Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Epsom tuzu (Epsom Salt) (MAGNEZYUM SÜLFAT)

0 yorum



Magnezyum sülfat, magnezyum mineralinin suda eriyebilen halidir. Kaliteli bir magnezyum sülfatta, tamamı suda eriyebilen %15 ve üzeri magnezyum bulunur. Beyaz kristal görünümündedir. Magnezyum sülfat gübre olarak kullanımın dışında, büyük miktarlarda deterjan ,hamur mayası ve kuru kimyevi gübre karışımlarında kullanılır.



Sağlıklı bir bitkinin ihtiyaç duyacağı bir diğer mineral olan magnezyum , yapraklardaki klorofil moleküllerinin yapıtaşıdır. Topraktan yeterli miktarda magnezyum alabilen bir bitkinin yapraklarındaki anyon-katyon dengesi ve ph değerleri istenen düzeyde gerçekleşir. Daha sağlıklı fotosentez yapabilen bitki güneş ışığından azami faydayı saglar ve ona göre gelişme gösterir. Uzun ömürlü, canlı renkleri olan sebze ve meyve sağlar. Yaprakların direncini arttırarak hastalıklara karşı korur.

Özellikle kumlu ve uzun dönem potasyum, kalsiyum ve amonyum gübrelemesi yapılmış topraklarda çok ciddi magnezyum eksikliği tespit edilmiştir.


Fide dikilecek yere epsom tuzu 
Bitki canlılık ve verimlilik teşvik için (magnezyum) epsom vererek her deliğe 1 çay kaşığı serpin.


Yapılan kullanımlarda güllerin daha canlı ve yeşil görünümün yükseldiği gözlemlenmiştir.

    Magnezyum Klorofil molekülleri merkezinde bir unsurdur. Yeterli magnezyum olmadan, bitki enerji ve gıda içine ışık fotosentez için gerekli klorofil (yeşil pigment) üretemez. Magnezyum özellikle magnezyum aç büyüyen bitkiler kaplarda, toprak tükenmiş olabilir. Damarlar yeşil kalırken bir magnezyum eksikliği, yaprak sararması ile tespit edilebilir. Epsom tuzları, aynı zamanda son derece suda çözünür hali hazırda mevcut bitkiler kullanmak için yapılmıştır.Toprakdan başka gıdaları absorme içinde önemlidir.

Magnezyum Eksiklikleri:
  • Magnezyum eksikliğinin ilk olarak belirtisi damar aralarında oluşan sağlıklı yeşil rengin kaybolması ile olur, bu durumu damar aralarının sararması takip etmektedir.
  • Magnezyum eksikliği bazı bitkilerde lekeler halinde görülür. 
  • Magnezyum eksikliğinin şiddetli bir şekilde görülmesi yaprakların kırmızımsı ve mor bir renge dönüşmesine neden olur. Eğer magnezyum eksikliği daha da şiddetli bir hal alırsa yeşil olan kısımlar yok olmaktadır.
  • Magnezyum eksikliği ilk olarak bitkilerde alt yeşil yapraklarda görülmektedir. 
Magnezyum Eksiklikleri Nerede Ve Ne Zaman Ortaya Çıkar?
  • Kurumsal topraklarda aşırı magnezyum yıkanmasında görülür.
  • Magnezyuma çok ihtiyaç duyan bitkilerde görülür.
  • Düşük asit değerlerinde görülür.
  • Aşırı miktarda Amonyum, Kalsiyum ve Potasyumlu gübre kullanımlarında görülür. 
Magnezyum Eksikliklerine Neden Olan Ürünler:
  • Lahana
  • Mısır
  • Salatalık
  • Patlıcan
  • Kavun
  • Patates
  • Biber
  • Domates
  • Muz
  • Karpuz
  • Narenciye
  • Üzüm
  • Elma
Magnisal- Magnezyum Nitrat:

Magnezyum Nitrat ( Macnisal ) bitkilerde oluşan magnezyum eksikliklerini gidermek için kullanılan çok uygun, saf ve kristal biçiminde olan bir gübredir. Nitrat bitkilerde magnezyum alımını kolaylaştırır. Magnezyum alımını kolaylaştırdığından dolayı Magnisal ( MgNO3 ) çok iyi bir magnezyum taşıyıcısı olarak kabul edilir. Magnezyum Nitrat içeriğinde %15 MgO ( %9,5 Mg ) ve %11 Nitrat Azotu içermektedir. Magnezyum Nitrat suda çok çabuk erimekte ve çok iyi bir şekilde erimektedir. Yapraktan uygulamalar ve besin eriyikleri için çok uygundur. Magnezyum Nitrat yapaktan uygulanan bir çok madde ile birlikte verilebilir. 

