Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kırmızı Ateş Dikeni (Pyracantha Red Column)

0 yorum

Genel: 2-4m uzunluğunda ve genişliğindeki büyük boylu çalıdır.
Çiçek: Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenir.
Meyve: Bezelye büyüklüğünde kırmızı meyveleri vardır. Dekorati amaçlı kullanılabilir.
Yaprak: Herdem yeşildir. Oval ve mızraksı şekillidir. Parlak koyu yeşil rengi vardırKışın yeşil-siyah renklerini alır.
Kök: Yüzlek köklere sahiptir. Hassas değildir.
İstekler: Yarı gölgeli yerleri sever. Az çiçeklidir, ısıya dayanıklıdır, soğuğa karşı hassastır. Güçlü yapısı vardır.
Toprak: Yarı nemli toprak sever, kuraklığa ve tuza dayanıklıdır. Organik madde miktarınca zengindir.

ATEŞ DİKENİ GENEL ÖZELLİKLERİ

 
Bodur kırmızı ateş dikeni


Gülgiller ailesinin bir üyesi olan ateş dikeni, yıl boyu yapraklarını koruyabilen bir bitkidir. Tıpkı çam ağaçları gibi her mevsim yeşil olan ateş dikeni, hem görünümü hem de bu özelliği dolayısıyla bahçe süsleme sanatında da oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak süsleme aracı olarak kullanılmasının bir başka sebebi daha vardır. Bu da kırmızı renkte ve bol sayıda oluşan meyveleridir. Bu meyveleri oluşturacak olan çiçekler açık tonlarda beyaz veya sarı salkımlar halinde açabilir. Genellikle kırmızı renkte olan meyveler, ateş dikeni bitkisinin dikenli dallarının en tepelerine doğru toplu hallerde görünürler. Köpek elması ismiyle anıldığına da rastlanan ateş dikeni, müdahale edilmediği takdirde üç metreyi aşan boylara ulaşabilmektedir. Müdahaleden kastımız da bahçe süslemesinde bitkinin şekilli olacak biçimde kesilmesidir.

Ateş dikeni meyveleri hem hayvanlar hem de insanlar tarafından direk olarak tüketilebilmektedir. Tadında hiçbir burukluk yoktur. Türkiye’nin neredeyse her yerinde yetişir. Bitki yaprakları ve meyvelerinin güneş ısısıyla gölgede kurutulmasının ardından çayı elde edilebilir.



Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk
https://www.fidanistanbul.com/urun/1335_pyracantha-red-column-kirmizi-ates-dikeni,-saksida.html
https://www.native-plants.de/1271/feuerdorn-red-column