Topraksız tarımla uğraşırmak için kullanılabilecek olan katı agretatlardan bir tanesi de ZEOLİT isimli mineral topluluğudur. Aşağıda zeolit hakkında detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.
Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde Endüstriyel hammadde olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur.
Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar.
Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir.
Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya’da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir.
Özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Başta
- hayvan altlığı,
- çöp depolama sahaları,
- atık su arıtma,
- gaz arıtma,
- toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve
- koku giderici,
- yem katkı malzemesi olmak üzere,
- inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır.
- tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak,
Zeolit, ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada ise özellikle Japonya, ABD, Küba, Çin ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde yaygın kullanım alanları mevcuttur.
Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir.