anaçtan kesilip çıkarılması ve bunun yerine üzerinde bir göz bulunan üretilmek istenen
bitkiden alınan kabuk parçasının yerleştirilmesidir. Yama göz aşısının yapılması T göz aşısına oranla daha yavaş ve zordur. Ancak ceviz ve pikan gibi kalın kabuklu türlerde başarılı olarak uygulanmaktadır. Bu aşı metodunda gerek anacın gerekse göz kaleminin kolay kabuk vermesi gerekir. Yama göz aşısı yaz sonları veya sonbahar başlarında yapıldığı gibi az olmakla birlikte ilkbaharda da yapılabilir. Anaç ve göz kaleminin çapları 1,2–2,5 cm olmalıdır. Gerek anaç gerekse kalemden kabuk parçalarının çıkarılması için özel bıçaklar kullanılır. Bu bıçaklarda 2,5-3 cm aralıklarla enlemesine paralel kesim yapacak iki ağzın bulunması gerekir. 2,5 cm uzunlukta olan bu kesimler, anacın düzgün bir yerinde toprak yüzeyinin 10–15 cm üstünde kabuktan oduna kadar giden bir derinlikte yapılır. Bu iki yatay veya enlemesine kesim, yek ağızlı bir bıçakla yukarıdan aşağıya kesim yapılarak birleştirilir. Göz kaleminden çıkarılan ve üzerinde göz bulunan kabuk yaması anaç üzerinde daha önceden hazırlanan yere hemen takılmalıdır. Göz kaleminden çıkan kabuk yamasının üst ve alt kısmının anaçta açılan yere sıkıca uyması, diğer tarafların uymasından daha önemlidir.
Anacın hazırlanması (karşı ve yandan)
Kalemin hazırlanması (karşı ve yandan)
Kalemin göze takılması
Yama göz aşısının yapılışı ve gözün sürmesi
Yerine takılan kabuk yamasının sarılıp bağlanması gerekir. Yama göz aşısının bağlanmasında kullanılacak materyal, kalem kabuğunun anaçtaki yerini sıkıca tutmakla
kalmayıp aynı zamanda göz kabuğunun altına hava girmesini, dokuların kuruyup ölmesini
önlemek için bütün yüzeyi kapatabilmelidir. Özellikle cevizlerde yama göz aşısında bağlamanın aşı noktasında bir boğum etkisi yapmamasına dikkat etmek gerekir. Anaç hızla büyümeye başlayınca aşılamadan 10 gün sonra aşı bağının kesilmesi gerekir.
Bunun için takılan gözün ters tarafında yukarıdan aşağıya doğru yapılacak olan bir kesim yeterlidir. Yama göz aşısı, anaçta hızlı büyümenin görüldüğü, kabuk vermeye başladığı zaman ilkbaharda yapılır.