt bakterisi miktarına ve toprak rutubetine bağlı olarak birkaç aylık bir zaman içerisinde toprağın pH değerinin azalmasına sebep olur. pH değeri istenilen seviyeye indirilmiş toprağa kaç sene sonra kükürt uygulaması yapılması gerektiği sulamada kullanılan sulama suyu kalite özelliklerine ve topraktaki biyolojik aktiviteye bağlıdır. 

Toprağın pH değeri birkaç yılda bir kontrol ettirilerek yeniden ne zaman kükürt verilmesi gerektiği belirlenmelidir. Genel olarak 5-6 yılda bir kükürt uygulaması yeterlidir.
Bünyesinde sülfat bulunan amonyum sülfat veya potasyum sülfat gibi gübreler elementel kükürdün toprağın pH değerini azalttığı gibi toprak pH değerini istenilen düzeyde düşürmezler.
Toprakta pH değerinin azalmasına paralel olarak bir dekardan alınan kütlü ürün miktarında %20’ye varan bir artış sağlanabilmektedir. Toprağın pH değerinin düşürülmesinde mutlaka çok ince öğütülmüş ve suda çözünme özelliği kazandırılmış toz kükürt kullanılmalıdır. Granül formda veya iri parçacıklar halinde öğütülmüş kükürt uygulamalarından sonuç almak mümkün değildir. Bu konuda yapılmış olan bir çok çalışma mevcuttur. 

Granül kükürdün toprak pH değerini ve EC değerini pek fazla değiştirmediği buna karşılık toz edilmiş ve suda çözünebilir hale getirilmiş kükürdün toprağın pH değerinin azalttığı ve dolayısıyla toprağın EC değerini arttırdığı görülmektedir. Toprağa mineral gübre ilave edilmemesine rağmen toprağın EC değerinin artması toprakta yarayışsız formda olan besin elementlerinin yarayışlı hale geldiğini ortaya koymaktadır. Bunun diğer bir anlamı ise toprağın pH değerini düşürmekle toprakta bir nevi gübreleme etkisi ortaya çıkmaktadır.

Toprak  pH Değerleri: 
Sera ve bahçe yetiştiriciliğinde en çok üretimi yapılan bitkilerin pH istekleri genellikle hafif asit ile orta asit şartlar arasında değişmektedir.

Bazı bitkiler için uygun toprak pH dereceleri:
Bitki İsmi
Uygun pH Değeri
Domates
6.5
Hıyar
6.5
Biber-Patlıcan
6.5-7.0
Kavun
6.5-70
Marul
6.5-7.0
Yer fıstığı
5.5-6.5
Muz
5.5-6.5
Turunçgil
5.5-6.5
Kivi
5.5-6.5
Sebzeler ve Otlar İçin pH Oranları:
Artichoke 6.5 - 7.5
Asparagus 6.0 - 8.0
Basil 5.5 - 6.5
Bean 6.0 - 7.5
Beetroot 6.0 - 7.5
Broccoli 6.0 - 7.0
Brussels 6.0 - 7.5
Cabbage 6.0 - 7.5
Calabrese 6.5 - 7.5
Carrot 5.5 - 7.0
Cauliflower 5.5 - 7.5
Celery 6.0 - 7.0
Chicory 5.0 - 6.5
Chinese Cabbage 6.0 - 7.5
Chives 6.0 - 7.0
Corn, Sweet 5.5 - 7.5
Cress 6.0 - 7.0
Courgettes 5.5 - 7.0
Cucumber 5.5 - 7.5
Fennel 5.0 - 6.0
Garlic 5.5 - 7.5
Ginger 6.0 - 8.0
Horseradish 6.0 - 7.0
Kale 6.0 - 7.5
Kohlrabi 6.0 - 7.5
Leek 6.0 - 8.0
Lentil 5.5 - 7.0
Lettuce 6.0 - 7.0
Marjoram 6.0 - 8.0
Marrow 6.0 - 7.5
Millet 6.0 - 6.5
Mint 7.0 - 8.0
Mushroom 6.5 - 7.5
Mustard 6.0 - 7.5
Olive 5.5 - 6.5
Onion 6.0 - 7.0
Paprika 7.0 - 8.5
Parsley 5.0 - 7.0
Parsnip 5.5 - 7.5
Pea 6.0 - 7.5
Peanut 5.0 - 6.5
Pepper 5.5 - 7.0
Peppermint 6.0 - 7.5
Pistacio 5.0 - 6.0
Potato, Sweet 4.5 - 6.0
Potato 5.5 - 6.0
Pumpkin 5.5 - 7.5
Radish 6.0 - 7.0
Rice 5.0 - 6.5
Rosemary 5.0 - 6.0
Sage 5.5 - 6.5
Shallot 5.5 - 7.0
Sorghum 5.5 - 7.5
Soyabean 5.5 - 6.5
Spearmint 5.5 - 7.5
Spinach 6.0 - 7.5
Swede 5.5 - 7.0
Thyme 5.5 - 7.0
Tomato 5.5 - 7.5
Turnip 5.5 - 7.0
Watercress 6.0 - 8.0
Meyve Çeşitleri İçin Ph Oranları:

Apple 5.0 - 6.5
Apricot 6.0 - 7.0
Avocado 6.0 - 7.5
Banana 5.0 - 7.0
Blackberry 5.0 - 6.0
Cherry 6.0 - 7.5
Cranberry 5.5 - 6.5
Currant, Black 6.0 - 8.0
Currant, Red 5.5 - 7.0
Currant, White 6.0 - 8.0
Damson 6.0 - 7.5
Gooseberry 5.0 - 6.5
Grapevine 6.0 - 7.0
Grapefruit 6.0 - 7.5
Hazelnut 6.0 - 7.0
Hop 6.0 - 7.5
Lemon 6.0 - 7.0
Lychee 6.0 - 7.0
Mango 5.0 - 6.0
Melon 5.5 - 6.5
Mulberry 6.0 - 7.5
Nectarine 6.0 - 7.5
Papaw 6.0 - 7.5
Peach 6.0 - 7.5
Pear 6.0 - 7.5
Pineapple 5.0 - 6.0
Plum 6.0 - 7.5
Pomegranate 5.5 - 6.5
Quince 6.0 - 7.5
Raspberry 5.0 - 6.5
Rhubarb 5.5 - 7.0
Strawberry 5.0 - 7.5
Watermelon 5.5 - 6.

Çiçekler İçin pH Oranları:
Abelia 6.0 - 8.0
Acacia 6.0 - 8.0
Acanthus 6.0 - 7.0
Aconitum 5.0 - 6.0
Adonis 6.0 - 8.0
Ageratum 6.0 - 7.5
Ailanthus 6.0 - 7.5
Ajuga 4.0 - 6.0
Althea 6.0 - 7.5
Alyssum 6.0 - 7.5
Amaranthus 6.0 - 6.5
Anchusa 6.0 - 7.5
Androsace 5.0 - 6.0
Anemone 6.0 - 7.5
Anthyllis 5.0 - 6.0
Arbutus 4.0 - 6.0
Arenaria 6.0 - 8.0
Aristea 6.0 - 7.5
Armeria 6.0 - 7.5
Arnica 5.0 - 6.5
Asperula 6.0 - 8.0
Asphodoline 6.0 - 8.0
Aster 5.5 - 7.5
Aubrieta 6.0 - 7.5
Avena 6.0 - 7.5
Azalea 4.5 - 6.0
Beauty Bush 6.0 - 7.5
Bergenia 6.0 - 7.5
Bluebell 6.0 - 7.5
Broom 5.0 - 6.0
Buddleia 6.0 - 7.0
Buphthalum 6.0 - 8.0
Calendula 5.5 - 7.0
Camassis 6.0 - 8.0
Candytuft 6.0 - 7.5
Canna 6.0 - 8.0
Canterbury Bells 6.0 - 7.5
Carnation 6.0 - 7.5
Catalpa 6.0 - 8.0
Celosia 6.0 - 7.0
Centaurea 5.0 - 6.5
Cerastium 6.0 - 7.0
Chrysanthemum 6.0 - 7.0
Cissus 6.0 - 7.5
Cistus 6.0 - 7.5
Clarkia 6.0 - 6.5
Clianthus 6.0 - 7.5
Clematis 5.5 - 7.0
Colchicum 5.5 - 6.5
Columbine 6.0 - 7.0
Convolvulus 6.0 - 8.0
Coreopsis 5.0 - 6.0
Coronilla 6.5 - 7.5
Corydalis 6.0 - 8.0
Cosmos 5.0 - 8.0
Cotoneaster 6.0 - 8.0
Crab Apple 6.0 - 7.5
Crocus 6.0 - 8.0
Cynoglossum 6.0 - 7.5
Daffodil 6.0 - 6.5
Dahlia 6.0 - 7.5
Day Lily 6.0 - 8.0
