Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

PORTAKAL ÇEŞİTLERİ

0 yorum



NAVEL




Göbekli portakal grubunun temelini oluşturur. Ağaç tacı yuvarlak ve orta büyüklükte, ağaçları orta güçlü ve iyi gelişimlidir. Orta erkenci bir çeşittir. Meyveleri tatlı, aromalı, lezzetli ve çekirdeksizdir. Sofralık portakallar içinde hem iç tüketim hem de ihracatta en çok talep gören çeşittir.

Sezon
Ekim ve Şubat arası
Özellikleri
Parlak renkli, bol sulu. Sezon sonlarında çıkar.
Aylar
Ocak - Şubat - Mart - Nisan

SHAMOUTI


Ağaçları orta güçlü, yukarıya doğru büyür ve dikensizdir. Yaprakları büyük, geniş ve açık renklidir. Uygun ekolojik, koşulda çok karakteristik bir aroma ve zengin bir tada sahiptir. Sulu, lezzetli ve kalitelidir. Çekirdeksize yakın en kolay soyulan türdür. Depolamaya ve taşımaya elverişlidir.
Sezon
Şubat ile Nisan arası
Özellikleri
Bol sulu, çekirdeksiz ve yumuşak kabuklu
Aylar
Şubat - Mart - Nisan

VALENCIA


Ağaçları dayanıklı, geniş, yuvarlak taçlı ve yüksek verimlidir. Meyveler ağaçta uzun süre kalabilir. Aromalı, lezzetli, yüksek kaliteli ve en geçci portakal çeşididir. Hem sofralık hem de sanayiye elverişli bir çeşittir. Depolama ve taşımaya çok uygundur.

Sezon
Mart ile Mayıs sonuna kadar.
Özellikleri
Geç sezon meyvesi ve çekirdeksiz
Aylar
Mart - Nisan -Mayıs

SPRING NAVEL


Meyveleri koyu kırmızı renkli olup kabuğunun da kendine has hoş bir kokusu vardır. Meyve eti kalitesi yüksek, suyu oldukça iyi, tatlı ve aromalıdır. Sofralık olarak son derece tercih edilen bir meyvedir.

Sezon
Aralık ile Haziran Arası
Aylar
Aralık - Ocak - Şubat - Mart - Nisan - Mayıs -Haziran



NEWHALL

Newhall Portakal’ı çekirdeksiz ve Washington’a göre 1 ay erken olgunlaşan bir türdür. Ağaçları koyu yeşil yapraklı, orta ve küçük ölçülerdedir. Meyvenin şekli genelde ovaldir. Parlak renkli, olgunlaşma sürecinde kırmızıya dönüşür.



FUKUMATO


Washington’a benzemekle beraber çok daha erkencidir. Soğuğa çok dayanıklı olması olumlu bir özelliğidir. Meyveleri çok düzgün yuvarlak şekilli ve koyu kırmızımsı rengi cazibesini arttırır. Erkenci portakallar içinde gerek rengi, gerek erkenciliği ile önemli bir yere sahiptir.


MORO


En erkenci renkli portakaldır. Verimli ve ekolojiye uyumludur. Aromalı ve çok lezzetli bir türdür. Az çekirdekli ve kolay soyulan bir çeşittir. Hasadı Ocak ayında yapılır.


CARA CARA

Ağaçları Washington Navel ağaçları ile aynı özellikleri taşır. Meyve eti pembemsi portakal rengidir, gevrek ve lezzetlidir. Meyve kalitesi yüksektir. Washington kadar verimlidir. Alışılmışın dışında meyve eti görünüşü ve sofralık tüketime uygun kalitesiyle inanılmaz cazibeli bir Navel çeşididir.


NAVELATE


Güçlü bir ağaç yapısına sahiptir. Meyvede göbek dışardan az miktarda görülür. Meyve iç kalitesi ve suyu oldukça iyi, tatlı, çekirdeksizdir. Meyve aromalıdır ve renginden dolayı çok ilgi çekicidir. Göbekli portakallar içinde geçci çeşitlerden biridir. Meyve ağaç üzerinde kalitesini kaybetmeden 4 aydan daha fazla süre kalabilir.


LANNELATE


Güçlü bir ağaç yapısına sahiptir. Meyvede göbek dışardan az miktarda görülür. Meyve iç kalitesi ve suyu oldukça iyi, tatlı, çekirdeksizdir. Meyve aromalıdır ve renginden dolayı çok ilgi çekicidir. Göbekli portakallar içinde geçci çeşitlerden biridir. Meyve ağaç üzerinde kalitesini kaybetmeden 4 aydan daha fazla süre kalabilir.
Yani Navelate ile aynı özellikleri taşır. Ancak Navelate’den daha verimli ve biraz daha koyu renkli olduğu için daha yaygındır.



TOULE GOLD

Ağaçları yavaş gelişir ve tacı küçüktür. Eylül-Ekim ayında asitliğin düşük olmasından dolayı erkenci bir portakaldır. Oldukça verimlidir. Meyve salatalarında erken dönemde tercih edilir.



POWEL NAVEL

Meyveleri koyu kırmızı renkli olup kabuğunun da kendine has hoş bir kokusu vardır. Meyve eti kalitesi yüksek, suyu oldukça iyi, tatlı ve aromalıdır. Sofralık olarak son