Capsid böceği
Kırmızı Örümcek Akarı
Sümüklü böcek solucanı
Yaprak Piresi
Yaprak Biti
Güllerde Hastalıkların Önlenmesi
Gül bitkilerine bulaşacak bircok potansiyel hastalık vardir. Kara nokta, küf ,pas vb.. Bu Hastalıklar aşağıdaki Kurallarla kontrol Edilebilir:
1. Bölgenizdeki önerilen bitkilerin hastalıklara dayanıklı olanını seçmek.
2. Saglıklı Bitkiler Almak. Böcek açısından Inceleyin Hastalık Hasarlarını edin.
3 .. (3-4) metre Iyi Bir hava sirkülasyonu olan yerlere dikin.
4. Düzenli Olarak herhangi bitki hasar ve İstilacıları kontrol edin. Derhal Hasarlı yaprakları çıkarın çöpe atın.
5 .Saglıklı toprakla bitkininzi koruyun.
6 .Bitkinin yapraklarını serbest tutun.Birbirlerine değen yerleri budayın.
7. Düşmüş Yaprakları çöpe atın.
8. Su Uygun bir sekilde yeterince verin.
9. Minimum 4-6 Saat: ideal 9 saat bol güneş yerleri tercih edin.
Siyah Nokta
Nemli havalarda şık Görülen bir mantardır. Bir siyah nokta (Diplocarpon rosae) Yaprakların Üst yüzeyinde başlangıcında 2-12 mm çapta zamanla met lekeler birbirleriyle birleşerek Daha geniş alanları kaplarlar. Lekelerin çevresini saran yaprak dokusunun rengi sariya döner yapraklar kuruyup dökülür .Küçük siyah (Bulanık kenarları) noktalar yaprakları öldürür .Yere dökülen hastalıklı yapraklar toplanıp yakılmalıdır.
Siyah nokta sporlar yeni çıkan yaprakların üzerine sıçrayan, hava nemli kalmaya başladığında, sporlar çimlenir bir Gün içinde bitkiye bulaşır Gün Içinde yeni sporlar yayılır. Yeni sporların o diğer parçalara bulaşması rüzgarda olacaktır.
Tedavi
Yeni bir gül satın alırken, hastalık dirençli bitkilere bakmak.Gülün üst kısmını sabah sulamasında ıslatmayın. Onların kurumasına zaman yok bundan kaçının.Tüm hastalıklı yaprakları temizleyin.
Hastalığı Önlemek 10-14 Gün Sprey için bir çorba kaşiği kabartma tozu ,birkac damla bulaşık yıkama deterjanı uygulayın
Külleme
Bu bitkilerin çok sayıda turde saldıran bir mantar hastalığıdır. Saplara ve yeni tomurcuklar Üzerine beyaz bir toz sporlar oluşturur. Külleme özellikle kötü hava dolaşımı,sicak günlerde ve nemli gecelerde yağmurlama sistemiyle oluşabilir.Külleme, özellikle ilkbahar sonbaharda kendini gösterir.Geceleri sıcaklık düşüşü mantar sporları çimlenir .Nem arttığında Mantarlar bitkiye nüfuz eder .
Tedavi
Küf bitkileri Kurtarmamanın en kolay yollarından biri sabah hortum suyuyla sulama.Sıvı kükürtle sprey yapılır.
Pas
Rust (Phragmidium mucronatum) Bir Pas enfeksiyonu gül bitkileri uzerinde nokta küçük parlak turuncu noktalar yaprakların alt tarafında oluşur. Hastalık ilerledikçe, iznin kahverengi sarı benekli noktalar hasar oluşturacak,bu mantar da yaprak dökümüne ssebep olur.
Tedavi
Budamadan sonra pas önleyici bir sprey , enfekte yaprakları kaldırmak ,mantar sporları öldürmek için hortumla yıkamaya kalkmayın dikkatli olun hastalığı yayabilirsiniz.
Mücadelesi:
Kültürel Önlemler :
İlkbaharda dal, yaprak, tomurcuk sapı çanak yapraklarda kırmızı kabartılar görüldüğünde hastalıklı dallar budanmalıdır. Budama artıkları yakılmalıdır.
Toprağa Düsen yapraklar toplanarak imha edilmeli ya da derince gömülmelidir.
Kimyasal Mücadele:
İlk püstüller görülür görülmez ilaçlamalara başlanmalı hastalığın seyrine GÖRE vegetasyon süresince Devam edilmelidir ettik.
Etkili MADDE Delos ettik ORANI
Formülasyonu
Dozu (preparat) 100 lt suya bir
Bakır + CaO Bulamacı SULFAT
1kg +0.5 kg
Cyproconozale
50g / l EC
25ml (Atemi 50 EC)
Propineb% 70
WP
200 g (Aprocol 70 WP, Enercol)
Antraknoz
Antraknoz (Sphaceloma rosarum da yaprakların uzerinde siyah noktalar ) siyah nokta hastalığına benzer . Yakından bakın iki hastalıklataki Farkı görün.. Siyah nokta nın tüylü kenarları vardir; oysa antraknoz noktaların tanımlanan kenarları vardır.
Antraknoz Hastalığının , dairesel noktalar kırmızı Küçük 1/16- için-1/8-inç çaptadır. Hastalık ilerledikçe, noktalar büyür ve merkezleri etrafında koyu kırmızı bir halka ile hafif kahverengi merkezi bir delik bırakarak düşer. Ağır vakalarda, tüm yaprak düşer.Bahar aylarında, antraknoz, serin, nemli koşullarda gelişir. Hastalık kısa surede sıcak hava göründüğünde kalkacaktır.
