Toprak alt yapısı suyu iyi drene edecek şekilde yapılmalı.Suyun alt kısıma geçirmesi gerekir.Aksi halde kök çürüklüğü ve mantar oluşumuna müsaade edilmiş olur.
Drenaj için süzek toprak kullanılmalı veya drenaj borusu döşenmelidir.
Toprağın fiziksel yapısı gevşek olmalıdır.
-Toprak tesviyesi
-Suyun drene edilmesi
-Beşik Çatı şeklinde düzenlenen toprak yüzeyine çim ekilir
İyi bakılan bir çim bahçe toprağını kökleriyle bir ağ gibi sardığı için özellikle meyilli bahçelerde toprak kaybını önler. Yağışlı dönemlerde çamurlanmaya , kuru havalarda ise toza mani olur. Bakımı sırasında yabani otlarla mücadeleyi sağladığı için bahçedeki diğer bitkiler daha sağlıklı büyür. Gün boyu nefes alan çimler havayı temizler. Sıcak yaz günlerinde bünyesindeki suyu buharlaştırırken bahçenin ısısını birkaç derece düşürerek ferahlık verir. Çim ekimi ve bakımı her safhasında son derece dikkat ve efor gerektirir.
Sulama
Yazın bazen günde 2 defa bazen 1 kaç günde bir sulanır suyun buharlaşmasına göre sulama yapılır.Toprağın 10 cm altına işlemesi sağlanır.
Sıcak havalarda, sabah ve akşam serinliğinde günde iki kere bolca sulanmalıdır.
Aşırı sulama tohumun çürümesine, az sulama çimlenmeyi olumsuz etkiler. İlk çimlenme ortalama 10 gün sonra görülür ve 45 gün içinde karışımdaki bütün çim türleri çıkmış olur.
Çim iki şekilde ekilir
1-Yerinde ekim
2-Rulo şeklinde ekim
Dezavantajı uyum sağlama problemi
Çim gübreleme
Çimlerde sararma ve kelleşme bitkinin besin açısından iyi bir gübrelemeye ihtiyaç duyar.
Azot-fosfor-potasyum ilk baharda ve ondan sonra 2 ayda bir ihtiyaca göre gübreleme yapılır
Çim besininde N.P.K.(23,5,5) Azot-potasyum-fosfor ve bunların ihtivasında bulunan demir-bakır-bor-molibden-çinko ve humik-fulmik asitler çimin ihtiyacı olan besinleri sağlar.
Çim biçme
Çim biçilmeden önce kabaran toprağın yerine oturturulması gerekir.Bunu loğlama silindiriyle yaparız.
Loğlamadan sonra sulama yapılı suyun 10 cm işlemesi sağlanır 2 gün sonra 7.8 cm ulaşan çim bıçağı keskin çim biçme makinasıyla biçilir.Tohum olması sağlanırsa çim dejenere olur bozulur.Ayrıca çimlerin kesme kota farkıyla şekil verilebilir.
Çim biçme makinasının giremediği noktalar çim makasıyla yapılmalıdır.
Ekimi
Gerekli Malzemeler
- Çim tohumları
- Üst toprağı
- Silindir
- Tırmık
- Kürek
- Su yağmurlama
- Hortum
- Organik gübreler
- Çim biçme makası ve makinası
İlk bahar ve sonbaharda ekilir.
HAZIRLIK:
Yaz ve kış ayları tohum ekimi için uygun değildir. Çim ilkbahar veya sonbaharda ekilir. Sonbahar ise en ideal zamandır. Bu mevsimde ekilen çim sıcaklardan etkilenmez. Havalar serinlediği için fazla uzamaz ve kökünü kuvvetlendirir. Yabani otların istilasına uğramaz. Güz yağmurları ile bol bol sulanır. İlkbahara kadar ekstra bakım gerektirmeden yetişkin bir çim haline gelir.
İlkbaharda toprağı hazırlamak için fazla vakit yoktur. Birden bastıran sıcaklar yeni çimleri rahatsız eder. Sulama ve biçme işleri çok uğraştırır. Yeni ekilen çimlere ot ilacı atılması risklidir. Oysa yaz aylarında her yerden yabani ot tohumu yağar. Taze işlenmiş, bol gübreli toprağa yerleşiverirler. Özellikle yazlık bahçelerde yeni çimlerin ezilerek yıpranması da söz konusu dur.
