Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Alfalfa Mosaic Virus Yonca Mozaik Virüsü

0 yorum
Etmenin genel özellikleri : Yonca Mozaik Virüsü (Alfalfa Mosaic Virus=AMV) viral bir etmen olup, biber bitkilerinin enfeksiyonu yonca tarlası yakınlarına ekim yapıldığında ortaya çıkmaktadır. Hastalık özellikle yonca tarlasına yakın sıralarda daha fazla görülmektedir. AMV yoncalarda tohum kökenlidir ve bir çok yonca tarlası bulaşık olabilir ve biber üretimine potansiyel bir inokulum kaynağı olmaktadır. Virüs Afid (yaprakbitleri; Myzus persicae, Acyrothosiphon euphorbiae veMacrosiphoniella sanborni) ile de taşınır. Hastalık etmeninin konukçuları; fasulye, hıyar, bezelye, kereviz, patlıcan, tütün, soyafasulyesi, yonca, domates ve bezelye gibi bir çok bitki dahildir. 

Belirtileri:
AMV ile infektelenmiş bitkilerde tipik yaprak belirtileri, benekli parlak sarı lekeler şeklinde kendini gösterir. Sonuçta yapraklar bronzlaşır ve iç dokularda kökdeki floem dokularını da kapsayacak şekilde tüm floem nekrotik olur. Hastalık çoğunlukla bitki ölümü ile sonuçlanır. En çarpıcı belirtilerden biri nekrotik halka ve meyvelerdeki lekelerdir. Bazı meyvelerin yüzeyi üzerinde sert kahverengi bir nekrozis gelişebilir.

  

Mücadelesi:
   Kültürel Mücadele:
1. Dayanıklı kültivarların kullanımı.
2. 
Yonca tarlası yakınlarda biber üretimi yapılmamalı.
3.
 
İnfekteli bitki artıkları yok edilmeli.
4. 
Konukçusu olan yabancı otlar ile mücadele edilmeli.
5. 
Seralarda ya da tarlada hastalan bitkiler uzaklaştırlmalı.
6. 
Vektör böcekler ile kimyasal mücadele ve vektörlerin harektelini sınırlayack tedbirler alınmalı (gümüş renkli veya yansıtma öelliği olan plastik malç ya da sera açıklıklarının vektörün geçisini engelleyecek şekilde tülbent ile kapatılması).

   Kimyasal Mücadele:
Viral hastalık etmenlerine kimyasal mücadele önerilmez.