Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kurşuni Küf Botrytis cinerea

0 yorum

Etmenin genel özellikleri :
Botrytis cinerea Fr.(teleomorph: Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel) fungal bir etmeni her yerde ve çok yaygın olarak bulunan polifag bir fungus olup, bir çok bitkiye saldırma ve koloni oluşturma yeteneğindedir. Bitkilere gelişmesi için ideal bir beslenme yeri oluşturan yaralı kısımlardan ve dokulardan giriş yapar. Konukçu bitkileri arasında domates ile ekim nöbetine giren veya domatesin yakın çevresinde yaygın biçimde yetiştirilen marul, salata, biber, patlıcan, çilek gibi bitkilerdir. Konidi, miselyum ve sclerot gibi değişik formlarda bitki artıkları üzerinde ve toprakta barınır. Yağmur, rüzgar ve örtü altında hava akımları yardımıyla yayılmaktadır. Hava neminin %95 lerde ve 17-23 °C sıcak olan havalar hastalığın gelişmesi için uygundur.


Domateste Belirtileri:
   Yaprak: Düzensiz ve koyu kahve ve siyah karışımı şeklinde belirtiler görülür, genelde meyve ve gövdede belirtisi daha yaygındır. 
   Meyve: 
3 ile 8 mm çapında soluk hale şeklinde lekeler meyve üzerinde görülür.Olgun olmayan meyvelerde bu lekeler beyazdır, meyve olgunlaşınca lekeler sarıya döner. Küçük nekrotik benekler hale olarak görülebilir. Lekeler nadir olarak genişler. Fungusun kurşuni renkte misel ve spor tabakası lekeler üzerinde görülür.

  

   Gövde: Bitkilerin ana ya da yan dallarında sert ve koyu hkahverengi şeklinde küçük lekeler görülür ve zamanla leke tüm gövdeyi çevreler ve bitkinin üst aksamı ölmektedir. Hastalığın olduğu yerde zamanla kurşuni bir renkte fungusun spor tabakası görülür.

 
Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Seraların havalanmasına büyük önem verilmeli, sık dikimden kacınılmalı ve budama
yapılmalı.

2. 
Bitkileri yaralamaktan kaçınılmalı
3. Uzun süre meyveyi ıslak tutacak muamelelerden kaçınılmalı.
4. 
Ölü yada infekteli bitki çiçek, yaprak ve meyveler üretim alanlarından uzaklaştrılmalı.
5. 
Dayanıklı çesitler her zaman tercih edilmelidir
   
Kimyasal Mücadele:

Gövde üzerinde belirtiler görüldügünde bitkiler koruyucu fungisitler ile ilaçlanabilir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir.
Kullanılan Kimyasal İlaçlar (Funisitler)
Kullanım Miktarı
(100 Litre)
Captan WP 50% 250 g
Cyprodinil+Fludioxonil WG 37.5+25%60 g
Diethofencarb+Carbendazim SC 250+250 g/l70 cc
Imazalil EC 500 g/l 30 cc
Iminoctadine Trialbesilate WP 40% 45 g
Iprodione WP 50%75 g
Procymidone WP 50%75 g
Pyrimethanil SC 300 g/l125 cc
Tolyfluanid WP 50% 200 g
Vinclozolin Smoke Stripe 19% 75 g