Magnezyum Nitrat Uygulaması:

Magnezyum Nitrat bitkilerde yapraktan, topraktan direk toprağa, damla sulama yöntemi ile verilebilir. Yapraktan uygulanan Magnezyum uygulamalarından çabuk ve etkili bir şekilde sonuç alınması için yapraktan uygulama yapılmalıdır. Topraktan uygulanacak olan Magnezyum Nitrat toprağa direk katı olarak uygulanabileceği gibi aynı zamanda her çeşit damla sulama yöntemi ile de uygulanabilmektedir


 Bitkilerin gür büyümesi ,  daha çiçekli üretir, tohumların filizlenmeye yardımcı klorofil üretimini artırır, fosfor ve azot emilimini artırır ve sümüklü böcek ve tarla fareleri de dahil olmak üzere zararlıları izole etmeye yarar.

Hayvan Sağlığı

Çayır Tetanisi (Hipomagnezemi)

Taze çayır otları ve bahçe otları yiyen hayvanlarda görülen hastalıktır. Hipomagnezemi, kaslarda titreme ve çırpınma ile görülür. Süt içmeye devam eden buzağılarda da görülebilir. Hayvan ayakta duramaz. Magnezyum içeriği yüksek olan kalsiyum serumu Dİ uygulandığında hemen etkisini gösterir.


Hipomagnezeminin daha şiddetlisi olan Ahır Tetanisinde ise ek olarak % 20’likmagnezyum sülfat çözeltisinden 200 ml deri altı verilmesine ihtiyaç duyulabilir. Fakat bu yöntem her zaman başarılı değildir. Hayvanınıza veteriner hekim olmadan veya bilgisi olmadan müdahale etmeyiniz.

Balık Akvaryumlarında Kullanımı

Burada yazılana göre, her 19 litre su için;
- 1 çay kaşığı kaya tuzu
- 1 çay kaşığı sodyum bikarbonat
- 1 tatlı kaşığı magnezyum sülfat
eklemek gerekiyor.




Epsom Tuzu ile Stresin Azaltılması ve Vücudun Rahatlatılması

Stres vücuttaki magnezyumu boşaltır ve bu yüzden Epsom Tuzu doğal bir stres giderici olarak görülebilir. Sıcak suyun içine atılan bu bileşen, magnezyum ve sülfat olarak ikiye ayrılır. Bu suya girildiğinde en az 30 dakika beklenmelidir ki, mineraller deri yolu ile vücuda alınabilsin. Bu sudan çıktıktan sonra durulanma ve kurulanma yapılmaması, minerallerin banyodan sonra da vücutta çalışmasına olanak tanır. Bu şekilde toksinler vücuttan atılır, sinir sistemi sakinleşir, şişlikler azalır ve kaslar rahatlar. Magnezyum, beyinde bulunan serotonin yani mutluluk hormonlarını çalıştırarak sakinlik ve huzur verir. Araştırmalar, magnezyumun vücuttaki enerjiyi ve kuvveti arttırdığını arttırdığını göstermiştir. Uzamanlar haftada en az 3 defa epsom tuzu ile yapılacak banyonun daha iyi görünmeye, hissetmeye ve enerji toplamaya yardımcı olacağını belirtmişlerdir(alıntıdır)


Epsom Tuzu ile Ağrıların ve Kas Kramplarının Giderilmesi

Yorgun, şişmiş ve ağrıyan ayaklarınızı yarım fincan epsom tuzu ekleyeceğiniz leyene sokarsanız, sadece ağrı ve şişliklerden değil ayak kokularından da kurtulmuş olursunuz. Epsom tuzu, ayak kokularını giderir ve cildi yumuşatır; ayrıca migren, astım, kas krampları ve çeşitli vücut ağrılarının dindirilmesinde de oldukça başarılıdır.

Epsom Tuzu ile Ölü Derileri Yok Edilmesi

1 avuç Epsom Tuzu ve 1 yemek kaşığı zeytin yağını karıştırıp cilde masaj yapmak, ölü derilerden kurtulmaya, kan dolaşımını arttırmaya ve cildin daha yumuşak hale gelmesine yardımcı olur.
Epsom Tuzu ile Kas ve Sinir Sistemi Fonksiyonlarını İyileştirilmesi

Çalışmalar, bir elektrolit olan magnezyumun, kas, sinir ve enzim fonksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Epsom Tuzu ile İnsülinin İdeal Hale Getirilmesi

Bu tuz, insülini etkin hale getirerek şeker hastalığı riskini en aza indirir.


