Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Çanakkale Yöresel Yemekleri

0 yorum

Gelibolu Böreği

1 kg kabak
5 adet yufka pulbiber
3 adet yumurta
2-3 adet yeşil soğan
2-3 dal taze nane
Bir miktar karabiber
Bir miktar sıvıyağ

Tepsiyi iyice yaglayın, kabakları güzelce yikayın. Kabuklari ile rendeleyin ve içine soğan, nane, iki yumurta, biber ve tuz katip karıştırın.İlk yufkayı dişa sarkacak şekilde yerlestirin, ikinci yufkayı burusturarak koyun, aralara yağla bir yumurtayı çırpıp serpin, malzemeyi ortaya sıkarak yayın.İsleme devam edin, üzerine kalan yağlı karışımdan sürün, kızarıncaya kadar pişirin.


Kraliçe Tacı (Gelibolu)
Malzemeler 
1 adet sardalya balığı 
2 adet patates 
1 adet havuç 
3 kaşık mısır tanesi 
1 Adet ayıklanmış zeytin 

Hazırlanışı 
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra daire şeklinde dilimleyin. Havuçun da yüzünü temizleyip dikeylemesine ayırın. Sardalya balığını temizledikten sonra beş dakika süre ile limonlu suda bekletin. Daha sonra patesleri, havucu ve sardalyayı fırında ızgaraya yerleştirin. Bir kapta da mısırları haşlayın. Balığı etleri taze kalacak kadar kızartın. (Yağda kızartmayın.) Sebzeler ve sardalya kızarırken bırakacağı suyu da kaybetmemek için kızartma kabının altına alüminyum folyo yaymayı ihmal etmeyin. Kızarma işlemi bittikten sonra, patatesi, havucu, mısırı ve sardalyayı bir kaba alıp çatal yardımıyla tamamen ezmeden parçalara ayırıp kaşık ile karıştırın. Karışımın üzerine ayıklanmış ve küçük parçalara ayrılmış zeytinleri serpiştirin. Karışımı kedilerinizin erişemeyeceği bir yerde soğumaya bırakın. Servise hazır olduğunda ikram edin.



Piruhi

Hamur için 
1 yumurta 
3 su bardağı un 
1 kahve fincanı su 
tuz 
8 su bardağı su (mantıları haşlamak için) 
Üzeri için: 
5 çorba kaşığı sıvı yağ 
kırmızıbiber 
İçine: 
50 gr. beyaz peynir 
1/2 demet maydanoz 

Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Bezeleri, unlanmış bir zeminde 0.i mm. kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları 2 cm.lik kareler halinde keselim. Peyniri ezerek içine kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım. Karelerin bir köşesine peynirli harçtan koyalım ve kareleri üçgen kapatarak kenarlarını tırnak uçlarıyla bastırıp yapıştıralım. Boşta kalan uçları arkada çimdikleyerek birleştirdim. Bir tencereye suyu alıp kaynatalım, içine i çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım ve delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Bir tavada sıvı yağı kızdırarak kırmızıbiber ekleyip mantıların üzerine gezdirerek servis yapalım.


Bozcaada Mafiş Tatlısı

50 Gr Sana Hamurişi 
3 Su Bardağı ŞEKER (SERBET ICIN) 
1 Yemek Kaşığı SİRKE (HAMUR ICIN) 
1 Tatlı Kaşığı TUZ (HAMUR ICIN) 
2,5 Su Bardağı SU (SERBET ICIN) 
1 Adet yumurta (hamur için) 
3 Su Bardağı un (hamur için) 
2 Damla LIMON SUYU (SERBET ICIN) 
1 Çay Bardağı SIVIYAG (HAMUR ICIN) 
2 Çay Bardağı SU (HAMUR ICIN) 
1 Paket KABARTMA TOZU (HAMUR ICIN) 

ÖNCE ŞEKERİ SU İLE ERITIP ORTA KOYULUGA GELENE KADAR KAYNATIYORUZ.LİMON DAMLATTIKTAN SONRA SOGUMAYA BIRAKIYORUZ.HAMUR MALZEMELERINI YOGURUP HAMURU ESIT BEZELERE BÖLÜYORUZ.HEPSİNİ TEK TEK AÇIYORUZ.HER BEZEYİ AÇTIKTAN SONRA ARALARINA SIVIYAĞ SÜREREK ÜSTÜSTE KOYUP EN ÜSTLERİNİ UNLAYIPBİR KEREDE AÇIYORUZ.AÇTIĞIMIZ YUFKAYI KARELERE BÖLÜYORUZ VE HER KAREYİ ALT VE ÜST KISIMLARINDAN BÜZDÜREREK FİYONK ŞEKLİ VERİYORUZ.SONRA BOL YAĞDA KIZARTARAK KIZARAN HER PARTİYİ ALIR ALMAZ SOĞUK ŞERBETE ATIYORUZ.SÜZEREK SERVİS TABAĞINA ALARAK İSTEĞE GÖRE ÜZERİNE CEVİZ VE TARÇIN SERPİYORUZ.