Muz kabukları - Bir muz kabuğu potasyum ihtiyacını karşılar
Kahve telvesi - Asit seven bitkiler gibi domates, yaban mersini, gül ve azaleas olarak toprağa karıştırılmalıdır kahve (azot var) Sulama veya toprak üstünde bir sıvı sürümü dökmek önce zemin üzerine serpilir.
YUMURTA kabukları -. Ezin, sonra bunları yıkayın. Domates ve biber yakın toprağa kabuk parçaları kalsiyum çiçek ucu çürüklüğü savuşturmak yardımcı olur. Eggshells% 93 kalsiyum karbonat, kireç gibi aynı madde vardır:Ev yapımı saksı karışımı yumurta kabuklarını kullanın.Haşladığınız yumurtanın suyuda yumurtadan geçen kalsiyum zenginidir.Yumurta kabuklarını 1 gün elma veya başka sirkede bekletirseniz çözünür.Yani sıvı hale getirip bitkiye verebilirsiniz.Tabiki seyrelterek
YOSUN - Taze deniz yosunu tuzu kaldırmak için kullanılmadan önce yıkanmalıdır .Örneklere bakın. Hem taze ve kurutulmuş versiyonları mükemmel topraktaki değişiklikleri göreceksiniz.Deniz yosununda bitkiye Azot, kalsiyum, magnezyum, mangan, bor, brom, iyot, çinko ve bakır gibi makro ve mikro element aktarımının yapıldığı belirlenmiştir. Bazı organik gübrelerin marulun mineral madde içeriğine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılan bir çalışmada deniz yosunu gübresiyle üretilen marulların kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve mangan içeriklerinin en yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
YABANCI OTLAR - Ayaklarınızın altında büyüyen doğal azot kaynakları Isırgan otu, karakafes, sarı dok, dulavratotu, atkuyruğu ile harika ev yapımı gübre yapmak. Kendi çayını demleme yapmak veya kompost yığını hızlandırmak için kullanabilirsiniz .
PEKMEZ - Kompost çayı pekmez kullanılması sözde mikrop ve mikroplar beslenen yararlı bakterileri artırır. Eğer, pekmez gübre için basit bir reçete ile işe başlamak istiyorsanız. Su galon içine pekmez 1-3 çorba kaşığı bu karışım ile bitkiler sulayın ve onları daha büyük ve daha sağlıklı büyümelerini izleyin. (Pekmez Karbon, demir, kükürt, potas, kalsiyum, manganez, potasyum, bakır ve magnezyum içerir).Yararlı bakterileri besler.
İNSAN İDRAR - İğrenç geliyor, ama o geliyor vücudun sağlıklı ve virüs ve enfeksiyon serbest ise idrar steril olarak kabul edilir. Azotu Yüksek üre mağazadan satın alınan gübreden çok daha fazla fosfor ve potasyum içerir .Su idrar iyi oranı 1 olacaktır: 8. Sen idrar bir fincan toplamak ve bitkiler gübreleme dışında kullanılan plastik kova su 8 bardak içine dökün. Her KÜÇÜK bitkinin çevresinde 2 bardak dökün. ORTA için bitkiler 4 bardak ekleyebilir ve BÜYÜK bitkiler, kişisel ev demlemek iyi 6 bardak hak ediyor
(NPK) (20.20.10)
toprağı zenginleştirir. Çim kupürleri dolu bir 5 galon kova doldurun. Hatta yabani otlar ekleyebilirsiniz! Çimi biçtikten sonra kova üstüne su ekleyin ve bir veya iki gün bekletin. Su 10 bardak sıvı çim 1 fincan karıştırarak çim çayıyla toprağı sulandırın
GÜBRE - Biraz çaba ile, uzakta veriyoruz millet bulacaksınız kompost ücretsiz tavuk, at ya da inek gübresi.Kompost gübre en iyisidir.
KEDİ VE KÖPEK GIDA - Geri dönüşüm köpek maması bağlı olarak, bu toprak değişiklik organik olmayabilir. Ancak, hatta ucuz şeyler protein ve toprak yarar mikro besin maddeleri içerir., Dikim için bir bahçe arsa hazırlamak yatakta kuru evcil hayvan gıda serpin, toprak ve su açmak için. Doğal çürümeye bırakın. Tahıl deposundan Soya unu ve yonca pelet çok büyük iş görür.
