Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Ölmez Çiçek Helichrysum

0 yorum
Ölmez Çiçek (Helichrysum)

 Koparılıp kurutulduktan sonra bile çok uzun bir süre dağılıp dökülme­den canlı halindeki görünümünü ve rengini koruyan bazı bitki türlerine ölmezçiçek denir. Bileşikgiller familyasının Helichrysum cinsin­de yer alan bu türler Kuzey Afrika'da, Girit' te, Doğu Akdeniz kıyılarında ve ülkemizde yabani olarak yetişir. Ayrıca dünyanın birçok yerinde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Bu bitkilere dayanıklılığından ötürü "herdemtaze" ve "solmazçiçek", genel­likle parlak sarı açan çiçeklerinden ötürü "altınçiçeği", "altınotu", "sarıçiçek" ve yük­seklerde yetişenlerine "yaylaçiçeği" gibi adlar da verilmiştir. En çok güneşli dağ yamaçlarını ve kayalık yerleri seven ölmezçiçekler öbekler oluştura­rak büyür. Keçe gibi sık tüylü yapraklarla donanmış her bir sapın ucunda çok sayıda minik çiçekten oluşan çiçek kümeleri yer alır. Çiçekler genellikle sarı, bazıları ise turuncu ya da kırmızıdır. Kurutulmuş çiçekler süs olarak vazolara konur ya da duvara asılır. Ayrıca halk arasında yaygın bir biçimde idrar söktürücü ve böbrek kumlarını dökücü olarak tedavi amacıyla da kullanılır. Ölmezçiçekler gibi kurutulduğunda bozul­madan kalabilen başka bitki türleri de vardır. Hemen hepsi ölmezçiçeklerle aynı familyada yer alan bu bitkiler de ya bahçelerde süs olarak ya da kuru çiçek buketleri yapmak üzere yetiştirilir.
Çimlenme  :
Çok kolay 7-15 günde
Çiçekler      :Bodur sadece 35 cm boylanır. Bodur olmasına rağmen bol çiçeklenen ve uzayan boyu olan dev çiçekli varyetesi kadar büyük çiçekler açan Saksıya uygun varyetedir.  Dar alanda yetiştiricilik yapmak isteyenler için ideal.
Bakım        :Kolay.
Ekim          :Şubat ayından itibaren Yaz başına dek ekilebilir.
İdeal          :Çiçek tarhları, Bordürler, kurutulmuş çiçek. Çiçekler tohuma gelmeden ; tam olarak açıldıkları dönemde uzun sapları ile birlikte kesip bağlayın. Baş aşağı havadar bir yerde asarak kurutun. Yıl boyu ev içinde vazolarınızı süsleyecek; taze çiçek görünümünde , parlak renkleri ile bir sonraki sezona kadar dayanacaklardır. Çiçekleri bahçenizde keserken , ana gövdeden çıkan sürgünleri çok dipten kesmeyin. Göreceksiniz kestiğiniz çiçeklerin yerine sezon boyu yeni çiçekleri açacak pek çok sürgün sürecektir.
















    Ölümsüz çiçek; 90 cm Boylanabilen tek yıllık otsu bitkidir. Yeşil renkli, almaşık dizili ve kenarları düz yaprakları olan uzun saplarının ucunda, dokulu papatyamsı çiçekler açar. Bu çiçekler duble katmerli, 6-7 cm genişlikte, parlak renkli, kırmızı, turuncu, altın sarısı, mor, saman, kahve ve mor renklidirler. Tarhlarda, bordürlerde ve kayalık bahçelerde çok güzel dururlar. Çok ideal kesme çiçek ve kurutma çiçeği olurlar. Kurutulduklarında o parlak renklerini çok uzun süre muhafaza ederler. Bu yüzden kış aylarında bulunduğumuz ortama çok güzel ve renkli bir hava verirler. Ölümsüz çiçek adını bundan dolayı almıştır.
 Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan aylarında ekim yapılması tavsiye edilir.
 Çiçeklenme : Aynı yıl Haziran ayından Eylül ayına kadar çiçek açarlar.