Molekül formülü | K2SO4 |
Molar kütle | 174.259 gr/mol |
Görünüm | Beyaz katı |
Koku | kokusuz |
Yoğunluk | 2.66 gr/cm3 |
Erime noktası |
1069 °C
|
Kaynama noktası |
1689 °C
|
Çözünürlük (suiçinde) | 111 gr/L (20 °C) 120 gr/L (25 °C) 240 gr/L (100 °C) |
Çözünürlük () | gliserinde çok az çözünür aseton, alkol, CS2de çözünmez |
Potasyum sülfat, formülü K2SO4 olan, yanmaz, suda çözünebilen beyaz kristal yapıda bir potasyum tuzudur. Genellikle potasyum ve kükürt kaynağı olarak gübrelerde kullanılır.
Potasyum Sülfat gübresi nedir?
Potasyum, bitkiler için önemli bir besin maddesidir. Potasyum Sülfat gübresi (K2SO4) doğru şekilde kullanıldığında:
Bitkinin kuraklığa, soğuğa ve sıcağa dayanıklılığını artırır.
Bitkinin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırır.
Bitkinin suyu ekonomik kullanmasını sağlar.
Patates, tütün, sebze ve meyvelerde kaliteyi artırır.
Zeytin, ayçiçeği, kanola, yerfıstığı ve soya gibi yağlı bitkilerde yağ oranını ve kalitesini artırır.
Potasyum Sülfat gübresinin bünyesinde ayrıca sülfat (SO4) formunda %18 kükürt bulunur. Kükürt, aynı azot, fosfor ve potasyum gibi önemli bir besin elementi olup bitkilerde proteinlerin yapısında bulunur.
Sulu tarımda ve yağışlı bölgelerde potasyum noksanlığına sık rastlanır. Organik maddeler açısından fakir, kumlu topraklara Potasyum Sülfat gübresi verilmelidir. En çok patates, tütün, sebze, meyve, turunçgiller, baklagiller, mısır, pamuk, şekerpancarı ve seralarda kullanılır. Yeterli miktarda verilmediği takdirde bitkilerin yaşlı yapraklarının kıyı kısımlarında sarı ya da kırmızımsı kahverengi lekeler görülür.
Kullanım şekli
Potasyum Sülfat gübresinin kristal ve granül olarak iki tipi mevcuttur. Granül tipi makineli atımda diğer gübrelerle karıştırılarak da kullanılabilir.