FAVORİ - Solucan Gübresi - Kendi solucan çay -çok kolay olun. Kırmızı wiggler solucanlar bir avuç ile başlayın ve bazı lezzetli karton ve mutfak artıkları ile onları kurmak. Nasıl öğrenilir. sitede anlatılan konulara bakabilirsiniz
English
- BANANA PEELS – Eating a banana helps replenish lost potassium. Roses love potassium too. Simply throw one or two peels in the hole before planting or bury peels under mulch so they can compost naturally. Get bigger and more blooms. I also use banana peels on my vegetables. See more pictures and get many more recipes and tips in this eBook.
- COFFEE GROUNDS – Acid-loving plants such as tomatoes, blueberries, roses and azaleas may get a jolt out of coffee grounds mixed into the soil. But more likely it’s the nitrogen that helps. Sprinkled on top of the ground before watering or pour a liquid version on top of the soil. If using as a soil drench, soak 6 cups of coffee grounds in a 5 gallon bucket of water. Let it sit for 2-3 days and then saturate the soil around your plants.
- EGG SHELLS – Wash them first, then crush. Work the shell pieces into the soil near tomatoes and peppers. The calcium helps fend off blossom end rot. Eggshells are 93% calcium carbonate, the same ingredient as lime, a tried and true soil amendment! I use eggshells in my homemade potting mix. This gives me healthy, beautiful fruits fit for seed saving. Get the 7 Secrets to Saving Tomato Seed in the Home Garden.
- SEAWEED – Fresh seaweed does not need to be washed before use to remove salt. Learn much about using seaweed and kelp. See examples. Asian markets sell dried seaweed. Both fresh and dried versions are considered excellent soil amendments. Seaweed contains trace elements and actually serves as a food source for soil microbes. Chop up a small bucket of seaweed and add it to 5 gallons of water. Let it sit for 2-3 weeks loosely covered. Use it to drench the soil and foliage. 2 cups work well for a small plant, 4 cups for a medium plants and 6 cups for a large plant. Experiment with amounts. Combine seaweed with other tea fertilizers.
- WEEDS – You’ve got your own fertilizer growing under your feet! Nettles, comfrey, yellow dock, burdock, horsetail and chickweed make wonderful homemade fertilizer. There are several ways you can use them to make your own brew or to speed up your compost pile. If your weeds have not gone to flower you can dry them in the sun and chop them up to use as a mulch. They are high in nitrogen and won’t rob your plants of nutrients. Borage (starflower) is an herb but for some people it’s a weed. It has many of the same nutritional properties as comfrey. I dry the entire plant, root and all, and put it in my compost tumbler. It helps break everything down and gives the pile and extra dose of heat. Some folks let the weeds soak for many days. For an extended brew, get out the bucket and your bandana! The bandana you’ll need for your nose because this technique gets stinky! I’m not a fan of fermented fertilizers but if you want to take the “putrid plunge” place a bunch of weed leaves and roots in a 5 gallon bucket. Weigh down the leaves with a brick to ensure the plant matter is covered and add water to cover. Stir weekly and wait 3-5 weeks for the contents to get thick an gooey. Then use that goo, diluted 1:10 or more as a soil drench fertilizer. To make it even more convenient, you can use two buckets and make a hole in the bottom of the bucket that contains the plants. The goo will seep through to the lower bucket. It’s always best to apply the liquid fertilizer diluted – it should look like weak tea.
- MOLASSES – Using molasses in compost tea supposedly increases microbes and the beneficial bacteria that microbes feed on. If you want to start out with a simple recipe for molasses fertilizer, mix 1-3 tablespoons of molasses into a gallon of water. Water your plants with this concoction and watch them grow bigger and healthier.
- HUMAN URINE – Sounds disgusting, but urine is considered sterile if the body it’s coming from is healthy and free of viruses and infection. High in nitrogen, urea contains more phosphorous and potassium than many of the fertilizers we buy at the store! If serving tomatoes that have been fertilized with pee gives you the “willies”, try it in the compost pile.A good ratio of urine to water would be 1:8. You can collect a cup of urine and pour it into 8 cups of water in a plastic bucket used outside for fertilizing plants. Pour 2 cups around the perimeter of each SMALL plant. For MEDIUM plants add 4 cups and LARGE plants deserve a good 6 cups of your personal home brew.
- GRASS CLIPPINGS – Rich in nitrogen, grass breaks down over time and enhances the soil. Fill a 5 gallon bucket full of grass clippings. You can even add weeds! Weeds soak up nutrients from the soil just as much as grass. Add water to the top of the bucket and let sit for a day or two. Dilute your grass tea by mixing 1 cup of liquid grass into 10 cups of water. Apply to the base of plants using the same amounts as listed above in the urine recipe.
- MANURE – With a little effort, you’ll find folks that are giving away composted chicken, horse or cow manure for free. Composted and aged manure is best. Add the composted manure to a small permeable bag made from recycled cloth, e.g., a t-shirt or old towel. Let it steep in the shade for a few days and apply it to your soil to condition it before planting. Bury or discard the used bag. Some people use manure tea to soak bare root roses!
- CAT AND DOG FOOD – Depending on the dog food you recycle, this soil amendment may not be organic. However, even the cheap stuff contains protein and micro-nutrients that benefit the soil. To prepare a garden plot for planting, sprinkle dry pet food on the bed, turn the soil and water. Let it decay naturally. To discourage wildlife from visiting for a snack, cover with cardboard until the food decomposes. The cardboard will also trap moisture and discourage weeds. Make sure the cardboard get wet all the way through and cover with mulch. Water thoroughly every week for four weeks. Soybean meal and alfalfa pellets from the grain store work great too. Sometimes grain stores will sell for cheap or give away spoiled grains. Check the feed for salt content and try not to add pet or animal food considered high in sodium. The AAFCO (Association of American Feed Control Officials) recommends dry dog food contain a minimum of 3% sodium to support normal growth and development.
- MY FAVORITE – WORM CASTINGS – Make your own worm tea -it’s easy. Start with a handful of red wiggler worms and set them up with some tasty cardboard and kitchen scraps. Learn how. I started about 8 years ago and haven’t stopped since. Check out our video on composting with worms to see how easy it is to make this amazing fertilizer!
Bunların dışında Hazır doğal gübreler
Yağmur Suyu veya kaynatılmış su:Yağmur suyunda da birçok mineral bulunduğu gibi ph değeri ayarlıdır.
Mısır gluteni Mısır gluteni mısır ıslak öğütme işleminin bir yan ürünüdür. % 10 azot olan bir gübredir.
Şömine veya Ateş külleri - Potasyum ve kalsiyum karbonat kaynağı için toprak üzerine serpilir . Unutmayın Küller alkali ve toprak alkaliniteyi arttırır
Süt Tozu:Bitkiler için Kalsiyum Kaynağıdır.
Yumurta içi :Yumurta yeterli miktarda demir, fosfor, sodyum, klor, bakır, magnezyum ve mangan gibi mineral maddeleri yeterli miktarlarda içerir. Kalsiyumun çoğu yumurta kabuğunda bulunur.Toprağa veya ekeceğiniz toprağa 1 adet kırın kabuğuyla beraber.
Tablo Yumurtada bulunan mineral
maddelerin miktarları (mg) (yenilebilen Kısım)
| |||
Mineral
(mg)
|
Tüm
yumurta
|
Yumurta
sarısı
|
Yumurta
akı
|
Kalsiyum
|
28
|
26
|
4
|
Demir
|
1. 04
|
0. 95
|
0. 01
|
Magnezyum
|
6
|
3
|
3
|
Fosfor
|
90
|
86
|
4
|
Potasyum
|
65
|
15
|
45
|
Sodyum
|
69
|
8
|
50
|
Çinko
|
0. 72
|
0. 58
|
0. 01
|
Yumurtanın besleyici değeri
Yumurta, anne sütünün haricinde insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besinimizdir. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir. Yumurta düşük enerji içeriğine karşın (büyük boy yumurta=75 kkal), birçok esansiyel besin öğesini yüksek oranda bulundurması nedeniyle “besleyici değeri yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle çocuk beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Çünkü yumurta proteini insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “esansiyel amino asitleri” yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Hatta bu özelliğinden dolayı, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen fayda % 93,7 iken bu değer sütte % 84,5, balıkta % 76, sığır etinde % 74. 3’dür.
İnsanların ihtiyacı olan tüm temel vitamin ve minerallere sahip yumurtalarda 13 adet vitamin ve mineral vardır. Enerji bakımından 100 g. tüm yumurta 163, yumurta akı 37, yumurta sarısı 350 kalori sağlar. Besin değeri yönünden et ve sütle karşılaştırıldığında bir yumurtanın (55g ) 40 g. yağlı sığır etine veya 100 g. yağlı süte eşit olduğu söylenebilir. Çeşitli hastalıkların diyet tedavisinde, çoğu hastalığın nekahat döneminde ve çocuk beslenmesinde vazgeçilmez bir besin maddesidir. Yumurtanın protein ve vitamin A bakımından zenginliği büyük ölçüde tavuğun tükettiği yemdeki miktarına bağlıdır. Yumurta sarısında bulunan % 32. 6 oranındaki yağ yumurtaya beslenme fizyolojisi açısından özel bir değer sağlar. Yumurta sarısı fosfolipidleri,özellikle lesitin,kolesterol ve sefalin’i fazla miktarda içermektedir. Her ne kadar kolesterol bakımından zengin olması nedeniyle belirli bir yaştan sonra yenilmemesi gerektiği öne sürülse de,bu tez günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Bir yumurta 50-75 arasında kalori verdiğinden düşük enerjili diyetler için son derece uygundur. Yumurta özellikle kalsiyum,fosfor ve demir bakımından insan beslenmesinde iyi bir yardımcı besin maddesidir. Bu olumlu etkileri yanında çok miktarda çiğ yumurta akı bulunan, biotinden yetersiz diyetle beslenen insanlarda sindirim sistemi bozuklukları,yorgunluk,depresyon kas ağrıları ve deride yaralar şekillenir. Yumurta akında “avidin” adı verilen protein ,biotin metabolizmasını engelleyerek biotin yetersizliğine yol açar. Yumurta akı pişirildiği zaman avidinin anti-biotin etkisi yok olmaktadır. Yumurtanın beslenmedeki önemi içermiş olduğu yüksek biyolojik değerli protein, yağ, vitamin ve mineral maddelerden ileri gelmektedir. Ekonomik, kolayca hazırlanan ve kolayca sindirilebilen yumurta et, süt, balık proteini ile eşdeğer tutulan yüksek biyolojik değere sahip protein içermektedir.
Yumurtanın kimyasal bileşimi
Yumurtanın % 65. 6’sı su,% 12,1’i proteinli maddeler,% 10,5’i yağlar % 0. 9’u karbonhidratlar ve % 10. 9’u mineral maddelerden oluşur.
Yumurtanın % kimyasal bileşimi | ||||
Unsurlar
|
Tüm yumurta
|
Kabuk
|
Ak
|
Sarı
|
Ağırlık(g)
|
58. 0
|
6
|
33
|
19
|
Su %
|
65. 6
|
1. 6
|
87. 9
|
48. 7
|
Kuru madde%
|
34. 4
|
98. 4
|
12. 1
|
51. 3
|
Protein %
|
12. 1
|
3. 3
|
10. 6
|
16. 6
|
Yağ %
|
10. 5
|
Eseri
|
Eseri
|
32. 6
|
Karbonhidrat
|
0. 9
|
–
|
0. 9
|
1. 0
|
Mineraller
|
10. 9
|
95. 1
|
0. 6
|
1. 1
|
BESİN ELEMENTİ
|
BÜTÜN
|
BEYAZ
|
SARI
|
Enerji (kkal)
|
75
|
17
|
59
|
Protein (g)
|
6,25
|
3,52
|
2,78
|
Toplam yağ (g)
|
5,01
|
0
|
5,12
|
Toplam karbonhidtrat (g)
|
0,6
|
0,3
|
0,3
|
Yağ asitleri (g)
|
4,33
|
0
|
4,33
|
Doymuş yağlar (g)
|
1,55
|
0
|
1,55
|
Tekli doymamış yağlar (g)
|
1,91
|
0
|
1,91
|
Çoklu doymamış yağlar (g)
|
0,68
|
0
|
0,68
|
Kolesterol (mg)
|
213
|
0
|
213
|
Tiamin (mg)
|
0,031
|
0,002
|
0,028
|
Riboflavin (mg)
|
0,254
|
0,151
|
0,103
|
Niasin (mg)
|
0,036
|
0,031
|
0,005
|
B6 vitamini (mg)
|
0,070
|
0,001
|
0,0069
|
Folat (mcg)
|
23,5
|
1,0
|
22,5
|
Vitamin B12 (mcg)
|
0,50
|
0,07
|
0,43
|
Vitamin A (IU)
|
317,5
|
0
|
317
|
Vitamin E (mg)
|
0,70
|
0
|
0,70
|
Vitamin D (IU)