Epsom Tuzu ile Kabızlığın Giderilmesi

Çalışmalar, Epsom Tuzunun kabızlığın tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir. Bu tuz laksatif (müshil) gibi bir etki yapar ve bağırsaklardaki su oranını arttırır ve geçici bir rahatlama sağlar. Bununla birlikte, bir uzmana danışılmadan kullanılması sakıncalı olabilir.
Epsom Tuzunun Bitkilerin Sağlığı Açısından Olumlu Etkileri

Bitkilerin birçoğu hayatta kalabilmek ve sağlıklı olabilmek için magnezyum ve sülfür gib besin tuzlarına ihtiyaç duyar. Magnezyum sülfat kristalleri toprağa katıldığı zaman bitkilerin yapraklarında bulunan yeşil rengin solmasını engeller



Magnezyum Bulunan Gıdalar

Aşağıdaki listede magnezyum içeren gıdalardan bazılarını bulabilirsiniz ancak bu liste magnezyum içeren gıdaların tam listesi değildir. Sizin sağlık koşullarınız için uygun ve magnezyum minerali bakımından zengin bir beslenme programı için doktorunuza danışabilirsiniz.


Kepek: Buğday, pirinç ve yulaf kepeği magnezyum açısından iyi kaynaklar arasında yer almaktadır. 100 gram kadar ham buğday kepeği yaklaşık 610 mg magnezyum içerir. Bu oran günlük magnezyum ihtiyacının %150'sini karşılar.
Baharatlar: Baharatlar farklı mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin içeriklere sahiptir. Nane ve adaçayı gibi baharatlar magnezyum açısından zengin gıdalar arasında yer almaktadır.
Çekirdek: Kabak ve ay çekirdeğinin 100 gramı 515 miligram magnezyum içerir. Ancak çekirdek kalori ve yağ bakımından zengin bir gıda olduğu için dikkat edilerek tüketilmelidir.
Keten Tohumu, Susam, Tahin: Keten tohumu, susam ve tahin önemli yağlar bakımından iyi kaynaklardır. Özellikle susam magnezyum yönünden zengin içeriğe sahiptir. 1 yemek kaşığı tahin 58 miligram magnezyum barındırır. 1 yemek kaşığı keten tohumu ise magnezyum ihtiyacının %10'unu karşılamak için yeterli olur.
Ispanak: 100 gram çiğ ıspanak 79 mg magnezyum içerir ve günlük magnezyum ihtiyacının %20’sini karşılar.
Kabak Çekirdeği: 100 gram kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %65’ini karşılar. Ancak aynı miktarda kabak çekirdeği 446 kalori içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.
Yeşil Fasulye: 100 gram haşlanmış yeşil fasulye günlük magnezyum ihtiyacının %5’ini karşılar. Yeşil fasulye aynı zamanda tiamin, riboflavin, kalsiyum, demir, potasyum, diyet lifi, A vitamini, C vitamini, K vitamini, folat ve manganez için çok iyi bir kaynaktır.
Soya Fasulyesi: K vitamini, tiamin, riboflavin, demir, fosfor, potasyum ve bakır içeren soya fasulyesinin 100 gramı günlük magnezyum ihtiyacının %70’ini karşılar.
Susam: 1 çorba kaşığı susam günlük magnezyum ihtiyacının %8’ini karşılayan 31.6 mg magnezyum içermektedir. Demir ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin olan susamın olumsuz yönü kalorisinin yüksek olmasıdır.
Siyah Fasulye: 100 gram haşlanmış siyah fasulye günlük magnezyum ihtiyacının %17’ini karşılar. Siyah fasulye ayrıca protein, tiamin, manganez, fosfor, besin lifi ve folat içinde iyi bir kaynaktır.
Ay Çekirdeği: 1 avuç ay çekirdeği (28 gram) günlük magnezyum ihtiyacının %9’unu karşılar. Olumsuz yönü yüksek kalori ve yağ içermesidir.
Kaju: 28 gram kaju fıstığı günlük magnezyum ihtiyacının %20’sini karşılar.

Magnezyum Bulunan Diğer Gıdalar

  • Badem (100 gramında 286 mg magnezyum bulunur)
  • Kızıl Buğday (100 gramında 136 mg magnezyum bulunur)
  • Karabuğday (100 gramında 251 mg magnezyum bulunur)
  • Esmer Pirinç (100 gramında 143 mg magnezyum bulunur)
  • Ton Balığı (100 gramında 27 mg magnezyum bulunur)
  • Çavdar Unu (100 gramında 248 mg magnezyum bulunur)
  • Buğday Unu (100 gramında 138 mg magnezyum bulunur)
  • Keten Tohumu (100 gramında 392 mg magneyum bulunur)



Bitkiler için Epsom tuzu kullanılarak Kılavuzu

Birçok kullanımları yanında Epsom tuzu hala bahçenizde bitkiler için en iyi gübre biri olarak kabul edilir.Eğer bitkiler için Epsom tuzları kullanmadan veya bitkiler için Epsom tuzları nasıl kullanılacağını merak düşünüyorsanız, bu yazı karar vermenize yardımcı olmalıdır. Yani epsom tuzu nedir? Neden bitkiler için Epsom tuzları ekleyebilir ve ne yapar?