Tedavi
Antraknoz'a tedavisi siyah nokta hastalığıyla aynıdır.
Gül Mildiyösü (peronospora sparsa)
Siyah küf olarak bilinir hızla yayılır. Gün Içinde bir gül bitkisi yaprak döker.Çok ciddi bir hastalıktır . Mildiyö, serin ve nemli havalarda görülür.Genellikle yaprakların Üst tarafındaki damarlar, sapları boyunca sarı kenarları mor lekeler olarak görüntülenir. Soluk gri tüy yaprakların alt tarafında meydana gelebilir. Siyahımsı veya koyu kırmızı lekeler yaprakların yüzeyinde görünür.
Yapraklar kırılgan olur düşer.Hastalığın Ertesi seneye taşınmasını engellemek amacıyla hastalıklı yaprak, dallar budanıp uzaklaştrılıp yok edilmelidir.Seralarda fazla nemden kaçınılmalı Bir Havalandırma Ile nem azaltılmalıdır.
Tedavi
Önleyici bakır ile sprey olacaktır .Gerekli hava dolaşımını sağlamak gerekir.
Mozaik Virüsü
Mozaik Virüsü yaprakları deforme olmuş, yeni büyüme sarı benekler gosterir.. Bu büyüme geçici olabilir. Etkilenen brkac yaprak Varsa, çiçeklenme devam edebilir .
Tedavi
Virüse iyi çözüm bahçenizden Kaldırmaktır.
Gül Uru
(Agrobacterium tumefaciens) Doku (ur) düzensiz şekilli, Soğanlı kitleler toprak hatti yakınında kaynaklanıyor Bu Gibi Küçük şişlikler ,arasında birkac santim olabilir. Ur kahverengimsi renkte siyaha kahverengi; , Yuvarlak yumrulu doku kabadır .Bitki yaraların giren toprakta yaşayan bakterilerdir. Bu bakteriler kökler, tomurcuklara saldırır.
Bitkiler urdan yıl sopnunda ölebilir. Tomurcuk ve köklerden kurtarmak için Bitkiyi kazıp kirleri temizleyin delikten ettik. Bakteri 10-15 Yıl toprakta yaşayabilir .
Tedavi
Şüpheli şişlikler ile enfekte sapları veya kron alt uzerinde galls. Sapları uzerindeki yaralanmalardan Bitkileri koruyun. Bu Hastalık la herhangi bir kimyasal mücadele yoktur..
Bitkinin dibinde az miktarda toprak taşındıktan sonra ur kolayca kesilebilir. Tüm parçaları çıkarın. Bir seyreltilmiş ağartma çözeltisi ile mumkun oldugu kadar bitki tabanının kadar boyayın. Mumkun oldugunca dikim deliğindeki toprağı çıkarın yeni toprak ile değiştirin.
Gül Bud yanıklığı
Botrytis yanıklığı, bud mantarı, çiçek yanıklığı Gri Kalıp da denir. Nemli hava serin sıcaklıklarda yayılan bir mantar hastalığıdır.
Bu genellikle yaprak tomurcuklarına kadar hareket ederek, siyahtan kahverengiye çevirir, başlar bükülür. Yaprakları kahverengi tomurcuklar yuvarlanıyorsa tomurcuk kurur sapları bir grimsi kahverengi olur. Yaprakların üzerindeki su yanıklığın.ana nedenidir
Tedavi
Bitkinin enfekte bölümlerini ortadan kaldırın:
1 . Mumkünse üzerindeki suyu kurutun.
2 .Temiz, steril budama makası kullanarak, Enfekte sapları Yaprakları en az (8) inç kesin. Dokunma sonrası bitki hastalık yayılımına sebep olabilir.
3 . Bitkinin Tüm enfekte bölümleri atmak için eldiven giymeden bitkiye herhangi bir bezle dokunun.
4. (.Üç Kısım su' bir kısım alkol): Üç ölçek su bir Kısım çamaşır suyu 4 denatüre 'Ile Temizleyin bir Silin bezle Kurulayın
5 . Bakır bazlı mantar İlaçları sonbahar erken ise ilkbaharda uygulanır, bu enfeksiyonu önlemede yardımcı olabilir
Gül Rozet
Gül Rozet VEYA cadılar 'Süpürge da gülün witches'-süpürge Olarak bilinen Gül rozet hastalığı, met Eklendi çok Küçük'ün, SÖZ Konusu akar kene Tarafından Gerçekleştirilme yayılan Bir virüs VEYA virüs tab Bir hastalıktır. Hastalık cinsi bitkilerin sınırlıdır Rosa. Ana Konakçı Amerika gösteren Birleşik Devletleri Kabil edilir multiflora gül Olarak Eklendi çok boyunca Bir Zararlı ot. Gül rozet Faiz gül Bahçe tehdidi Tarafından Gerçekleştirilme oluşturuldu.
Gül rozet hastalığı Erken belirtileri genellikle normalden DAHA fazla etli kırmızı Çeşitli tonlarında renkli income vejetatif çekimleri, keskin Bir Artis büyüme konumundadır yaprak damarları alt kırmızı Bir Leke bulunur ettik. Yapraklar, deforme Kırışık sarı mozaik kırmızı Leke Ile kırılgan hale gelecektir ettik ettik. Hastalık ilerledikçe, petioller kısaltılmış, Eklendi çok Küçük Hale Yaprakları, sürgünler Üreten, buyur YOGUN kırmızı, yan tomurcukları KISA tr ettik. CULTURAL kültürel gül Belirtiler genellikle gül multiflora GÖRE DAHA az şiddetlidir. CULTURAL kültürel gül kalınlaşmış, etli sapları belirtileri dikenli Bir çoğalmasını göstermektedir ettik.
