Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Bakteriyel Gövde ve Meyve Çürüklüğü( Erwinia carotovora subsp.carotovora )

0 yorum

Etmenin genel özellikleri :Erwinia carotovora subsp.carotovora (Jones) Berg. et al. bakteriyel bir hastalık etmeni olup, bir çok tek yıllık bitkiyi hastalandırmaktadır. Hastalık etmeni toprakta serbest halde ya da bitki kalıntılarında canlı kalabilir. İnfeksiyon genenllikle yaralardan olmaktadır. Bakteri bitkilerin iç dokularında çoaldıktan sonra, pektolitik ve coğunlukla sellülotik enzimler üretmekte ve bun enzimler dokuların parçalanmasına ve çürümesine neden olmaktadır. Hastalık böylece bitkilerde yumuşak çürüklüğe neden olmaktadır. Bakterinin yayılması başlıca sulama suyu ile olur ve hastalık, özellikle iyi havalandırılmamış ve humusca zengin topraklarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Hastalık etmeni genellikle sıcak aylarda görmek mümkündür, 30 - 35 °C sıcaklıklar hastalık etmeninin gelişmesi için uygundur. 




Belirtileri: 
Etkilenmiş bitkilerin toprak üstü aksamları en dış yapraklardan başlayarak solmakta ve kurumaktadır. Bitkinin kök ve kök boğazı kısımlarındaki öz dokular kahverengileşmekte ve uç kısımları çürümekte ve pis bir koku etrafa yayılmaktadır. Epidemi durumlarında bitkiler ölmekte ve tarlada boşluklar oluşturmaktadır.

 


Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
1. Hastalıklı bitkilerin imha edilmesi ya da uzaklaştırlması.
2. 
Fideliklerde ve şaşırtma esnasında hastalıktan ari toprak kullanmalı.
3. Toprak havalanmasına, özellikle 
humusca zengin topraklarda dikkat edilmeli.
4. Ürün rotasyonu yapılmalı.
5. Dayanıklı bitkiler tercih edilmeli.
Kimyasal Mücadele:
Bulaşık tohum yataklarının sezon süresince Chloropicrin ile ilaçlama tavsiye edilir. toprak ilaçlamasında metil bromide ve metham- sodium daha az etkilidir. Bakırılı ilaçlar bakteriyel etmenin diğer bitkilere yayılmasını engellemek için tavsiye edilir.Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir.
Kullanılan Kimyasal İlaçlar (Fungisid)
Kullanım Miktarı
(100 Litre)
Bakır Oksit WP 50%300-400 g
Bakır Oksiklorid WP 50%300-400 g
Bakır Kompleks + Mancozeb WP 21+20%300 g
Bazik Bakır Sülfat WP 52.5 %400 g
Bakır Hidroksit WP 50%250 g
Yağ ve rosin asitlerinin Bakır Tuzları EC 51.1200 c