Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Geotrichum Hastalık Etmenleri Ekşi Çürüklük

0 yorum

Etmenin genel özellikleri :
Ekşi çürüklük hastalığı aynı zamanda oospor çürüklüğü, sulu çürüklük olarakda bilinir, hastalık etmeninin bazı türleri şunlardır:
Geotrichum candidum Link (teleomorph: Galactomyces geotrichum (E.E. Butler & L.J. Petersen) Redhead & Malloch)
G. penicillatum (do CarmoSousa) Arx
Her iki hastalık etmenine dometes yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerde rastlamak mümkündür ve olgun dometeslerde kayıplara neden olur. Domates haricinde kavun, karpuz ve şeftali gibi bitkilerde de zarara neden olmaktadır. Hastlık etmeninin sporlarının yayılmasında bazı çürükçül sinekler ve diğer böcekler rol oynayabilir. Bunun yanında su sıçramaları ve işleme alteleri ile de dikkatsizlik sonucu yayılma göstermektedir. Fungus önemli bir hastalık etmeni değil, sadece zayıflamış ve yaralanmış meyvelerde, uygun nem ve sıcaklık bulunduğunda hastalık yapmaktadır. 

Belirtileri:
Gelişmiş yeşil meyvelerde ilk belirtiler mat, yağımsı, suda ıslanmış ve beyazlaşmış lekeler olarak kendini gösterir. Çürümeler genellikle yaralarının kenarından başlar ve etrafına doğru üniform bir şekilde gelişmeye devam eder. Çürümeler ekşi bir koku vermeye başladığı zaman, yani meyve çürümeye devam edinceye kadar yeşil meyve dokuları sertliğini muhafaza eder. Meyveler olgunlaşırken, meyve derisinin çatladığı noktada ya da hastalık belirtilerinin olduğu yerlerde fungus soluk beyaz bir misel gelişmesi gösterebilir. Olgun meyvelerde çürüme hızla ilerler ve bu yerler yumuşak, suda ıslanmış gibi ve fungusun beyaz bir misel gelişme ortaya çıkar. Bu çürümeleri takiben safrofit bakteriyel ve fungal etmenler meyvelerin çürümesini hızladırır. 

Mücadelesi:
  Kültürel Mücadele:
Meyvelerde yara ve çatlak oluşumundan kaçınılmalı, gübrelemeye önem verilmeli, fazla rutubetten kaçınılmalıdır.
  Kimyasal Mücadele:
Bu hastalık etmenleri ile kimyasal mücadele önerilmez
, kültürel önlemlere oldukça fazla önem verilmelidir.