TARLA ZİRAATI
a) Bazı bölgelerde havalar uygun olursa toprak sürümleri devam eder. Sürüm aletleri temizlenerek muhafaza edilir.
b) Sıcak bölgelerde uygun havalarda hububat ekimi yapılır. Ekim aletleri temizlenerek muhafaza edilir.
c) Loğlama yapılır ve gür tarlalarda hayvanlara filizler yedirilir.
d) Tohum ve ambar zararlıları ile mücadele yapılır. Ambarlar dezenfekte edilir.
e) Soğan, pancar, turp, havuç sökümü bitirilir. Pamuklar çırçırlanır. Çeltik öğütülür. Mahsuller ambarlanır. Muhafaza edilir ve değerlendirilir.
MEYVECİLİK
a) Sıcak yerlerde fidan çukurları açılır. Fidanlıklarda fidanlar sökülerek toprakla katlanır.
b) Uygun bölgelerde fidan dikimi devam eder.
c) Uygun havalarda sert çekirdekli meyvelerin budanması yapılabilir. Üşümelere engel olmak için ağaç dipleri höyük şeklinde toprakla doldurulur.
d) Turunçgillerde hastalık ve zararlılara karşı mücadele devam eder.
e) Turunçgiller, muz ve zeytin hasadı yapılır, ambalajlanarak pazara sevk edilir ve değerlendirilir.
SEBZECİLİK
a) Seralarda toprak hazırlığı devam eder.
b) Sıcak ve soğuk yastık hazırlıkları yapılır.
c) Seralarda ve sıcak yastıklarda tohum ekimi ay sonuna doğru başlar.
d) Sera ve sıcak yastıklarda sulama, muhafaza ve çeşitli bakım işleri yapılır.
e) Ambarlarda, sera ve sıcak yastıklarda zararlılar ve hastalıklarla mücadele edilir.
f) Kışlık sebzelerin hasadı, ambalajı ve değerlendirilmesi yapılır.
BAĞCILIK
a) Bağlarda herekler toplanır ve saklanır.
b) Üzümler depolarda muhafaza edilir ve pazarlanır.
HAYVANCILIK
a) Ahır ve ağıllarda bakım işlerine devam edilir.
b) Çeşitli yemlerle hayvanlar ahırlarda beslenir. Ilık bölgelerde hayvanlar meraya çıkarılabilir. Ahırlarda silaj yemleri kullanılmaya başlanır Pancar küspeleri özellikle süt ineklerinin beslenmesinde kullanılır. Gebe hayvanlara özel yemleme uygulanır.
c) Erken doğumlar için gerekli hazırlıklar yapılır.
d) Çeşitli hayvan hastalık ve ahır zararlıları ile mücadele edilir.
TAVUKÇULUK
a) Kümeslerde temizlik, dezenfeksiyon işleri sürdürülür.
b) Çeşitli yemlerle tavuklar kümeslerde beslenir.
c) Tavuk hastalıkları ile mücadele edilir.
ARICILIK
a) Arılar kovanlarda kış dinlenmesine terk edilir.
Sanayi Bitkileri
— Pancar sökümü tamamlanır.
— Pancar yerleri hububat ekimine hazırlanır.
Hububat
— Kışlık hububat ekimleri tamamlanır.
Çayır - Mer'a
— Havaların soğuk ve yağışlı olması nedeniyle, meralara asla hayvan sokulmamalıdır.
— Meraların takviyesi için, ekim veya kasım aylarında ekilemeyen tohumlar, bu ay içerisinde, uygun günlerde ekilmelidir
Baklagiller
— Bakla ekimi başlar.
Sebzecilik
— Hava koşulları uygun giderse, çilek dikiminde geç kalan çiftçiler dikime devam edebilirler.
—Çilek çapasına devam edilir.
— Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir.
— Yazlık sebze fideliklerinin yeri hazırlanır. Sıcak yastıkların yerleri belirlenir ve yapılmaları için hazırlıklara başlanır.