Epsom Salt nedir?

Epsom tuzu İngiltere'de Epsom denilen bir yerden aslen. Epsom tuzu aslında Magnezyum Sülfat hidratlanır. Bu Londra Epsom denilen bir yerde bulunan bir yay daha yüksek miktarlarda bulunmuştur. Bu nedenle adı Epsom tuzu.

Epsom Bahçenizde bitkiler için iyi tuz var mı?

Evet, bitkiler için çok iyidir. Nedeni Epsom tuzu, bitki gıda parçası olan iki önemli unsurları sağlar bitkiler için iyidir. Magnezyum ve Kükürt. Bunlar bitkilerin yaprakları geliştirmek ve bitkiler için Epsom tuzları uyguladıktan sonra yemyeşil yeşil görünüyorsun. Aynı zamanda bitki bushier büyümesini sağlar.

Neden bitkiler için Epsom tuzları eklemek?

Bitkiler için Epsom tuzları uygulanması pek çok nedenden dolayı olduğunu. Toprak besin eksikliği gidermek ve bitkiler yapraklardaki yeşil renk artırabilir Epsom tuzları ekleyerek, Magnezyum veya kükürt eksikliği olduğunu. Magnezyum klorofil merkezi bir unsurdur ve bu Epsom tuz bitkiler için uygulandığında bitkilerin çok daha fazla daha yeşil bakmak neden olur. Epsom tuzu da bitkiler tarafından azot ve fosfor alımını arttırır. Aynı zamanda, amino asitler ve bunların proteinlerin sentezlenmesi için sorumludur. Bu aynı zamanda çiçek ve set meyve üretmek için bitki yeteneğini geliştirir.
Magnezyum eksikliği tesisleri için Epsom tuzları eklenerek düzeltilebilir. O aşırı doz üzerindeki bitkiler yanan tehdit olmadığından Bir güvenle bitkiler için Epsom tuzları kullanabilirsiniz.

Epsom tuzunun Faydaları •

Bitkiler için Epsom tuzu kullanmanın faydaları çoktur
  1. Bitkilere ihtiyacı olan Magnezyum  ve Kükürt
  2. Azot ve fosfor alımı Geliştirir
  3. Klorofil üretimi ile fotosentez geliştirir.
  4. Bitkiler  gür ve yemyeşil yapraklar

Bitkiler için Epsom tuzu nasıl uygulanır

Yani bitkiler için Epsom tuzu nasıl uygulanacağını merak ediyor? Bu çok basit.Ingiliz tuzu su içinde kolaylıkla çözünebilir. Yani yapmanız gereken tüm sulama can almak ve suyun her litresi için Epsom tuz bir çay kaşığı ekleyin. Çünkü su içinde çözünürlüğünün, toprak yüzeyi üzerine ya da kap içinde homojen bir şekilde tatbik edilebilir. Magnezyum için test edilen toprak alma aynı zamanda iyi bir fikir daha önce daha büyük bir ölçekte epsom tuzu kullanmak.
Çoğu kez, sulama suyu kendisine sertliklerine bir parçası olarak magnezyum içerebilir. Yine de bir toprak testi incitmez. Yapraklı yeşillikler, fasulye az magnezyum içeren toprakta yetişebilen rağmen, epsom tuzu bir çizgi onları en iyi şekilde getirebilir.
Bitkiler domates, biber, salatalık gibi ve hatta magnezyum iyi bir doz gerektiren yükseldi. Bu bitkiler düzenli Epsom tuzu ile sulanır. Sonra, çözelti ya da yaprakların üzerinden yaprak spreyi olarak uygulanır ya da kök bölgesine bitkiler sulandırılmış edilebilir su içinde çözüldü.
Yaprak spreyler hızla eksikliğini kontrol edebilir ve bitki çok çabuk sprey cevap verecektir. Ingiliz tuzu çözeltisi ile sulama kökleri, daha etkili ve atıkları azaltır.

Domates & Biber için ingiliz tuzu

Gibi sebze domates ve biber, Epsom tuz iki çay kaşığı 1 litre suya çözülebilir ve kök bölgesine de sulanır. Bu, her 15 günde yapılabilir.

Gülde Epsom Tuzu

Gül gibi çiçekli bitkiler için, Epsom tuzu Epsom tuzu wonders.A çay kaşığı çiçeklenme sırasında, sonra nakli esnasında bitkinin tabanı etrafında yayılır çalışır. Uygulama Gül bitkilerinin için ingiliz tuzları, Bazal Canes teşvik eder.Bazal bastonlar greft eklem üzerindeki kök alt kısmından ortaya çıktığı kalın olanlar kaynaklanıyor vardır. Bazal kamışları dinç o çiçek ve yeşillik bir sürü üretmek sapları vardır.



Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk