Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Potato Virus X Patates X Virüsü

0 yorum
Etmenin genel özellikleri :
Patates X Virüsü (Potato X Virus=PXV) yumrular ile taşınır ve tarla koşullarında rüzgar, hayvanlar, mekanik olarak, budama ve kesim aletleri, bitki ya da köklerine temas yolu ile taşınabilir. PVX, PVY ve PVA virüslerinin kombinasyonu daha şiddetli belirtlere neden olabilir. Amaranthaceae, Cruciferae ve Solanaceae ait bir çok bitkide hastalık meydana getirir. PVX virüsününü teşhisde kullanılan bazı bitkiler Datura stramonium (Sistemik klorotik halka, daha sonra mopzaik, ve beneklenme belirtileri gösterir.) ve Nicotiana tabacum (Sistemik halakalı leke ve beneklenme gösterir)' dir.

Belirtileri:
 
İnfekteli bitkilerde genellikle hiçbir belirti yoktur. Bununla birlikte belirtiler hafif sarımsı yeşil beneklenmeden yaprakları kalınlaşmış ve şiddetli olarak beneklenmeye kadar değişmektedir.Beneklenem kapalı havalarda bir gün içerisinde belli olur ve açık ve paralak havalarda ise belirti mevcut olmayabilir. Bitkilerde genel bir bodurluk görülür. Patates bitkilerinde yaprak büyüklüğünde azalma, klorotik damar oluşumu, mozaik yaprak oluşumu şeklinde kendini gösterir. Bazı durumlarda bitkilerin uç kısımları ölebilir. Patates yumrularında ise nekrotik lekeler şeklinde ortaya çıkar. Verimde büyük ölçüde düşüş görülür ve yumrular üretim yapmak için uygun olmazlar. 
Bu uç ölümler yumrulardaki mantarımsı belirtiler ile ilişkilidir ve yumru ölümlerine neden olabilir.

Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı ve tolerant kültivarların kullanımı.
2. 
Mekanik olarak bulaşmalara engel olunmalı, temiz alet ve ekipman kullanımına dikkat edilmemeli.
3. Bulaşık bitkilerden yumrular çoğaltmada kullanılmamalı ve sertifikalı yumrular kullanılmalı.
4. 
Bulaşık bitki artıklarının yakılması.
5. Bulaşık alanlarda hareket mümkün mertebe azaltılmalı.
6.
 Sera ve tarlada böçekler, özellikle afid (yaprakbitleri) ile devamlı mücadele
7. UV yansıtıcı malclar kullanılarak, böceklerin hareketleri sınırlandırılabillir.

8. 
Seralarda bulaşmayı azaltmak için tek tük hastalık görülen bitkiler yok edilmeli.
  Kimyasal Mücadele:Viral hastalık etmenlerine kimyasal mücadele önerilmez.