— Uygun tav bulunursa, yazlık sebze dikilecek tarlaların derin sürümü yapılır. Çiftlik gübresi ve fosforlu (gerekiyorsa potaslı) gübreler verilir.
— Sera yetiştiriciliği için hazırlıklara başlanır (Toprak hazırlığı, onarım işleri) Elde edilen tohumların kurutulması, ambalaj ve muhafazasına devam edilir.
— Taze soğan ekimi yapılır.
— Örtü altı yetiştiriciliği yapılıyorsa, bakım işlerine devam edilir. Sulaması yapılır. çapa ile birlikte, çok hafif boğaz doldurulur.
— Fungisitlerle koruyucu ilaçlama yapılır.
— Fasulye ve bamyada görülen pirecik zararlısı ile mücadele edilir.
Arıcılık
— Arılar kovanlarda kış dinlenmesine terk edilir.
Büyük Baş Hayvancılık
— Değişen hava durumuna göre, ahır iç sıcaklığı en az 15-20C olacak şekilde, kapı ve pencereler kapatılır. Yataklıklar sık sık değiştirilip, yerine kuru iki kat yataklık serilir.
— Hasta hayvan olursa, tecrit bölmesine alınır. Salgın hastalık görüldüğünde, gerektiği şekilde işlemler yapılır.
— Hayvanların kışlık yem, ot ve yataklık muhafaza yerleri, kar ve yağmur suları girmeyecek şekilde, kapalı tutulur. Bu konuda, gerektiğinde ahır tavanı çatı aralığından faydalanılabilir.
— Damızlık kadronun %10’u kasaplık, %10’u da damızlık olarak satılacak şekilde ayarlanılarak, yeni yetiştirme yılına geçilir.
— Hayvanların yaşama ve verim payları çok iyi hesap edilerek, içinde enerji ve mineral maddeleri içeren kaliteli yemlerle beslenmelidir.
— Yılsonunda mali hesaplar çıkarılır.
Kümes Hayvancılığı
—Temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.
—Havalandırma ve ısıtma sistemleri kontrol edilir.
—Kullanılacak aşı ve ilaçlar varsa bunlar sularına katılır.
—Kümeslerin girişlerindeki dezenfeksiyonlu ayak düzenekleri devamlı tazelenir.
MEYVECİLİK
Meyveler
a) Sıcak yerlerde fidan çukurları açılır. Fidanlıklarda fidanlar sökülerek toprakla katlanır.
b)Uygun bölgelerde fidan dikimi devam eder.
c) Uygun havalarda sert çekirdekli meyvelerin budanması yapılabilir. Üşümelere engel olmak için ağaç dipleri höyük şeklinde toprakla doldurulur.
d) Turunçgillerde hastalık ve zararlılara karşı mücadele devam eder.
e) Turunçgiller, muz ve zeytin hasadı yapılır, ambalajlanarak pazara sevk edilir ve değerlendirilir.
Fındık
—Budama, kök ve dip sürgün temizliği yapılır.
—Fidan çukurları açılır ve fidan dikilebilir.
—Hayvan gübresi, Kireç veya kükürt uygulaması, fosforlu ve potaslı gübreler tahlil sonrası tavsiye raporuna göre yapılır.
—Belleme gibi derin toprak işlemesi yapılır.
—Görülmeye başlanan fındık kozalakları toplanarak imha edilir.
Dış Mekân Süs Bitkisi Yetiştiriciliği
—Kasım ayında yapılan işlemler devam eder.
—Hava şartları sonucu oluşabilecek zararlar için gerekli tedbirler alınmalıdır. (Su baskını, Kar yükü, Rüzgâr vs)
Çim Tarımı
—Aralık ayı yoğun geçen bir bakım döneminden sonra dinlenme zamanıdır. Dikkat edilecek en önemli nokta ıslak veya donmuş çim alana zarar vermekten kaçınmaktır.