Delphinium 6.0 - 7.5
Deutzia 6.0 - 7.5
Dianthus 6.0 - 7.5
Dogwood 5.0 - 7.0
Edelweiss 6.5 - 7.5
Elaeagnus 5.0 - 7.5
Enkianthus 5.0 - 6.0
Erica 4.5 - 6.0
Euphorbia 6.0 - 7.0
Everlasting Flower 5.0 - 6.0
Firethorn 6.0 - 8.0
Forget-me-not 6.0 - 8.0
Forsythia 6.0 - 8.0
Foxglove 6.0 - 7.5
Fritillaria 6.0 - 7.5
Fuchsia 5.5 - 6.5
Gaillardia 6.0 - 7.5
Gazania 5.5 - 7.0
Gentiana 5.0 - 7.5
Geum 6.0 - 7.5
Gladiolus 6.0 - 7.0
Globularia 5.5 - 7.0
Godetia 6.0 - 7.5
Golden Rod 5.0 - 7.0
Gourd 6.0 - 7.0
Grass, Bent 5.5 - 6.5
Grass, Clover 6.0 - 7.0
Grass, Fescue 6.0 - 7.5
Grass, Meadow 6.0 - 7.5
Grass, Pampas 6.0 - 8.0
Grass, Rye 6.0 - 7.0
Gypsophila 6.0 - 7.5


https://www.ripeblueberry.com/ideal-ph-levels-for-fruit-trees/  'verilerine göre

  • Apple 5.0 – 6.5
  • Apricot 6.0 – 7.0
  • Avocado 6.0 – 6.5
  • Banana 5.5 – 6.5
  • Black Sapote 6.5 – 7.5
  • Blackberry 5.5 – 6.5
  • Blueberry 4.5 – 5.5
  • Cedar Bay Cherry 6.6 – 7.3
  • Ceylon Hill Gooseberry 6.2 – 6.5
  • Cherry 6.6 – 7.3
  • Citrus 5.5 – 7.0
  • Cranberry 4.5 – 6.0
  • Coffee 6.0
  • Cashew 5.0 – 6.5
  • Dragon Fruit 5.5 – 7.0
  • Durian 5.0 – 6.5
  • Feijoa 6.0 – 7.0
  • Fig 6.0 – 7.8
  • Grapes 6.0 – 7.0
  • Grumichama 5.5 – 6.5
  • Guava 6.0 – 7.0
  • Jackfruit 6.0 – 7.5
  • Kiwi 5.0 – 6.5
  • Lychees 5.5 – 7.5
  • Mango 5.0 – 7.0
  • Miracle Fruit 4.5 – 5.5
  • Mulberry 5.5 – 7.0
  • Nashi 6.0 – 7.0
  • Nectarine 6.0 – 7.0
  • Orange 6.0 – 7.5
  • Passionfruit 5.5 – 7.0
  • Papaya 6.0 – 7.0
  • Peach 6.0 – 7.0
  • Pear 6.0 – 7.0
  • Persimmon 6.5 – 7.5
  • Pineapple 4.5 – 6.5
  • Plum 6.0 – 7.0
  • Pomegranates 5.5 – 7.0
  • Raspberry 5.5 – 6.5
  • Rambutan 5.5 – 6.5
  • Melon 6.0 – 6.5
  • Mangosteen 5.5 – 6.8
  • Strawberries 5.8 – 6.5
  • Sugar Apple 4.5 – 7.0
  • Star fruit 5.5 – 6.5
  • Tamarillo 5.8 – 7.0
  • Watermelon 6.0 – 6.5


Kaynaklar: