Briesle Metodu ile Domates Aşılama

0 yorum


Bu metotla aşı yapılırken şu sıralama takip edilir.
Anaç tohumun kabuğu üretimi yapılacak domates çeşidinden daha sert olması gerektiğinden 7-10 gün daha erken ekilir.

Anaç bitki ve yetiştirilen çeşide ait fideler aynı anda 10-12 cm çaplı saksılara 3-4 cm aralıkla birlikte şaşırtılır.

Anaç ve yetiştirilen çeşidin fidelerinin gövdeleri 6-8 mm veya 5-7 yapraklı olduğunda aşı işlemi yapılır.

Yetiştirilen çeşit kotiledon yapraklarının hemen üstünden
yukarı doğru meyilli olarak kesilmesi gerekir. Anacın tepesi de meyilli olarak kesilir. Kesilen anaç gövdesinin üst ucu yetiştirilen çeşitten tarafa ve yetiştirilen çeşitteki biraz daha yukarda olmalıdır.

Anacın kesilen gövde ucu yetitirilecek bitkinin kesilen kısmına dikkatlice yerleştirilir. Kesilen kısmın etrafı selofan bant ile sarılır ve aşılanan bitkinin sallanmaması için bir çubuğa bant il tutturulur.

Aşılamadan sonra saksıda uygun nemi temin etmek için fidelerin üzeri polietilen örtü ile kapatılır.
Aşılı fidelerin bakımında sıcaklık normal domates yetişticiliğnde olduğu gibidir.
Dikim zamanında genel olarak üretilen çeşidin kökü daha sonradan olabilecek bulaşmayı önlemek için aşı yerinin altından kesilerek yok edilir.
Aşılama tekniği üzerindeki hayati süre.
Aşılama sırasında dikkat edilecek hijyenik tedbirlere de bağlıdır.