Tedavi
1. .. belirtileri Ile süs gül Çıkarın. anaç Dahil TÜM Bitki çıkarıldı IMHA edilmelidir ettik.
2. .. olabildiğince Uzak Olarak multiflora bilinen tribünden Bitki süs gül gül.
3 .. Akari ile kontrolün ederek Hastalık Kontrol. Haziran Temmuz aylarında haftalik aralıklarla uygulandığında bahçecilik Yağlar böcek öldürücü sabun Bazi protection sağlayabilir ettik ettik.
Botrytis yanıklığı:
Bir Şakayık çiçek tomurcuğu Botyrtis
Botrytis VEYA gri Küf şiddetli ilkbahar Geç donuyor SONRA VEYA serin, yağışlı HAVA dönemlerinde Yaygın Hale Baska bir mantar hastalığıdır. Islak, Nemli KOŞULLAR Birkac Gün boyunca Devam Zaman'ın özellikle Bitkiler for Zararlı OLABILIR. Ne yazık ki, met bahar yukarıdaki HAVA Koşulları TÜM yaşadım! Botrytis ag Olarak görünür Botrytis met Şakayık Büyüyen ucu enfekterayish VEYA çiçek tomurcukları, Yaprakları kaplayan kahverengi Toz KALIP, sapları ettik. Bircok farkli Uzun Ömürlü effects AMA Şakayık özellikle yaygındır. Yaprak lekesi Gibi, botrytis yuzden sonbaharda Bahçe TÜM Bitki artıkları ÇIKARMAK for önemlidir ölü yapraklar Diğer Bitki dokusunda overwinters ettik. Eger tomurcukları, yaprak VEYA Gövde Botyrtis fark ederseniz, DİKKATLİ, Enfekte Bitki dokuyu Bir torbaya eg çöpe Atin ettik. Bitki depression psikrometrik fark VEYA Diğer saglıklı Bitkiler for hastalığın yayılmasını fiyat riski imkb bunu Asla. Boyle Daconil, mankozeb, ya da bakır mantar ilacı Olarak Bir mantar ilacı Ile püskürtün. Her Zaman Bir Fungisit kullanırken etiket yönergeleri Izleyin herhangi ettik okumak En.
Yağlık Güllerde Hastalık Zararlılarla Mücadele ettik
GÜL FİLİZ burgusu Mücadelesi
Larvaları gül filizlerin Içinde yaşar, sürgünlerin ucundan itibaren 3-13 santim uzunluğunda galeri açarak zarar verirler. Zarar Gören sürgünlerin gelişmesi Durur, Asagı Doğru sarkarlar, zamanla kururlar. Ergin 5-6 mm. boyunda siyah görünüşlü Bir arıdır. Larva krem renkli Olup, 10-12 mm. boyundadır.
Mücadelesi
Yaprak Kesici Arılar
BHC , DDT veya bakır (böcek ilaçlarıyla kaynakları bulamıyorsanız yaraklara)ile zaman zaman püskürtme iyi koruma yapabilirsiniz.
KÜLTÜREL Önlemler Kış vurgunu Olarak adlandırılan zarar Görmüş kuru dallar Özün bulundugu yerden kesilip, yakılmalıdır. Kimyasal Mücadele: Erginlerin tip larva zararının görüldüğü Mart sonu Nisan Ortasında% 5 zarar Varsa ilaçlama YAPILIR ettik.
KULLANILAN ILACLAR Dozları Ve
Etkili MADDE Delos Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya) A.Ş.
Dimethoate 400 g/l-------------EC------------100ml
Paratiyon Metil 360 g/l--------EC----------- 100ml
Metomil 200 g/l---------------EC------------200ml
GÜL FİLİZ ARISI Mücadelesi
Kısı olgun larva Halinde gül sürgünü Içinde geçirir. İlkbaharda pire pupa olurlar. Pupa devresi 10-15 gündür. Erginler açtıkları yuvarlak deliklerden bulundukları Sürgünleri Terk ederler. Mayıs Ayı Içinde uçuşan erginler Bir yillik gül Sürgünleri icine yumurta koyarlar.İçine yumurta konan sürgünün uç kısımları derhal Asagiya Doğru'nun sarkar Gün Içinde uçtan Kurumaya baslar 1-2 ettik. Zararlı yılda Bir döl vegbigb. Yağ süs güllerindir ettik Konukçuları.
Mücadelesi:
KÜLTÜREL Önlemler Zarardan dolayı Kurumuş gül Dalları Özün bulundugu kısımdan kesilerek HEMEN yakılmalıdır. Kimyasal Mücadele: Gençleştirme Yapılmış güllüklerde% 5 zarar saptandığı Zaman (Genellikle Mayıs sonu Haziran Ortası) erginlere karsı mücadeleye geçilmelidir.
KULLANILAN ILACLAR Dozları Ve
Etkili MADDE Delos Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya) A.Ş.
Azinfos Metil% 25 ----------- WP ------------- 200 gr.
Paratiyon Metil 360 g/l--------EC------------- 100 ml.
GÜL HORTUMLU Böceği Mücadelesi
Erginlerin açılmada Olan tomurcuklarda yaptıgı zarar önemlidir. Yumurtlama sırasında tomurcukları kırparak Yere sererler, bir, Kısmı da dallarda Aşılı Kalir. Zarar Gören tomurcuklar açılmazlar, çiçeklenme anormal Olur, output azalır. Delinmiş gül tomurcuklarının kopartılıp atılması gerekir.
Kimyasal Mücadele: Nisan sonu Mayıs Ortası% 5 zarar tomurcukta Varsa Kimyasal Mücadele YAPILIR.
KULLANILAN ILACLAR Dozları Ve
Etkili MADDE Delos Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya) A.Ş.
Malathion% 25 WP ------------------ -------------- 200 gr.
Malathion 190 g/l--------------- EC -------------- 250 ml.
GÜLLERDE YAPRAK Biti Mücadelesi
O gül yaprak biti hortumunu Bitki Dokusu icine sokarak özsuyu emer. Koloniler Halinde sürgün tomurcuk yapraklarda bulunur ettik. Yogun oldugu durumlarda gül tomurcuklarının, normal gelişmesi duraksar, Büyük zarara hacimdeki olabilirler.
Dişilerinin Vücut rengi yeşil baş toraks siyahtır ettik, kırmızının bütün, tanlarında Olup ettik. ERKEKLER Genel Olarak siyahtır. 2-3,5 mm. boyunda dolgun YUMUŞAK vücutludurlar kanatlı kanatsız Formları vardir ettik ettik.
Mücadelesi
KÜLTÜREL Önlemler Güllüklerin bulundurulması otsuz, toprak işlemesi, Sulama yapılması önemlidir Zamanında gübrelemenin ettik. Kimyasal Mücadele: 100 Gül bitkisinin 20'sinde, sürgün yaprakların alt yüzünde yaprak biti kolonileri GÖRÜLMEYE basladigi Zaman ilaçlamaya geçilmelidir Täze ettik.
KULLANILAN ILACLAR Dozları Ve
Etkili MADDE Delos ettik Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya bir) --- yok
Malathion% 25 WP ------------------ ----------- 200 gr. --- Tomurcuksuz Gülde
Malathion 190 g/l----------------EC---------- 250 ml. --- Tomurcuksuz Gülde
Azimphos Metil 230 g/l-------- EC ----------- 200 ml. --- Tomurcuklu Gülde
YAĞ GÜLÜNDE Koşnili Mücadelesi
Gül koşnili Iki sekilde zarar yaparlar. İnce Uzun hortumlarını uzerinde yasadigi Bitki dokusunu derinlerine sokarlar öz suyunu emerler ettik. Salgıladıkları tatlı MADDE Ile fumajin mantarlarının hızla çoğalmasına hacimdeki olurlar. Zarar Gören güllükler 3-4 Yıl Içinde TAMAMEN kururlar. 2 yıl durgunluk gösteren gül fidanları İKİNCİ Yıl bodurlaşır, yapraklar ufalır sürgün tomurcuk Miktarı azalır Buyuksehir bozulur, Üçüncü Yıl Yer Yer kurumalar baş gosterir. Sarılık çalılaşma görülür ettik.
Mücadelesi:
KÜLTÜREL Önlemler Kuru Yüz tutmuş dallar kesilip yakılmalıdır Kurumaya ettik. Kimyasal Mücadele: İlkbaharda henüz yumurtlama devresine girmeden Back Back Devrede Nisan Ortası Mayısın tip Haftası ARASINDA ilaçlama yapılmalıdır. Zararlı saptandığında mücadeleye başlandıktan.
KULLANILAN ILACLAR Dozları Ve
Etkili MADDE Delos Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya) A.Ş.
Azimphos Metil 230 g/l-------- EC ----------- 200 ml.
Azimphos Metil% 25---------- WP ----------- 160 gr.
Diazinon 630 g/l-------- -------- EC ----------- 65 ml.
Paratiyon Metil 360 g/l--------EC----------- 150ml
GÜLLERDE PAS hastalığı (Phragmidium spp.)
Tomurcuk saplarında sarımtırak lekeler Halinde görülür.Daha SONRA met lekeler turuncuya dönüşür.Yağ güllerinde sap ettik dal, bir kez yaprak ettik çanak yapraklarında income bulaşmalardan dolayı tomurcuklar açılmaz.Yapraklarda lekeler oluşturduğundan yaprak fonksiyonunu yapamaz, çiçek Miktarı azalır GULYAGI hue bozulur: Zarar Sekli Zamani Ve Ürün azalır.
Mücadelesi:
KÜLTÜREL Önlemler
İlkbaharda hastalıklı dallar budanmalı, Sürgünleri Kesmeden once ispirto, Karbolineum Gibi Maddeler sürülmeli,
Toprağa düşmüş yaprak budama artıkları toplanarak IMHA edilmelidir ettik.
Kimyasal Mücadele: Çiçek tomurcukları kırmızı uç göstermeden 20-25 Gün once Birinci; birinciden 10-15 Gün SONRA İKİNCİ; hasat biter bitmez Üçüncü ilaçlama yapılmalıdır.
Kullanılacak ILACLAR Dozları A.Ş.
Etkili MADDE Delos Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya) A.Ş.
Azimphos Metil 230 g/l-------- EC ----------- 200 ml.
Bordo Bulamacı ------------------ liquid ---------- 1. kg. +0.5 Kg.
Cyprocnazole 50 g/l------------- EC ----------- 25 mi.
% 75 Oxycarboksin --------------- WP ----------- 75gr.
Propineb% 70 -------------------- WP ----------- 200gr.
GÜL KÜLLEMESİ (Sphaerotheca pannosa var Rosea (Walt.), Lev.)
Yapraklar kıvrılır görülür.Hastalıklı tomurcuklarında ettik Surgun, Gülün yaprak, oluklaşır saplarda da görülür ettik beyaz Bir Küf örtüsüyle kaplanır.Küf örtüsü çanak yapraklarda ettik kızarır sertleşir.Hafifçe ettik: Zarar Sekli Zamani ettik.
Mücadelesi:
KÜLTÜREL Önlemler
Fazla sulamadan özellikle sisleme şeklindeki sulamadan kaçınılmalıdır,
Hastalık Görülen Bitki kısımları budanmalı,
Bitkinin Iyi gelişmesi sağlanmalıdır.
Kimyasal Mücadele: Yaprak tomurcuk teşekkülü görüldüğünde ilaçlamaya tip başlanılmalı, Birer Hafta aralıklarla 5-6 ilaçlama yapılmalıdır ettik.
Kullanılacak ILACLAR Dozları A.Ş.
Etkili MADDE Delos Miktarı ---- Formülasyonu --- Dozu (100 lt. Suya) A.Ş.
Benomyl% 50----------- -------- WP ----------- 100 gr.
250 g/l---------------EC---------- -160 ml bupirimate.
Dinokap 475 g/l---- ------------- EC ----------- 40 ml.
Kükürt% 80 WP ---------------------- ----------- 400 gr.
Kinometiyonat% 25---------- WP ----------- 30gr.
Penkonazol 100 g/l------------- EC ---------- -25 ml.
Heksakonazol 50 g/l-------------SC------------50ml.
Pirazofos 300 g/l- ------------- AK ------------ 50ml.
Gül ARASINDA tr Özel olanıdır.Gül Gerek Kokusu Gerek Anlamı açısından Diğer çiçeklere nazaran DAHA özeldir.Özel Bir anı, Özel Bir Günü kutlayanların tip Tercihi çiçekler arasinda güldür.Gülün Bakımı sanıldığı Kadar Zor olmasada yinede çiçekte oluşabilecek Hastalık durumlarına GÖRE değiiklik gosterir. Gül Bakım çiçekler Aşamasında Çeşitli kimyasalların kullanımıyla hastalıklardan uzaklaştırılarak saglıklı Bir çiçek oluşmasını sağlarlar.
Gül Hastalıkları
1) Gül Küllenmesi
2) pas Güllerde
3) Güllerde Kara Leke
4) Yaprak Bitleri
5) Gül Aqrilusu
gul-hastaliklari.jpg
Gül Küllenmesi
Yaprakların kenarlarında yapışkan un Şeklinde küflenme görülür.Hastalık YALIM edilmezse yaprağı Kaplar Bitki kurur ettik.
Tedavisi
Bitkinin Düzenli sulanması TOPAS, Microthiol İlaçları kullanılmalıdır ettik.
gullerde-pas.jpg
Güllerde Pas
Bitkinin yapraklarında alt kısmında 1 mm civarında keseler oluşmaktadır.Hastalık ilerledikçe yapraklarda pas lekesi Gibi lekeler oluşup yapraklar Kurumaya baslar.
Tedavi
Dökülen gül yapraklarının diğerlerinden ayrılarak toplanması IMHA edilmesi gerekmektedir.Tedavisi for filizlenmesinden itibaren Kaptan Ile ilaçlama yapılmalıdır ettik.
gullerde-kara-leke.jpg
Güllerde Kara Leke
Bitkilerde Görülen siyah lekelenmelerdir.Hastalık ilerlediğinde Bitki yapraklarını DÖKER.
Tedavi
Bitkinin TEDAVISI for Kaptan Dikotan İlaçları kullanılması önerilmektedir ettik.
yaprak-bitleri.jpg
Yaprak Bitleri
Gülün tomurcuklarında emer gülün fidanının bozulmasına hacimdeki Olur ettik yapraklarındaki sıvıyı yapraklarında görülür.Gülün ettik.
Tedavi
DDVP ILACLAR kullanılır.
Gül Aqrilusu
Gülün dallarından girer köküne Kadar inerek bitkiyi komple kurutur ettik.
Tedavisi
Yıkanır.İlaçlama Yapmak Gerekmektedir ettik budanır Kuruyan dallar.
GÜLLERDE Görülen Sorunlar, Hastalıklar ZARARLILAR VE:
Gül yetiştiriciliğinde karşımıza Çıkan En Büyük Sorunlar "Kör Sürgün" "Bozuk Baş" oluşumudur ettik.
Kör Sürgün, Güllerin generatif gelişmeye başlaması gerekirken, vejetatif Devrede kalarak yaprak açmaya Devam etmesi, Böylelikle Çevremdeki Kızlar Sapin Ucunda çiçek meydana gelmemesi olayıdır.
Bozuk Baş, Gül tomurcuklarının ortasındaki petallerin Tam Olarak gelişemeyerek Yassı ondüleli Bir masaüstü modülü Şekil almasıyla Ortaya Çıkar ettik.
Pas:
Hastalık, once yaprak, tomurcuk saplarında sarımtırak lekeler Halinde görülür ettik dal. DAHA SONRA met lekeler turuncuya dönüşür.
İlkbaharda hastalıklı dallar budanmalı, Sürgünleri Kesmeden once ispirto, Karbolineum Gibi Maddeler sürülmeli, Toprağa düşmüş yaprak artıkları toplanarak IMHA edilmelidir.Çiçek tomurcukları kırmızı uç göstermeden 20-25 Gün once Birinci'nin budama ettik; birinciden 10-15 Gün SONRA İKİNCİ; Hasat biter bitmez Üçüncü ilaçlama yapılmalıdır.
Nokta Siyah:
Yaprakların Üst yüzeyinde başlangıcında 2-12 mm CAPTA Karakteristik yuvarlak siyah lekeler meydana gelir. Zamanla met lekeler birbirleriyle birleşerek DAHA GENIS Alanları kaplarlar. Lekelerin çevresini saran yaprak dokusunun rengi Sariya döner yapraklar kuruyup dökülür ettik. Yayılmasını Bir seneden seneye Diğer geçişini Engellemek for ettik Hastalığın, kuruyan lekeli sürgünler budanmalı etkili maddeli ILACLAR önerilmektedir Maneb ettik budanan met hastalıklı Bitki kısımları Ile Yere dökülen hastalıklı yapraklar toplanıp yakılmalıdır.Yaprakların Uzun Süre depression psikrometrik fark kalmamasına Dikkat edilmelidir.İlaçlı mücadelesinde benomil, Captan ettik. İlaçlamaya tip belirtiler görülür görülmez başlanmalıdır.
Gül hortumlu böceği (Rhynchites hungaricus Herbst, Coleoptera.: ,
Curculionidae):
Başı hortum Şeklinde uzamış, 5-7 mm uzunluğunda, üstü recorder kanadın yanları kırmızı Diğer kısımları siyah Bir böcektir ettik Göğüş.
Baharda uzerinde böcek Görülen zarar Görmüş tomurcukların koparılıp yok edilmesi gerekir ettik. AYRICA toprak işlemesi, kışlayan larvaları öldüreceğinden gereklidir. Zorunlu hallerde ergin çıkışını takiben Malathion terkipli Bir insektisit uygulamasi Yapılabilir.
Güllerde Yaprak Biti
:
Yaprak biti hortumunu Bitki Dokusu icine sokarak özsuyu emer. Koloniler Halinde sürgün tomurcuk yapraklarda bulunur ettik. Yogun oldugu durumlarda gül tomurcuklarının, normal gelişmesi duraksar, Büyük zarara hacimdeki olabilirler.
Dişilerinin Vücut rengi yeşil baş toraks siyahtır ettik, kırmızının bütün, tanlarında Olup ettik. ERKEKLER Genel Olarak siyahtır. 2-3,5 mm. boyunda dolgun YUMUŞAK vücutludurlar kanatlı kanatsız Formları vardir ettik ettik.
Güllüklerin bulundurulması otsuz, toprak işlemesi, Sulama gübrelemenin Zamanında yapılması önemlidir ettik. 100 Gül bitkisinin 20'sinde, sürgün yaprakların alt yüzünde yaprak biti kolonileri GÖRÜLMEYE basladigi Zaman ilaçlamaya geçilmelidir Täze ettik.
Gül filiz arıları:
Ergin larvaları güllerin Taze sürgünlerinde özlerinde beslenir, 20 mm boyunda Olup arıları. Larvalar sarımsı krem renginde 'S' Şeklinde kıvrık duruşludur ettik. Arılar yumurtaları Taze sürgünlerin icine koyarlar. Yakılarak yok edilir ettik Kış Bakımı sırasında zarar Görmüş dallar Özün bulundugu kısımdan kesilir: Bu sürgün Birkac Saat Içinde güneş, Asagı Doğru sarkar Kurumaya başlar.Mücadele ettik. Gereklı hallerde ergin çıkışını takiben Iki Hafta Içinde özellikle Taze sürgünler HEDEF alınarak Parathion metil, Azinfos metil terkipli insektisitlerle ilaçlanmalıdır.Bazı böcekler dalların icine girerek boşaltırlar. BOYLE hastalıklı Dalları sağlam Yerine Kadar budamalıdır. Mantar hastalıklarında Belirti görülmeden ilaçlama YAPILIR. Böcek İlaçları imkb zararlılar görüldükten SONRA kullanılır. Bu ayrıntıya Dikkat edilmelidir.
İlaçlama kuru, rüzgârsız, güneşsiz serin Havada YAPILIR ettik. Akşamüstü tr Uygun'un zamandır.
Güllerde Virüs Hastalıkları nadiren öldürücü olmaktadir. Nato'da bitkinin Gücünü, çiçek kalitesini verimini Önemli ölçüde azaltmaktadır ettik. Gül mozaik virüsü güllerde Yaygın Olarak Görülen hastalıklardandır. Klorotik (sarı) Çizgi Şeklinde lekeler, halkalı lekeler benekler ettik, sarı AĞ şeklindeki belirtiler Yetiştirme mevsiminde Görülen Karakteristik yaprak belirtileridir. Virüslü bitkilerden çoğaltma Materyalleri alınmamalıdır. Termoterapi (bitkilerin ISI Ile muamele edilmesi) uygulamasi Yapılabilir. 380C de 4 Hafta Süre Ile tutulan gül bitkilerinden Alınan bilgiye gözlerde gül mozaik virüsü olmamaktadır. Virüs hastalıklarının ilaçlı Mücadelesi YOKTUR.
Gül hastalıklardan korunması
Gül, herhangi Bir Ev for Eklendi mükemmel bir ek OLURSA olsun, el'an vardir. Herhangi Bir Diğer Bitkiler Gibi, gül, met zararlıları Hastalıkları zarar OLABILIR ettik. Işte, onlari korumak for nasıL Birkac ipucu.
Gübre, HORTUM EKİPMANLARI, düzeltici SU ettik: Ihtiyacınız Olacak Malzeme Araçların bazıları şunlardır ettik.
Gübre
Bitki saglıklı zararlılarıyla Mücadele for Güçlü kalmak Yardımcı Olmak amacıyla, yılda Bir kez, fosfor YÜKSEK bir, Organik gübre uygulamak gerekir ettik Bitki Hastalık ettik.
Haşarat
Böcekler Bahçe çiçekler for ABGS Bir Sorun. Yaprak bitleri karıncalar gül for tr Zararlı ettik. BUNLARI Kaldırmak for Bir Organik Tarım ilacı Kullanımı, ya da Sadece Bir su hortumu, Bitki sprey böcekleri ÇIKARMAK for kullanabilirsiniz ettik.
