Ana sezon yetiştiriciliğine uygundur.
Bitkiler kuvvetlidir, boyları 60-70 cm. yüksekliğindedir.
Meyveler 4 loblu, ilk dönemde koyu yeşil, hasat döneminde koyu kırmızıdır.
75-80 günde olgunlaşır,
8-10 cm. uzunluğunda,
7-8 cm. çapındadır.
Sanayide ve taze tüketimde kullanılır.
Geleneksel nedeniyle meyveleli etli ve tuzlu gıdalarıda Türkiye'de kullanılır. Kuzey Amerika'da popular hale gelmektedir.
İsotlar saplardan arındırma ve iç temizleme
Temizlenen isotlar sergiye serilerek güneşte kurumaya bırakılır.
İsotların kırmızı, mor ve siyah renklerini almaları için belli zamanlarda
temiz bir muşamba ile hava almayacak şekilde üzeri örtülür
Çekilmiş isotlar trekrar serilir
English:
The Urfa Biber is a dried Turkish chili pepper cultivated in the Urfa region of Turkey. It is often described as having a smoky, 'raisin-like' taste. Technically it's a red pepper, ripening to a dark maroon on the plant.
The peppers go through a two-part process, where they are sun-dried during the day and wrapped tightly at night. The night process is called 'sweating', and works to infuse the dried flesh with the remaining moisture of the pepper. The result is an appearance ranging from deep purple to a dark, purplish black. Urfa biber is less spicy than many other chili peppers, but provides a more lasting build of heat.
Traditionally used in Turkey in meat and savoury foods, because of its fruity overtones.
Fidesi
1 comment