Tarım Takvimi, Ocak Ayı
OCAK
TARLA ZİRAATI
a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır. Ekimle birlikte gübre verilmemiş tarlalara gereken gübreler verilir.
b) Yeşil gübre amacıyla Güneyde bakla ekimi yapılır.
c) Kabarık tarlalar loğ denilen yuvarlak silindir taşlarla bastırılır. Sık olan hububat tarlalarında filizler hayvanlara yedirilir.
d) Ambarlarda gerekli koruma ve mücadele işleri yapılır.
MEYVECİLİK
a) Fidan çukurları açılır. Bahçe toprakları uygun yerlerde derince bellenir ve gübrelenir.
b) Fidanların sökülmeleri, katlanmaları ve dağıtım işleri yapılır. İklimi ılık olan, bölgelerde fidan dikimleri yapılır. Zeytin fidanları dikilir. Elma ve armut tohumları tavalara ekilir.
c) Zeytin ve turunçgillerde budama yapılır. Kalem aşısı hazırlığına başlanır.
d) Bütün meyve bahçelerinde kış ilaçlaması yapılır.
e) Turunçgiller, muz ve hurma hasadı yapılabilir. Ambalaj ve pazarlama işleri devam eder. Ambarlarda tekniğe uygun bir şekilde muhafaza edilir.
SEBZECİLİK
a) İklimi uygun yerlerde seralarda turfanda sebzecilik işleri devam eder.
b) İklimi uygun bölgelerde sıcak yastık hazırlıkları başlar. Ay sonuna doğru tohumlar sıcak yastıklara ekilir. Bazı sebze fidelerinde şaşırtma yapılır.
c) Geç kalmış bahçe belleme işleri tamamlanır. Çeşitli gübreler uygulanır.
d) Ilık iklimli bölgelerde bazı sebzelerin ekimi yapılır.
e) Seralarda ve sıcak yastıklarda sulama, uç alma ve çapalama işleri yapılır.
f) Sera ve sıcak yastıklarda çeşitli zararlılarla mücadele işlemleri yapılır.
g) Lahana, kıvırcık salata, pırasa, ıspanak, maydanoz gibi kış sebzelerinin hasadı yapılır. Ambarlarda ve soğuk hava depolarında sebzeler muhafaza edilir. Ambalajlanarak pazara sevkedilir.
BAĞCILIK
a) Ilık bölgelerde asma dipleri açılır. Boğaz kökleri temizlenir. Gübreleme yapılabilir. Bazı ılıman bölgelerde derin krizme yapılır.
b) Soğuk hava depolarında muhafaza edilen üzümler piyasaya sevkedilir.
HAYVANCILIK
a) Birçok yerlerde hayvanlar ahırda olduğu için ahırların bakımı önemlidir. Ahırlar temizlenmeli, havalandırmalı, hastalıklarla mücadele için önlemler alınmalıdır.
b) Hayvanlar çeşitli yemlerle beslenmeli, zararlılarla mücadele edilmeli ve havalar temiz tutulmalıdır.
c) Doğum hazırlıklarına başlanır.
d) Bazı ılık bölgelerde hayvanlar meralarda otlatılır.
e) Hayvan hastalıklarına karşı koruyucu aşılar yapılır.
TAVUKÇULUK
a) Kümeslerde sık sık havalandırma ve temizlik işleri yapılır,
b) Kuluçka hazırlıklarına başlanabilir.
c) Kümes hayvanları genel olarak içeride beslendiklerinde çeşitli ve uygun yemlerle beslenmelidir.
d) Kümeslerde hayvanların çeşitli hastalıklara karşı koruyucu aşıları yapılmalıdır. İlaçlar yemlerle verilmelidir.
ARICILIK
a) Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarının temizliği ve havalandırma yapılır.
c) Arılar için yeteri yem yoksa bez parçasına toz şeker konarak kovan içine yerleştirilir. Uyuyan arıların düşüp ölmemesi için kovan ve petekler sarsılmamalıdır.
d) Kovanlarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.
Çayır - Mer'a
— Bu ayda meralara kesinlikle hayvan sokulmamalıdır.
— Havaların iyi olduğu günlerde, bozulan çitler onarılır.
— Çiftlik gübresi ve suni gübrelerle, meranın güçlendirilmesi sağlanır.
— Padoksların bakım ve onarımları ihmal edilmemelidir.
— Açılmış olan su kanalları ile drenaj çukurlarının temizliği kontrol edilir.
Hububat
— Mücadeleyi gerektiren zararlı varsa (Tarla faresi gibi) mücadelesi yapılır.
— Gecikmiş güzlük ekilişler en geç ocağın ilk haftası içerisinde tamamlanmalıdır.
Sanayi Bitkileri
— İlkbahar ekilişleri için toprak işleme alınır.
— Tohumlukların sağlanmasına çalışılır.
Baklagiller
— Bakla ekilecek tarlalarda, toprak hazırlığı ve ekim yapılır.
— Nohut, mercimek ve fasulye ekimi yapılacak yerlerin sürümü yapılır.
Sebzecilik
— Toprakta kalan ürün artıkları, zararlılara yataklık edeceğinden, boş zamanlarda bunlar toplanıp yakılarak yok edilir.
— Ocağın ikinci haftasından itibaren, hasadı tamamlanan yazlık sebze yerleri temizlenir. Yeni ekilecek sebzeler için toprak hazırlanır.
— Ocak ayının ikinci haftasından sonra, kışlık sebzelerden ıspanak, karnabahar, turp, kereviz, havuç lahana, marul ve pırasanın hasadına devam edilir.
— Çökerten hastalığına karşı, sebze tohumları ve fidelikler ilaçlanır.
— Soğuktan zarar görmüş sebze fidelerinin yerlerine, yenileri dikilir.
— Örtü altı yetiştiriciliğinde, daha önce ekim ve dikimi yapılan sebzelerin sulama, gübreleme gibi bakım işleri yapılır.
— Örtü altı yetiştiriciliğinde, ısı kontrolüne dikkat edilir.
— Biber, patlıcan için sıcak yastık hazırlanır.
Arıcılık
—Arılar devamlı olarak kovanda olduklarından kovan ağızlarında kapanma varsa temizliği yapılır ve havalandırma kontrol edilir.
—Arılar uyuşuk olduklarından düşüp ölmemesi için kovan ve petekler sarsılmamalıdır.
—Hava sıcaklığı yükselir arılar uçuşa başlarsa kovanlar kontrol edilir, uçuş yapmayan kovanların neden uçuş yapmadıklarına bakılır. İşlek delikleri kapananlar varsa açılır. Bu esnada yiyecek durumlarına üstten bakılır, yeterli sıcaklık yoksa çerçeveler karıştırılmamalıdır. Yiyeceği yetersiz olanlara kek verilir, yeterli yiyecek olsa bile azar azar kek verilerek yiyecek almaları kolaylaştırılır
Büyük Baş Hayvancılık
—Havalar soğuk olduğu için hayvanlar bu aylarda ahırlarda tutulmaktadır. Bu nedenle ahır sıcaklığı 16–18 C arasında tutulmaya çalışılır.
—Hayvanlarda pneumonie (akciğer rahatsızlığı) enfeksiyonları oluşmaması için ahırlardaki havalandırma bacaları mutlaka açık tutulmalı.
—Hayvanları kaldığı ahırların havası temiz olmalı. Ahırların içindeki hava insanı rahatsız etmeyecek şekilde olmalı.
—Hayvanlar verimlerine göre ayrılarak bakım ve besleme programları ayarlanır.
—Verim ve sağlık kartları aylık olarak ahırdaki cetvellere işlenir.
—Sağlıklı ve yüksek verimli buzağılar elde etmek için inekler suni tohumlama ile tohumlanır.
—Havalar iyi olunca hayvanlar ahır dışına çıkartılarak, ahırların temizlik ve dezenfeksiyonu yapılır. Altlıklar değiştirilir.
—Süt sığırcılığında süt verimlerinin iyi ve sağlıklı olması için memelerin temizliğine dikkat edilir. Sağım öncesinde ve sonrasında meme başları temizlenir.
Kümes Hayvancılığı
—Broler kümeslerinin temizlik ve dezenfeksiyonu yapılır.
—Kış olduğu için ısınma verim açısından etkili olduğundan kümesin ısı yalıtımı açısından kontrolü yapılır. Gerekli yerlerin onarımı yapılır.
—Kümesteki tavukların aşı ve kullanılacak ilaçları varsa bunlar sularına katılır.
—Isıtma soba ve sistemleri kontrol edilir.
—Yabani kuşların ısı ve yeme gelmemesi için pencerelerdeki kuş telleri kontrol edilip eksikler tamir edilir.
—Kümeslerin girişlerindeki dezenfeksiyonlu ayak düzenekleri devamlı tazelenir.
MEYVECİLİK
Meyveler
a) Fidan çukurları açılır. Bahçe toprakları uygun yerlerde derince bellenir ve gübrelenir.
b) Fidanların sökülmeleri, katlanmaları ve dağıtım işleri yapılır. İklimi ılık olan, bölgelerde fidan dikimleri yapılır. Zeytin fidanları dikilir. Elma ve armut tohumları tavalara ekilir.
c) Zeytin ve turunçgillerde budama yapılır. Kalem aşısı hazırlığına başlanır.
d) Bütün meyve bahçelerinde kış ilaçlaması yapılır.
Bağcılık
a) Ilık bölgelerde asma dipleri açılır. Boğaz kökleri temizlenir. Gübreleme yapılabilir. Bazı ılıman bölgelerde derin krizma yapılır.
b) Soğuk hava depolarında muhafaza edilen üzümler piyasaya sevkedilir.
Fındık
—Yarım kalan budama işlerine devam edilir.
—Tahlile dayalı gübreleme işlemlerine devam edilir. Özellikle yanmış hayvan gübresi ile kireç önerilen bahçelerde bu işlem geciktirilmemelidir.
—Geç kalmış toprak işlemesi tamamlanır. Bu aydan sonra derin toprak işlemesi yapılmamalıdır.
—Fidan çukurları açılır ve dikim yapılabilir.
—Fındık kozalakları toplanabilir.
—Yine bu ayda tomurcuklar patlamadan önce Virgül koşnili ile ilaçlı mücadele yapılır.
—Ayrıca, özellikle kumlu topraklarda görülen Dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dallar toplanarak yakılabilir. Bu işlem gelecek aylarda da sürdürülür.
Dış Mekân Süs Bitkisi Yetiştiriciliği
—Havalar uygun olduğunda süs bitkilerinin arazide toprağa veya kaplı üretim ortamlarına dikimleri yapılır. Genç bitkilere herek verilir. Don kalktıktan sonra dikilen fidanlar kontrol edilerek kök çevresindeki toprak sıkıştırılır.
—Ligustrum (Kurt Bağrı ), Cornus (Süs Kızılcığı), Carpinus Betulus (Gürgen) , Acer Compestris (Akçaağaç) gibi ağaç ve ağaçlarda budama yapılır.
—Özellikle yaprağını döken ağaç ve ağaçlardan üretim için odan çeliği alınabilir. Cydonia japonia(Japon Ayvası), Forsithia(Altınçanak), Spirea(Keçi Sakalı) gibi alınan çelikler baharda dikilinceye kadar katlamaya konulur.
—İklim kontrolü mevcut seralarda kalem aşıları (Yarma, Yan Aşı ve Yandan kertikli aşı) yapılabilir.
—Çim alanlarının elenmiş çiftlik gübresi ile gübrelenmesi yapılır.
Çim Tarımı
—Ocak ayı içinde çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Ancak yinede dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Donmuş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürümeyin. Bunlar alanınıza zarar verir. Ocak ayı alanınızda kullandığınız aletleri, makineleri bakımdan geçirmeniz için ideal bir aydır.