Spreyleri
Gül, hastalıkların önlenmesi for Birkac ev yapımı İlaçları vardir. En Yararli Bazi ev yapımı sarımsak spreyler VEYA domates yaprak spreyleri. AYRICA, turunçgil Yağı kullanabilirsiniz.
Gül TEMİZLEME çalıları
Çok ve Önemli eger Düzgün bir sekilde nefes almasını Sağlar Eklendi çok DAHA Hızlı ve emer, Çünkü çiçekler Temizleme besin, A.Ş. AYRICA SU ettik.
Gül Sulama
Gül SU Günlük. Çok ve toprak Iyi Drene Emin olun ettik Kullanımı.
Gül Kış Bakımı
Bu makalenin gelistirilmis Bir Otomatik çeviri oldugunu met makalenin.
Çiçekler
Güller Bahçe for en sağlam bitkilerin bazıları şunlardır. Yaz Kış Çiçek, Zor KOŞULLAR Altında safra Olsa da, Hala Kış aylarında BİRAZ DAHA DİKKATLİ gerekecektir.
Yeni büyüme
Kış aylarında yeni Büyüyen durdurmak for önemlidir.
Bunu Yapmak for, sonbaharın Başında Hareket Etmek gerekir. Sonbahar Basından itibaren gübre eklemeyi durdurma Bitkiler de erik yok ettik. Gübre ekleyerek Gibi, budama da büyümeyi teşvik Eder.
Gül sarma
SADECE oğlu don SONRA, Bitki beslemek gerekir, su eklemek gerekecektir gübre ettik. AYRICA, ölü gül tabanından Kaldırmak Hastalıkları Önlemek icin.
Çunku TIRMANMA gül hatırı SAYILIR Bir yüksekliğe ulaşabilir, payet onlari sarmak for ihtiyacınız Olacak. Bu İzole Güçlü Kış rüzgarlarından korumak Yardımcı olacaktır ettik onlari.
Greft Birlik
Greft sendika 6 ila 12 inç yüksekliğinde kompost Bir Katman Ekleyebilirsiniz, onun tarafta bitkinin, kök protection for ettik. AYRICA Bitki etrafında Bir kafes DAHA SONRA malç Ile doldurun ettik.
Ekstra Koruma
DAHA ya da Bir tencerede Nakli eklemek gerekecektir protection Ekstra Bazi, evinizin ICINDE ettik melez Çaylar Gibi, malç kafes Gibi, Bitki gömmek ettik Çaylar grandifloras for Bitkiler duyarlı.
Malç Koruma
Malç, kisin Bitki korumanın en Iyi yollarından biridir. Malç Toprak'ın sıcaklığı ile kontrolün Bitki Stresi engeller ettik.
Gül, yaz Isi Koruma
Bu makalenin gelistirilmis Bir Otomatik çeviri oldugunu met makalenin.
Çiçekler
Herhangi Bir Diğer Bitki Gibi, gül, Güneşe karsı korunması gerekir. SU bitkilerin, tip Sey gereken Yapmanız. Kumlu toprak VEYA kil toprak Olup olmadığını Kontrol edin.
Tip to use, Günde Bir kez onun Iki Günde Bir kez gül su gerekir to use İKİNCİ ettik. Nato'da, onlari korumak for yapabileceğiniz Bir kaç Baska seyler de vardir:
Ölüyor herhangi Bir branch kaldırmanız gerekir. AYRICA, met sekilde Bitki DAHA az su kaybeder, Çünkü tabanının Bazi Yaprakları kaldırabilirsiniz.
AYRICA, böylece DAHA fazla Kaynak kullanarak, aksi takdirde Bitki Büyüyen DAHA fazla energy harcamak, Çünkü, o sicak günlerde Gübreleme azaltmak for gerekir.
gül çam kabuğu malç tabakası koyarak nem tasarrufu yapabilirsiniz ettik çevresinde.
kök Bitki Tarafından Gerçekleştirilme Alınan bilgiye su ulaşır Emin olun. DAHA su Izin yükseldi.İç yakınındaki Bazi Küçük delikler yapabilirsiniz İNİP derine.
gül suyu for tr Iyi Yol, DAMLAMA Hortumları kullanarak. Aksi takdirde, slow slow TÜM su emilir bitkilerin su olun emin adlı.
Ortak Sorunları yükseldi.İç
Bu makalenin gelistirilmis Bir Otomatik çeviri oldugunu met makalenin.
Çiçekler
Güller Uzun Bütün bahçelerin hükümdarlar olmustur. ONLAR BUNLARI Bahçeler Içinde en sevilen çiçek tek, Büyük Bir Sembolik öneme Sahip.
Bütün güller, çiçekler Aslında Lu'nun TÜM Gibi, böcek Sorunları, Hastalıklar, vb gül Dikkat Çekmek for roket bilimi degil Gibi sorunlara Yatkın, AMA gül Bakımı Hakkında Birkac sey biliyorum Hala Önemli.
Peronospora sparsa Mildiyö
Etmenin genel özellikleri :
Peronospora sparsa Berk. fungal hastalık etmeni olup, güllerin en yaygın hastalıklarından biridir ve mildiyö olarak bilinen hastalığa neden olmaktadır. hastalığa karşı kültürü yapılan ve yabani olan güllerin tamamının hassas olduğu bildirilmektedir. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları bitki organlarında misel ya da oospor olarak geçirmektedir. Uygun koşullar altında( ilbaharda serin ve nemli havalar), üç gün kadar kısa bir süre içerisinde misellerin hücreler arası gelişimi ve oospor oluşumuyla hastalık gelişimi hızla tekrarlanır. Oosporlar rüzgar ya da su kaynaklı olabilir ve sporongilarını oluşturarak çimlenebilir. Sporongialar ise direk olarak ya da zoosporlarını oluşturarak çimlenmektedir. Serbest suda yüzerek hareket eden zoosporlar enkist olarak (zoosporun kamçılarını kaybetmesi) yada sporongialar cimlenmekte ve yaprak yüzeyini infekte eder ve cimlenen sporrlar hücreler arası gelişir. Hücreler arası gelişmesine devam eden etmen, yaprak alt yüzeylerindeki stomalarından dışarı sporongiophore (konidi taşıtyıcı organ) larını dışarı itmekte ve bunlar üzerinde eşeysiz üreme sporlarını üretmektedir. Hastalık etmeni yaşam döngüsünü oosporlarını ve sporongialarını üreterek devam ettirir. Hasatalık etmenini gelişimi için 26 °C' nin altındaki sıcaklıklar ve % 85' in üzerindeki nem oranları uygun ortamlardır.
Belirtileri:
Serin ve nemli bahar havalarında, genç yapraklar, gövde ve çiçekler mor ile kırmızı ya da kahverengi lekeler olarak belli olmaya başlamakta ve lekeler sarı bir hale ile kuşatılmaktadır. Hastalık ilerlerken, yapraklar üzerindeki lekeler açılı ve siyahtır ve yaprağın alt tarafında muhtemelen beyaz miseliyum tabakası görülmektedir. İlerlemiş infeksiyonlarda kahverengi nekrotik alanlı sararmış yapraklar görülmeye başlar. Yaprak altında oluşan sporlar oldukça seyrektir ve bundan dolyaıda hastalığı teşhiş etmek bazen oldulça zordur.
Mücadelesi:
Kültürel Mücadele:
1. Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve imha edilmeli.
2. Bitkileri yaralamaktan kaçınılmalı ve sanitasyon işlemlerine önem verilmeli.
3. Uzun süre meyveyi ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalı ve sera devamlı havalandırılmalı. Nem % 85' lerin altında tutulmalıdır.
4. Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve meyveler üretim alanlarından uzaklaştrılmalı.
5. Dayanıklı çesitler her zaman tercih edilmelidir.
Kimyasal Mücadele:
Gövde üzerinde belirtiler görüldügünde bitkiler koruyucu fungisitler ile ilaçlanabilir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir.
Kullanılan Kimyasal İlaçlar (Fungisid)
Kullanım Miktarı
(100 Litre)
Mancozeb WP 80% 90 g
Maneb WP 80% 90 g
Metiram Camplex DF 80% 100 g
Propineb WP 70% 100 g
Metalaxyl-M+Acibenzolar-S-Methyl WG 40+4% 20 g
Noktalar Siyah
Siyah noktalar, BELKI gül görünmesini en sik karşılaşılan Sorun. Bu Hastalık genellikle yaprakların öldürür. Bir kez yapraklar onlari Küçük siyah noktalar, SONRA da Sariya dönecektir ettik.
Bu hastalığı durdurmak for ne yapabilirim etkilenen TÜM Yaprakları Kaldırmak. Bu bitkinin Diğer kısımlarına yayılmasını hastalığı Önlemek. AYRICA, gül Üssü yakınlarında düşmüş Yaprakları Çıkarın.
Çarpık gül ettik Güdük
Bu Hastalıklar da külleme Olarak bilinir. Bu Hastalık, bitkinin Gövde, yaprak tomurcukları etkileyecektir ettik. Bitki, mantar etkilenen olduğundan, anti-mantar sprey Ile YALIM Edilebilir.
Yaprakları Dying
Özellikle Yaprakları Etkileyen Baska bir Hastalık gül pas. Bu Hastalık, pas Olarak SIM Express Renk gül yapraklarının ARKASINDA görünür ettik. Bu kaldırılmaz imkb ilkbaharda Yeniden filiz Gibi bir cok dirençli Bir hastalıktır.
Bu hastalığın yayılmasını Önlemek for TÜM etkilenen yapraklar kaldırmanız gerekir. Ayni Bir anti-mantar sprey deneyebilirsiniz zamanda.
Hatalı biçimlendirilmiş çiçek Yaprakları A.Ş.
Hatalı biçimlendirilmiş çiçek Yaprakları PEK ÇOK hastalığa neden, AMA en Yaygın nedeni, örümcek akarları OLABILIR ettik. Bitki, yaprak arka met böcek Olacak yuva liquid aji ettik.
Bu böcek Kurtulmak ÇOK KOLAY. SADECE Bitki BUNLARI Kaldırmak for Güçlü Bir su kullanabilirsiniz Akisi.
Beyaz Dokuma
Yaprak, beyaz perdeli Yaprakları for ana nedeni vardir bitleri. Bunlar da örümcek akarları Gibi Küçük böcekler, yapraklar Hasar. AYRICA yaprakların arka tarafında bulunabilir. OnLar da Güçlü Bir su Akisi Ile kaldırılabilir.
Tahrif'e blum
Thripsi Bazi çoğalmaları bozuk ya da public hicbir hacimdeki ana nedenlerinden biridir. Bunlar ince kahverengi VEYA sarımsı böcekler genellikle çiçek tomurcukları yakınında Yaşayan. Bitki besinleri emmek for çoğalmaları Açmak Asla.
BUNLARI Kaldırmak for Bazi böcek ilacı kullanabilirsiniz.
KAYNAKLAR:
http://cottagegardenoc.com/?p=12
http://www.burdur-tarim.gov.tr/tarim15/subeler/bitkikoruma/yag_gulu.htm
http://tr.mustknowhow.com/cicekler/gul-yaz-isi-koruma
Derleyen Yayınlanan Adres:By EyyupK