Ekimden önce taban toprağı düzeltilerek, taşlar ve yabancı otlar temizlenmelidir. Taban toprağının üst tabakasına 4-5 cm. kalınlığında bir harç toprağı atılmalıdır. Bu harç karışımı, Orman toprağı, 1 m2 için 50 gr. Kompoze gübre, 1/3 oranında dere kumu içermelidir.
ÇİM BAKIM TAKVİMİ:
Çim çıktıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında 2 ayda bir 1 m2 50 gr. gelecek şekilde Amonyum nitrat, sonbaharda kompoze gübre , kışın ise fosfor ağırlıklı gübreler kullanılmalıdır. Çim mevsime göre 1-2 haftada bir biçilir ve çim boyu 3 cm.'den aşağı olmamalıdır.
Çim kökleri; ilkbahar ve sonbaharda çim havalandırma tırmıklarıyla toprak yüzeyinde oluşan kaymak tabakası yırtılarak daha sık ve sağlıklı çim oluşması için düzenli olarak havalandırılmalıdır.
Çim içinde daha sonraları çıkabilecek geniş yapraklı yabancı otlara karşı düzenli olarak herbisit kullanılmalıdır.
Bir yıl içerisinde çim alanınız için yapmanız gerekenler, çim ne zaman ekilmeli, ne zaman sulanmalı, ne zaman boyları kısaltılmalı veya uzun tutulmalı ve dinlenme zamanı ne zaman olmalı gibi soruların cevabını aşağıda ay ay verilen çim bakım takviminde bulacaksınız.
Ocak ayında yapılması gerekenler:
Ocak ayı içinde çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Donmuş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürümeyin. Bunlar alanınıza zarar verir. Ocak ayı alanınızda kullandığınız aletleri, makinaları bakımdan geçirmeniz için ideal bir aydır.
Şubat ayında yapılması gerekenler:
Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı Şubat ayı içinde başlayabilir. Ortaya çıkan solucanlarla savaşa yine bu ay içinde başlayabilirsiniz. Ancak Mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayın. Eğer ekim yapmayı planlıyorsanız, havalar iyi gittiği sürece Şubat ayı içinde toprağınızı hazırlamaya başlarsınız. Şubat ayının ikinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgesinde ekim yapmaya başlayabilirsiniz.
Mart ayında yapılması gerekenler:
Çim alanlarda çalışma programı aslında Mart ayında başlar. Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve toprak durumlarının iyi olduğu bu dönemde, dökülmüş yaprakları ve alanınızdaki çöpleri temizlemek için tırmıklama yapın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırmıklarken çime zarar vermemektir. Kış ayları boyunca ayaza maruz kalmış çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacağınız ilk biçimde çiminizin üst kısmından alın. Bu dönemde yapılacak alçak biçim alanda sararmalara neden olabilir. Biçim için alanın kuru olduğu bir günü seçin. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktır. Mart ayı içinde yapılacak tek iş biçim değildir. Alanda hastalık olup olmadığını da bu ay içinde gözlemleyebilirsiniz. Eğer gerekli ise ilaçlama yaparsınız.
Nisan ayında yapılması gerekenler:
Gübreleme ve zararlı mücadelesi çimlerinizin ve zararlıların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yaparsınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2.5 cm den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay içinde ekim yapılabilir.
Mayıs ayında yapılması gerekenler:
Mayıs ayı ile birlikte daha sık biçime başlarsınız. Çimlerinizin boyunu daha kısaltabilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla savaş için en uygun aydır. Zararlılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın. Ayrıca çiminiz kuru, toprağınız ise nemli olmalı. Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelirse çimlerinizde bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamaya başlayın.
Haziran ayında yapılması gerekenler:
Haziran ayı içersinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşırsanız, biçim boyunuzu daha uzun tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübrelemesi zamanı başlar. Eğer çiminizde renk değişiklikleri ortaya çıkmışsa Amonyum Nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız zararlı savaşından kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir dönemdir.
Temmuz ayında yapılması gerekenler:
Temmuz ayı içinde düzenli olarak biçime, sulamaya ve tırmıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için Temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Haziran ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise azot uygulaması yapabilirsiniz.
Ağustos ayında yapılması gerekenler:
Ağustos ayında da Temmuz ayında yapılan işlemler devam ettirilir. Siz tatildeyken bahçeniz bakımsız kalmışsa yapılacak en iyi şey çimlerin boyunu hemen kısaltmamaktır. İlk önce hafifçe üst kısımlarını biçin bir kaç gün sonra çimlerinizin boyunu kısaltmaya başlayın. Ağustos sonralarına doğru ekim işlemlerine başlayabilirsiniz. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde son gübreleme yapılmalıdır.
Eylül ayında yapılması gerekenler:
Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayıyla başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boyunu sonbahara uygun bir boya alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içinde aktif duruma gelirler. Bu dönemde ortaya çıkabilecek zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılabilir. Eylül ayı bütün bölgelerimizde tohum ekmek için en uygun aydır. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz Bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.
Ekim ayında yapılması gerekenler:
Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üstüne dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan probleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal etmeyin. Ekimin birinci yarısında tohum ekim işi sona erer.
Kasım ayında yapılması gerekenler:
Kasım ayı içerisinde çim alanınızda yapacağınız işlemler oldukça azalır. Bu işlemler alanınızı yapraklardan ve diğer çöplerden temizlemek ve eğer alanınızda solucan varsa ilaçlama yapmaktır. Eğer istenirse alanınızı kıştan korumak için yanmış, elenmiş ve fumige edilmiş çiftlik gübresi serilebilir. Ayrıca Kasım ayında bahçeniz için kullandığınız bütün alet ve makinaları temizleyip, kaldırmaya başlayabilirsiniz.
Aralık ayında yapılması gerekenler:
Aralık ayı yoğun geçen bir bakım döneminden sonra dinlenme zamanını müjdeler. Dikkat edilecek en önemli nokta ıslak veya donmuş çim alana zarar vermekten kaçınmaktır.
Çim Havalandirma
Eğer sağlıklı ve yeşil çimler istiyorsanız , çimlerin havalandırması gereklidir. Çim havalandırma bir çim aerator ile elle yapılır veya değişik kazıklama aparatlarıyla yapılabilir.
Toprağa gevşetmek için yardımcı olacaktır, Havalandırma yeni tohum dikimden önce yapılmalıdır. Gevşek toprak bitkiyi sağlıklı ve güçlü yapar, hava, gübre ve bitki kökleri serbestçe hareketi sağlanarak mineralleri alması sağlanır.
Çim Havalandırma.
Sağlıklı kalmak için çim için, havalandırma gereklidir.
Zamanında toprak içinde, üzerine su ağırlığı yürüyen insanlar ağırlığı ile ve kendi ağırlığının basıncı altında aşağı sıkıştırılmış olur. Bu topraklarda parçacıklar arasındaki boşlukları yeni çim köklerinin bölgesinde bulunan hava miktarı kapatmak ve azaltmak durumda. Bu sıkışma etkisi, erimekte su önler, zayıf ve sağlıksız, özünde, kısa ve sığ olmak için yeni çim köklerinin neden olmasıdır.
Çim havalandırma su drenajını ve çimin hava almasını geri sağlar.
Çim havalandırma Faydaları.
Daha güçlü ve hastalığa dayanıklı çim.
Daha az besleme ve gübreden tasarruf .
Güçlü kök ve sert çim.
Temel mikro organizmalar daha özgürce toprağın kalitesini yararlanarak büyür.
Daha iyi sulama.
Toprak hafif nemli olduğu zaman havalandırma için ideal bir durumdur. Don olduğu zaman havalandırmadan kaçınmak en iyisidir. Yani bahar ve yaz aylarında havalandırma yılın en iyi zamanıdır.
Çeşitleri
Çatalla. - Havalandırma türlerinin en yaygın olanı. Çoğu kişi çatal kullanır, ancak bunu makinelerini alabilirsiniz. En iyi toprak sulama öncesi yaz aylarında yapılır.
Dilme çivileme -. Köklenmeye etkisi vardır . En iyi kış aylarında yapılır.
Kendiniz Yapmak istiyorsanız Bu konuya bakın devamı...
Çivileme özel ayakkabı aparatı
Delme makinası. - Muhtemelen en popüler sağlıklı ve gür çim için bu makinalar kullanılır ilk bahar tercih edilir.
Özellikle çimlerinizin güneşe karşı daha dayanıklı olmasını istiyorsanız 6-7 santimetre yükseklikten biçin.
Çünkü kısa çimler güneş ışığından ve sıcaktan daha fazla etkilenirler.
Derleyen:By EyyupK