|
24,5
|
0
|
24,5
|
Kolin (mg)
|
215,1
|
0,42
|
214,6
|
Biotin (mcg)
|
9,98
|
2,34
|
7,58
|
Kalsiyum, Ca (mg)
|
25
|
2
|
23
|
Demir, Fe (mg)
|
0,72
|
0,01
|
0,59
|
Magnezyum, Mg (mg)
|
5
|
4
|
1
|
Bakır, Cu (mg)
|
0,007
|
0,002
|
0,004
|
İyot, I (mg)
|
0,024
|
0,001
|
0,0022
|
Çinko, Zn (mg)
|
0,55
|
0
|
0,52
|
Sodyum, Na (mg)
|
63
|
55
|
7
|
Manganez, Mn (mg)
|
0,012
|
0,001
|
0,0012
|
Tavuğun bir metabolizma ürünü olan yumurtanın bileşimi sabit olmayıp, kalıtıma, beslenme ve bakım şartlarına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Yumurtada mineral maddelerin yüksek oranda (% 10. 9) bulunuşu kabuğun kalsiyumundan kaynaklanır. Tavuk yumurtasının ağırlığı 45 ile 65 g. arasında değişmekte olup, ortalama ağırlığı 58 g. dır. Bunun 33 gramı (% 58) yumurta akı, 19 gramı (% 32) yumurta sarısı ve 5-6 gramı (% 11) yumurta kabuğuna karşı gelir. Tabloda çeşitli türlere ait yumurtaların kimyasal kompozisyonları gösterilmiştir. Yumurta akı ve yumurta sarısı besin maddeleri bileşimi yönünden birbirinden tamamen farklıdır. Yumurta sarısı protein ve yağlar bakımından zengin olup, bazı vitaminler ve önemli miktarda mineraller içerir. Yumurta sarısındaki proteinler lipidlerle bağlanmış olarak lipoprotein (lipovitellin, lipovitelenin, livetin), bir kısmı da fosfoprotein( fosfovitin)şeklinde bulunur. Yumurta akı ise esas olarak su, % 11 civarında protein ve önemli miktarda sodyum, potasyum ve klor içerir. Yumurta akı tüm yumurtadaki niacin ve riboflavinin yarısından fazlasını içerir,karbonhidratların çoğu yumurta akında bulunur. Yumurta akı proteinlerinin yaklaşık % 63�ünü ovalbümin oluşturur. Diğer yumurta akı proteinleri ovoglobülin, ovomusin, kanalbümin, ovomukoid ve avidindir. Yumurta sarısının rengi ile besleyici değeri arasında bir ilişki yoktur. Yumurta sarısının rengi tavukların rasyonlarında yer alan xanthophyl pigmenti ile ilgilidir, yumurta kabuğunun rengi de cinslere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Tablo Çeşitli türlere ait yumurtaların kimyasal bileşimleri (100 g. lık yenilebilir kısım) | |||||
Bileşen
|
Hindi
|
Tavuk
|
Kaz
|
Ördek
|
Bıldırcın
|
Yumurta ağırlığı
|
79
|
50
|
144
|
70
|
9
|
Su (g. )
|
72. 50
|
74. 57
|
70. 43
|
70. 83
|
74. 35
|
Kalori
|
171
|
158
|
185
|
185
|
158
|
Protein(g. )
|
13. 68
|
12. 14
|
13. 87
|
12. 81
|
13. 05
|
Lipid(g. )
|
11. 88
|
11. 15
|
13. 27
|
13. 77
|
11. 09
|
Karbonhidrat(g)
|
1. 15
|
1. 20
|
1. 35
|
1. 45
|
0. 41
|
Kül(g. )
|
0. 79
|
0. 94
|
1. 08
|
1. 14
|
1. 10
|
Protein
Yumurta proteini yüksek biyolojik değere sahip olup, biyolojik değeri 94�tür. Bu vücutta 94 g. protein oluşması için 100 g. yumurta proteininin alınması anlamına gelir. Yumurta proteini diğer proteinlerin kalitesini ölçmede standart olarak kullanılır. Yumurta proteininde eksojen amino asitlerin tamamı dengeli bir şekilde bulunur. Bu nedenle diğer yiyeceklerle birlikte yenildiğinde bu gıdaların biyolojik değerlerinin yükseltilmesine yardımcı olur. İki yumurta yenilmesi ile sağlıklı beslenme için önerilen protein ihtiyacının % 30�u karşılanmış olur. Tabloda 100 g. yumurtanın içerdiği eksojen amino asitlerin miktarı gösterilmiştir.
Tablo 100g. Yumurtanın içerdiği eksojen amino asitlerin miktarı (g) | ||||
Günlük gereksinim (g)
|
Tüm yumurta
|
Yumurta akı
|
Yumurta sarısı
| |
İsoLöysin
|
1. 4
|
0. 85
|
0. 69
|
0. 99
|
Lizine
|
1. 6
|
0. 81
|
0. 64
|
1. 07
|
Löysine
|
2. 2
|
1. 12
|
0. 95
|
1. 37
|
Methionine
|
2. 2
|
0. 40
|
0. 42
|
0. 41
|
Fenilalanine
|
2. 2
|
0. 73
|
0. 68
|
0. 71
|
Treonine
|
1. 0
|
0. 63
|
0. 47
|
0. 82
|
Tryptophane
|
0. 5
|
0. 21
|
0. 16
|
0. 23
|
Valin
|
1. 6
|
0. 95
|
0. 84
|
1. 12
|
Lipid
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4. 5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1. 5 gramı doymuş yağ asitleri, diğer kısmı ise, doymamış yağ asitleri şeklindedir. Görüldüğü üzere yumurta, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içerir ve toplam yağ miktarı düşüktür. Yeterli ve dengeli beslenmede diyetin yağdan gelen enerjisi % 30’un üzerinde olmamalıdır. Toplam yağ miktarı kadar, yağ asitlerini doymuş ve doymamış olma özelliği de önem taşımaktadır. Doymuş yağların enerjiye katkısı % 10’un üzerine çıkmamalıdır.
Yumurtada bulunan lipitlerin tamamı yumurta sarısında olup, yumurta sarısının lipid içeriği % 32-36 arasında değişir. Yumurta sarısındaki yağlı maddenin ortalama % 62. 2�si olein ve palmitin, % 25. 22si lesitin, % 5. 3�ü kolesterolden ibarettir. Çoğu hayvansal yağlara göre daha fazla doymamış yağ asidi içeren yumurta linoleik asit ve esansiyel yağ asitlerinin önemli bir kaynağıdır.
Bir yumurta sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Yumurta beyazında, kolesterol ve yağ yoktur. Yumurta yüksek kolesterol içeriğine sahip besinimiz olması nedeniyle yıllarca kötü bir ün kazanmıştır. Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve korkak tüketilmiştir. Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir. Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; genetik, yaşam biçimi ve beslenme şeklinin önemli kriterler olduğu yapılan bilimsel çalışma sonuçları ile ortaya konulmuştur. Doymuş yağların, kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Beslenmemizde kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur. Eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa ideal vücut ağırlığı koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.
miktarları (Yenilebilen kısım)
| |||
Vitaminler(mg)
|
Tüm yumurta
|
Yumurta sarısı
|
Yumurta akı
|
Askorbik asit
|
0
|
0
|
0
|
Thiamin
|
0. 044
|
0. 043
|
0. 002
|
Riboflavin
|
0. 150
|
0. 074
|
0. 094
|
Niasin
|
0. 031
|
0. 012
|
0. 029
|
Pantotenik asit
|
0. 864
|
0. 753
|
0. 080
|
Vit. B6
|
0. 060
|
0. 053
|
0. 001
|
Folasin(mcg)
|
32
|
26
|
5
|
Vit. B12(mcg)
|
0. 773
|
0. 647
|
0. 021
|
Vitamin
Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir. Besin kaynaklı vitamin D olarak da balık karaciğer yağlarından sonra ikinci sırada yer alır. Yumurta vitamin C�yi içermez. Yumurta C vitamini kaynağı bir besinle (domates, yeşil sebzeler, turunçgiller vb. ) tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış oluruz. Tablo�da büyükçe bir tavuk yumurtasındaki vitaminler gösterilmiştir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesi, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Bu vitamin besinlerde sınırlı miktarda bulunur, deride güneş ışınlarından sentezlenir. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir. Güneş ışınlarından yeterince yararlanırsa ve yumurta tüketilirse özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmaz. Yumurta, E vitamini yönünden de zengindir. E vitamini antioksidant (oksidasyonu önleyici) etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur. B grubu vitaminler bazı besin ögelerinin vücutta enerjiye çevirilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle riboflavin (B2 vitamini) açısından zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Yumurta bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Mineral maddeler
Yumurta özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısından da iyi bir kaynaktır. Yumurta yeterli miktarda demir, fosfor, sodyum, klor, bakır, magnezyum ve mangan gibi mineral maddeleri yeterli miktarlarda içerir. Kalsiyumun çoğu yumurta kabuğunda bulunur. Yumurtada bulunan mineral maddelerden özellikle demir beslenme açısından çok önemlidir, organizma yumurtada bulunan demiri olduğu gibi asimile eder.
Tablo Yumurtada bulunan mineral
maddelerin miktarları (mg) (yenilebilen Kısım)
| |||
Mineral
(mg)
|
Tüm
yumurta
|
Yumurta
sarısı
|
Yumurta
akı
|
Kalsiyum
|
28
|
26
|
4
|
Demir
|
1. 04
|
0. 95
|
0. 01
|
Magnezyum
|
6
|
3
|
3
|
Fosfor
|
90
|
86
|
4
|
Potasyum
|
65
|
15
|
45
|
Sodyum
|
69
|
8
|
50
|
Çinko
|
0. 72
|
0. 58
|
0. 01
|
Tabloda yumurtada bulunan mineral maddeler gösterilmiştir. Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.
Anasayfa: RenkliWEB
Fosfor İçeren Bitki ve yiyecekler
Meyve Tohumları (Kabak): 129 gramlık bir fincan kabak tohumu yaklaşık olarak 1233 mg fosfor içermektedir. Bunun yanında Ay çiçeriği tohumlarının %32’i, Susam tohumunun %22’i, Karpuz, Karpuz tohumları (% 21), v Keten tohumu (% 18 fosfor içerir.
Peynir : 142 gramlık peynir ortalama 760 mg fosfor içerir. Keçi Peyniri (% 20), Yağsız Mozzarella (% 18), İsviçre Peyniri (% 17), Yağsız Krem Peynir ( % 15 oranlarında fosfor içermektedir.
Balık: 154 gram balık ortalama 371 mg fosfor içermektedir. Sazan (45%), Amerikan Shad (% 30), Tuna (28%), Uskumru (% 27) civarında fosfor içerir.
Kabuklu Deniz ürünler: 100 gramlık deniz ürünleri yaklaşık olarak 426 mg fosfor içermektedir. karides (% 26), Midye ve yengeç (% 24) fosfor bulunur.
Fındık: 100 gram fıbdıkta ortalama 725 mg fosfor bulunur. Çam fıstığı (% 16), Badem ve Kaju (% 14), Antep fıstığı (% 13) fosfor içermektedir.
Dana Eti (Biftek): 100 gramı yaklaşık olarak 286 mg fosfor bulundurur.
Düşük Yağlı Sütler: 245 gramlık süt yaklaşık olarak 157 mg fosfor içerir.
Soya (Tofu): 85 gram soya ortalama 278 mg fosfor içermektedir.
Fasulye ve Mercimek: 198 gram fasulye veya mercimek yaklaşık olarak 180 mg fosfor içermektedir.
Fosfor İçeren diğer bazı besinler;
- Ayva
- Balık
- Et
- Tavuk
- Hindi
- Yumurta
- Hurma
- Süt
- Peynir
- Karides
- Midye
- Kefir
- Çerezler
- Yoğurt
- Dondurma
- Fındık
- Zeytin
- Fındık ezmesi
- Kuru üzüm
- Kuru erik
- Kuru kayısı
- Bezelye
- Mısır
- Fasulye
- Hindistan cevizi
- Avokado
- Kuşkonmaz
- Çikolata
fosfor oranları
Besin | mg/100gr |
Balıklar | |
Alabalık | 238 |
Balık Unu | 3100 |
Kılıç | 258 |
Levrek | 180 |
Sardalya | 215 |
Uskumru | 274 |
Havyar | 355 |
Istakoz | 183 |
Karides | 166 |
Midye | 236 |
Etler | |
Az Yağlı Dana Eti | 201 |
Orta Yağlı Dana Eti | 193 |
Yağlı Dana Eti | 185 |
Az Yağlı Koyun Eti | 151 |
Orta Yağlı Koyun Eti | 147 |
Yağlı Koyun Eti | 135 |
Tavuk Eti | &160 |
Beyin | 312 |
Dana Karaciğer | 332 |
Dana Dalak | 272 |
Tavuk Karaciğer | 236 |
Kurubaklagiller- yemişler | |
Ayçiçeği çekirdeği | 837 |
Badem | 504 |
İç Bakla | 391 |
Barbunya | 457 |
Bezelye | 268 |
Börülce | 426 |
Ceviz | 380 |
Çam Fıstığı | 604 |
Fındık | 337 |
Kabak Çekirdeği | 1144 |
Kuru Fasulye | 425 |
Mercimek | 377 |
Nohut | 331 |
Susam | 592 |
Antep Fıstığı | 500 |
Yer Fıstığı | 407 |
Besin | mg/100gr |
Meyveler | |
Armut | 11 |
Ayva | 17 |
Çilek | 21 |
Elma | 10 |
Erik Pestili | 107 |
Hurma | 63 |
Kuru İncir | 77 |
Kuru Kayısı | 108 |
Kayısı Pestili | 139 |
Muz | 26 |
Portakal | 20 |
Şeftali | 19 |
Taze Üzüm | 20 |
Kuru Üzüm | 101 |
Kivi | 30 |
Sebzeler | |
Kuru Bamya | 377 |
İç Bezelye | 116 |
Kurutulmuş Biber | 293 |
Taze Börülce | 172 |
Domates | 27 |
Enginar | 176 |
Kuru Fasulye | 377 |
Kereviz | 115 |
Ispanak | 51 |
Mantar | 116 |
Mısır(Taze) | 111 |
Kurutulmuş Patlıcan | 297 |
Sarmısak | 202 |
Soğan | 36 |
Süt ve Süt Ürünleri | |
Beyaz Peynir | 300 |
Cheddar | 512 |
Gravyer | 605 |
Kaşar | 563 |
İnek Sütü | 95 |
Keçi Sütü | 111 |
Koyun Sütü | 158 |
Yoğurt | 90 |
Yumurta Beyazı | 11 |
Yumurta Sarısı | 508 |
Basit etkili Sıvı Gübre Tarifi
Bitkiler için besin hazırlamanın hızlı ve ucuz bir tarifi
• 5 galonluk kova, (Hiçbir çakmak gazı ya da kömür karıştırmayın) epsom tuzları 1/4 fincan, idrar 2 bardak ve odun külü 2 bardak karıştırın
• Çim kupürleri ile yaklaşık yarım kova geri kalanı yeşil yaprakları budanmış, hatta yeşil otlar 3 gün boyunca Karışımı suyla üstüne kova doldurun
• Demleme sonrası, süzün eski 2 litrelik şişelere ç
• Kullanımdan önce, en sevdiğiniz sulama içine yarım su ve yarım çay karıştırarak% 50 sulandırmak
için bitkiler etrafında toprak üzerine doğrudan dökerek bu harika karışımı uygulayın sonuçlarınızı e bir kaç gün içinde farkı göreceksiniz
• Kullanımdan önce, en sevdiğiniz sulama içine yarım su ve yarım çay karıştırarak% 50 sulandırmak
için bitkiler etrafında toprak üzerine doğrudan dökerek bu harika karışımı uygulayın sonuçlarınızı e bir kaç gün içinde farkı göreceksiniz
Not: Üç Günde Kullanmanız gereken bu karışım bozulabilir onların pH'ı hızla değişebilir.
Bu Konuda Karakafes bitkisinden potasyum gübre elde elde edilmesi anlatılıyor.(Kalsiyum, fosfor, potasyum, krom, kobalt, magnezyum, demir,
manganez, sodyum, bor, lead, sulfür, molibden, çinko içerir)
manganez, sodyum, bor, lead, sulfür, molibden, çinko içerir)