Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Begonvil (Gelin duvağı) BOUGAINVILLEA SPECIES

0 yorum

Türkçe Adı: Begonvil, Gelin Duvağı, Rodos Sarmaşığı
İngilizce Adı:Bouganvil
Familyası: Nyctaginaceae

Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Brezilya olan bu bitki ülkemizde Akdeniz bölgesinin yazlık evlerinin vazgeçilmez bir bitkisidir. Begonvil’in rengi aslında “bract” denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından verilmektedir. Yani aslında renkli görünen parçalar çiçek değil, kendi rengini değiştiren bir grup yapraktır. Braktelerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur.

Yapraklar 3-4 cm veya türe göre biraz daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz olup, kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür. Begonviller sarılıcı bitkilerdir bu halleriyle binaların ya da peyzaj elemanlarının boyu uzunluğunca büyüyebilirler.
B.spectabilis mor renkli olan türdür, brakteleri en büyük türlerden biridir. ‘jamaica white” beyaz renklidir, soğuğa en dayanıksız olan türdendir. “rainbow gold’ ise kırmızı renklidir ve spectabilise göre daha seyrek bir yapısı vardır.

Yetişme istekleri:
Işık: Güneşli aydınlık fakat rüzgardan korunaklı yerlere dikilmeli, kurak yerlerde ise yarı gölge yerler tercih edilmelidir. Gerektiğinde dallar bağlanarak ağacın gelişimi kontrol altında tutulmalıdır.

Su: Dona ve kuraklığa karşı çok hassas olan begonviller, yaz aylarında özellikle çok daha fazla su istemelerine rağmen çiçeklenme zamanında az su verilmesi uygun olur. Büyümelerini tamamladıktan sonra su istekleri minimumdur. Kış aylarında derinden budanırlarsa muhtemel don tehlikesine karşı önlem alınmış olabilir.

Toprak: Çok fazla toprak seçiciliği olmamakla birlikte iyi drenajlı bahçe topraklarında iyi gelişir.

Üretim: Anaç bitkilerden alınan çeliklerin köklendirilmesi ile çoğaltılmaktadır. Özellikle yan sürgünlerden alınan ve ökçeli tipte hazırlanan çelikler daha iyi köklenmektedirler.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: Begonvil gölgeleme elemanlarının, istinat duvarlarının, boş görüntülü bina cephelerinin, çok geniş olan yükseltilmiş çiçek kasalarının hızlı bir şekilde bitki örtüsü tarafından kapatılması istenildiğinde düşünülecek bir bitkidir. Dikildiği peyzaja deniz kıyısında tropik bir yerde olunduğu izlenimi verir. Çok gösterişli rengi uzun dönemler boyu devam ettiğinden, çiçekleri olmayan türlerin dominant olduğu peyzajlarda mekana renk katar.

Tırmanıcı ve sarkıcı özelliğe sahip olan bitki aynı zamanda yayılıcıdır. Kıyı bölgelerinde eğimli alanların kapatılmasında kullanılabilir. Uzaktan bakıldığında böyle kullanımı ile mekanı daha da belirleyici, göz alıcı bir hale getirir. Çok büyük mekanlar begonvil yayılıcı formda bırakılırsa çok çabuk şekilde ve göz alıcı bir renkte doldurulabilir.

Bitkinin dalları ile aynı renkte olan dikenleri onun yaya sirkülasyonunun çok olduğu yerlere yakın kullanılmamasını gerektirir. Begonvil palmiye türü hem tropik görüntülerin bir elementi olan hem de su kullanımı açısından kendisine uyumlu bitkilerin uzun ve ince gövdelerinin yaratacağı boşluk ve monotonluğu azaltıp, onların altında destekleyici ve çerçeveleyici bitki olarak son derece etkili bir işleve sahip olabilir.


Dezavantajları: Begonvil sürekli olarak eski yaprakları dökerek kendini yeniler, bu temizlik problemi yaratabilir. Özellikle gölgeleme elemanlarının üzerinde kullanıldığında altında bulunan bitkilerin begonvil’in dökülen yapraklarını kolayca temizlemeye izin verici nitelikte olması akılda bulundurulmalıdır. Dikenler yaralayıcı olabilir. Karasal iklimli yerlerde kışın dona karşı çok hassastır.






































































Begonvil Köklendirme ve çoğaltma

İlk baharda alacağınız sürgünleri keskin, steril bir bıçak kullanarak, sağlıklı, çiçek açmayan büyüyen bir ucundan 6 inçlik kesimler alın. Begonvilin yayılması zor olabileceğini ve her kesimin köklerini oluşturmayacağını düşünerek,  ihtiyacınızdan daha fazla sürgün alın. Kesimlerin kompost karışımına konulması biraz zaman alacak olsada, kurumasını önlemek için nemli kağıt havluyla sarın ve ayrıca kapalı, plastik bir torbaya yerleştirin.



Başlamaya hazır olduğunuzda, gövdenin üst kısmında dört veya beş hariç tüm yaprakları çıkararak kesip hazırlayın.

İyi bir komposta sahip 2 veya 3 inç tencereyi hazırlayın, ancak drenajı arttırmak için ekstra bir% 30  perlit veya vermikülit karıştırmalısınız .Hava ceplerini çıkarmak için toprağı parmaklarınızla sıkın ve  kenarları sıkıştırın yaklaşık 1/4 inç altında bir toprak seviyesi hedefleyin.

Hazırlanmış bir kökü ıslak kağıt havludan çıkarın ve köklenecek kesme ucunu kök salgı hormonu tozuna batırın. Aşırılığı gidermek için sapa parmağınızla dokunmanız önemlidir.

Bir kurşun kalemin kör ucuyla toprağa bir delik açın ve Begonvili  kesme ucunu, toprak seviyesinin 1,5 inç altına gelecek şekilde yerleştirin. Toprağı dik tutmaya yardımcı olması için toprağı kesim çevresinde bastırın.Saksıdaki  Kesiklerdeki suyu yavaşça boşaltın ve fazla su boşaltınca eski bir tohum tepsisi veya kenarları olan bir tencereye koyun. Şimdi bütün çokluğunu kapalı, ısıtmalı bir yayıcıya veya büyük bir plastik torbaya yerleştirin. Nem tutmaya yardımcı olması için çantanın üstünü kapatın. Kesimleri sıcak, ışıklı bir yere ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmasın ve 65 ° - 75 ° F arasındaki toprak sıcaklığını korumaya çalışın. Bunu başarmak için bir ısı ölçer gerektirebilir veya ısıtmalı termostatı ayarlamanız yeterlidir. 

Kompostu  nemli tutun.Begonvil kök salmaya üç ay kadar sürebilir, ancak saplar üzerinde yeni bir büyüme gördüğünüzde, kesikleri kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Kök oluşumunu test etmek için hafifçe çekin. Hafif bir direnç hissediyorsanız, kesimler kökleşmiş demektir.

Kökleştikten sonra, kesimler torbadan veya yayıcıdan çıkarılabilir. Kökler mevcut potun alt kısmında ortaya çıkmaya başlayınca Begonvil kesimleri daha büyük bir tencereye konabilir ve birkaç fit yükseklikteyken nihai konumlarına yerleşebilir.




Bir Başka yöntende kök boğazı köklendirme













Derleyen Yayınlanan Adres:By EyyupK

https://gardenofeaden.blogspot.com.tr/2013/10/how-take-cuttings-from-bougainvillea.html

http://bongbonsai.blogspot.com.tr/2012/02/cutting-2-air-layering.html