Sarı Kuzu Kulağı
Evelik Labada
Sour(ekşi) Labada
Efeli develik kuzu kulağı
Kuzu kulağı
Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır. Çokyılık otsu bitkilerdir. 60 cm’ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir. Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir.
Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.
C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Hafif müshil etkisi vardır.
Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir.
Kökünün Faydaları
Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.
Safra söktürücüdür.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir
Kuzu Kulağı’nın Yararları (Faydaları)
· C vitaminini bol olduğu Kuzu Kulağı İskorbit hastalığında da çok faydalı olur.
· Diş etlerindeki hastalıklar, diş etindeki kanamalar ile diş eti çekilmelerine de Kuzu Kulağı çok yararlıdır.
· Kuzu Kulağı bağırsağı yumuşatıp, müshil etkisi yaparak kabızlığı önleyici bir unsur olur.
· İdrar söktüren Kuzu Kulağı bu sayede Böbrekleri de güzel çalıştırır.
· Kuzu Kulağının kökleriyle ise safra sökmeyi sağlayabilirsiniz.
Kuzu Kulağı’ nın Zararları
Kuzu Kulağının romatizma hastaları, Gut rahatsızlığı ve böbrek hastaları tarafından kullanılmaması gerekir.
Kuzu Kulağı Hakkında Genel Bilgiler
Kuzu Kulağı yurdumuzun hemen her yerinde yetişmekte şifa deposu olan bir bitkidir. Çoğunlukla Tokat ve çevresinde yetişir. Nemli havalar, killi ve kumlu olan toprağı severler. Tarla, çayır, meralar ile ağaç gölgeleri yetiştiği yerlerdir. Ekşi ve mayhoş tadıyla Kuzu Kulağı bahar mevsiminde yetişmektedir. Çiçeğe geçmeden toplanması gerekir. Kuzu Kulağında C vitamini bolca bulunur. Çiğ olarak ya da salatalar ve çorbalarda kullanılabilir.
Kuzu Kulağı yaprakları ile hazırlanan lapa ile çıbanlar olgunlaştırılarak tedavi edilir.
Ekşi labada
•İştah açar.
•Vücudu güçlendirir.
•Çıbanları olgunlaştırır.
•Müshil etkisi gösterir.
•Mesane tıkanmasını giderir.
•Kanı ve bağırsakları temizler.
•Haşlanıp deriye konursa kaşıntıları azaltır.
•Labada çayı, vücudu rahatlatır ve kuvvet verir.
•Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir, ishali keser.
•Deri hastalıklarında etkilidir. Yara ve egzamaları iyileştirir.
•Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır.
Labada Otu Nasıl Kullanılır? Labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Yapraklarından dolma yapılır. Yeşil tohumları kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse anne sütünü arttırır. Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları giderir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek deri hastalıklarında kullanılır. Bitkinin yapraklan çiğ olarak yenir. Bitkinin yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.
Çay: 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
Küçük labada
Ekşi Kuzu kulağı
Ekşi Otu (Kuzu Kulağı) Çeşit Özelliği
Tamamen köy çeşidi olan eksi otu limon gibi ekşi olmasıyla ünlüdür. Ülkemizde son dönemde tanınmaya başlanmıştır. Koyu yeşil yaprakları olan bu çeşidin albenisi oldukça yüksektir. Yavaş yavaş raflarda yerini almaya başlamıştır. Ortalama olgunlaşma süresi 35-40 gün olup, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekimi tavsiye edilir.
Ekim Derinliği :
0.5 - 1 cm.
Sıra Üzeri Ekim Mesafesi :
1.7- 1.9 cm.
Sıra Arası Ekim Mesafesi :
2 - 24 cm.
Tahmini Çimlenme Günü :
10-12 Gün