Rulo çim üretim çiftliklerinde, toprak analizinden sonra organik madde, gübre ve çim bitkisi için gerekli minarellerin ilavesiyle hazırlanan tohum yataklarına; yöre toprağına, ekolojik koşullara, kullanım amacına ve zevke uygun olarak ekilen çeşitli karışımlardaki sertifikalı tohumlardan sekiz on ay özel ve yoğun bakımla yüksek kaliteli çim parkları elde edilir.
Değişik tekstürdeki bu çim parklarından spesifik kalıplama makineleri ile standart ölçülerde hasat edilerek rulo veya plaka haline getirilen hazır çimlerin, daha önceden hazırlanan rulo çim yataklarına serilmesiyle yapılan vejetatif çimlendirmeyöntemine rulo çimle çimlendirme (hazır çimden uygulama) denir.
Rulo çimle çimlendirme, ekonomik, kaliteli ve kolay bir çimlendirme yöntemidir. Her mevsimde ve bir günde uygulanarak 7- 14 günde basmaya ve çiğnemeye dayanıklı hale gelir. Kısa sürede yeşil alan elde etmek için kesin çözümdür. Tohum uygulaması ile ilgili sorunlar (çimlenmesini beklemek, ara ekim ihtiyacı, bayat tohum ve sorumsuz bahçıvan riski) yoktur. Tüm hastalıklardan ve yabancı otlardan arındırılmıştır. Adaptasyon sorunu çıkartmaz. Az su ve az bakım gerektirir. Sık formu serinlik sağlar ve hava kirleticiler için filtre görevi görür. Yeşil alan düzenlemelerinde; çevre düzenlemeleri, geniş alanların ve arazilerin yeşillendirilmesi, gezi pakları, oyun alanları ve ev bahçeleri, sosyal tesis ve bina çevrelerinde rulo çim uygulaması ile kısa sürede kaliteli yeşil alanlar elde edilir.
Spor sahalarında; ülkemiz bölgelerinin ekolojik koşullarına uygun, basmaya çiğnemeye dayanıklı yerli rulo, çimler futbol sahalarında ve tenis kortlarında hazırlanan alanlara süratli ve homojen şekilde uygulanmaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar yurt dışından getirilen rulo çimler, yaklaşık 200 saatten (bir hafta) önce uygulanacak yere ulaşamamaktadır. Aslında hazır rulo çimlerin adaptasyon süresi normal şartlarda 36 saattir. İlave olarak ülkemizle ihracatçı ülke arasında ekolojik farlılıklar da söz konusudur. Bu nedenle adaptasyon güçlükleri ile karşılaşılmaktadır. Ayrıca, büyük maliyetlerle ulusal sermayenin kaybolmasına da neden olmaktadır.
Peyzaj uygulamalarında; peyzajın %90”ı çimdir ve peyzajı çim gösterir. Rulo çimler, bir günde yeşil alan yarattıklarından bitkisel ve yapısal peyzaj projeleri uygulamalarında çok sık kullanılmaktadırlar.
Rulo çim üretici ve uygulamacıları, bahçenizin konumu, toprağınızın yapısı, bölgenizin iklimi, kullanım amacınız ile bahçenize ayıracağınız zamana ve bütçenize göre alternatifler sunmaktadırlar
Harika Bir Çim İçin Toprak Hazirliği
Çimlerinizin güzelliği ve sağlığını iyileştirmek için en ideal zaman, herhangi bir şekilde çim ekimi yapmadan önceki zamandır.
İyi toprak neden önemlidir?
Çimlerin gelişmeleri için doğru oranlarda dört şeye ihtiyaçları vardır… güneş ışınları, hava, su ve besin maddeleri. Bunlardan herhangi bir tanesinin azaltılması veya herhangi bir tanesininin fazla miktarda sağlanması durumunda çimler ya ölecektir yada bu durumdan dolayı olumsuz yönde etkilenecektir. Bu dört unsurun doğru oranlarda sağlanması halinde ise çimler sağlıklı bir biçimde gelişecek ve sadece bahçenizi güzelleştirmekle kalmayıp aynı zamanda güvenli bir oyun alanı olacak ve sayısız yararları ile çevreye de katkı sağlayacaktır.
Çim, kendisi için gereken bu dört unsurdan üçünü ( hava, su ve besin maddelerini ) topraktan temin ederler ancak birçok yeşil alanda topraklar, çim yetiştirmek için ideal olmaktan çok uzaktır. Bazı topraklar çok killidir ve sıkışmış haldedir. Yol yapımı için iyi ancak çimler için kötüdür, zira hava ve su kökler tarafından alınamaz ve kökler yeterli miktarda büyüyemezler. Bazı topraklar çok fazla kumludur. Bir plaj için harika olabilir ancak çim yetiştirmek için oldukça zordur zira su ve besin maddeleri kök bölgesinde bitkinin yararlanabileceği kadar uzun süre kalamazlar. Çok sık karşılaşılan bir diğer sorun da toprağın pH değerlerinin ( toprağın asit veya alkali değerleri ) çim yetiştirmek için ya çok yüksek yada çok düşük olmasıdır.
Çim için toprak derinliği ne olmalıdır?
Az bakım gerektiren, sağlıklı çimler için gerekli toprak derinliği kesin olarak en az10 cm olmakla beraber daha iyi gelişme gösteren, hastalıklara, susuzluğa ve diğer olumsuzluklara daha dirençli olan çimler için daha da derine inen bir kök yapısı gereklidir ve bu da toprağın en az15 cmderinliğinde olmasını gerektirmektedir.
Topraklar ıslah edilip geliştirilebilirmi?
Neredeyse hiçbir istisna olmadan, hemen hemen her toprak ıslah edilip geliştirilebilir.
Islah ve geliştirme işleminin nasıl yapılacağı konusundaki bilgi eksikliği, kullanılacak olan materyallerin kolayca erişilecek olmaması ve bu işin maliyeti gibi faktörler insanları toprak ıslahı konusunda atacakları adımlardan uzaklaştırmaktadır. Bazen de insanların bir bölümü toprak ıslahının çimler için ne kadar önemli olduğunu anlamadıkları için yada bu işe harcayacak oldukları zaman ve paradan tasarruf ettiklerine inandıkları için topraklarını ıslah etmemektedirler.
Gerçek olan ise; ekim veya rulo çim uygulaması öncesinde yapılmayan toprak ıslahı ve geliştirmesi, esasında ileride çok daha fazla zaman ve paraya mal olacak ve süreklilik arz edecek sorunlara davetiye çıkarmasıdır.
Alan hazırlığı için adımlar
Çim yetiştirirken unutulmaması gereken bir söz vardır : “ Güzelliği yeşil yapraklarındadır ama esas faaliyet köklerdedir ”. İşte bu yüzdendir ki herhangi bir şekilde ekim yapılmadan önce yapılacak olan alan hazırlığı ve toprağın ıslah edilip geliştirilmesi sayesinde çim kökleri daha derinlere ve eşit bir şekilde işleyebilecektir. Daha derinlere inen çim kökleri kuraklığa karşı daha dayanıklı, daha efektif bir biçimde su ve besin maddelerinden yararlanabilen ve daha sık biçimde gelişme gösterecek olan bir çim dokusu yaratacaktır. Daha sık bir çim dokusu da yabani otlara yer vermeyecek, hastalık ve zararlı böceklere karşı da dirençli olması anlamına gelir.
Gübreleme
Rulo çim kalıp kesme
Rulo Çim Serme
Güzel, sağlıklı ve sorun çıkartmayan bir çim için takip etmeniz gereken adımlar :
1. Çimlendirmek istediğiniz alanda bulunan tüm inşaat artıklarını ( tahta parçaları, çimento kalıntıları, tuğlalar vs. ) gömülü halde bulunan taş,kaya ve 4-5 cmden büyük tüm molozlardan temizleyiniz.
2. Drenaj sorunlarını önleyecek şekilde kaba bir tesviye yaparak su birikmelerini önleyebilirsiniz. Bu işlem sırasında çukur kalan yerler doldurulmalı ve gerekli su akıntılarını sağlayacak olan eğimler verilmelidir. Çim eker gibi toprağın üstünü bir yada2 cm.kapatacak kadar Mümkünse mil kum yoksa 0,3 kum ve gübre serilmelidir.
3. En az15 cmderinliğe batacak şekilde çapalama yapılmalıdır. Bu çapalama işlemi yıllık yabani otların bir çoğunu kontrol edecek, alt tabaka toprağın gevşetilip havalandırılmasını ve üst tabaka toprakla daha iyi kaynaşıp köklerin daha rahat bir biçimde hareket edebilmelerine ve suyun daha rahat hareketine olanak verecektir. Ayrıca bu işlemin bir diğer yararı da toprak altında gömülü halde bulunan ve esasen alan dışına atılması gereken taş, moloz vs. nin de açığa çıkmasına ve temizleyebilmenize olanak sağlamasıdır
.4. Toprağınızın, gerekiyorsa pH değerini düzeltmek için mevcut pH değerini öğrenmelisiniz. Asidik karakterdeki ( pH değeri 6 ve altında olan ) topraklar zirai kireç ilave edilerek geliştirilebilir. Ne türde ve ne kadar kireç ilave edilmesi gerektiği ise toprak analizinde ortaya çıkacak değerlere bakılarak bir uzman tarafından belirlenmelidir. Alkali topraklar ( pH değeri 7,5 ve üzerinde olan ) ise kükürt ve alçıtaşı ilavesi ile düzeltilmelidir ancak bu da yapılacak olan test sonuçlarına göre ve uzman bir kişi tarafından belirlenmelidir.
5. Son kez ince ve detaylı bir tesviye yaparak toprağınızı düzleyin.
6. Ağır sayılabilecek bir silindir yardımı ile toprağınızı sıkıştırın. Ortaya çıkacak olan çukur ve tümsekleri bir tırmık ile düzeltin ve mutlaka birkaç gün sulayın.
Alanınız gerek çim tohumu ekmek gerekse de rulo çim uygulamak için hazırdır. Bu şekilde üzerinde düşünülerek hazırlanmış ve ıslah edilmiş toprakta kesinlikle kaliteli, sağlıklı ve uzun dönemde az bakım gerektirecek, ve bununla beraber daha az gübre ve kimyasal ilaç ihtiyacı olan, daha az suya ihtiyaç duyacak olan sık dokulu, yeknesak bir çim dokusunu elde edebilirsiniz. Toprak hazırlığı için harcamış olduğunuz para ve zaman, size uzun yıllar boyunca ve yüksek bir getiri ile geri dönecektir.
Bahçelerinizde mutlaka hayvan gübresi kullanın. İnsanlık tarihi kadar eski olan tarım tarihinin ilk zamanlarından beri kullanılan hayvan gübresinin bahçenize faydaları anlatmakla bitirilemez. Suni gübrelerin geçmişi az olmasına rağmen yüksek ürün almak amacıyla kullanılması tarıma elverişli toprakları kısa sürede yok olma aşamasına getirdi. Henüz geç değil Siz üstünüze düşeni yapın,Doğa karşılığını verecektir.
Çim biçme
3 comments
Rulo çim hasatı için rulo çim kalıp kesme makinası imalatımızdır. 0505 473 5651 www.celikmakina.net
ReplyArkadaşlar bana bi mezarın üzerini örtecek kadar hazır çim lağzım nereden nasıl temin edebilir
Replydost organık tarım olarak boluda solucan gubresı uretımı yapmaktayız toprak duzenlıyıcı olarak topragınızın cogu ıhtıyacını karsılayıp verımlı ve guclu cımlenme yapar
Reply